για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Διάφορα 
Θέμα Εθελοντές στο Κάουνας της Λιθουανίας 
Συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος 
Ημερ. καταχώρησης 6/4/2014 7:34:51 PM 
Κείμενο
Εθελοντές στο Κάουνας της Λιθουανίας - Ιούλιος 2012

«Εθελοντές στο Κάουνας»: είναι μια αφήγηση, μια περιγραφή ενός ταξιδιού τεσσάρων εβδομάδων, με την ευκαιρία ενός προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα το Vytautas Magnus University, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και το τμήμα Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργάνωσαν το Πρόγραμμα δια βίου μάθησης – Grundtvig με τίτλο «C.E.I.E Communication, Empowering, Integration, Experience for Senior Age Volunteers». Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναζητούσε έξι εθελοντές ηλικίας 50+ πρόθυμους και διαθέσιμους για εθελοντικές δράσεις στο Kaunas στην Λιθουανία τον μήνα Ιούλιο (από 3 έως 4 εβδομάδες).

Βρεθήκαμε έτσι σε μια από τις χώρες της Βαλτικής, που έζησε για σαράντα χρόνια το σοβιετικό καθεστώς και τώρα ζει τη μετα-σοβιετική της εμπειρία, παράλληλα με την γενικότερη κρίση στην Ευρώπη και στον κόσμο. Στο μεταξύ, οι δύο αυτές περίοδοι, σοβιετική - μετασοβιετική, χαρακτηρίζονται από τις διαρκείς προσπάθειες, αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρα του Λιθουανικού λαού για μια ανεξάρτητη πατρίδα. Διακρίνει κανείς την επίπονη και τη γεμάτη ανασφάλειες προσπάθεια για την κατάκτηση της δημοκρατίας. Έγιναν τα πρώτα μεγάλα βήματα. Έζησαν τα προβλήματα της απότομης ανατροπής του σοβιετικού μοντέλου της οικονομίας, παράλληλα με τα ανοίγματα στα Σκανδιναβικά κράτη και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι εύκολο να αποφύγει κανείς τις αναφορές στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου. Θυμίζουν κάτι από την Ελλάδα. Η Λιθουανία, όπως και οι άλλες Βαλτικές χώρες, έχουν κάποια κοινά γνωρίσματα με τη χώρα μας. Βρέχεται από θάλασσα, είναι ανάμεσα σε τρεις ισχυρές οικονομικές δυνάμεις - Ευρώπη, Ρωσία(Σοβιετική Ένωση πριν λίγα χρόνια…), Σκανδιναβικές χώρες - στο «πέρασμα» διαφόρων στρατιωτικών εξορμήσεων, στο πέρασμα των αγωγών προς την Ευρώπη. Έζησαν τη φρίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με πολλές κατηγορίες σε βάρος τους σχετικά με τη σχέση τους με τη ναζιστική Γερμανία. Έζησαν πολλά χρόνια «υπό κατοχή» και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους διαμορφώνοντας τη δική τους κουλτούρα στο σύγχρονο κόσμο, έχοντας μόνιμα την απειλή των γειτόνων.

Περνώντας από το σοβιετικό στο μετα-σοβιετικό σύστημα, βρέθηκαν μπροστά τους πολλά προβλήματα με ποικίλες παρενέργειες. Όπως ήταν επόμενο, «ανακάλυψαν» το χρήμα, την εύκολη ζωή, τις εθνικιστικές φαντασιώσεις, το μυστικισμό και τις θρησκευτικές αιρέσεις. Κάποιοι καλοπερνούσαν με μικροπαρανομίες και κάποιοι έγιναν οι νέοι αφέντες της χώρας, που έψαξαν και βρήκαν τους αζήτητους θησαυρούς…

Ωστόσο οι περισσότεροι Λιθουανοί εξακολουθούν να ζουν την καθημερινότητά τους, ήρεμα και «όπως – όπως»… Η μοιρολατρία και η απάθεια κάνουν τους ανθρώπους να αντιδρούν ουσιαστικά μόνο με ένα απλό καρτερικό ανασήκωμα των ώμων και να συνεχίζουν το δύσκολο αγώνα τους για επιβίωση. Πρώτη χώρα παγκοσμίως σε αυτοκτονίες, αναλογικά με τον πληθυσμό, η Λιθουανία, ενώ την ακολουθούν Ρωσία και Λευκορωσία [30,7 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους με στοιχεία του 2008, ενώ η Ελλάδα 3,2 ανά 100.000 με στοιχεία του 2004, ενώ τώρα στην περίοδο της κρίσης, το ποσοστό διπλασιάστηκε]

Όσο κι αν προσπάθησα να βάλω το συναίσθημα να λειτουργήσει, δεν κατάφερα παρά ελάχιστα. Πολλά «στρογγυλέματα» και λιγότερα υπονοούμενα και ερμηνείες. Πάντως η ζωή μας στο Kaunas είναι μια «φωτογραφία» ανάμεσα σε λουλούδια, δέντρα, ποτάμια και ζεστούς ανθρώπους.
http://www.lithuania.gr/index_kaunas.htm
http://botanika.vdu.lt/

κ. Σταμελλο,
σας έχουμε επιλέξει για συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντισμού της
Λιθουανίας. Αν σας ενδιαφέρει παρακαλώ απαντήστε μου σε αυτό το email
δηλώνοντας την πρόθεση σας για συμμετοχή. Οι ημερομηνίες που κοιτάμε για
εισιτήρια είναι 2/7/2012 - 28/7/2012.
Με εκτίμηση
Χαρ… Τσαλ…
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αυτό ήταν το τελικό e-mail που πήρα για την επιλογή μου στο πρόγραμμα, αφού προηγήθηκαν ορισμένα άλλα με το βιογραφικό μου, ανταπαντήσεις σε φυσιολογικά ερωτήματα κλπ

Και το ταξίδι, ένα ταξίδι στο άγνωστο, ξεκινάει…

Κυριακή 1/7/2012
Έφυγα από τη Λαμία με το λεωφορείο των 9πμ. Στις 12 το μεσημέρι ήμουνα στην Αθήνα και στις 1.30μμ στο αεροδρόμιο, με το ΜΕΤΡΟ. Η πτήση ήταν στις 3.15μμ για Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, μια πτήση 3,5 ωρών.

Από τη Ρίγα η πτήση για Κάουνας ήταν στις 7.30μμ. Φθάσαμε μετά από 40¶ στον τελικό μας προορισμό, στο Κάουνας, η Γιάννα, η Κατερίνα, η Ανθή, η Φωτεινή, ο Χάρης κι εγώ, οι έξι εθελοντές σε μια άγνωστη χώρα, με ένα άγνωστο πρόγραμμα, περιμένοντας να γνωρίσουμε άγνωστους φίλους και φίλες … Ιδανικά πράγματα για ανθρώπους σαν κι εμάς, λάτρεις του άγνωστου, κυνηγούς της ουτοπίας και των ελπίδων, με φαντασίες και οράματα. Δέσαμε από την πρώτη στιγμή, αν και γνωριζόμασταν ελάχιστα, όταν συναντηθήκαμε την πρώτη φορά στο Βόλο με την Χαρίκλεια.

Στο αεροδρόμιο δεν μας περίμενε κανείς. Δεν ανησυχήσαμε ιδιαίτερα, αλλά το διασκεδάζαμε ελαφρώς. Ψάχνοντας στη συνέχεια, ενημερώσαμε την υπεύθυνη του αεροδρομίου για την άφιξή μας κι ύστερα από καμιά ώρα ήρθε μια κοπέλα από το Πανεπιστήμιο, η οποία κατά λάθος, όπως μας είπε, πήγε και μας περίμενε στο Βίλνιους. Από τότε δεν την ξαναείδαμε…Είπαν ότι ασθένησε, εμείς σκεφτήκαμε: την «έφαγε» το λάθος της

Με ταξί πήγαμε στο ξενοδοχείο, στο «METROPOLIS», κοντά στο Πανεπιστήμιο, στην οδό Daoukanto, στο κέντρο της πόλης, που θα μας φιλοξενούσε τις επόμενες 29 μέρες. Το ξενοδοχείο «METROPOLIS», είναι ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία στη Λιθουανία και η ιστορία του χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Η θέση του στην καρδιά του κέντρου της πόλης, ακριβώς δίπλα στον πεζόδρομο της Laisves -"Laisves Aleja"- το καθιστά ιδανική επιλογή για τουρίστες και ταξιδιώτες επαγγελματίες. Η παλιά πόλη, τα μουσεία, γκαλερί τέχνης, εστιατόρια, καφετέριες, Kaunas Sports Arena, νυχτερινά κέντρα & το εμπορικό κέντρο AKROPOLIS είναι όλα σε κοντινή απόσταση με τα πόδια.
Διαθέτει 75 δωμάτια με δωρεάν Wi-Fi ιντερνετ, πρωινό σε μπουφέ και τηλεόραση.

