για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Υγρότοποι - Βιότοποι 
Θέμα ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ «Π.Ο.Τ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» 
Συγγραφέας ΓΚΟΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 
Ημερ. καταχώρησης 10/20/2008 9:22:53 AM 
Κείμενο
ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ «Π.Ο.Τ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»

Εμείς που υπογράφουμε την παρούσα έκκληση, είμαστε πολίτες της Μεσσηνίας και έλληνες πολίτες. Καταθέτουμε την ανησυχία μας για την εξέλιξη των έργων της Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν αυτά σε ένα τόπο μοναδικό από πλευράς ιστορικής, παραγωγικής, αισθητικής, οικολογικής και αρχαιολογικής. Την απευθύνουμε σε κάθε αρμόδιο πολιτικό και πολιτειακό θεσμό, στα κόμματα, στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα Μ.Μ.Ε., στις οικολογικές οργανώσεις και στους απλούς πολίτες.

Σε μια συγκυρία που κυριαρχείται από τα σκάνδαλα «της Μονής Βατοπεδίου», «της Μονή Τοπλού», το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται στο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, που θα οδηγήσει την πιο όμορφη Ελλάδα είτε σε ένα κερδοσκοπικό real estate είτε στην καταστροφή με την πλήρη αστικοποίηση και την γενίκευση του μπετόν. Σε μια συγκυρία που η μόνη «πρόταση ανάπτυξης» είναι τα γήπεδα γκολφ και οι παραθεριστικές κατοικίες,

Εμείς ξαναφέρνουμε στην ατζέντα της κουβέντας στο «παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης» την περιβόητη Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας. Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια για να οικοδομηθεί ένας μύθος, για να προσφερθούν από την κεντρική και τοπική εξουσία τα πάντα προκειμένου ανεμπόδιστα ο «σωτήρας καπετάνιος» αρχίσει να υλοποιεί τα σχέδιά του.

Όμως ο «μύθος» πήρε υλικές διαστάσεις και εκτός από τα όνειρα, τις ανάγκες, την γη των ανθρώπων πήρε τον έλεγχο των νερών, των ακτών, των αρχαιοτήτων, των ρεμάτων – ποταμών, τα 145 εκ. ευρώ επιδότηση για να χτίσει «μπετονένιες πολιτείες», να καταστρέψει το τοπίο και την παραγωγική γη με τα γκολφ. Όλα αυτά σε εργοτάξια υπερεκμετάλλευσης και εργαζόμενους στην πλειοψηφία τους άγρια εκμεταλλευόμενους μετανάστες ή part-time νέους εργαζόμενους. Το μόνο «κέρδος» για την περιοχή είναι ένα άγριο real estate – «φούσκα» που απόκοψε τους ντόπιους από την περιοχή τους και μετέτρεψε την γη σε εμπόρευμα.

Δεν παραγνωρίζουμε βέβαια την ανάγκη για αναπτυξιακή πολιτική στην περιοχή της Μεσσηνίας, είτε με την μορφή της ικανοποίησης αναγκών σε υποδομές είτε σε παραγωγικές επενδύσεις, τόσο στον τουρισμό όσο και στην γεωργία. Όμως δεν δεχόμαστε μια περιοχή, οι άνθρωποί της, η γη και οι πόροι της αλλά και ένα τεράστιο δημόσιο κεφάλαιο, ύψους 40% του Π.Ε.Π. Πελοποννήσου του ΔΆ ΚΠΣ να εκχωρούνται στον «μοναδικό σωτήρα» για να φτιάξει αυτά που βλέπουμε και μας εξοργίζουν.

Παρά την οικοδόμηση θεσμικού πλαισίου αποκλειστικά για την Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας, γεγονός που ευτελίζει την πολιτεία μας και την δικομματική της διαχείριση, η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπό δημοσίευση) βάζει φραγμό κηρύσσοντας αντισυνταγματική την Π.Ο.Τ.Α. και την αναγκαστική απαλλοτρίωση σε βάρος ιδιοκτησιών των κατοίκων της περιοχής. Η απόφαση αυτή και το γεγονός ότι κανείς ως τώρα δεν την σεβάστηκε, αλλά και η εκτίμηση των ως τώρα αποτελεσμάτων του «φαραωνικού σχεδίου», μας υποχρεώνει να ζητήσουμε άμεσα την υλοποίηση των ακόλουθων:

