για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Υγρότοποι - Βιότοποι 
Θέμα ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ!  
Συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος 
Ημερ. καταχώρησης 3/26/2009 1:30:01 AM 
Κείμενο
ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ!

25.03.2009

Οι εικόνες των νεκρών ψαριών στον Μαλιακό Κόλπο επαναλήφθηκαν για ακόμα μια φορά. Οι κάτοικοι και οι ψαράδες της Αγίας Μαρίνας είναι σε απόγνωση. Όλοι εμείς που χρόνια παρακολουθούμε την αλόγιστη και παράλογη ρύπανση του κόλπου κοντεύουμε να πιστέψουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας προσπαθούν να μας πείσουν ότι σε μια καθαρή θάλασσα, όπως ο Μαλιακός, το μόνο που μπορεί να συμβαίνει είναι τα ψάρια να αυτοκτονούν!!

Δεν θα ακούσετε από το στόμα κανενός υπεύθυνου λέξη για εστίες ρύπανσης. Ούτε εργοστάσια υπάρχουν που ρίχνουν απόβλητα στη θάλασσα, ούτε βιολογικοί καθαρισμοί, ούτε ελαιοτριβεία. Αφού όλες οι τοξικολογικές έρευνες δεν δείχνουν τίποτα, το μόνο που μένει να σκεφθούμε είναι ή ότι πεθαίνουν από το γήρας, γιατί κανείς πια δεν τα ψαρεύει, ή βάζουν τέρμα στη ζωή τους από κάποιο αυτοκτονικό σύνδρομο. Μα φυσικά είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι «η θολότητα των νερών της θάλασσας» (ποια θολότητα…) και «ο μεγάλος όγκος νερού (ποιος μεγάλος όγκος…) των τελευταίων ημερών» είναι η αιτία θανάτου των ψαριών.

Νεκρά ψάρια την 1/8/2008 στην σύγκλιση της Γερμανικής Τάφρου και της Μεσαίας Ανακουφιστικής Τάφρου (Μεριστή). Νεκρά ψάρια στην περιοχή του Δ Δ Αυλακίου Στυλίδας την 25/1/2009. Νεκρά ψάρια την 11/3/2009 ανοιχτά της Αγίας Τριάδας. Νεκρά ψάρια την 24/3/2009 ανοιχτά της Αγίας Μαρίνας.

Ως τώρα, όπως λένε και οι ίδιοι οι ψαράδες, συναντούσαν νεκρά αφρόψαρα. Όμως τώρα μιλάμε πια για “πατόψαρα”. Ψάρια που τρέφονται και ζουν στον πυθμένα, τσιπούρες, λυθρίνια, λαυράκια κλπ. Aρα σημαίνει ότι η αιτία βρίσκεται στο βυθό και στον πυθμένα.

Επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά την μόνιμη απειλή του Μαλιακού από την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη διαχείριση των λυμάτων, την ανεξέλεγκτη και παράνομη λειτουργία βιομηχανιών και ελαιοτριβείων, τις παράνομες χωματερές κατά μήκος του Σπερχειού και τα αστικά λύματα αλλά και την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών.

Είναι άμεση η ανάγκη της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού της Λαμίας. Είναι άμεση η ανάγκη της αναβάθμισης του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Χωροταξίας Περιβάλλοντος, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας, σε Διεύθυνση, με την ανάλογη στελέχωση. Δεν μπορεί με δύο υπαλλήλους να λέτε κύριε νομάρχη ότι ασκείτε περιβαλλοντική πολιτική στο νομό.

Είναι τέλος υποχρέωση όλων μας να δραστηριοποιηθούμε για τη σωτηρία του Μαλιακού, γιατί είναι η ζωή μας.

