για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Νερά 
Θέμα Αμεση λύση στο θέμα των λυμάτων των Δομιανών του Δ 
Συγγραφέας ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΕΡΕΑΣ 
Ημερ. καταχώρησης 20/7/2018 1:54:41 μμ 
Κείμενο
Αμεση λύση στο θέμα των λυμάτων των Δομιανών του Δήμου
Καρπενησίου

Με αφορμή πρόσφατη συζήτηση με κατοίκους των Δομιανών, ήρθε στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια τους χωριανούς και αργεί να βρει τη λύση του παρά τις υποσχέσεις. Το πρόβλημα των λυμάτων. Οι Δομιανοί, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας χαρακτηρισμένος «παραδοσιακός οικισμός», έχουν εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης, τα λύματα όμως χύνονται ανεπεξέργαστα στο Δομιανίτικο Ρέμα, το οποίο στη συνέχεια εκβάλει στο Αγιατριαδίτικο και τελικά στον Μέγδοβα με ό, τι αυτό συνεπάγεται, κυρίως τους θερινούς μήνες, που αυξάνεται ο πληθυσμός του χωριού και λιγοστεύουν τα νερά.

Το θέμα φυσικά είναι γενικότερο για τους μικρούς οικισμούς, οι οποίοι δεν έχουν διαχείριση λυμάτων, ογκωδών και κτηνοτροφικών αποβλήτων. Και ναι μεν είναι μικροί, αλλά ο καθένας επηρεάζει αρνητικά τον μικρόκοσμό του. Και πας στα βάθη της Πίνδου για να ξεφύγεις και βρίσκεις τα ίδια προβλήματα: σκουπίδια, λύματα και μπάζα, όπως παντού.

Κατά τα άλλα από ωραία λόγια χορτάσαμε. Διαβάζουμε στον ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ 2015-2019 του Δήμου Καρπενησίου: «Η περιοχή της Ευρυτανίας ανήκει στις πέντε πιο καθαρές σε όλο τον κόσμο, σε καθαρότητα περιβάλλοντος και αποτελεί τη βάση για τις μετρήσεις πολλών ερευνητικών κέντρων, θεωρώντας ότι η μόλυνση είναι μηδενική. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, σύμφωνα με έρευνα της επιτροπής της UNESCO (1991), είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα πέντε καθαρότερα οικοσυστήματα του πλανήτη.»

Σύμφωνα επίσης με το υπό έγκριση χωροταξικό σχέδιο του τέως Δήμου Κτημενίων(ΣΧΟΟΑΠ), το Αγιατριαδίτικο ρέμα έχει ενταχθεί, στο μεγαλύτερο μέρος του, στις περιοχές αναψυχής εσωτερικών υδάτων, από τη θέση «Μύλος του Βασίλη» μέχρι την συμβολή του με τον Μέγδοβα. Στο ίδιο Σχέδιο, για το Φαράγγι «Στενά Αγιοτριαδίτικου» προτείνεται να ελεγχθεί η δυνατότητα να αναδειχθεί ως γεώτοπος για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, μαζί με τις περιοχές «Νησάκι» Μέγδοβα και τις πηγές Νέορδες και Γαλάζιο, με τους απαραίτητους περιορισμούς για την προστασία.

Παρά τις διακηρύξεις, φαίνεται ότι το έργο των λυμάτων στους Δομιανούς έχει χαμηλή προτεραιότητα∙ κι αυτό τα λέει όλα. Δυστυχώς τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν αυτή τη μεταχείριση. Προτεραιότητα για το Δήμο Καρπενησίου έχει το «Κέντρο Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας» στα Βελωτά, δαπάνης 650.000¤, ενταγμένο στον άξονα προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» και όχι η ικανοποίηση των βασικών περιβαλλοντικών και άλλων υποδομών των Κοινοτήτων. Πάντως είναι προς τιμήν των Δομιανιτών, που ενδιαφέρονται να λυθεί το πρόβλημα και ελπίζουμε να βρεθεί λύση.

Η ανεπανάληπτη Ευρυτανία. Ένα απέραντο πάρκο φυσικής και άγριας ομορφιάς. Καιρός να ανακηρυχθεί όλος ο Νομός ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Να συνεχιστεί η ήπια βιώσιμη πορεία της, χωρίς υπερβολές και κακοποιήσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, στις παραδόσεις και στα ήθη και έθιμα της περιοχής.

[Τηλ επικοινωνίας: 6977261256]

 
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)