1. να γίνει άμεσα διακοπή των εργασιών με βάση την απόφαση του Σ.τ.Ε. στο Τμήμα Ρωμανού που βρίσκεται σε εξέλιξη – ολοκλήρωση και στο Τμήμα της Πύλου να μην γίνει έναρξη και αλλοίωση του τοπίου,

2. να δοθούν τα 145 εκ. ¤, που πήρε ως επιχορήγηση και που θα χαθούν από το ΓΆ ΚΠΣ λόγο της απόφασης του Σ.τ.Ε., στην πυρόπληκτη Μεσσηνία για την ανάπτυξή της,

3. να εγκριθεί άμεσα η περιοχή NATOURA, μέρος της οποίας καταλαμβάνει η Π.Ο.Τ.Α. και να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης με βάση την έτοιμη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ και όχι της Νομαρχίας. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευθεί και η Λιμνοθάλασσα που πεθαίνει (έχουν αποξηρανθεί 950 στρ., η αλατότητα είναι 3πλάσια της θάλασσας),

4. να συντάξει άμεσα η Πολιτεία διαχειριστική μελέτη για τους υδατικούς πόρους και η χρήση τους να εξετασθεί από μηδενική βάση, τόσο για τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την ύδρευση των κατοίκων και η παραγωγική αγροτική χρήση του και όχι οι ανάγκες του γκολφ και των εκατοντάδων πισίνων. Ως τότε να απαγορευτεί, από την Π.Ο.Τ.Α., κάθε υδροληψία υπόγεια ή επιφανειακή.

5. να μην επιτρέψουμε την εκτέλεση έργων στην ακτή που θα την καταστρέψουν και θα την «ιδιωτικοποιήσουν», όπως σχεδιάζει να εγκρίνει το Υπ.Οικ. κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων,

6. να ανακληθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση σε βάρος ιδιωτικών ιδιοκτησιών και να επιστραφούν ιδιοκτησίες που αποκτήθηκαν με τον εκβιασμό της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης,

7. να μην γίνουν τα εγκληματικά γήπεδα γκολφ, να αναθεωρηθούν οι εγκρίσεις με μείωση της δόμησης, περιορισμό των ορόφων και του ύψους, με υποχρεωτική πολεοδόμηση της περιοχής,

8. να αποδοθούν οι καταπατημένες (κοινόχρηστοι δρόμοι) ή «ιδιωτικοποιημένες» (δασικές, παρόχθιες) εκτάσεις σε αυτούς που ανήκουν, δηλαδή στους κατοίκους και τους χρήστες της περιοχής και τέλος

Η έκκλησή μας αυτή απευθύνεται σε όσους συναισθάνονται τις ευθύνες τους και δεν θέλουν να συμβάλλουν «στην ξηρασία» του ορατού μέλλοντος.

Μεσσηνία Οκτώβριος 2008
Οι υπογράφοντες
 
      
Απαντήσεις
Θέμα Re: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ «Π.Ο.Τ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» 
Συγγραφέας ΣΥΜΕΦ ΣΥΜΕΦ 
Ημερ. καταχώρησης 1/16/2009 8:07:14 PM 
Κείμενο
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (ΣΥ.ΜΕ.Φ)

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Μεσσήνιων Δεσμός

Του Ηλία Νικ. Γιαννακέα
Φοιτητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ

Η αγάπη και το ενδιαφέρον των Μεσσήνιων που ζουν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους πολλές φορές αποδεδειγμένα τους οδηγεί σε πράξεις που ως μοναδικό τους γνώμονα έχουν την προσφορά στην ανάπτυξη και την πρόοδο της γενέθλιας γης.
Η ηθική ικανοποίηση είναι άλλωστε η καλύτερη ανταμοιβή για τους ίδιους. Το ανείπωτο αίσθημα της χαράς που ο καθένας νιώθει όταν συμμετέχει σε μια προσπάθεια από την οποία πρωτίστως θα ωφεληθεί ο τόπος του και οι κάτοικοι του .