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων
Τηλ 2231021007 6977261256
http://www.e-ecology.gr
 
      
Απαντήσεις
Θέμα Re: ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ!  
Συγγραφέας από τη συζήτηση στο Lamianews 
Ημερ. καταχώρησης 3/30/2009 11:00:40 AM 
Κείμενο Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

για ένα καθαρά βιολογικό φαινόμενο, βάζετε να μιλάει ο Ζαμπετάκης, ένας αποτυχημένος χημικός που έχει πάρει εργολαβία τις καταγγελίες των "περιβαλλοντικών" και περιβαλλογούντων συλλόγων σε όλη την ελλάδα (με την ανάλογη κατασκευή πληρωμένων μελετών). λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.
Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και οι αιτίες βρίσκονται στο ότι ο Σπερχειός έχει πάψει να είναι ποταμός αλλά είναι μία σειρά από γούβες. έτσι όμως διακόπτεται το longitudinal continuum, όπως λέγεται αρβανιστί μία από τις βασικές ιδιότητες των υδάτινων οικοσυστημάτων.

29 Μαρ 2009 4:14:00 μμ
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΛΙΟΖΟΥΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΑΙΤΙΑ ΑΝ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ'ΟΨΗ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ Η ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΠΡΟ 3ΕΤΙΑΣ ΕΡΙΧΝΕ ΤΑ ΛΙΟΖΟΥΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΚΟΛΠΙΣΚΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΕΠΙ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΣΤΥΛΙΔΟΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΓΩΓΟ ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΧΥΝΕΤΑΙ ΜΟΛΙΣ 60 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΗΣ ΣΤΥΛΙΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΘΑΝΑΤΟ ΨΑΡΙΩΝ ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΙΟ ΕΚΤΡΕΦΟΝΤΑΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΝ. ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΛΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ 8000 BOD5 ΕΝΩ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 50.000!!!! ΠΑΡΑΥΤΑ ΚΑΝΕΝΑ ΨΑΡΙ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 70 ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ 30 ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΙΑΣ. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ Κ. ΧΕΙΜΑΡΑ.

29 Μαρ 2009 5:30:00 μμ
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Για μια φορά ακόμα κάποιοι, επαναλαμβάνω, θέλουν να μας πείσουν ότι τα ψάρια αυτοκτονούν. Αλήθεια αυτός που λέει ότι ο Σπερχειός έχει πάψει να είναι ποταμός, εννοεί ότι το νερό που κατεβάζει αυτή την εποχή, το εξαφανίζει λίγο πριν τις εκβολές "προς άγνωστη κατεύθυση";; Ή μήπως, ό,τι και να είναι δεν είναι βρώμικος, άρα δεν ρυπαίνει τον Μαλιακό, αυτό εννοεί ο κύριος/α;;
Γιατί εγώ καταλαβαίνω, με αυτά που γράφει, ότι το βιλογικό φαινόμενο που συμβαίνει τώρα στον Μαλιακό, συνέβαινε πάντα, γιατί δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αιτία, άρα είναι περιοδιό φαινόμενο ανέκαθεν και αιωνίως. ¶ρα τα ψάρια έρχονται στο Λιβάρι για να αυτοκτονήσουν, γιατί τόσα χρόνια η φύση θα τα είχε ειδοποιήσει για το επαναλαμβανόμενο βιολογικό φαινόμενο και δεν θα έρχονταν... έτσι δεν είναι αγαπητέ/ή μου;;;
Ό,τι κι αν συμβαίνει, είτε αυτοκτονούν, είτε πεθαίνουν απο έλλειψη οξυγόνου, είτε πεθαίνουν από τα μολυσμένα νερά, κάποιος πρέπει να μας το πει επίσημα και επιστημονικά. Ωραία, ο Ζαμπετάκης είναι αποτυχημένος χημικός, εσείς κύριέ/α μου, που είσαστε πετυχημένος κα σοβαρός επιστήμονας, μπορείτε να μας εξηγήσετε τί σημαίνει "βιολογικό φαινόμενο" και σε τί συνίσταται αυτό;; Διαφορετικά θα μου επιτρέψετε να πω, πώς σας πληρώνει κάποιος για να πείτε όσα λέτε ανεύθυνα. Εμείς οι υπόλοιποι, ψαράδες, "οικολογούντες" και "περιβαλλογούντες", όπως λέτε, απλοί κάτοικοι της περιοχής του Μαλιακού κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα λέει πως ό,τι μπαίνει σήμερα στην περιοχή αυτή ΠΕΘΑΙΝΕΙ!! ¶ρα δικαιούμαστε να λέμε ότι ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και να αποδίδουμε αυτό στη ρύπανση και όχι στην ...αλλαγή του φεγγαριού, όπως εσείς υποννοείτε...
γκέκε;;;;;;

29 Μαρ 2009 10:53:00 μμ
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Μην παρενοχλείτε πολτιτικά το Χειμάρα, θα σας εκδικηθεί!
Θα βάλει τον Έλληνα με τον FM1 και το άλλο συνάφι και θα σας λεζηλέψει!
Προσέξτε καλά!