Η «Laisves Aleja», η οδός Ελευθερίας, είναι ένας σημαντικός πεζόδρομος της πόλης. Εκτείνεται μεταξύ της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και της παλιάς πόλης, το παλαιότερο τμήμα του Κάουνας. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η κύρια εμπορική περιοχή του Κάουνας. Έχει μήκος 1,6 χλμ και εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος πεζόδρομος της Ανατολικής Ευρώπης. Δεν μπορούν να περάσουν αυτοκίνητα κατά μήκος, αλλά έχει διασταυρώσεις με καθέτους οδούς, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων επιτρέπεται. Χωρίζεται σε δύο διαδρόμους με μια μεσαία λωρίδα με μεγάλα δέντρα φλαμουριάς.

Η γύρω περιοχή της Laisves Aleja διαμορφώθηκε αρχικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Ωστόσο, ορισμένες κατασκευές συνεχίστηκαν και μετά. Όλα τα κτίρια περιορίζονται σε 2-3 ορόφους, με λίγες εξαιρέσεις. Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ χτίστηκε το 1895

Το όνομα της οδού έχει αλλάξει πολλές φορές. Μετά την κατάληψη από τους Σοβιετικούς ονομάστηκε «Οδός Στάλιν». Όμως με την αποκαθήλωση του Στάλιν ονομάστηκε «οδός Λένιν», για να πάρει με την απελευθέρωση από τους Σοβιετικούς το σημερινό της όνομα.

Για όλα αυτά, Χάρη, την έχω στο μυαλό μου πολύ συχνά. Ήταν ένα από τα ξεχωριστά στοιχεία του ταξιδιού μας• και όχι μόνο γιατί εκεί ήταν τα όμορφα καφέ, τα ξεχωριστά αγάλματα, τα ωραία κορίτσια, οι μπύρες «ουρανοξύστες»…

Δευτέρα 2/7/2012
Πρωινό μπουφέ στις 8 - 8.30 στο ξενοδοχείο και μετά 8.30 - 9.00 βόλτα στον κεντρικό πεζόδρομο, στη Laisves. Οι πρώτες εικόνες της πόλης εξαιρετικές: παρτέρια με λουλούδια, η τεράστια αλέα με τα ψηλά δέντρα, ωραίες βιτρίνες, το σιντριβάνι, ο ποδηλατόδρομος, το άγαλμα του σερβιτόρου. Ο καιρός λίγο μουντός. Aρχισα να βγάζω τις πρώτες φωτογραφίες, με τη μηχανή να γίνεται το δεξί μου χέρι για όλες τις μέρες της παραμονής μας στη Λιθουανία

Στις 9.22πμ - κάθε μέρα στο εξής αυτή την ώρα - αναχώρηση με το λεωφορείο αριθμός «35» για τον Βοτανικό Κήπο (BOTANIKOS SODAS).

Από την πρώτη στιγμή έδωσαν σε όλους μας από μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών, πλαστικοποιημένη, την οποία «χτυπούσαμε» ηλεκτρονικά κάθε φορά στο ειδικό μηχάνημα του λεωφορείου. Μαζί μας η Γενούτε και η Νταλιά.

Ο Βοτανικός Κήπος του Κάουνας ιδρύθηκε το 1923. Έχει έκταση 62,5 στρέμματα μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, με 7.300 ταξινομημένες συλλογές καλλιεργούμενων φυτών. Διακρίνεται από μια μοναδική ομορφιά, με πανύψηλα δέντρα, σειρές λουλουδιών όλων των ειδών, λίμνες και ρομαντικές γέφυρες, ένα τεράστιο θερμοκήπιο με πολλά τροπικά φυτά, κτίρια διατηρητέα της εποχής των πριγκιπάτων, προσφέροντας ένα εξαιρετικό χώρο για εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Κάθε χρόνο δέχεται πάνω από 50 χιλιάδες επισκέπτες.

Διευθύντρια του Κήπου είναι η Vida Mildažienė, χημικός με σπουδές στις βιοιατρικές επιστήμες, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Kaunas. Αναπληρωτής Διευθυντής ο δικός μας Aurimas Didžiokas, τεχνικός επιστήμονας με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στην Επικοινωνία

Η πρώτη αυτή μέρα ήταν για την ξενάγηση στον Βοτανικό Κήπο, η γνωριμία με το προσωπικό και μια πρόχειρη συνάντηση με νέους εθελοντές. Ο καιρός έτοιμος για βροχή… Το μεσημέρι είχε – και κάθε μεσημέρι – καφέ στην οβάλ αίθουσα του κτιρίου, ενός κτιρίου που αναφέρεται σε πρίγκιπα. Ο καφές είναι ο Black coffee και γίνεται με ζεστό νερό στο οποίο ανακατεύεις δύο κουταλιές καφέ.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο με το λεωφορείο “35”, το οποίο παίρναμε – στο εξής κάθε μεσημέρι - κοντά στον Κήπο στις 1.04μμ ή στις 1.40μμ. Φαγητό δικής τους επιλογής στις 2μμ στην αίθουσα του ξενοδοχείου. Αυτή τη φορά είχε σούπα - κάθε μέρα είχαμε σούπα - και κοτόπουλο σουβλάκι. Οι σούπες πάντα νόστιμες, κυρίως χορτόσουπες με πατάτες, καρότο, παντζάρι, κρεμμύδι, αλλά και βελουτέ διάφορες. Τα φαγητά βαριά για τη δική μας διατροφή, με σάλτσες και αγγούρι, ντομάτα και μαρούλι, ολόκληρο φύλλο, στο πλάι χωρίς λάδι.

Μετά το φαγητό βόλτα στους δρόμους για γνωριμία με την πόλη και η πρώτη προσπάθεια για ιντερνέτ στην καφετέρια, με αποτυχία, γιατί δεν είχα σωστά τον κωδικό.

Στις πέντε ραντεβού στη ρεσεψιόν και επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα της Γενούτε, όπου μας έγινε ενημέρωση και γνωριμία με το πρόγραμμα. Βόλτα στο ποτάμι και βραδινό φαγητό στο ξενοδοχείο (μπιφτέκι γεμιστό και πορτοκαλάδα) στις 9μμ - την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Η μέρα έκλεισε με μια μικρή βόλτα στην παλιά πόλη, με ιντερνετ στη ρεσεψιόν και φωτογραφίες

Η Κατερίνα - με το δικό της τρόπο - αφηγείται(πρόχειρη μετάφραση στα αγγλικά, για την περίπτωση):
1/7. Το ταξίδι για το Κάουνας ξεκίνησε. Έξι άγνωστοι άνθρωποι, έξι διαφορετικές ζωές θα πορευτούν μαζί για έξι εβδομάδες.
[1/7 The trip started in Kaunas. 6 unknown people, different lives 6.We march together for 6 weeks.]
2/7. Στις 9 το πρωί γνωρίσαμε την Genute. και την Dalia Και οι δύο με ένα μεγάλο χαμόγελο υποδέχθηκαν τους 6 εθελοντές 50+ απ¶ την Ελλάδα. Πήγαμε στον Βοτανικό Κήπο. Πράσινο, πράσινο παντού, είναι εντυπωσιακό τόσο πράσινο και τόσα λουλούδια. Το Κάουνας είναι η πιο πράσινη πόλη, που έχω δει και ίσως και η πιο καθαρή. Μου αρέσουν τα σπίτια με τα κεραμίδια. Η προσαρμογή είναι εύκολη, γιατί η Genute και η Dalia τα έχουν φροντίσει όλα.
[2/7 to 9 in the morning we met the nt. kai c and two with a big smile greeted the 50+, 6 volunteers in from Greece. We went to the Botanical Garden. Green, green everywhere, is impressive so green and so many flowers. Kaunas is the greenest city, I have seen and probably the cleanest. I like houses with tiles. The adjustment is easy because Genute and Dalia have the care of all I woke up without]