Έτσι λοιπόν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σπουδαία αναπτυξιακά έργα στη χώρα μας με παγκόσμια ακτινοβολία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη Μεσσηνία χάρη στον συμπατριώτη μας Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Ο ΣΥ.ΜΕ.Φ για πρώτη φορά είχε αναφερθεί σε αυτό το μακρόπνοο έργο τονίζοντας τη σημασία που θα έχει για το νομό μας, όταν κάποτε ολοκληρωθεί, στο δεύτερο φύλο του Μεσσήνιων Δεσμός που είχε κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2006!
Σήμερα το όνειρο εδώ και δεκαετίες του Μεσσήνιου πλοιοκτήτη να αποτελέσει κάποτε ο τόπος μας παγκόσμιο τουριστικό προορισμό φαίνεται να βρίσκεται πλέον πιο κοντά από ποτέ με την ολοκλήρωση της Περιοχής Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. Σε μια έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων που απλώνεται από την περιοχή των Γαργαλιάνων μέχρι την Πυλία το σπάνιο φυσικό τοπίο σύντομα θα κοσμούν και δυο υπερπολυτελή ξενοδοχεία έτοιμα να προσφέρουν στους επισκέπτες τους την ευκαιρία να περιηγηθούν στις ομορφιές της Μεσσηνιακής γης.
Στις παρερχόμενες υπηρεσίες των υπερπολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων έρχεται να προστεθεί και η δυνατότητα που θα προσφέρει η ΠΟΤΑ στους φίλους του γκολφ να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα.
Τα συγκεκριμένα γήπεδα υψηλών προδιαγραφών προβλέπεται να συγκεντρώσουν τα βλέμματα των γκόλφερ από όλο των κόσμο μετατρέποντας έτσι την περιοχή σε διεθνή τόπο συνάντησης τους.

Ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον

Όλα αυτά όμως αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν αναλογιστούμε την ειδική μέριμνα που υπάρχει τόσο για την προστασία αυτής της απείρου φυσικού κάλλους περιοχής όσο και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Για το λόγο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα έργα εκτελούνται βάσει περιβαλλοντικών μελετών και δεν έχει επιχειρηθεί καμία παρέμβαση στο περιβάλλον. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα καταλαμβάνουν μόνο το 10% της έκτασης.
Ήδη άλλωστε στην περιοχή λειτουργεί και λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 465.000 κυβικών μέτρων, με κύριο σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες της ΠΟΤΑ. Αν και η επιφάνεια της είναι 50.000 στρέμματα ωστόσο δεν αντλεί μέσω αντλιοστασίου κάθε χρόνο τόσο πολύ νερό από το ποτάμι (Ξεριά) που καταλήγει στη θάλασσα.
Από το ποτάμι αυτό μάλιστα αντλεί μόνο ένα μικρό ποσοστό νερού μόλις 3-5% το οποίο είναι ανεκμετάλλευτο δηλ περίπου σαν από μια σωλήνα να ρουφά νερό με καλαμάκι.
Επίσης η λιμνοδεξαμενή είναι ο τελευταίος αποδέκτης ενώ παίρνει νερό μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή η ροή είναι μεγαλύτερη σε αντίθεση με το καλοκαίρι που είναι ελάχιστη. Επιπλέον από τα 465.000 κυβικά μέτρα μόλις τα 260.000 χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της άρδευσης της ΠΟΤΑ, καθώς τα υπόλοιπα είναι αποθεματικό(40%) σε περίπτωση που ο ποταμός δεν έχει την επόμενη χρονιά νερό.
Η εικόνα του τεχνητού βιότοπου που έχει δημιουργηθεί σε συνδυασμό με την μεταφύτευση περίπου 5.500 δέντρων ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το όμορφο αυτό σκηνικό. Ένα ακόμα όμως από πιο ουσιαστικά οφέλη που προσφέρει η λιμνοδεξαμενή είναι ότι πάντα θα μπορεί να διαθέσει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού σε περίπτωση πυρκαγιών όπως και συνέβη και πρόσφατα.