29 Μαρ 2009 11:03:00 μμ
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Από το http://antonios-pressinfo.blogspot.com/

ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ
Σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη δια λογικών ακολουθιών. Ο Σ.Σταμέλος , συμπέρανε σχετικά με τα ψάρια του Μαλιακού, ότι αυτά αυτοκτονούν. Δεν μας λέει όμως γιατί. Για να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση ρίχνω την ιδέα ότι αυτά αυτοκτονούν ύστερα από βαριά κατάθλιψη. Ψυχολόγοι και γιατί όχι ψυχίατροι με ευαισθησία στο Περιβάλλον, πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα, αμέσως μετά την δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος, που αποφάσισε ο βιαστικός κ. Σουφλιάς. Επίσης, λόγω κρίσης, προτείνω να ενταχθεί το πρόγραμμα ψυχολογικής επανένταξης των ψαριών, στο πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩ, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Προϋπόθεση είναι να βρεθούν τα λεφτά της εθνικής συμμετοχής για το πρόγραμμα, μπας και πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να αναλάβει ο δραστήριος Υπουργός Γεωργίας κ. Χατζηγάκης τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., ώστε να εγκριθεί η ένταξη των ψαριών στο εν λόγω πρόγραμμα. Ιδίως αν αφαιρέσουμε τους ανθρώπους, που στοιχίζουν για την αποιδρυματοποίησή τους, και μείνουν μόνο τα ψάρια. Το όνομα προτείνω να αλλάξει σε ΨΑΡΑΡΓΩ, και να το εγκαινιάσει κ.Αβραμόπουλος, μαζί με τον Γεωργίας και πλήθος κόσμου πριν τις εκλογές. Ελπίζω να παραστεί και ο δραστήριος κ. Σταμέλος.
read more..
photos..

29 Μαρ 2009 11:22:00 μμ
Blogger Ο/Η Yannis Zabetakis είπε...

από έναν "αποτυχημένο" χημικό ...

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080229&nid=7655548&sn=&spid=

είχαμε και τον θάνατο από ασφυξία (;) ψαριών σε τρεις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών στον Αμβρακικό Κόλπο, σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας, παρά το γεγονός ότι προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Οι απόψεις των επιστημόνων για τα αίτια αυτής της νέας οικολογικής καταστροφής δυστυχώς για άλλη μία φορά διίστανται. Η μία άποψη μιλάει για ανοξικές συνθήκες των νερών του κόλπου λόγω της κακοκαιρίας (!) ενώ η άλλη άποψη μιλάει για τα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα που ρίχνονται ανεπεξέργαστα εδώ και χρόνια στους ποταμούς Αραχθο και Λούρο, οι οποίοι εκβάλλουν στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τις πηγές των ποταμών ως τις εκβολές τους, ιχθυοκαλλιέργειες, σφαγεία, χοιροστάσια και μονάδες παραγωγής βιολογικών λιπασμάτων διοχετεύουν τα ανεπεξέργαστα (!!!) λύματά τους σε κανάλια, τα οποία καταλήγουν στους ποταμούς.

Με άλλα λόγια, έχουμε μια επανάληψη της «αισώπειας ιστορίας», στη θάλασσα αυτή τη φορά. Στον μεν ποταμό Ασωπό ποταμό πολλές βιομηχανίες απορρίπτουν τα λύματά τους χωρίς καμία βιολογική επεξεργασία και έτσι ρυπαίνουν το νερό με Cr (VΙ), ενώ στον Αμβρακικό Κόλπο τα λύματα από τις προαναφερθείσες βιομηχανίες είναι πλούσια σε μικροοργανισμούς με μεγάλες απαιτήσεις σε οξυγόνο. Οι μικροοργανισμοί αυτοί βρίσκονται σε λύματα τα οποία είναι πλούσια σε οργανικές ενώσεις και άρα έχουν τις ιδανικές συνθήκες για να πολλαπλασιασθούν. Αυτός ο πολλαπλασιασμός τους όμως χρειάζεται οξυγόνο και έτσι δημιουργείται έλλειμμα οξυγόνου για τους υπόλοιπους οργανισμούς του Αμβρακικού κόλπου (π.χ. ψάρια).

