για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Υγρότοποι - Βιότοποι 
Θέμα Νέα απειλή «αξιοποίησης» στη Λιμνοθάλασσα Κορισσίω 
Συγγραφέας ΣΥΛΛ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 
Ημερ. καταχώρησης 6/4/2010 2:36:40 PM 
Κείμενο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ιωάννη Θεοτόκη 104, ΚΕΡΚΥΡΑ 49100 / τηλ.-fax 2661 0 35445
www.environment-corfu.gr / e-mail: info@environment-corfu.gr & naturecorfu@yahoo.gr


Κέρκυρα, 1η Ιουνίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Νέα απειλή «αξιοποίησης» στη Λιμνοθάλασσα Κορισσίων

Κατά πληροφορίες του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει κατατεθεί μελέτη για ανέγερση ξενοδοχιακής μονάδας (κατά πάσα πιθανότητα Κερκυραϊκών συμφερόντων) στη προστατευμένη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Κορισσίων.
Ως γνωστόν, η περιοχή της λιμνοθάλασσας Κορισσίων είναι ενταγμένη στο κοινοτικό δίκτυο προστασίας NATURA 2000 (κωδικός GR 223000), καθώς αποτελεί σύνθετο και καλά διατηρημένο οικοσύστημα, μεγάλης αισθητικής, βιολογικής και κατά συνέπεια οικονομικής αξίας. Ως ο κυριότερος υγρότοπος στο νησί, είναι ένας σημαντικός τόπος για την προστασία της άγριας ζωής και ιδιαίτερα της ορνιθοπανίδας, καθώς και για τη διατήρηση των τύπων αυτοφυούς βλάστησης που υπάρχουν στην περιοχή.

Δεν είναι πρώτη φορά που επιχειρείται η «τουριστική εκμετάλλευση» της συγκεκριμένης προστατευμένης περιοχής. Πριν λίγα χρόνια εκτυλίχθηκε ανάλογο θρίλερ με τη προσπάθεια Ολλανδικής εταιρείας για δημιουργία 2 μονάδων πολυτελών μπαγκαλόους και αντίστοιχων γηπέδων γκόλφ μέσα στις αμμοθίνες και τα κεδροδάση του υγροτόπου! Εκείνη η απόπειρα κατέρρευσε μετά από αντίδραση και αγώνες του Συλλόγου ο οποίος κατάφερε να ακυρώσει την σύμφωνη Γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς η ευρύτερη περιοχή ανήκει στα Δημόσια Κτήματα.
Ανάλογη σκληρή αντίσταση απαιτήθηκε και για τη ματαίωση τουριστικής ανοικοδόμησης εντός της περιοχής NATURA 2000 στη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη.

Για το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, η καταστατική αρχή και δέσμευσή του στη προστασία των σπάνιων οικολογικών πόρων – που δεν μπορούν να αποτιμώνται ή να σταθμίζονται με οικονομικά κριτήρια – είναι αυτονόητη. Η νέα απειλή για τον υγρότοπο της Λιμνοθάλασσας θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και θα αναχαιτιστεί.
Είναι οπωσδήποτε θλιβερό, το ότι παρά τη συγκρότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι υγρότοποι του NATURA 2000 εξακολουθούν να φιγουράρουν ως προνομιακοί στόχοι μιας «τουριστικής αξιοποίησης» αποικιοκρατικού ήθους – ενώ η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που κατοχυρώνουν τη προστασία τους (και δεν συνεπάγονται δαπάνη του Δημοσίου) εκκρεμεί.

Για το ΔΣ ο πρόεδροςΑριστοτέλης Κοσκινάς
 
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)