για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Υγρότοποι - Βιότοποι 
Θέμα Πιερία: Τσιμέντο σε 4.000 στρέμματα Καταφυγίου Αγρ 
Συγγραφέας Τράτσα Μάχη 
Ημερ. καταχώρησης 7/6/2014 11:34:57 PM 
Κείμενο Πιερία: Τσιμέντο σε 4.000 στρέμματα Καταφυγίου Αγριας Ζωής
Με απόφαση του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Νικόλαου Ταγαρά
πηγή: http://www.tovima.gr/
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2014 06:00

Με μια απόφαση που υπέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς, 4.000 στρέμματα στην Πιερία βγαίνουν εκτός των ορίων του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Αλυκής Κίτρους, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί ένας παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός.

Τμήμα της συγκεκριμένης έκτασης, η οποία βρίσκεται σε μια υγροτοπική περιοχή, στην παραλία του Κορινού, περιλαμβάνεται και στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τη διατήρηση των πουλιών και των ενδιαιτημάτων τους.

Τα σχέδια οικοδόμησης της έκτασης, ως «Πρότυπου Βιοκλιματικού Οικισμού Ολυμπιάδα», ξεκινούν πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 1995, οπότε η περιοχή εντάχθηκε σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1997 μπήκε σε Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών δεύτερης κατοικίας (ΣΧΑΠ). Το 2004 μάλιστα, με υπουργική απόφαση, εγκρίθηκε η μελέτη για την πολεοδόμηση της περιοχής.

Ωστόσο, πριν από περίπου μία διετία, οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παρακολουθεί στενά την υπόθεση, ξεκίνησαν τη διαδικασία προκαταρκτικής διερεύνησης και ελέγχου για τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης της περιοχής, η οποία ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Νatura. Είχε προηγηθεί διάνοιξη δρόμων στην περιοχή από τον δήμο, αλλά είχαν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι και έτσι μετά από παρέμβαση του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα τα έργα «πάγωσαν».

Παρόλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος με απόφαση που δημοσιεύθηκε εχθές στη Διαύγεια, μειώνει την έκταση του καταφυγίου άγριας ζωής «Αλυκή Κίτρους» κατά 4.138,63 στρέμματα, τροποποιώντας τα όρια του. Το μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων, το οποίο βρίσκεται στον Δήμο Κατερίνης Πιερίας, είχε ιδρυθεί το 1988 με απόφαση του τότε υφυπουργού Γεωργίας και είχε εμβαδόν 17.840 στρεμμάτων. Τα νέα όρια του Καταφυγίου Άγριας Ζωής θα περιλαμβάνουν πλέον 13.701,37 στρέμματα, με τη σύμφωνη γνώμη και της Διεύθυνση Δασών Πιερίας.

Στην υπό εξαίρεση έκταση περιλαμβάνονται αγροί σε ποσοστό 75%, οι οποίοι προέρχονται από κληροτεμάχια διανομής του 1931, καθώς και βοσκότοποι σε ποσοστό 25%, από συμπληρωματική διανομή του 1971.

Πάντως, το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου αποφάσισε ομόφωνα ότι στην περιοχή του καταφυγίου δεν μπορεί να επιτραπεί οικοδομική δραστηριότητα. Άλλωστε, σύμφωνα με τον νόμο 3937/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στα καταφύγια άγριας ζωής απαγορεύεται η υπαγωγή έκτασης τους σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό καθώς και
η θήρα, οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, η αλιεία, η σύλληψη της άγριας πανίδας, η συλλογή της άγριας χλωρίδας, η καταστροφή ζώνης
με φυσική βλάστηση με κάθε τρόπο, η καταστροφή των φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση, η επιχωμάτωση και αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η ρύπανση των υδατικών συστημάτων, η διάθεση ή απόρριψη αποβλήτων, η ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών, η διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων.  
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)