Και συνεχίζει η Κατερίνα:
3/7. “Πάλι το ξυπνητήρι χτύπησε στις 7. Είναι τόσο ωραίο να κοιμάσαι στο Κάουνας. Έχει δροσιά και υγρασία, μα η Ντάλια θα περιμένει στις 9! Και να¶ μαι στον πανέμορφο βοτανικό κήπο. Σήμερα δεν θα τον θαυμάσουμε μόνο. Ψαλίδες, τσουγκράνες, γάντια, η Edita μπροστά μας οδηγεί.
Είμαστε όλοι σα μικρά παιδιά. Περάσαμε το δάσος με τις αιωνόβιες οξιές και φτάσαμε στο «λαβύρινθο με τους ασημένιους θάμνους» potentilla frutikosa. Μικρά κίτρινα λουλουδάκια που τα πίνεις και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ο λαβύρινθος έχει χάσει το σχήμα του και έχει χορταριάσει. Ο Στέφανος με μια τεράστια ψαλίδα και μια τεράστια όρεξη για δουλειά γρήγορα - γρήγορα δίνει το πρέπον σχήμα. Εγώ με ένα ψαλιδάκι νομίζω ότι κουρεύω. Όλοι με ένα εργαλείο. Δεν καταλάβαμε πότε πέρασαν οι 3 ώρες. Ξαφνικά ξέσπασε μπόρα. Ο Στέφανος δεν ήθελε να σταματήσει, μα οι υπόλοιποι σταματήσαμε ευχαρίστως για καφέ. Όλοι είμαστε χαρούμενοι. Πεινούσα και νύσταζα.

Στις 5 η Genute μας ξενάγησε στη παλιά πόλη. Κουκλίστικη, πεντακάθαρη. Παντού παρτέρια με λουλούδια και γλυπτά. Η Genute πάντα ευγενική εξυπηρετική και πρόσχαρη. Μας κέρασε ποτό από ψωμί. Ενδιαφέρουσα εμπειρία”.

"Again the alarm rang at 7. It's so nice to sleep in Kaunas. Is dew and moisture, but Dalia will wait 9. And here I am in beautiful botanical garden. Today will not only admire. Shears, rakes, gloves, the Edita ahead leads.

We are all like little children. We spent the forest of centennial oak trees and arrived at the "maze with silvery bushes» potentilla frutikosa.mikra yellow flowers that drink and have healing properties. The labyrinth has lost its shape and has chortariasei. Stephen with a huge gap and a huge appetite for work quickly-quickly gives proper shape. I think with a scissors that fleece. All with one tool. Never understood He spent three hours. Suddenly burst storm. Stephen did not want to stop but the rest gladly stopped for coffee. Everybody is happy. Hungry and sleepy.

At 5 Genute us around the old town. Captivating, sharp. Everywhere flowerbeds and sculptures. The Genute always polite helpful and cheerful. Treated us to drink from bread. Interesting experience".

4/7. Σήμερα ξύπνησα χωρίς ξυπνητήρι. Aρχισα να συνηθίζω στους ρυθμούς του προγράμματος. Η μέρα βροχερή, αλλά η διάθεση της ομάδας ανεβασμένη. Στον κήπο δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε έξω και έτσι πήγαμε σε ένα κτίριο που επεξεργάζονται φαρμακευτικά φυτά. Οι 3 γυναίκες καθαρίζαμε τα φυλλαράκια από ένα φυτό που βοηθά στη καλή λειτουργία των εντέρων. Οι άντρες έκοβαν σε μικρά κομμάτια τη μελίσα, που βοηθά τη μνήμη. Ο Στέφανος άρχισε να τραγουδάει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και ο Χάρης τον συνόδευε με τη μπάσα φωνή. Σε λίγο η ατμόσφαιρα άλλαξε. Μεταφέρθηκα πολλά χρόνια πίσω στο χωριό μου να καθαρίζουμε καλαμπόκια και να τραγουδάμε. Υπήρχαν 3 Λιθουανές και δούλευαν μαζί μας, αλλά δεν κατάλαβα αν τους άρεσε ή όχι. Ήταν ανέκφραστες. Είμαστε τόσο διαφορετικοί λαοί. Εμείς φασαριόζικοι. Η Dalia ευχαριστήθηκε πάρα πολύ. Η δουλειά που κάναμε ήταν ευχάριστη, σαν διαλογισμός. Το απόγευμα στη βόλτα με παραξένεψε πολύ η εκκλησία. Ήταν σύγχρονη, αλλά για μένα ψυχρή. Δεν μου έβγαζε κανένα θρησκευτικό συναίσθημα. Με αποζημίωσε η βόλτα στη βιβλιοθήκη και το ζεστό χαμόγελο.

4/7 . Today I woke up without an alarm clock. I started getting used to the pace of the program. The rainy day, but the mood of the team turned up. In the garden we could not work out and so we went to a building process medicinal plant. The 3 women cleans the leaves of a plant that helps in proper functioning of the intestines. The men cut into small pieces Melissa , helps memory . Stephen began to sing traditional Greek songs and Harry came with the bass voice. Soon the atmosphere changed. I moved several years back to my village to clean corn and sing. There were three Lithuanians and worked with us, but I did not understand whether they liked it or not. He was expressionless. We are so different folks. We fasariozikoi . The Dalia enjoyed it too. The work we did was enjoyable, like meditation. The afternoon ride most surprised at the very church. It was modern, but for me cold. No I was making no religious feeling. Reimburses the ride to the library and a warm smile.

Τρίτη, 3/7/2012
Στις 7 κάθε πρωί σηκωνόμουνα για τρέξιμο μιας ώρας περίπου. Θεώρησα ότι ήταν ιδανικές συνθήκες για καθημερινή προπόνηση και τρόπος να γνωρίσει κανείς την πόλη με τα πόδια. Αυτή τη φορά έτρεξα δίπλα στο ποτάμι, στον Νέμουνα. Εντυπωσιακές εικόνες με τα πρωινά καθρεφτίσματα στο νερό, τους ψαράδες, τα σκυλιά και τους ποδηλάτες, τα δέντρα, τις μηλιές με τα μήλα και τις κορομηλιές. Εντύπωση μου έκαναν οι κλειδαριές που κρέμονται στις γέφυρες. Τοποθετούνται από τα νεαρά ζευγάρια ως έθιμο Σε μια γέφυρα «κλειδώνουν» τους έρωτες τους για αιώνες…

Πλούσιο πρωινό, όπως κάθε μέρα στο εξής, και με το λεωφορείο στον Βοτανικό Κήπο. Δουλειά στον «Λαβύρινθο» με τους ασημένιους θάμνους… Τα άνθη κλπ

Το μεσημέρι κατά τις 12 μας έπιασε η βροχή και φύγαμε. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, φαγητό [σούπα και λαχανοντολμάδες με χοιρινό κιμά]. Μετά το φαγητό, όπως κάθε μέρα στο εξής, καφέ και ιντερνέτ στο VERO CAFÉ για επικοινωνία, e-mail και ενημέρωση του facebook.

Στις πέντε το απόγευμα περπατήσαμε με τη Γενούτε στην παλιά πόλη. Μας έπιασε δυνατή βροχή με κεραυνούς και το διασκεδάσαμε με επισκέψεις στην έκθεση φωτογραφίας και στις εκκλησιές. Καθίσαμε για καφέ και ήπιαμε παραδοσιακό ποτό που μας κέρασε η Γενούτε, το κβας

Το Κβας (ονομασία που προέρχεται από τη ρωσική λέξη-δάνειο του 16ου αιώνα, квас (kvas)), που μερικές φορές μεταφράζεται στα Αγγλικά ως ποτό από ψωμί, είναι ένα ζυμωμένο ελαφρώς αλκοολούχο ποτό που γίνεται από μαύρη σίκαλη ή ψωμί σικάλεως (η οποία καθορίζει και το σκούρο χρώμα του). Το κβας είναι δημοφιλές στην Ρωσία, την Λευκορωσία, την Ουκρανία, την Λιθουανία, την Πολωνία και άλλες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης καθώς και σε όλες τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, όπως το Ουζμπεκιστάν, όπου μπορεί να δει κανείς πολλούς πωλητές κβας στους δρόμους. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι τόσο χαμηλή (0,05 - 1,44%) που θεωρείται αποδεκτή για κατανάλωση από παιδιά. Συχνά το κβας αρωματίζεται με φρούτα ή βότανα, όπως τα βατόμουρα ή η μέντα. Το κβας χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή μιας καλοκαιρινής κρύας σούπας, της οκρόσκα.

Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο με το λεωφορείο. [Φαγητό: τουρλού με κομμάτια βραστό ψάρι και ρύζι]. Όλη τη νύχτα έβρεχε από τα μεσάνυχτα, βροχή καταρρακτώδη

Τετάρτη 4/7/2012
Πρωινό ξύπνημα και τρέξιμο στο λόφο. Ο λόφος είναι στο τέρμα της Laisves, ανεβαίνεις τα σκαλιά ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα, κυρίως οξιές και βελανιδιές, με το γήπεδο ποδοσφαίρου, τα γήπεδα μπάσκετ και του τένις. Το Κάουνας θεωρείται η πόλη του μπάσκετ και έχει αναδείξει πολλούς αξιόλογους μπασκετμπολίστες με καριέρα και στη χώρα μας

Πλούσιο πρωινό και φύγαμε για δουλειά στον Βοτανικό Κήπο. Μέρα υγρή με ψιλοβρόχι. Σήμερα θα δουλέψουμε μέσα, στα βότανα. Πήγαμε στο παλιό κτήριο, που θύμιζε λίγο σοβιετική παρακμή, ένα από τα κτίρια του πρίγκιπα. Η δουλειά χωρίστηκε σε ανδρών και γυναικών, όπως αποφάσισε η Ρίτα, η υπεύθυνη των βοτάνων. Χέρια που ξεχώριζαν και επεξεργάζονταν τα φύλλα των βοτάνων. Το τραγούδι αυξάνει την απόδοση. Έτσι με τον Χάρη αποφασίσαμε να τραγουδήσουμε και αναδείξαμε το ταλέντο μας με ένα πλούσιο ρεπερτόριο από όλη τη γκάμα των τραγουδιών μας. Δουλέψαμε το μελισσόχορτο, τη μελίσσα, όπως την έλεγαν.

Επιστροφή, και φαγητό – χοιρινό με λιωμένη πατάτα στο φούρνο και παντζαρόσουπα.
Αμέσως μετά στο PIZZA CHARLIE για καφέ και ιντερνέτ

Στις 5μμ ήρθε η Γενούτε και μας πήρε να επισκεφθούμε τα αξιοθέατα της πόλης. Πήγαμε στην εκκλησία, που επί σοβιετικών ήταν παλιό εργοστάσιο τηλεοράσεων, ανεβήκαμε στην ταράτσα και είδαμε την πόλη από ψηλά. Κατεβήκαμε με το παλιό τελεφερίκ(80μ ), είδαμε τη βιβλιοθήκη, πήγαμε για καφέ και κατεβήκαμε μέσα από το πάρκο με το ψηλό δάσος και τα γήπεδα

Βραδινό φαγητό σαλάτα

Πέμπτη 5/7/2012
Όλη τη νύχτα έβρεχε ξανά. Το πρωινό τρέξιμο έγινε με ψιλοβρόχι στο ποτάμι, δυτικά, προς την Παλιά Πόλη
Πρωινό κανονικά και αναχώρηση για τον Βοτανικό Κήπο, χωρίς την Νταλιά αυτή τη φορά. Είχε κάποια δουλειά προσωπική. Επειδή έβρεχε, πήγαμε για δουλειά στο BOTANICAL MEDICAL, με την καθοδήγηση των δύο κυριών - της Ρίτας που είναι βιολόγος και της άλλης κυρίας που είναι αγρονόμος - κανονικά, μέχρι τη μία το μεσημέρι.

Επιστροφή, φαγητό στις 2μμ [πατατόσουπα και κοτόπουλο με ρύζι και ντομάτα, αγγούρι]. Μετά βόλτα στους δρόμους και ιντερνέτ στο ξενοδοχείο

Συνάντηση στη ρεσεψιόν στις έξι και αναχώρηση για το Πανεπιστήμιο στο Τμήμα της Γενούτε, όπου μας έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα, παρουσίαση της χώρας από τη Λινούτε - εθελόντρια που ήρθε στην Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος - καθηγήτρια αγγλικών στο Πανεπιστήμιο. Πλούσια φιλοξενία με μηλόπιτα σπιτική, βύσσινα και φράουλες, καφέ και όλα αυτά από τη Γενούτε, τη Λινούτε και τη Ντάλια

Στη συνέχεια βόλτα δίπλα στο ποτάμι, προς την παλιά πόλη, φαγητό και έξοδο στα παγκάκια της Laisve, κόσμος, νεολαία, αστεία με διερχόμενους για το μπάσκετ – θρησκεία κλπ

Παρασκευή 6/7/2012
Για το πρωινό τρέξιμο πήγα το Πάρκο των Παρτιζάνων, των ηρώων του Α¶ Παγκοσμίου Πολέμου. Αρκετοί σταυροί και μνημεία σε όλο το Πάρκο, ένα πάρκο με πανύψηλα δέντρα, κυρίως φλαμουριές, οξιές και πλατάνια, με δρομάκια για περπάτημα ή τρέξιμο και παγκάκια. Πρωινή βόλτα για πολλούς με τα σκυλιά τους.

Σήμερα επίσης είναι η εθνική γιορτή της χώρας, η Ημέρα Κρατικής Υπόστασης και της στέψης του πρώτου βασιλιά. Γιορτάζεται σε εθνικό επίπεδο και είναι μια από τις επίσημες αργίες του κράτους.

Με προτροπή της Γενούτε από την προηγούμενη, πήγαμε κατά τις 10 στην εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ για τη λειτουργία. Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους. Ήταν η πρώτη φορά που παρακολουθούσα τελετή καθολικής εκκλησίας. Στο τέλος πήγα και πήρα όστια - αντίδωρο - από το χέρι του καθολικού ιερέα. Ήμουνα τελευταίος και ευτυχώς δεν του μαρτύρησα ότι είμαι άθρησκος… Δεν ήταν της ώρας, εε;;

Μετά πήγαμε στο Πολεμικό Μουσείο όπου έγινε επίσημα η έπαρση της σημαίας με ομιλίες, την φιλαρμονική και πολλούς στρατιωτικούς με το άγημα και τη συμμετοχή των βετεράνων παρτιζάνων. Όμορφη μέρα, ήλιος και ελαφριά ζέστη. Στο πάρκο γνωρίσαμε τον Τζούλιο, την Ίντρια και τον μικρό Γιόννα. Είναι το νεαρό ζευγάρι, που γίναμε φίλοι και μας κάλεσαν να επισκεφτούμε το σπίτι τους την επόμενη μέρα.

Φαγητό και μετά - κλασικά πια - ιντερνετ στο VERO CAFÉ. Το απόγευμα στις 8μμ παρακολουθήσαμε την οπερέτα στο Κάστρο στα πλαίσια του φεστιβάλ. Κόσμος πολύς

Το βράδυ φαγητό (σαλάτα με κομμάτια σνίτσελ) και μετά επίσκεψη στο Πάρκο του Πολεμικού Μουσείου και στον Σπορέα των Αστρων.

Σάββατο 7/7/2012
Μια από τις ελάχιστες μέρες που δεν πήγα για τρέξιμο. Πρωινό και επίσκεψη στη Λαϊκή Αγορά με τα πόδια. Είναι μια παρακμιακή ημιστεγασμένη αγορά, γνήσιος εκπρόσωπος της Λιθουανικής οικονομικής κρίσης. Καταστήματα με ρούχα, αλλαντικά, λουλούδια, οπωρολαχανικά, σπόρους κλπ με ξύλινες και τσίγκινες κατασκευές, όχι απαραίτητα φθηνά. Επιστροφή με μικρή στάση στο Πάρκο των Παρτιζάνων με ξάπλες στο γρασίδι και στα παγκάκια

Μεσημεριανό γεύμα(λαχανόσουπα και κάτι σαν μπιφτέκι γεμιστό με τον γνωστό χοιρινό κιμά) Το μεσημέρι - κλασικά - ιντερνετ στο VERO CAFÉ

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε το νεαρό ζευγάρι στο σπίτι τους στην οδό Savanoriou κοντά στο super market SAVAS. Με τα χίλια ζόρια πήραμε το σωστό λεωφορείο και μας περίμενε ο Τζούλιο με τον μικρό Γιόνα στη στάση. Το σπίτι, σε φάση ανασυγκρότησης, ο χώρος της γκαλερί με τα έργα του πατέρα, της μητέρας και της Ίντρια. Μας οδήγησαν στον κήπο, όπου είχαμε μια πολύ καλή φιλοξενία σε μια φιλική ατμόσφαιρα, λες και γνωριζόμαστε χρόνια μαζί τους. Μας πρόσφεραν καρπούζι, κρύα σούπα, γλυκό του κουταλιού, κρέμα με μπλουμπέρι, κέικ και ζελέ, τσάι και κομμάτια κέικ

