για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Πολιτική οικολογία 
Θέμα Πράσινη νίκη στη Μαδρίτη! 
Συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος 
Ημερ. καταχώρησης 5/14/2021 10:26:21 PM 
Κείμενο Πράσινη Νίκη Στη Μαδρίτη, Συνεχίζει Το Πράσινο Κύμα Πανευρωπαϊκά

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Μαδρίτης, στις περιφερειακές εκλογές της 4ης Μαΐου 2021 ήρθε στη δεύτερη θέση ένα Πράσινο τοπικό κόμμα, το MasMadrid – VerdesEquo, καταλαμβάνοντας 24 έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο και ποσοστό περίπου 17%. Η επιτυχία αυτή ήρθε λίγες μόνο μέρες μετά τις τοπικές βρετανικές εκλογές, όπου το Πράσινο κόμμα σημείωσε επίσης σημαντική άνοδο στη Σκωτία και το Λονδίνο, ενώ ήρθε για πρώτη φορά πρώτο κόμμα στο Μπρίστολ.
Η πραγματική είδηση των εκλογών της Μαδρίτης, ότι πλέον ο Πράσινος χώρος ηγείται της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα της Ισπανίας κυριολεκτικά θάφτηκε από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, καθώς δεν ταιριάζει στο αφήγημα ούτε της κυβέρνησης και της δεξιάς ούτε της αριστερής αντιπολίτευσης.

Η πραγματική έκπληξη των τοπικών εκλογών στη Μαδρίτη ήταν η Μόνικα Γκαρσία και το Mas Madrid, το τοπικό Πράσινο και Φεμινιστικό κόμμα, που ήρθε στη δεύτερη θέση εκτοπίζοντας τους Σοσιαλιστές, σπάζοντας για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία το δικομματικό σκηνικό.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν το είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις. Η Μόνικα Γκαρσία είναι αναισθησιολόγος, μητέρα 3 παιδιών. Το Mas Madrid ακολούθησε μια εκστρατεία μακριά από το εμφυλιοπολεμικό κλίμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Παρουσίαζε 2-3 συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις κάθε εβδομάδα. Κέρδισε 4 επιπλέον έδρες φτάνοντας σε 24 συνολικά και βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση στην τοπική Bουλή.

Και μπορεί μεν πρώτο κόμμα στην ισπανική πρωτεύουσα να είναι το αδελφό κόμμα της ΝΔ υπερδιπλασιάζοντας τις έδρες του, αυτό όμως οφείλεται στην κατάρρευση του κεντρώου κόμματος Ciudadanos (αντίστοιχου με το «Ποτάμι» εδώ) και των Σοσιαλιστών που χάνουν 13 έδρες. Η δε Ακροδεξιά (VOX) είχε άνοδο μόλις μιας (1) έδρας.

Η παραίτηση του Pablo Iglesias να έγινε πρώτη είδηση εδώ, όμως η πραγματικότητα είναι ότι οι Podemos αύξησαν ελαφρά το ποσοστό τους κερδίζοντας 3 επιπλέον έδρες, δεν κατάφεραν όμως να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο όπως θα ήθελε ο επικεφαλής τους.

Το MasMadrid- VerdesEquo προέκυψε μεν πριν δυο χρόνια από διάσπαση των Podemos και συγχώνευση με τους Ισπανούς Πράσινους Verdes – Equo, που αποδεσμεύθηκαν και αυτοί το 2019 από την παλιότερη εκλογική στήριξή τους στα ψηφοδέλτια των Podemos. Είχε την επίσημη υποστήριξη και των Ευρωπαίων Πράσινων προεκλογικά. Το ίδιο αυτοπροσδιορίζεται ως Πράσινο και Φεμινιστικό κόμμα, κι ως τέτοιο το θεωρούν και στην Ισπανία (πχ εφημερίδα ElPais). Στις θέσεις που προωθεί είναι η αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η προώθηση του ποδηλάτου αντί του ΙΧ, την αύξηση των ελεύθερων χώρων συμμετοχής των πολιτών.
[https://prasinoi.eu/] 
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)