για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Υγρότοποι - Βιότοποι 
Θέμα ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ 
Συγγραφέας ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 
Ημερ. καταχώρησης 10/19/2007 3:33:48 PM 
Κείμενο
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31,10562,τηλ.210.3241001,fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη:Φιλίππου 51,54631,τηλ.2310.222503,fax 2310.421196

ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ
Ένοχος και ο Σουφλιάς για την καταστροφή της λίμνης


Θεσσαλονίκη, 18.10.2007


Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά για την Κορώνεια, ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, που ασχολείται με τη λίμνη από το 1982 και κατέθεσε ήδη στον εισαγγελέα ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τους ενόχους της καταστροφής της λίμνης, έκανε την εξής δήλωση:

«Ο κ. Σουφλιάς ανακαλύπτει τρεις δεκαετίες μετά, αυτό που καταγγέλλουμε όλα αυτά τα χρόνια: υπεύθυνο για την καταστροφή της Κορώνεις είναι το κυρίαρχο αναπτυξιακό βιομηχανικό και αγροτικό μοντέλο, που υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι πολιτικοί διαχειριστές της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης έφεραν τις βιομηχανίες στην περιοχή και άφησαν χωρίς βιολογικούς καθαρισμούς την πόλη του Λαγκαδά και τους άλλους οικισμούς. Αυτοί άφησαν ανεξέλεγκτη τη ρύπανση των βιομηχανιών, τα γεωργικά απόβλητα και την εξάντληση των νερών από τις χιλιάδες γεωτρήσεις. Αυτοί έκαναν στραβά μάτια στις βιομηχανίες, που δε λειτουργούσαν τους βιολογικούς καθαρισμούς, αυτοί μετέτρεψαν την Κορώνεια σε νεκρή λίμνη. Αυτοί παρακολουθούσαν αδρανείς την καταστροφή της λίμνης, παρόλο που επανειλημμένα έχουμε αποδείξει τις μεθόδους και το μέγεθος της βιομηχανικής και αστικής ρύπανσης και των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων. Αυτοί δεν εφαρμόζουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και τους ίδιους τους νόμους του κράτους.

Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες. Όταν, τουλάχιστον, το 1995 είχαν εκβραστεί εκατομμύρια νεκρά ψάρια στις όχθες της λίμνης έπρεπε να είχαν συνέλθει. Όταν καθίσαμε στο σκαμνί τις βιομηχανίες της περιοχής, όταν πετύχαμε αποφάσεις κλεισίματος όσων δεν διέθεταν καν άδειες, έπρεπε να τις εφαρμόσουν. Όταν χρειαζόταν να ενισχύσουν το Φορέα Διαχείρισης και να υπογράψουν το προστατευτικό πλαίσιο κώφευαν. Όταν υποδείχναμε ήπιες λύσεις, που θα εξασφάλιζαν το μέλλον της λίμνης και θα περιφρουρούσαν το βιοτικό επίπεδο των αγροτών, αυτοί έψαχναν τους επόμενους εργολάβους και τεχνοκράτες για να αναθέσουν πανάκριβα και αδιέξοδα έργα.

Τώρα ο κ. Σουφλιάς επιχειρεί να ενοχοποιήσει τη Νομαρχία, τους αγρότες και τους Δήμους της περιοχής. Δηλαδή όλους τους άλλους, εκτός από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους βιομηχάνους. Ακόμη και τα 27 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε., που κινδυνεύουν να χαθούν επειδή κάθονται επί 3 χρόνια, τα προβάλλει ως δική του χρηματοδότηση προς τη Νομαρχία.

Και απειλεί με πρόστιμα και παραπομπή στον εισαγγελέα, ο οποίος όμως ήδη έχει επιληφθεί αυτοβούλως και εξετάζει το τεράστιο σκάνδαλο σε βάθος. Μήπως τελικά αυτός είναι και ο λόγος που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απονέμει ευθύνες σε άλλους;»Πληροφορίες: Μιχάλης Τρεμόπουλος, 6976448442
 
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)