για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Υγρότοποι - Βιότοποι 
Θέμα Παραθεριστικός οικισμός σε υγρότοπο NATURA 2000 
Συγγραφέας ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 
Ημερ. καταχώρησης 10/26/2011 9:08:23 AM 
Κείμενο Οικοπεδοποίηση για κατασκευή παραθεριστικού οικισμού σε υγρότοπο NATURA 2000

Παραβίαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την κατασκευή παραθεριστικού οικισμού στον Κορινό Πιερίας.

Την παραβίαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την κατασκευή παραθεριστικού οικισμού στον Κορινό Πιερίας φέρνει στο ευρωκοινοβούλιο με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η περιοχή αποτελεί τμήμα του ευρύτερου υγροτοπικού οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα-Αλυκής Κίτρους και προστατεύεται πολλαπλά:
- Ανήκει στην περιοχή ευθύνης του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης και περιλαμβάνει λιβάδια, αμμοθίνες και περιοδικά κατακλυζόμενες εκτάσεις με αλοφυτική βλάστηση.
- Πάνω από 50% της έκτασης περιλαμβάνεται στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Νatura 2000 (Αλυκή Κίτρους - ευρύτερη περιοχή).
- Το παραλιακό μέτωπο περιλαμβάνεται στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου Νatura 2000, (Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα -ευρύτερη περιοχή- Αξιούπολη).
- Σημαντικό τμήμα της περιοχής περιλαμβάνεται στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Αλυκής Κίτρους και σύμφωνα με το Ν. 2637/98, απαγορεύεται η ένταξή του σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με την Υπ. Απόφαση 9625/1-3-2004 (ΦΕΚ 192/τ.Δ’/4-3-2004) της υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κας Ρ. Ζήση για την “Έγκριση πολεοδομικής μελέτης της περιοχής δεύτερης κατοικίας του Δήμου Κορινού”, ο οικισμός θα έχει έκταση 2.200 στρεμμάτων, με 2.000 οικόπεδα και θα φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 κατοίκους.

“Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι δε μπορούν να γίνουν τα πάντα οικόπεδα”, δήλωσε ο κ. Τρεμόπουλος. “Ο σχεδιασμός για οικισμό στην παραλία Κορινού Πιερίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα του τύπου ανάπτυξης που έφερε τη χώρα σε βαθιά οικονομική και περιβαλλοντική κρίση. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να καταστρέφουμε περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας για εφήμερα εργολαβικά κέρδη: είναι σαν να πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε. Η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάκαμψη μπορεί να προέλθει μόνο από πρωτοβουλίες που σέβονται και προστατεύουν την ελληνική φύση και όχι από την μανία καταστροφής που έχει καταλάβει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα εγχώρια κακέκτυπά του. Φέρνουμε λοιπόν το θέμα και στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς η οικοπεδοποίηση παραβιάζει και την ευρωπαϊκή νομοθεσία”. 
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)