για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Υγρότοποι - Βιότοποι 
Θέμα Απαγορεύεται αυστηρά να καίνε τις καλαμιές στα χωρ 
Συγγραφέας lamiareport 
Ημερ. καταχώρησης 9/16/2016 8:47:49 PM 
Κείμενο πηγή: Lamiareport.gr
16 Σεπτεμβρίου 2016

Απαγορεύεται αυστηρά να καίνε τις καλαμιές στα χωράφια!

Γι΄ αυτό εντελώς τυχαία, όπως χθες το απόγευμα, εκδηλώνονται πυρκαγιές στον κάμπο της Λαμίας, ο οποίος μάλιστα είναι και σε περιοχή NATURA.

Με αφορμή τη χθεσινή πυρκαγιά σε καλαμιές στην περιοχή της Ροδίτσας και της Ανθήλης, που ο καπνός με τα αποκαΐδια "έπνιξαν" τη Λαμία, το ρεπορτάζ λέει το εξής.

Η καύση των υπολειμμάτων καλλιεργειών (καλαμιές) απαγορεύεται. Μάλιστα οι αγρότες - καλλιεργητές που θα κάνουν κάτι τέτοιο κινδυνευουν να χάσουν τις επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έτσι λοιπόν κάποιοι φροντίζουν να καούν τα δικά τους χωράφια, από τυχαίες πυρκαγιές, για τις οποίες φυσικά οι ιδιοκτήτες τω αγροτεμαχίων που κάηκαν δεν γνωρίζουν τίποτα.

Σύμφωνα με το νόμο, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο ύστερα από άδεια της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μπορεί να προβεί κάποιος σε καύση της καλαμιάς.

Η κατ΄ εξαίρεση καύση της καλαμιάς, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί για τις περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000, όπως είναι η κοιλάδα του Σπερχειού.

Σύμφωνα με το καθεστώς της πολλαπλής συμμόρφωσης και ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, ο κάθε γεωργός επιλέγει να ακολουθήσει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές αναφορικά με τα υπολείμματα των καλλιεργειών:

- ενσωμάτωση στο έδαφος
- βόσκηση της καλαμιάς
- διατήρηση της καλαμιάς στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωσή της την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Ειδικότερα για τα αγροτεμάχια εντός των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ (NATURA) 2000, απαγορεύεται αυστηρά η καύση, ενώ υπάρχουν και πολλοί άλλοι περιορισμοί για όσους καλλιεργούν σε τέτοιες περιοχές (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ).

Ας λάβουν λοιπόν τα μέτρα τους όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και ας μην σφυρίζουν αδιάφορα, κλείνοντας τα μάτια στην καταστρατήγηση του νόμου, όχι μόνο στον κάμπο της Λαμίας, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές.

 
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)