Η Μεσσηνία θα πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα


Η ολοκλήρωση των έργων στην ΠΟΤΑ είναι κοινώς αποδεκτό ότι θα συντελέσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη ολόκληρης της Μεσσηνίας.. Η παγκόσμια τουριστική προβολή και διαφήμιση που θα αποκτήσει η Μεσσηνία θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας και κατ’επέκταση τη λειτουργία και άλλων επιχειρήσεων που θα είναι σε θέση να ευδοκιμήσουν από την ραγδαία αύξηση των επισκεπτών.
Έτσι λοιπόν θα ανοίξουν και πάρα πολλές θέσεις εργασίας, γεγονός που θα βοηθήσει και πολλούς νέους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της ανεργίας που πλήττει και το νομό μας. Νέοι σε κάθε ειδικότητα θα είναι πλέον θα μπορούν να έχουν και μια ευκαιρία να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά στον τόπο τους χωρίς να χρειάζεται να ξενιτεύονται στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση.
Ένα τόσο σπουδαίο εγχείρημα είναι αδύνατο να μην συνοδευτεί και από τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών σε όλο το νομό. Το οδικό επαρχιακό δίκτυο αναγκαστικά θα εκσυγχρονιστεί μειώνοντας το χρόνο των αποστάσεων και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις και των μόνιμων κατοίκων. Οι αφήξεις των αεροπλάνων στον διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας είναι λογικό να αυξηθούν και η ολοκλήρωση των έργων στο Εθνικό δίκτυο Τρίπολη Καλαμάτα θα φέρει στο νομό ακόμα περισσότερους επισκέπτες.
Ο τουριστικό χάρτης της Ελλάδας με τη λειτουργία της ΠΟΤΑ θα αλλάξει άρδην και όλοι ελπίζουμε το 2009 να είμαστε σε θέση να ζήσουμε το μύθο μας στη Μεσσηνία….

 
 
 
Θέμα Re: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ «Π.Ο.Τ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» 
Συγγραφέας Giorgos 
Ημερ. καταχώρησης 1/19/2009 10:37:29 PM 
Κείμενο Του έχει υποσχεθεί δουλειά ο Κωνσταντακόπουλος. Δεν εξηγείται αλλιώς. Μην ξεχνάτε βεβαίως ότι το να είσαι φοιτητής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σου κόβει, μπορεί να είσαι και τεκμηριωμένος στόκος.


ΓΙΩΡΓΟΣ


 
 
 
Θέμα Re: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ «Π.Ο.Τ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» 
Συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 
Ημερ. καταχώρησης 1/20/2009 6:55:42 PM 
Κείμενο Γιώργο το να βρίζεις το φοιτητή είναι το πιο εύκολο πράγμα. όπως και το να ονομλαζεις μια μεγάλη επένδυση οτι προκαλεί σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σου στέλνω μια έκθεση του WTO που αναφέρει πως αντίστοιχες επενδύσεις οχι μόνο δεν έβλαψαν αλλά και ενίσχυσαν το οικοσύστημα.(Inskeep E, M. Kallenberger, “An Integrated Approach to Resort Development-six case studies, World Tourism Organization, ATourism and the Environment Publication, 1992). Οι συγκεκριμένοι επενδυτές είναι Μεσσήνιοι αλλά και έχουν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον (Πρόεδρος HELMEPA). Σας παραθέτω μερικές ενδιαφέρουσες ειδήσεις που βρήκα απο Μεσσηνιακές εφημερίδες.

Εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης επισκέφτηκαν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου την “Costa Navarino”, προκειμένου να συζητηθούν πεδία συνεργασίας σε θέματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και διαχείρισης.Πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη τόσο για την “Costa Navarino” όσο και ευρύτερα για την περιοχή της Μεσσηνίας, καθώς το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης διακρίνεται παγκοσμίως για το επιστημονικό δυναμικό του και το ερευνητικό του έργο στον τομέα του περιβάλλοντος. Eίναι ένα από τα πρώτα ιδρύματα που εκπόνησε μελέτες για τις κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μάλιστα, ο καθηγητής Svante Arrhenius του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ το 1903, ήταν εκείνος που ανακάλυψε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Και εγώ Μεσσήνιος είμαι και εγώ ανησυχώ για το περιβάλλον γιατί εκεί ζώ αλλά έως τώρα βλέπω απο την μονάδα βιοκλιματική αρχιτεκτονική, χαμηλά κτίρια εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά Μεσσηνιακά χωριά, ελάχιστη κάλυψη, φωτοβολταϊκό πάρκο, χρήση γεωθερμίας, συνεργασία με Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και μελέτες για την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
 
 
 