29 Μαρ 2009 11:39:00 μμ
 
 
 
Θέμα Re: ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ!  
Συγγραφέας από το Lamianews 
Ημερ. καταχώρησης 3/30/2009 11:02:16 AM 
Κείμενο Τόνοι νεκρών ψαριών στις ακτές του Μαλιακού

Το πρόβλημα των νεκρών ψαριών στο Μαλιακό γίνεται θέμα σε όλη την Ελλάδα και αναδεικνύεται πλέον απ' όλους.
Επρεπε να φτάσουμε σ' αυτό το σημείο για να μπορέσει η νομαρχία Φθιώτιδας να κινητοποιηθεί;
Όλοι εμείς οι πολίτες που φωνάζαμε από πέρισυ, χαρακτηριζόμασταν προφανώς γραφικοί και λασπολόγοι και τα μπλογκ "κουκουλοφόροι".
Δεν ξέρουμε αν φταίει η ρύπανση ή κάτι άλλο. Δεν είμαστε ειδικοί, ούτε θα γίνουμε επειδή ασχολούμαστε με το θέμα.
Εμείς όμως όλοι οι ενεργοί πολίτες, είμαστε υποχρεωμένοι να χρεώσουμε καθυστερημένη επέμβαση των υπηρεσιών της νομαρχίας. Αυτό δυστυχώς δεν αμφισβητείται. Κάτι που μπορούσε να είχε γίνει χθες, τρέχουμε σήμερα να το προλάβουμε...
Μη μας χρεώνετε ότι κάνουμε αντιπολίτευση. Δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική. Δεν είμαστε ούτε καν οικολόγοι αν θέλετε. Απλά νοήμονα όντα είμαστε που βλέπουμε ένα τραίνο να έρχεται καταπάνω μας και προσπαθούμε να το αποτρέψουμε.
Γίναμε λοιπόν θέμα στα μπλογκ, γίναμε θέμα σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, γίναμε θέμα στις εφημερίδες, γίναμε θέμα στην τηλεόραση.
Δυστυχώς για σας κύριε νομάρχη μας, δεν φταίμε εμείς γι' αυτό.
Έπρεπε να είχατε προβλέψει την καταιγίδα που θα ξεσπούσε από την αδιαφορία τη δική σας και των υπηρεσιών σας.
Δείτε το γράφουν τα Νέα σήμερα:
ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑΝ στα μάτια τους οι αλιείς του Μαλιακού Κόλπου όταν τα τελευταία 24ωρα βρέθηκαν μπροστά σε δεκάδες τόνους νεκρά ψάρια μέσα στη θάλασσα αλλά και στην ακτή. Οι ίδιοι μιλούν για βιβλική καταστροφή ενώ οι αρμόδιοι αναζητούν τους λόγους για το πρωτοφανές αυτό γεγονός. Όπως περιγράφουν, όλη η θαλάσσια περιοχή, η οποία είναι προστατευόμενη καθώς λειτουργεί ως φυσικό εκτροφείο, έχει κυριολεκτικά νεκρώσει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας βρίσκονται σε αναμονή των αποτελεσμάτων από την τοξικολογική εξέταση που θα γίνει στο νερό αλλά και τα ψάρια ενώ όπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση η νομαρχία και στο παρελθόν είχαν υπάρξει παρόμοια συμπτώματα αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση.
Σήμερα το πρωί οι ψαράδες της περιοχής ζητούσαν άμεση παρέμβαση για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, ενώ συγχρόνως ζητούσαν και οικονομική στήριξη, αφού πλέον είναι αδύνατο να ψαρέψουν.
Μετρήσεις
Οι ειδικοί επιστήμονες της Νομαρχίας Φθιώτιδας, αν και δεν μπορούν να μιλήσουν με βεβαιότητα για τις αιτίες, θεωρούν πιθανό το σενάριο της έλλειψης οξυγόνου. Αύριο αναμένεται στην περιοχή και ειδικός ιχθυοπαθολόγος από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης προκειμένου να κάνει επιτόπια έρευνα, ενώ ειδικοί επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών πραγματοποιούν ήδη μετρήσεις στα νερά τόσο της θάλασσας του Μαλιακού Κόλπου όσο και του Σπερχειού ποταμού. Από τη δική τους πλευρά ψαράδες της περιοχής που έχουν ξαναδεί αυτά τα φαινόμενα έστω σε μικρότερη έκταση στο παρελθόν, εστιάζουν στον Σπερχειό ποταμό, καθώς θεωρούν «υπεύθυνο» τον μεγάλο όγκο φερτών υλών που κατέβασε τις τελευταίες μέρες το ποτάμι, και ιδιαίτερα στα έργα όπου γίνονται παρεμβάσεις στην κοίτη του Σπερχειού κοντά στη Λαμία, όπως αυτό για τη γραμμή του ΟΣΕ.
Το θέμα επίσης σήμερα "έπαιξε" και στην πρωϊνή εκπομπή της ΝΕΤ με την Πόπη Τσαπανίδου.
Και έπεται η συνέχεια... 
 
