για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Δήμος Λαμίας, Περιφ Ενότητα Φθιώτιδας 
Θέμα Η χαμένη ευκαιρία της αυτοδιοικητικής «ουτοπίας» 
Συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος 
Ημερ. καταχώρησης 9/2/2019 11:34:18 μμ 
Κείμενο
Η χαμένη ευκαιρία της αυτοδιοικητικής «ουτοπίας»,
σε μια «μη ιδανική» συγκυρία.

Αυτή τη φορά δεν μπόρεσε το καράβι να πιάσει απάνεμο λιμάνι, παρά τον φαινομενικά ούριο άνεμο, που έδειχνε να επικρατεί από την αρχή. Το καράβι το παρέσυρε η «θαλασσοταραχή» της σκληρής συγκυρίας και της υποκειμενικής πραγματικότητας.

Είναι φανερό ότι σε πολλούς υπήρχε από την αρχή ισχυρό το σπέρμα της αμφιβολίας, αν δηλαδή ήταν ρεαλιστικές οι αξίες, τις οποίες είχαν δεσμευτεί να υπηρετήσουν με την Ιδρυτική Διακήρυξη. Αποδείχτηκε επίσης ότι υποτιμήθηκε ο χρόνος και η πίεση του αντίπαλου∙ του συστημικού αντίπαλου. Ακούγονταν πολύ το «έξω από τον χορό καλά τραγούδια λέτε. Ελάτε να διοικήσετε, να δούμε τι θα κάνετε». Με λίγα λόγια: Τόσα συμβαίνουν εντός των τειχών της εξουσίας, κι εσύ να λείπεις; να λείπεις, μέσα στο γυάλινο κόσμο της ουτοπίας σου; Ως πότε θα το παίζεις «αλογόμυγα»;

Από την άλλη το: «είμαστε οι καλύτεροι, οι ηθικοί, οι αλώβητοι» φέρνει αυθόρμητα, παραφράζοντας τον Λένιν, το: «Ο ναρκισσισμός, το τελευταίο στάδιο του ουτοπισμού».

Φαίνεται ότι τελικά είναι πολύ δύσκολο - εξ' ού και ουτοπία - να κάνει κανείς σήμερα συνταγές για τις αυτοδιοικητικές «κουζίνες» του μέλλοντος. Φάνηκε ότι μπορούν να τίθενται στην «ημερήσια διάταξη» μόνο αυτά, που μπορεί να γίνουν σε ένα βαθμό πράξη στη σημερινή σκληρή και αδυσώπητη κομματική πραγματικότητα.

 
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)