Θέμα Re: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ «Π.Ο.Τ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» 
Συγγραφέας christos kobiliris 
Ημερ. καταχώρησης 1/22/2009 10:26:40 PM 
Κείμενο κ. Γιώργο προφανώς βιάζεστε να βγάλετε ανυπόστατα και γραφικα συμπεράσματα κάτω από την σκέπη της ανωνυμίας σας. Δεν μπορείτε να αποκαλείτε έναν άνθρωπο τον οποίο δεν γνωρίζετε τεκμηριωμένο στόκο!Στην προκειμένη περίπτωση είναι περισσότερο αρμόδιος να γραψει για την Π.Ο.Τ.Α από εσάς, αφου δεν ξερουμε ουτε την ιδιοτητα σας ουτε το επωνυμο σας.Απ'οτι διάβασα ο κ. Γιαννακέας ειναι φοιτητής του Ε.Μ.Π και οτι έγραψε ήταν ύστερα από έρευνα!!!Ξέρω πολλές φορές η αλήθεια πληγώνει και πληγώνει πολύ περισσότερο οταν δεν ηχεί όπως θέλουμε να την ακούσουμε!'Εσας μάλλον δεν σας αρέσει η αληθεια και γι'αυτο απαντατε με λιβελογραφήματα όπως στο ότι του έχουν υποσχεθεί δουλεια! Οσον αφορά την Π.Ο.Τ.Α θα ήθελα να πω τα εξής:Οπως γραφει ο κ. Γκόνης πιο πάνω, πέρασαν 20 χρόνια...Σ' αυτά τα 20 χρόνια αν ο καπετάν Βασίλης έβλεπε την Π.Ο.Τ.Α αμιγώς επιχειρηματικά θα μπορούσε να πάει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδος να επενδύσει καιόχι μόνο θα τον παρακαλούσαν αλλά θα τον ευγνωμονούσαν κιόλας.Ενδεχομένως παρά τις όσες δυσκολίες έχει συναντήσει συνεχίζει γιατί μπορεί να έχει ενα όνειρο-όραμα το οποίο πολύ σύντομα θα κάνει την μεσσηνία μας περισσότερο γνωστή ανά τον κόσμο.Γνωρίζω ότι ο καπετάνιος δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον, πράγμα για το οποίο έχει βραβευθεί πάρα πολλές φόρες.Ίσως η ευαισθησια του αυτή να είναι να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που επιδυκνείουν διάφοροι θιασώτες της οικολογίας.Αυτή η έντονη αρνητική και βεβιασμένη κριτική τους με κάνει να πιστεύω οτι πηγαζει από κίνητρα τα οποία δεν θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω κ τόσο αγνά και υπό άλλες συνθήκες θα με έκαναν να ισχυριστώ ότι είναι μίσθαρνα ιδιοτελών συμφερόντων!!!!!!!!!!! 
 
 
Θέμα Re: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ «Π.Ο.Τ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» 
Συγγραφέας driokolaptis 
Ημερ. καταχώρησης 1/23/2009 12:08:21 AM 
Κείμενο ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ Νυχτερινές διακοπές για οικονομία
Να κόβεται το νερό σ’ όλη την πόλη από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, ώστε να μαζεύεται νερό στις δεξαμενές και να έχουν όλοι οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποφάσισε ο Δήμος Πύλου. Αυτό επισήμανε στην “Ε” ο αντιδήμαρχος Παύλος Καλδής για το σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει η υψηλή ζώνη της Πύλου. Παρατήρησε ότι άμεσα, σήμερα ή τη Δευτέρα, θα ξεκινήσει και ένα έργο για την ενίσχυση του δικτύου με νερό από τη Γιάλοβα.
Ο κ. Καλδής είπε ότι το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί στη επάνω δεξαμενή, απ’ όπου υδροδοτείται η υψηλή ζώνη της Πύλου, καθώς έχει μειωθεί πάρα πολύ το νερό στις πηγές “Κουμπέ” στου Χανδρινού. Ο αντιδήμαρχος έκανε λόγο για αλόγιστη χρήση, για πότισμα σε περιβόλια και σε γκαζόν, για βίλες που έχουν πισίνες, ενώ εκτίμησε πως μπορεί να ποτίζουν και ελιές στην “Κοκκινόλακκα”. Παρατήρησε ότι «πρέπει να φέρουμε νερό από τη Γιάλοβα, όπου έχουμε 2 γεωτρήσεις, αλλά δεν αντέχει ο αγωγός μεγαλύτερες πιέσεις» και σημείωσε: «Πέρα από τη διακοπή 12 τη νύχτα με 6 το πρωί, αποφασίσαμε να εμπλουτίσουμε την επάνω δεξαμενή με νερό από τη Γιάλοβα, να ενισχύσουμε από κει τις ποσότητες του “Κουμπέ”. Θα κάνουμε μπάι πας, θα πάρουμε από την κάτω δεξαμενή και θα το μεταγγίσουμε με νέο αγωγό. Αυτό θα γίνει από Δευτέρα ίσως και το Σάββατο (σήμερα), αν προλάβουμε». Για το έργο της υδροδότησης από τη γεώτρηση του Ελαιόφυτου, είπε ότι «ένα έργο από το Ελαιόφυτο στη δεξαμενή της Σγράππας, μια απόσταση 3 - 4 χιλιομέτρων, δεν είναι έργο που μπορεί να γίνει σ’ ένα μήνα». Με την ευκαιρία, ο κ. Καλδής επισήμανε ότι έχουν στερέψει και οι πηγές στα Μινάγια (Αμπελόκηπους), απ’ όπου παλιά υδρευόταν ο Σύνδεσμος (Καλλιθέα, Μεσοχώρι, Πήδασος, Περιβολάκια κ.λπ.) - μέχρι και η Μεθώνη έπαιρνε νερό. «Τώρα έχουμε τη γεώτρηση στον Μπουρνιά, που δουλεύει 20 ώρες τη μέρα και υδροδοτεί όλα αυτά τα χωριά», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/06/2008