 
Θέμα Re: ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ!  
Συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος 
Ημερ. καταχώρησης 3/31/2009 12:00:03 AM 
Κείμενο από το kamenavourla.blogspot.com

SOS Μαλιακός κόλπος SOS

Και στα Καμένα Βούρλα υπάρχουν νεκρά ψάρια σε όλη την παραλία.

Από την πλαζ μέχρι τον Ποσειδώνα αλλά και στον φάρο (σπίθα) στα κοπέλια, υπάρχουν νεκρά ψάρια χωρίς να μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό.

Ελπίζουμε να μην είναι νεκρός ανεπιστρεπτί ο βιόκοσμος του κόλπου.
Σίγουρα πάντως τα χειρότερα έρχονται.


Εστία μόλυνσης ο Σπερχειός από τις ανεξέλεγκτες χωματερές
» Καμένα Βούρλα
Λόφοι από σκουπίδια, γυαλιά, σίδερα, υπολείμματα σφαγείων και νεκρά ζώα, υγρά απόβλητα βιοτεχνιών.

Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει στην κοίτη του ποταμού Σπερχειού, ο οποίος καθημερινά μολύνεται από τις ανεξέλεγκτες χωματερές των δήμων Σπερχειάδας και Μακρακώμης.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η πολιτική κίνηση Φθιώτιδας των Οικολόγων Πρασίνων απειλούνται με ρύπανση τα νερά και τα ψάρια και στον Μαλιακό Κόλπο.

Οι παράνομες χωματερές συνεχίζουν να λειτουργούν ρυπαίνοντας έδαφος, νερό και αέρα, παρόλο που έχει λήξει η προθεσμία που έλαβε η Ελλάδα από την Ε.Ε. για να χωροθετήσει Χώρους Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ή των Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), με τα ην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολιτικής κίνησης Στέφανο Σταμέλλο, εκτός από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, αν δεν κλείσουν σύντομα οι παράνομες χωματερές θα επιβληθεί στους δήμους πρόστιμο 34.000 ευρώ ανά ημέρα, το οποίο θα επιβαρύνει τους δημότες.

Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, το καλοκαίρι οι δήμοι καίνε τα σκουπίδια για να μειωθεί ο όγκος τους, με τους τοξικούς καπνούς να σκεπάζουν τη Μακρακώμη, τη Μάκρη και τις γύρω καλλιέργειες.

Παρόλο μάλιστα που το πρόβλημα είναι γνωστό στους αρμόδιους φορείς και έχουν συσταθεί ειδικές επιτροπές, δεν υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπισή του.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.GR


Τι έχουν να πουν τώρα αυτοί που έλεγαν για ασφυξία από τα γλυκά νερά των ποταμών???

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς που οφείλεται αλλά πρόκειται για το έγκλημα του αιώνα στην περιοχή μας και στον Μαλιακό κόλπο ειδικότερα.

Αντιδράστε όλοι σας , δημότες , τοπικοί άρχοντες , φορείς , υπουργεία , νομαρχίες μπας και προλάβουμε κάτι 
 
 

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)