Η συνταγή της κρύας σούπας: ψιλοκομμένο παντζάρι, αγγούρι, κρεμμυδάκι, άνηθο και υπόξινη γιαούρτη

Η επιστροφή ήταν εύκολη πια και ευχάριστη, μια και η συνάντηση με τον Τζούλιο και την Ίντρια μας έκανε γενικά το κέφι. Δεν πήγαμε στην οπερέτα, αν και είχαμε εισιτήριο. Πήγε η Ανθή, που δεν είχε έρθει μαζί μας, αλλά ο καιρός ήταν βροχερός και δεν πήγε καλά

Κυριακή, 8/7/2012
Έβρεχε όλη νύχτα, μια βροχή δυνατή. Το πρωί έκανα περπάτημα και ελαφρύ τρέξιμο στην περιοχή ψηλά πάνω από την Παλιά Πόλη και στο ξεκίνημα της οδού Savanoriou.
Λίγες φωτογραφίες από την πραγματικότητα των μεσαίων στρωμάτων, που ζουν στην περιοχή, τον αμίαντο στις στέγες των σπιτιών και στις πολυκατοικίες της εποχής του Χρουτσόφ, όπως συνήθιζαν να μας λένε…

Στις 10.30πμ πήγαμε όλοι με την Λινούτε στο λιμανάκι, στο ποτάμι, στο ύψος της Παλιάς Πόλης και πήραμε το καραβάκι για μια εκδρομή στο ποτάμι. Πενήντα περίπου οι επιβάτες του καραβιού σε μια όμορφη, όσο και μονότονη, διαδρομή. Το ποτάμι, η πυκνή παραποτάμια βλάστηση, τα μικρά όμορφα χωριά σε μια συνεχή επανάληψη.

Φθάσαμε και κατεβήκαμε στη μικρή κωμόπολη Kulautuva, ένα ιστορικό θέρετρο για την περιοχή, μέσα στο δάσος, που σήμερα ζει την παρακμή του. Μας συνόδεψε ξεναγός για όλο το γκρουπ που κατέβασε το καραβάκι, αλλά εμείς προτιμήσαμε να επισκεφθούμε το καφέ της περιοχής για καφέ και τσάι. Μας περιποιήθηκαν τα τρία κορίτσια, οι φοιτήτριες. Ένας ήλιος ζεστός, καιρός ζεστός με υγρασία.

Επιστρέψαμε στο Κάουνας κατά τις 5.30μμ. Καφές με ιντερνέτ στο VERO CAFÉ, φαγητό και ξανά ιντερνέτ για σήμερα

Δευτέρα 9/7/2012
Όλη τη νύχτα βροχή. Τρέξιμο ελαφρύ με αρκετή προπόνηση στο δασάκι με τους αθλητικούς χώρους. Πρωινό και στο Βοτανικό Κήπο για εργασία. Δουλέψαμε στον Λαβύρινθο μέχρι τη μία και επιστρέψαμε για φαγητό. Αμέσως μετά το φαγητό οι τέσσερεις (Κατερίνα, Φωτεινή, Χάρης και Στέφανος) πήγαμε στο URMAS για ψώνια. Μας πήγε τσάμπα ένα ταξί - προσφορά φαίνεται του πολυκαταστήματος - που ήρθε στο ξενοδοχείο και μας πήρε. Ένα πολυκατάστημα, τύπου τεράστιου MALL, με πολλά μαγαζιά, κάτι σαν δημοτική αγορά. Βρίσκεις τα πάντα, άλλα φθηνότερα και άλλα ακριβότερα από την Ελλάδα. Εικόνες λίγο παρακμιακές, πολλά κινέζικα, λίγο απ¶ όλα. Ψωνίσαμε κυρίως δωράκια, από κρέμες και βραχιόλια μέχρι κάλτσες σπορτέξ

Επιστροφή, φαγητό και στη συνέχεια συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου για προετοιμασία της παρουσίασης. Καταλήξαμε σε βίντεο και τραγουδάκια, κέφι ανεβασμένο, χορός και φωτογραφίες, ανέβασμα στο facebook…

Τρίτη, 10/7/2012
Πρωινό τρέξιμο και προπόνηση στο ποτάμι αυτή τη φορά. Πρωινό και μετάβαση στον Βοτανικό Κήπο. Δουλέψαμε στον Λαβύρινθο και τελειώσαμε το κλάδεμα και την περιποίηση. Μας επισκέφτηκε ο Αουρίμας, υποδιευθυντής του Βοτανικού, να δει τι έχουμε κάνει και φυσικά μας βαθμολόγησε με άριστα. Μαζί μας και σήμερα η Νταλιά. Επιστροφή, φαγητό και ιντερνέτ το μεσημέρι στο VERO CAFÉ.

Συνάντηση στις 5.30μμ με τη Γενούτε και ξενάγηση στο Κάστρο από τον ιστορικό και Ιησουίτη, τον έτερο Αουρίμας, ο οποίος με εθνικιστική έξαρση μας ξενάγησε στα κτήρια του Κάστρου, τις εκκλησιές - την παλιά εκκλησία που την έκαναν φαρμακοαποθήκη οι Σοβιετικοί - και μας παρουσίασε αναλυτικά την ιστορία της χώρας
Επιστροφή με τα πόδια μέσω της παλιάς πόλης, φαγητό και στη συνέχεια συνάντηση για την προετοιμασία της παρουσίασης

Τετάρτη 11/7/2012
Σήμερα δεν πήγα για τρέξιμο. Πήραμε το πρωινό και φύγαμε για το Βίλνιους, την όμορφη πρωτεύουσα της Λιθουανίας.
Πρώτος σταθμός μας, η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Λιθουανίας το Kernave. Στα λιθουανικά σημαίνει βοσκός. Θέρετρο σήμερα κι αυτό της περιοχής, λίγα χιλιόμετρα από το Βίλνιους, με εκκλησίες, όμορφα παλιά αλλά και σύγχρονα κτίρια, πράσινο και πολλά λουλούδια
Συνεχίσαμε για το Βίλνιους, σταματήσαμε κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης με τον καθεδρικό ναό με το αντίγραφο του σεντονιού του Χριστού που το πρωτότυπο βρίσκεται στο Τορίνο.
Πικ-νικ στο πάρκο με τα ψηλά δέντρα και τα παρτέρια των λουλουδιών και στη συνέχεια ανεβήκαμε στο Κάστρο για να δούμε την πόλη από ψηλά, μια πραγματικά πανοραμική θέα. Στην αγορά με τα τουριστικά είδη ψωνίσαμε δώρα και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Πανεπιστήμιο και το Προεδρικό Μέγαρο
Ο επόμενος σταθμός μας, ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα της Λιθουανίας, το Τρακάι, μια τουριστική κωμόπολη δίπλα στη λίμνη με το νησάκι, τις ξύλινες γέφυρες. Κι εδώ πικνίκ δίπλα στη λίμνη και στη συνέχεια καφέ (διπλό εσπρέσο 8 λίτας)
Διαπιστώσεις: Παντού αγάλματα και εκκλησίες
Επιστρέφοντας περάσαμε από το χωριό που μένει η Γενούτε για να την αφήσουμε και στη συνέχεια από το σπίτι της Λινούτε
Το βράδυ φαγητό και ιντερνέτ στο ξενοδοχείο

Πέμπτη 12/7/2012

Το πρωί τρέξιμο δίπλα στο ποτάμι, μέχρι εκεί που σμίγουν τα δύο ποτάμια, ο Νέμουνας και ο Νέρις
Μετά πρωινό και αναχώρηση για τον Βοτανικό Κήπο, όπου αμέσως ασχοληθήκαμε με το στήσιμο της εκδήλωσης παρουσίασης της Ελλάδας . Την παρουσίαση την έκανε η Γιάννα σε ένα ακροατήριο 50 περίπου ατόμων, κυρίως νέων εθελοντών, αλλά και εργαζομένων στον Βοτανικό Κήπο. Η Γιάννα μίλησε περίπου μισή ώρα για την ιστορία της Ελλάδας, γραπτά, και στη συνέχεια για μισή ώρα περίπου παρουσιάσαμε από το YouTube videos από την ιστορία και τα αξιοθέατα της χώρας μας(This is Greece, The History of Greece in 10 minutes κλπ)
Ακολούθησε η παρουσίαση από τον Αουρίμας, τον υποδιευθυντή, για τη δράση του Βοτανικού Κήπου κι από τη Γενούτε και τη Λινούτε για το Πανεπιστήμιο. Το πρωινό έκλεισε με ελληνικό καφέ και μπουφέ, αλλά και χορό. Ο Βάλτεκ και η Ντάλια, οι δάσκαλοι του χορού, μας βοήθησαν να χορέψουμε τους τοπικούς χορούς κι εμείς τους δείξαμε το συρτάκι
Το μεσημέρι φαγητό και στη συνέχεια ιντερνετ στο VERO CAFÉ
Η εκτίμηση είναι ότι το φαγητό έγινε πιο ελαφρύ προσαρμοσμένο στις δικές μας διαθέσεις