Πρόβλημα χωρίς λύση η λειψυδρία

Φίλοι συμπολίτες, για δεύτερο καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα λειψυδρίας στη πόλη μας. Είναι τραγικό στην έδρα του Δήμου μας, ενός ιστορικού Δήμου, στον εικοστό πρώτο αιώνα, να μην παρέχονται στους δημότες τα αυτονόητα. Είναι λυπηρό σήμερα να μιλάμε για ανάδειξη του μνημείου στις Καμάρες (παλαιό υδραγωγείο) και να μην έχουμε λύσει το πρόβλημα υδροδότησης της πόλης.
Δυστυχώς, βλέπουμε τη Δημοτική Αρχή να παρακολουθεί τα προβλήματα της πόλης μέσα από τα κλειστά γραφεία του Δημαρχείου, να συσκέπτεται για ώρες, αλλά να μην έχει την τόλμη και τη δύναμη να δώσει λύσεις.
Πριν ένα χρόνο περίπου είχε συσταθεί με απόφαση του Δ.Σ. επιτροπή που θα πρότεινε λύσεις για τα προβλήματα υδροδότησης της πόλης και των χωριών. Τότε, ως μέλος της επιτροπής από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, είχα καταθέσει πρόταση που συμπεριλάμβανε εννέα σημεία. Μεταξύ αυτών, ήταν και η άμεση αξιοποίηση της γεώτρησης Ελαιοφύτου και η κατασκευή νέου αγωγού από το Ελαιόφυτο έως τη μεγάλη δεξαμενή της Πύλου, όπως επίσης η κατασκευή μεγάλων δεξαμενών στα δ.δ. Καλλιθέας Χωματάδας και Πηδάσου (και όχι 40 έως 45 κυβικών μέτρων όπως προβλέπεται να γίνουν από το τεχνικό πρόγραμμα), ο έλεγχος του δικτύου ύδρευσης για πιθανές διαρροές στο τμήμα Αμπελοκήπων – Καλλιθέας και η αποκατάσταση των βλαβών, ο έλεγχος και η αντικατάσταση των κατεστραμμένων ρολογιών με τοποθέτηση νέας σφραγίδας (μολυβδοσφραγίδα) σε όλα τα ρολόγια ύδρευσης του Δήμου και, τέλος, συνολική υδρολογική μελέτη στα όρια του Δήμου Πύλου.
Δυστυχώς, καμία ενέργεια μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει από πλευράς του Δήμου. Τα δημοτικά διαμερίσματα από τους Αμπελόκηπους έως το Μεσοχώρι υδρεύονται από ένα έργο που έγινε προ εικοσαετίας, από την εποχή του συνδέσμου. Σίγουρα την εποχή εκείνη έλυνε το πρόβλημα της ύδρευσης, αλλά σήμερα δεν επαρκεί.
Από την εποχή που ήταν δήμαρχος ο Γιάννης ο Βρεττάκος - ένας άνθρωπος που εκ των υστερών φαίνεται πόσο μακριά έβλεπε - έχει κατασκευαστεί γεώτρηση στην περιοχή Eλαιοφύτου, δυνατότητας τότε 80 κυβικών μέτρων νερού την ώρα. Αυτή η γεώτρηση, αν είχε αξιοποιηθεί εδώ και δέκα χρόνια, θα είχε λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της Πύλου και της Γιάλοβας για πάντα. Γιατί, άραγε, η νέα Δημοτική Αρχή δεκαοκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια αξιοποίησης της παραπάνω γεώτρησης; Τι την εμποδίζει; Ποιες μικροκομματικές αγκυλώσεις έχει και αφήνει την πόλη της Πύλου χωρίς νερό; Έχει, άραγε, σημασία ποίος έκανε τη γεώτρηση;
Ο Δήμος, κύριοι της πλειοψηφίας, την έχει κάνει, με χρήματα του Δήμου πληρώθηκε, για την εξυπηρέτηση των δημοτών έγινε και σε κάθε περίπτωση, είστε υποχρεωμένοι να την θέσετε ΑΜΕΣΑ σε λειτουργία.
Φίλοι συμπολίτες, μη μένετε αδιάφοροι στα προβλήματα της καθημερινότητας, διαμαρτυρηθείτε, πάρτε την τύχη τη δική σας και των παιδιών σας στα χέρια σας, μην περιμένετε παθητικά και στωικά άλλο. Πρέπει όλοι μαζί να φωνάξουμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Φτάνουν πια οι χαμένες ευκαιρίες για την πόλη. Σίγουρα μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον, που όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να δημιουργήσουμε με αγώνα και συνέπεια.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΩΝΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Πύλου

