για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Υγρότοποι - Βιότοποι 
Θέμα Προβλήματα με την παράνομη τεχνητή λίμνη στο Βελλά 
Συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος 
Ημερ. καταχώρησης 3/1/2010 12:37:17 AM 
Κείμενο ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
http://oikologoi-prasinoi-fthiotidas.blogspot.com
oikologoiprasinoifthiotidas@gmail.com


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΣΤΟ ΧΕΙΜΑΡΡΟ ΒΕΛΛΑ ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΥ

Λαμία, 1.3.2010

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής Κουβέλας Καραβομύλου εξ αιτίας της “τεχνητής λίμνης” που προέκυψε στο ρέμα του Βελλά. Εξαιτίας της έχει ανέβει σημαντικά η στάθμη των υπόγειων υδάτων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι απορροφητικοί βόθροι όλης της παράλιας περιοχής, επιφέροντας πολλών ειδών προβλήματα, τα οποία φτάνουν μέχρι τον Μαλιακό.

Φαίνεται πως, για τις ανάγκες των έργων του ΠΑΘΕ στην παράκαμψη της Στυλίδας – Καραβομύλου, δόθηκε άδεια στην κατασκευάστρια εταιρεία να κάνει αμμοληψία στην κοίτη του χειμάρρου Βελλά. Από την αμμοληψία προέκυψε και η λίμνη. Τόσο απλά.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
- Υπήρξε Μελέτη Αποκατάστασης για την αμμοληψία, κι αν υπήρξε εφαρμόστηκε;
- Πώς κατασκευάστηκε τέτοιο έργο χωρίς Μελέτες; Πώς ανέχεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι υπηρεσίες της (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών), αλλά και η Επιβλέπουσα Υπηρεσία του έργου, τέτοιες αλλαγές σε κοίτες χειμάρρων, με “τεχνητές λίμνες”, χωρίς Μελέτη -κυρίως- Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων;
- Οι αμμοληψίες στην κοίτη του Βελλά έχουν επηρεάσει σημαντικά τη ροή του νερού. Είχαν προβλέψει ότι στο υπόλοιπο της κοίτης του Βελλά θα περιοριστεί η ροή του νερού -αν δεν έχει σταματήσει τελείως-, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται ως προς την ανατροπή της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος, και κυρίως της ξήρανσης των αιωνόβιων πλατάνων του ρέματος;

Το κακό είναι ότι και η δημοτική αρχή του Δήμου Εχιναίων δείχνει ανοχή στο συγκεκριμένο θέμα με δικαιολογία ότι, μετά τη δημιουργία της λίμνης, ανέβηκε η στάθμη των αρδευτικών γεωτρήσεων. Αλλά η νομιμότητα; Η τάξη; Με πόση ευκολία μπορεί κανείς να αυθαιρετεί σε βάρος της φύσης και των ρεμάτων, παραλείποντας μελέτες και περιβαλλοντικούς όρους;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι περιμένουμε απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους κατοίκους της περιοχής και ως προς τη διεκδίκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους.


-----------------------------
Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος 2231021007 6977261256 
      
Απαντήσεις
Θέμα Re: Προβλήματα με την παράνομη τεχνητή λίμνη στο Βελλά 
Συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος 
Ημερ. καταχώρησης 3/15/2010 2:41:24 PM 
Κείμενο Το θέμα είναι γενικότερο. Έχουμε δει αυτά τα χρόνια που γίνεται ο ΠΑΘΕ στο Νομό Φθιώτιδας πολλές τέτοιες περιπτώσεις, περιπτώσεις μη εφαρμογής των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αλλά και αυθαίρετης παράνομης αμμοληψίας και εξόρυξης αδρανών υλικών σε όλο το μήκος του ΠΑΘΕ. Να θυμίσω τον χείμαρρο του Λογγού, το εγκαταλελειμμένο λατομείο της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ στον Αγιο Δημήτριο Καινουρίου, τον Βοάγριο του Μώλου, τον χείμαρρο των Θερμοπυλών, την πληγή πάνω από τη Στυλίδα στις γέφυρες και τη σήραγγα και φυσικά τώρα στον Βελλά του Καραβομύλου. Πόσες ακόμα περιπτώσεις, που μας διαφεύγουν αυτή τη στιγμή.

Μας λένε βέβαια ότι χωρίς να σπάσουμε αυγά δεν γίνεται ομελέτα. Αυτή δυστυχώς είναι η απάντηση. Οι ευθύνες των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας αλλά και των Υπουργείων, μαζί με την Επιβλέπουσα Υπηρεσία του έργου είναι στα όρια του εισαγγελικού ελέγχου. Εμείς για μια ακόμα φορά ζητάμε την αυτεπάγγελτη επέμβαση του εισαγγελέα.

Οι ευθύνες επίσης του τοπικού Δήμου, του κάθε τοπικού Δήμου, είναι τεράστιες. Συνήθως κλείνουν τα μάτια με την υπόσχεση κάποιων ανταποδοτικών έργων. Όμως από την άλλη κόπτονται για περιβαλλοντικές ευαισθησίες και περιβαλλοντικά μηνύματα.
Να όμως που το πληρώνουν, εκτός από το οικοσύστημα και την σπάνια βιοποικιλότητα των ρεμάτων, και οι κάτοικοι της περιοχής, είτε γιατί πλημμυρίζουν οι βόθροι τους, είτε γιατί απειλούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία είτε γιατί βρωμίζει και ρυπαίνεται η θάλασσα και ο Μαλιακός. Αυτή είναι η κατάσταση δυστυχώς, που κανείς δεν πρέπει να την αγνοεί.

Ο κ Νομάρχης δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία. Αν ήθελε να εφαρμόσει το νόμο, θα έπρεπε αμέσως να κάνει αυτοψία και να επιβάλει το πρόστιμο απαιτώντας ταυτόχρονα την αποκατάσταση απειλώντας με νέο πρόστιμο. Αν ξεφεύγουν από τον ίδιο αυτές οι αρμοδιότητες, να καλέσει τις αντίστοιχα αρμόδιες υπηρεσίες, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κλπ και να μην ισορροπεί ανάμεσα στην εταιρεία, στο περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής. Αυτή η λαικίζουσα ισορροπία οδήγησε εδώ που οδήγησε, και είναι πρακτικές που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν σε ό,τι αφορα το περιβάλλον, την αξιοπιστία των πολιτών απέναντι στη διοίκηση και τα υποννοούμενα για τις ευθύνες και τα "μάτια ερμητικά κλειστά". Ναι, μάτια ερμητικά κλειστά... Γιατί, μην μου πείτε ότι κανένας δεν είδε τίποτα τόσο καιρό τώρα... Το έγκλημα δεν ήταν στιγμιαίο, δεν έγινε σε μια νύχτα. Ξεδιπλώνεται πάνω από ένα χρόνο τώρα. Και είναι έγκλημα! 
 
 

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)