Παρασκευή 13/7/2012
Σήμερα τρέξιμο στο πράσινο νησί.
Στον Βοτανικό Κήπο, μια δροσερή μέρα. Με τον Χάρη μαζέψαμε τα άνθη, τα λουλουδάκια, από το φυτό …. με τις φαρμακευτικές ιδιότητες. Βοηθάει στην καρδιά και στο κρύωμα. Είναι ο θάμνος με τα κίτρινα λουλούδια που είχαμε και στον Λαβύρινθο.
Το απόγευμα επισκεφθήκαμε την οικογένεια της Γενούτε στο σπίτι τους. Μας πήρε και τους έξι η Ντάλια με το αυτοκίνητο. Είχαμε μια πολύ καλή περιποίηση από τη Γενούτε με σούπα, ένα παραδοσιακό δικό τους φαγητό(πατάτα με κάποια γέμιση ανάμεσα) κρασί, φρούτα, μπισκοτάκια, μπριζόλες
Κάναμε σάουνα με τον Χάρη και τον Ρόμας, το σύζυγο της Γενούτε και μετά έκανε η Φωτεινή με την ίδια
Στην επιστροφή μπήκαμε στο αυτοκίνητο της Ντάλια και του Ρόμας. Μαζί μας ήταν και ο Αουρίμας ο ιστορικός, που μας έκανε την ξενάγηση στην παλιά πόλη. Επίσης ήταν ο γιος και η νύφη της Γενούτε, που θα παντρευόντουσαν τον Σεπτέμβρη. Τα παιδιά είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα, στην Κω(Κόσα τη λένε…)

Σάββατο 14/7/2012
Ξανά πρωινό τρέξιμο στο πράσινο νησί
Ελεύθερο πρωινό, περπάτημα περίπου δύο ώρες στη γύρω περιοχή μέχρι το ποτάμι, τον Νέρις, πέρασα τη γέφυρα με επιστροφή από το Κάστρο και την παλιά πόλη. Ρεπορτάζ στους γάμους, στην εκκλησία Πέτρου και Παύλου, στο Τάουν Χώλ και στο μικρό παλιό εκκλησάκι, στον πίσω δρόμο από τη Laisvie.
Φαγητό και ύπνο - πρώτη φορά κοιμάμαι το μεσημέρι
Απόγευμα για καφέ όλοι και μαζί μας ήταν και το νεαρό ζευγάρι με το παιδάκι τους. Καθίσαμε στο καφέ, κεράσαμε το νεαρό ζευγάρι και μετά φαγητό και με τον Χάρη στο μπαρ του 5ου ορόφου για μπύρα μαύρη(6lt) σε ποτήρι πλαστικό. Η βεράντα του καφέ έχει θέα στην πόλη από ψηλά

Κυριακή 15/7/2012
Πρωινό τρέξιμο και προπόνηση στο δασάκι, με το πάρκο, την Γυμναστική Ακαδημία, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ και τις παιδικές χαρές. Είναι μια όμορφη περιοχή με πανύψηλα δέντρα και σκιές. Το τμήμα που έχει τις παιδικές χαρές είναι λίγο παρακμιακό, θυμίζει λίγο μετασοβιετική εποχή. Το άλλο είναι οκ, με αρκετή συντήρηση, νέα κτήρια κλπ
Δεν πήρα καθόλου πρωινό. Φύγαμε όλοι, εκτός της Ανθής, και πήγαμε στο Ζωολογικό Κήπο περνώντας μέσα από το δάσος, το πάρκο, ρωτώντας και αφού προσφέρθηκαν οι δύο κυρίες να μας οδηγήσουν με μεγάλη ευχαρίστηση. Ο Ζωολογικός Κήπος έχει μια σχετική εγκατάλειψη, αρκετά ζώα ταλαιπωρημένα. Συνολικά το περπάτημα εντυπωσιακό, μας άρεσε πολύ Επιστρέφοντας κάναμε πρόβα του χορού, για το συρτάκι, στο δωμάτιο της Κατερίνας, με δασκάλα την ίδια.
Καφές και ιντερνετ και ξανά πρόβα χορού
Στις 5.30μμ ήρθαν ο Τζούλιο και η Ιντρι με τον αδερφό της τον Τόμας και τον μικρό Γιόννα και πήγαμε στο Μοναστήρι για το κονσέρτο(20 lt το εισιτήριο) Ένα κονσέρτο με το ορατόριο του Πωλ Μακ Κάρτνευ. Επιστρέφοντας περάσαμε από το super market SAVAS. Μας κράτησε ο Χάρης, που δεν ήρθε μαζί μας, κρέπες για βραδυνό, ιντερνετ και ύπνο

Δευτέρα 16/7/2012
Πρωινό τρέξιμο στο ποτάμι
Πρωινό στο ξενοδοχείο και μετά Βοτανικό Κήπο, χορούς με τους δύο δασκάλους του χορού(τον Βάλτεκ και τη ρωσίδα). Πολύ πλάκα, ξεδώσαμε. Χορέψαμε συρτάκι, χασαποσέρβικο, ζειμπέκικο, νησιώτικο μπάλο, ντιρλαντά, πώς το τρίβουν το πιπέρι, τσάμικο και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Αυτοί μας έδειξαν πολλούς παραδοσιακούς χορούς με τις παραλλαγές τους
Επιστροφή, φαγητό, συνάντηση με την Γενούτε για το πρόγραμμα των επόμενων ημερών
Καφέ, ιντερνετ στο VERO CAFÉ
Συνέχεια στο CHARLY PITSA, φαγητό και ύπνο

Τρίτη 17/7/2012
Πρωινή γυμναστική και ελαφρύ τρέξιμο στο δασάκι
Αναχώρηση για το Taurage στις 9 περίπου με το αυτοκίνητο του συζύγου της Γενούτε και της Ντάλιας. Πήραμε από το σπίτι της και την Λινούτε. Σταματήσαμε στον Κόκκινο Πύργο, ανεβήκαμε και είδαμε την περιοχή. Καφέ και κολατσιό στον πάγκο μπροστά στον πύργο, κουβαλούσε η Γενούτε όλα τα συμπράγκαλα
Στο Taurage, που είναι μια πόλη 26.000 κατοίκων περίπου, φθάσαμε κατά τις 12.30μμ με βροχή και αρκετό κρύο. Έγινε η γνωστή περιήγηση στο κτήριο, μας βάλανε ανά δύο στα δωμάτια, εμείς μείναμε τρεις με τον Χάρη και την Κατερίνα, και μετά φαγητό και ιντερνέτ στο γραφείο του ισογείου, που μου έδωσαν το κλειδί
Το απόγευμα επισκεφθήκαμε το Μουσείο της Αντίστασης κατά των Σοβιετικών με τον παλιό σιβηριανόπληκτο – η κόρη του ήρθε εθελόντρια στην Ελλάδα με το γκρουπ του Αυγούστου, διευθύντρια του Μουσείου η ίδια
Αργότερα βόλτα στην πόλη με τα πόδια και στο ποτάμι

