για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Υγρότοποι - Βιότοποι 
Θέμα Ο Μαλιακός Κόλπος θα ζήσει. Είναι το σπίτι μας! 
Συγγραφέας ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS 
Ημερ. καταχώρησης 4/12/2009 12:10:27 AM 
Κείμενο
ΜΑΛΙΑΚΟΣ S.O.S.
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο Μαλιακός Κόλπος θα ζήσει. Είναι το σπίτι μας!
http://maliakos-sos.blogspot.com

Ο Μαλιακός Κόλπος απειλείται άμεσα. Όλοι εμείς, ψαράδες, αγρότες, επαγγελματίες, ερασιτέχνες ψαράδες, μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές της περιοχής, αγωνιούμε γιατί η κλειστή αυτή θάλασσα, που δέχεται εδώ και χρόνια σοβαρές πιέσεις, αντιμετωπίζει σήμερα νέες κρίσιμες απειλές. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και τα νεκρά ψάρια είναι ένα από τα δείγματα.

Όλοι ξέρουν την αιτία. Είναι η χρόνια ρύπανση από τις γνωστές «πηγές». Είναι τα λύματα των εργοστασίων, των ελαιοτριβείων, τα αστικά λύματα με την έλλειψη βιολογικών καθαρισμών και την μη σωστή λειτουργία των βιολογικών της Λαμίας και των Καμένων Βούρλων, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, τα λύματα των κτηνοτροφικών μονάδων, τα σκουπίδια και οι παράνομες χωματερές κατά μήκος της κοίτης του Σπερχειού και κατά μήκος της ακτής με την παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων οικοδομών. Είναι η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών πρόληψης από μέρους των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών Η εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε μια απόλυτη ασυδοσία σε συνδυασμό με την μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών. Κατά τα άλλα ο Μαλιακός, το Δέλτα και η Κοιλάδα του Σπερχειού είναι προστατευόμενη περιοχή στο Δίκτυο NATURA 2000.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:
- Θέλουμε τον Μαλιακό γαλάζιο, θάλασσα επικοινωνίας, θάλασσα συνεργασίας, θάλασσα ανάπτυξης για όλους τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή
- Θέλουμε τον Μαλιακό καταφύγιο ζωής για μας και τα παιδιά μας.
- Διεκδικούμε άμεσα αυστηρό καθεστώς προστασίας
- Θέλουμε μια Μελέτη Χωροθέτησης των λειτουργιών και μια Ολοκληρωμένη Μελέτη Διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Μαλιακού, που να περιλαμβάνει εκείνες τις οικονομικές δραστηριότητες που είναι συμβατές με την προστασία του θαλάσσιου και του παράκτιου περιβάλλοντος, όπως ο οικοτουρισμός, η αλιεία, η βιολογική γεωργία με κύριο άξονα την ελιά και η ενίσχυση των τοπικών ποικιλιών και των τοπικών προϊόντων. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που να σέβεται τους φυσικούς πόρους με βάση την αρχή της βιωσιμότητας

ΛΕΜΕ ΟΧΙ
- Στη θάλασσα παράνομου και ασύδοτου πλουτισμού ορισμένων ολίγων σε βάρος της υγείας μας, της ψυχικής μας ηρεμίας και της αξιοπρέπειας
- στη θάλασσα χαβούζα των παροπλισμένων σαπιοκάραβων.
- Στη «νεκρή θάλασσα» λόγω της συνεχιζόμενης απόθεσης βαρέων μετάλλων και καρκινογόνων ουσιών.

ΖΗΤΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ:
- Να μας δοθούν, και να δοθούν στη δημοσιότητα, τα συνολικά αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων που έγιναν στις 11 Μαρτίου και τα πρόσφατα αποτελέσματα του νερού και της τοξικολογικής εξέτασης των νεκρών ψαριών.
- την πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση και τη συμμετοχή μας σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την τύχη του Μαλιακού
- την μόνιμη εγκατάσταση δικτύου σταθμών παρακολούθησης των υδάτων του κόλπου
- την καταγραφή και τον ΕΛΕΓΧΟ όλων των εστιών ρύπανσης του Μαλιακού
- την αναβάθμιση του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της ΔΙΧΩΠΕ σε Διεύθυνση Περιβάλλοντος με την αντίστοιχη στελέχωση
- την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας και της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»
- την πρόσληψη αλιειοφυλάκων για την φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής του Κόλπου
- την άμεση αποζημίωση των επαγγελματιών αλιέων και το πάγωμα των χρεών τους στις τράπεζες

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
 
      
Απαντήσεις
Θέμα Re: Ο Μαλιακός Κόλπος θα ζήσει. Είναι το σπίτι μας! 
Συγγραφέας ¶γγελος Μπουρίτσας 
Ημερ. καταχώρησης 4/14/2009 2:25:18 PM 
Κείμενο Αγαπητέ Στέφανε,
Ο Μαλιακός αποτελεί φυσική θαλάσσια κατάληξη μιάς (τουλάχιστον μιάς) τε-ρά-στι-ας φυσικής λεκάνης απορροής. Η λεκάνη αυτή, από ανατολή σε δύση, έχει μήκος πολλές-πολλές δεκάδες χιλιάδες μέτρα. Ξεκινά από ψηλά βουνά (από δύση, νότο και βορρά) απ’ όπου μανομετρικές πιέσεις ασκούνται στα υπόγεια νερά. Του πεδίου αυτού τα υπόγεια νερά οδηγούνται τελικά στη θάλασσα, όχι μόνον επιφανειακά αλλά, και κυρίως!, μέσα από υπόγειες και υποθαλάσσιες φυσικές διεξόδους.
Η αιτία της καταστροφής μπορεί να βρίσκεται στα αγρο-χημικά (π.χ. για τις φιστικιές) που πέφτουν και διαλύονται και φέρονται, μέσα από επιφανειακές και από τα υπόγειες διαδρομές, μέχρι τη θάλασσα.
Σε συνδυασμό και με δευτερογενή αναστροφή που πιθανώς έτσι προκαλείται μέσα στον σχετικά κλειστό κόλπο του Μαλιακού επέρχεται η καταστροφή.
Δηλαδή εκτός από τη βιομηχανία, που προφανώς φταίει, η συμβατική γεωργία και η συμβατική κτηνοτροφία κυρίως!, έτσι οικτρά διαξευγμένες, εδώ και πολλές δεκαετίες (και κωμικο-τραγικά κρατικοδίαιτες, αμφότερες!) όπως εξακολουθούν να ασκούνται μέσα σε αυτό το χερσαίο πεδίο, πρέπει να ελεγχθούν ως οι πλέον πιθανοί συν-υπαίτιοι.
Άγγελος Μπουρίτσας
 
 
 

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)