Αυτά είναι δημοσιεύματα του καλοκαιριού. Το σίγουρο είναι ότι θα επαναλαμβάνονται κατά κόρο τα επόμενα χρόνια αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι οι ποσότητες νερού συνεχώς θα μειώνονται στο μέλλον και πολλές περιοχές της Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ερημοποίησης. Είναι δυνατόν να μπαίνουν σε προτεραιότητα έργα φαραωνικά με γήπεδα γκολφ που οι ποσότητες νερού που απαιτούνται γι' αυτά είναι πολύ περισσότερες από τις ανάγκες της Πύλου;;
Ακούστηκε επίσης ότι τα νερά της Γιάλοβα έχουν ήδη αλλάξει χαρακτηριστικά και έχει ήδη εισχωρήσει το θαλάσσιο νερό, λόγω μείωσης του γλυκού νερού από τα ρέματα και τις πηγές της περιοχής, με αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση της ιχθυοπανίδας της λιμνοθάλασσας.
Πολύ σύντομα θα μετράμε και άλλες επιπτώσεις... ενώ ακόμα δεν έχουν προχωρήσει τα έργα, πόσο μάλλον λειτουργήσουν.
Σε όλα όμως η ουσία είναι ο τρόπος σκέψης. Από κει θα βρούμε και την ανάγκη για αλλαγή τρόπου ζωής και τρόπου συμπεριφοράς απέναντι στη φύση. Όσο θεωρούμε ότι το ΕΓΩ πρέπει να κυριαρχεί σήμερα σε όλες μας τις δραστηριότητες και όχι το ΕΜΕΙΣ, όσο θεωρούμε ότι το σύστημα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό χωρίς να θεωρούμε τον άνθρωπο ως ένα από τα όντα της φύσης και του πλανήτη, τότε θα δικαιολογούμε αυτά τα φαραωνικά έργα, τα τσιμέντα, τις εκτροπές ποταμών, τα μεγάλα φράγματα, τις πολυτελείς κατοικίες και ξενοδοχεία, τα γήπεδα γκολφ για τους λίγους και τη σπάταλη λογική του ΣΗΜΕΡΑ. Όλα τα θέλω ΣΗΜΕΡΑ. Ναί αγαπητέ μου, έχουμε διαφορά σκέψης και συμπεριφοράς. Οφείλεις να το αναγνωρίσεις και να πάψεις να αυτοπροσδιορίζεσαι "οικολόγος" χωρίς αρχές και ιδέες.
Είσαι κι εσύ, όπως και όλοι μας, ένας βάτραχος στην κατσαρόλα και σιγοβράζεις. Όταν θα ζεματιστείς, θα είναι αργά να αλλάξεις μυαλό. Στο παρόν σου αρέσει το ζεστό νερό της "κατσαρόλας", γιατί κλέβεις από τους πόρους του μέλλοντος και περνάς καλά...
καληνύχτα....  
 
 

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)