Τετάρτη 18/7/2012
Πρωινή βόλτα – περπάτημα στην πόλη του Taurage. Όλη τη νύχτα έβρεχε δυνατά. Περπάτησα προς το ποτάμι, έκανα κάποιες ασκήσεις στο πάρκο με τα όργανα γυμναστικής
Πήραμε πρωινό και μετά στην μικρή αίθουσα του ισογείου κάναμε παρουσίαση της Ελλάδας με την Γιάννα και προβολή από το YouTube. Περίπου 25 άτομα μας παρακολούθησαν. Στη συνέχεια χορό κα συρτάκι και λιθουανικά στον όροφο με όλους και με σερβίρισμα καφέ και διάφορα εδέσματα. Αρκετό γλέντι και διάθεση πολύ καλή. Συνεχίσαμε με δραστηριότητες μαζί με τους ΑΜΕΑ που φιλοξενεί το Κέντρο, ζωγραφική, πλέξιμο καλαθιών κλπ
Φαγητό και ιντερνετ στην μικρή αίθουσα
Απόγευμα επίσκεψη στο Μουσείο του Taurage, λαογραφικό, ιστορικό μουσείο, μουσείο φυσικής ιστορίας με ταριχευμένα πουλιά της περιοχής κλπ. Βόλτα στην πόλη για καφέ, βρήκαμε το EL- GRECO και συναντήσαμε τον Στέλιο, θρακιώτης στην καταγωγή από την Ελιά του Έβρου. Συζητήσαμε αρκετά μαζί και μας ενημέρωσε για όλα
Φαγητό και βόλτα ξανά με Φωτεινή, Χάρη, Ντάλια

Πέμπτη, 19/7/2012
Πρωινό τρέξιμο στο ποτάμι, τον JURA, και κοιλιακούς στο μικρό θεατράκι των παγανιστών
Πρωινό και μετά δραστηριότητες στα τμήματα των ΑΜΕΑ. Ξεκίνησα με καλαθοπλεκτική, έφτιαξα έναν ωραίο δίσκο και του έβαλα και τα λουλούδια στο τμήμα της ζωγραφικής. Μου τα έδωσαν μαζί με το πήλινο που ζωγράφισα την προηγούμενη μέρα, με τα λουλουδάκια
Φαγητό και ιντερνετ στη μικρή αίθουσα
Στις 5μμ όλοι στο μαγαζί EL GRECO στο ραντεβού με τον ιδιοκτήτη τον φίλο μας τον Στέλιο (Τσακαλίδης). Μας κέρασε καφέ και πίτσες που έφερε ο γιος του από το άλλο μαγαζί. Συζήτηση εφ όλης της ύλης με αρκετές υπερβολές του Στέλιου και με πληροφορίες σχετικά με τη Λιθουανία και την περιοχή του Taurage. Έξω βροχή.
Φύγαμε αργά και πήγαμε όλοι μαζί με τον Στέλιο στη γιορτή που ετοίμασε η διευθύντρια, η Γιολάντα, στον τρίτο όροφο, στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, με αρκετά φαγητά και τούρτα. Η ίδια έκανε «νυχτερινή υπηρεσία» για να είναι μαζί μας με το σκυλάκι της.
Πήγαμε με τον Στέλιο κα πήραμε δύο μεγάλα μπουκάλια κρασί από το υπόγειο του δεύτερου μαγαζιού. Ήπιαμε και χορέψαμε. Ο Στέλιος άνοιξε πολιτική συζήτηση, φάνηκε Πασοκτζής, αν και ο ίδιος έλεγε ότι δεν ανήκει πουθενά πολιτικά.

Παρασκευή 20/7/2012
Πρωινό τρέξιμο στο ποτάμι και στο πάρκο για προπόνηση. Είναι η μέρα της αναχώρησης. Έγινε η απαραίτητη πρόχειρη τελετή αποχαιρετισμού με βροχή, στην είσοδο του Κέντρου. Φύγαμε με τα αυτοκίνητα της Ντάλιας και του Ρόμας για Κλαιπέντα μέσα από διάφορα χωριά και χωματόδρομους με ενδιάμεσους σταθμούς για σωματική ανάγκη, τσιγάρο, καφέ και φαγητό
Στην Κλαιπέντα φθάσαμε κατά τις μία, παρκάραμε στην παλιά πόλη και μας άφησαν μόνους να περιπλανηθούμε μέχρι τις τρεις. Όχι κάτι σπουδαίο, κτήρια γερμανικού τύπου λόγω του παρελθόντος, λαϊκή αγορά, καφέ και στη γέφυρα περάσαμε απέναντι στη χερσόνησο, με τα καινούργια κτήρια κλπ
Στις τρεις στο ραντεβού με τους Ντάλια, Ρόμας, Γενούτε και Λινούτε. Πήγαμε στο στάδιο για το πικνίκ και επιστροφή στο Κάουνας χωρίς να πάμε στην Πάλαγκα, που ήταν στο πρόγραμμα, με στάση στο “mini Zoo” στον μικρό ζωολογικό κήπο. Το βράδυ φαγητό και ιντερνετ

Σάββατο 21/7/2012
Πρωινό τρέξιμο μέχρι τον Βοτανικό Κήπο και επιστροφή, μία ώρα γερά
Πρωινό και στις 11πμ ραντεβού με τους Τζούλιο – Ιντρε – Γιόννα για καφέ στη Laisvie, χαλαρά
Στη συνέχεια πήγαμε μαζί τους η Γιάννα κι εγώ σε ένα μαγαζί αλλαντικών έξω από την πόλη για να αγοράσει παραδοσιακά αλλαντικά και σε καλή τιμή η Γιάννα για την Ελλάδα. Το μαγαζί αυτό το είχε κάνει ο Τζούλιο ως αρχιτέκτονας
Φαγητό και ιντερνέτ στο VERO CAFÉ και στις 6μμ συνάντηση με Γενούτε και Ντάλια για την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση – συζήτηση και το συμπλήρωμα του ερωτηματολογίου για το πρόγραμμα. Κονιάκ, φαγητό και τραγούδια από τους υπολογιστές
Μετά στο δωμάτιο των κυριών για συζήτηση και …ύπνο νωρίς

Κυριακή 22/7/2012
Πρωί πρωί ξύπνημα στις 6μμ για την αναχώρηση των κυριών με το αυτοκίνητο της Ντάλια για το αεροδρόμιο. Εμείς τις συνοδέψαμε μέχρι το αυτοκίνητο
Ύπνο ξανά και στις 8.30 τρέξιμο στο νησάκι και στο ποτάμι
Πρωινό και μετά βόλτα στην παλιά πόλη με τον Χάρη, μόνοι μας πια. Καφέ στην παλιά πόλη και επιστροφή για φαγητό.
Βόλτα στα πέριξ μόνος μου και ιντερνέτ στο VERO CAFÉ
Με τον Χάρη βόλτα στο ποτάμια προς τον σιδηροδρομικό σταθμό, ανεβήκαμε στο δάσος και επιστρέψαμε από το Πάρκο των Παρτιζάνων. Μια βόλτα περίπου δύο ωρών.
Βραδινό φαγητό και στο δωμάτιο για διάβασμα, ιντερνέτ και .. ύπνο

Δευτέρα 23/7/2012
Πρωινό τρέξιμο και προπόνηση στο δασάκι
Φύγαμε για το Βοτανικό Κήπο, συναντήσαμε τον Αουρίμας, δουλειά στο Mentical Plan . Μαζέψαμε τα άνθη από το γνωστό θάμνο του Λαβύρινθου
Επιστροφή και φαγητό, ιντερνετ στο vero café κλπ
Ήρθε ο Χάρης και πήραμε το λεωφορείο από τη αρχή της Laisve και πήγαμε δυτικά, στο τέρμα. Πολυκατοικίες σοβιετικού τύπου μέσα στο πράσινο, στις παρυφές του δάσους, αλλά χάος, χωρίς καμιά νοικοκυροσύνη και συντήρηση, χύμα όλα, ανάμεσά τους και δίπλα ξεφυτρώνουν επιχειρήσεις, μεταφορικές εταιρείες, πολλά αυτοκίνητα κλπ
Πήγαμε στο MAXIMA για μπανάνες και μετά περάσαμε απέναντι στην λίμνη – έκπληξη, δεν φαίνεται από το δρόμο, όπου κάνουν μπάνιο σε αμμουδιά αλλά νερά χάλια
Επιστροφή, φαγητό, ιντερνέτ και ύπνο

Τρίτη 24/7/2012
Τρέξιμο και προπόνηση στο δασάκι. Πρωινό φαγητό, λίγο, και μετά στον Βοτανικό Κήπο. Πήραμε τον καφέ και μετά πήγαμε στο Mentikal Plant , όπου συναντήσαμε τις κυρίες να κόβουν τα κλωνάρια της καρυδιάς. Την καρυδιά τη λένε “Greek Tree” ελληνικό δέντρο. Μαζί τους τρεις εθελόντριες, νεαρές κοπέλες, κόβουν τα φύλλα με τα κλωναράκια. Κάναμε κι εμείς το ίδιο, κάτι μεταξύ εργασίας και παιχνιδιού. Τα φύλλα τα απλώναμε στον ήλιο να ξεραθούν και να αξιοποιηθούν αργότερα.. Πού … πρέπει να ρωτήσουμε
Συνεχίσαμε μαζεύοντας τα γνωστά μας άνθη στο φυτό μας
Επιστροφή το μεσημέρι, φαγητό και καφέ στο VERO, Internet
Το απόγευμα ήρθε ο Χάρης και πήραμε το λεωφορείο για ανατολικά αυτή τη φορά. Κατεβήκαμε στο τέρμα και περπατήσαμε στο φράγμα και την τεχνητή λίμνη. Είναι κι εδώ τόπος για μπάνιο, το νερό χάλια με μυρωδιά, ενώ σε κάποια μέρη ήταν καλύτερο.
Επιστρέψαμε και φαγητό, περπάτημα νυχτερινό μέχρι την παλιά πόλη. Κόσμος πολύς στα μαγαζιά κοντά στο Hall Town. Επιστροφή, ιντερνετ και ύπνο


Τετάρτη 25/7/ 2012
Τρέξιμο στο δασάκι με προπόνηση. Επιστροφή χωρίς πρωινό, με στόχο να περιορίσω το στομαχάκι. Στο Βοτανικό καφές και χαλαρά στις λιμνούλες με τις πάπιες. Μετά στο Mentikal Plant για «ξεπουπούλιασμα» των κλαδιών του δέντρου. Δεν ξέραμε το όνομά του και τις ιδιότητές του. Με τις δύο εθελόντριες, τη Μαρία από τη Γερμανία και την Έμυ από την Κορέα. Η Έμυ είναι βιολόγος, η Μαρία θεολόγος. Μιλήσαμε με τα λίγα μας αγγλικά, η Μαρία είχε επισκεφθεί την Ελλάδα με το Πανεπιστήμιο
Φαγητό το μεσημέρι και λίγο ύπνο, πρώτη φορά από τότε που ήρθαμε στο Κάουνας, μετά καφέ και ιντερνετ στο VERO CAFÉ. Ήρθε ο Χάρης και πήγαμε στην πλατεία. Ήπιαμε τσάι και απολαύσαμε το θέαμα , ωραίο δροσερό θέαμα, ζευγάρια από σχολή χορού να χορεύουν χορούς rock and roll. Εντυπωσιακά, νεανικά, ερωτικά, αισθησιακά, απλά ανεπανάληπτα.
Μετά φαγητό και παγωτό, έξτρα περιποίηση. Πήγαμε στο CHARLY PIZA για δύο ποτήρια μπύρα

Πέμπτη 26/7/2012
Τρέξιμο και συνηθισμένη προπόνηση στο δασάκι. Επιστροφή, χωρίς πρωινό και σήμερα, στο Βοτανικό Κήπο και περπάτημα δύο ωρών περίπου μέσα στον Κήπο με επίσκεψη στο Τροπικό Θερμοκήπιο και στις καλλιέργειες
Επιστροφή, φαγητό, καφέ και ιντερνέτ στο VERO CAFÉ
Ήρθε ο Χάρης και πήραμε το λεωφορείο, αυτή τη φορά πήγαμε βορειοδυτικά, πέρα από τον NERIS. Επιστροφή περπατώντας μέχρι τη γέφυρα λίγο πριν το Κάστρο. Πήραμε λεωφορείο και επιστρέψαμε. Φαγητό και παγωτό, περιποίηση, ιντερνετ στο δωμάτιο και ύπνο

Παρασκευή 27/7/2012
Κλασικά τρέξιμο στο δασάκι και προπόνηση. Μόνο δύο μπανάνες για πρωινό και τελευταία μέρα σήμερα στον Βοτανικό Κήπο. Φτιάξαμε καφέ και πήγαμε στο Mentical Plant. Η Ρίτα μας έβαλε να μαζέψουμε άνθη από το γνωστό φυτό. Ήρθε η Σονάτα, η καθηγήτρια από το Τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου και συζητήσαμε λίγο μαζί της δοκιμάζοντας τη γλώσσα. Έχει επισκεφθεί την Κω και θεωρεί την Ελλάδα όμορφη χώρα
Μετά το διάλλειμα η Ρίτα μας έβαλε να φτιάξουμε το ξεραμένα καρυδόφυλλα. Τα κάναμε όλα και μας έδωσε ένα σακουλάκι στον καθένα. Τους χαιρετίσαμε και χαιρετίσαμε και στα γραφεία τη διευθύντρια και τον Αουρίμας
Επιστροφή στο δωμάτιο, φαγητό και καφέ – ιντερνετ στο VERO CAFÉ
Ήρθε ο Χάρης και πήραμε το λεωφορείο για βόρεια – ανατολικά αυτή τη φορά, οδός SAVANORIOU. Ήταν μια περιοχή άγονη, εγκαταλελειμμένη βιομηχανική. Βρήκαμε και κάτι μελίσσια …
Επιστροφή, φαγητό και μετά μπύρα στου CHARLY και ύπνο

Σάββατο 28/7/2012
Ξανά τρέξιμο στο δασάκι με προπόνηση και συνέχεια χωρίς πρωινό. Στις 11πμ ήρθε ο Αουρίμας και μαζί επισκεφθήκαμε τα Μουσεία των Μουσικών Οργάνων και των Σπορ. Μετά είδαμε το παλαιότερο κτίριο του Κάουνας, που σήμερα λειτουργεί και ως μουσείο
Επιστροφή, απρόσμενη συνάντηση με τη Σονάτα στην παλιά πόλη, μας είπε για το ΡΟΔΟΣ την ελληνική ταβέρνα κοντά. Πήγαμε και βρήκαμε τον Γιάννη, συζητήσαμε μαζί του, ήπιαμε καφέ και μας κέρασε γαλακτομπούρεκο. Φαγητό.

Σήμερα η Βάσω μου ανακοίνωσε τον τραυματισμό της και το σπάσιμο χεριού και ποδιού...

Προσπάθεια για ύπνο, ιντερνέτ και μετά στο ΡΟΔΟΣ να συναντήσουμε το Γιάννη και για καφέ.
Επιστροφή, φαγητό και στο δωμάτιο να φτιάξουμε τις βαλίτσες, να είμαστε έτοιμοι για την πρωινή αναχώρηση… ακούγοντας μουσική από τον υπολογισή

Κυριακή 29/7/2012
Πρωί πρωί ήρθε η Γενούτε μας παρέλαβε με το αυτοκίνητο με οδηγό τον σύζυγό της και μας πήγε στο αεροδρόμιο. Επιστροφή στην Ελλάδα μέσω της Ρίγας(Λετονία)
Το τέλος μιας όμορφης και αξέχαστης εμπειρίας στο Κάουνας της Λιθουανίας…

Κάτι τελευταίο Μια αναφορά σε μια προσωπικότητα της ευρωπαϊκής τέχνης, το μουσείο που είναι στο όνομά του είναι σε κεντρικό σημείο του Κάουνας. O M K Ciurlionis (1875 – 1911), είναι μια μοναδική προσωπικότητα στην ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης και έχει αφήσει μια βαθιά σφραγίδα στον πολιτισμό της Λιθουανίας.

Κρίνοντας από τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες και τα ποικίλα του ενδιαφέροντα, ο Ciurlionis μπορεί να θεωρηθεί ως μια πραγματικά ατομική Αναγέννηση. Στο σύντομο χρόνο της ζωής του, άφησε ένα πλούσιο έργο. Συνέθεσε σχεδόν τετρακόσιες μουσικές συνθέσεις μεταξύ των οποίων δύο μεγάλα συμφωνικές, μια εισαγωγή, δύο σονάτες για πιάνο, ένα κουαρτέτο εγχόρδων και μια καντάτα για χορωδία και ορχήστρα. Δημιούργησε επίσης περίπου τετρακόσια έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, καθώς και πολλά λογοτεχνικά έργα και ποιήματα, ενώ εύρισκε χρόνο για να πειραματιστεί με την τέχνη της φωτογραφία. Στα χρόνια των σπουδών του στη Βαρσοβία φαίνεται το ενδιαφέρον του για τη γεωλογία και την ιστορία, τη χημεία και τη γεωμετρία, τη φυσική και την αστρονομία, την αστρολογία και την αρχαία μυθολογία, τις παλιές και τις σύγχρονες γλώσσες, φιλοσοφικές ιδέες της αρχαιότητας και σύγχρονες, τις ανατολικές και δυτικές θρησκείες.
 
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)