για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Υγρότοποι - Βιότοποι 
Θέμα Περιβόλι Δομοκού, καταγγελία 
Συγγραφέας Αμεση Επέμβαση για την Προστασία της Αγριας Φύσης 
Ημερ. καταχώρησης 5/8/2003 9:07:16 PM 
Κείμενο AΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ


Αθήνα, 07/05/2003


ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. Π.Α. ΓΕΡΑΚΗ,

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ, ΕΝΑΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ”, ( ΑΜΦΙΒΙΟΝ, ΤΕΥΧΟΣ 48)


Θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα για το Δήμαρχο και τον Δήμο Ξυνιάδας (Νομός Φθιώτιδας).


Στις 27/07/2001, με ενδεχόμενη την απειλή λειψυδρίας, ο Δήμαρχος Ξυνιάδας, κ. Γ. Τσιαγκλάνης, απευθύνεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ζητά την εκμετάλλευση πηγών και τη δημιουργία χωμάτινης δεξαμενής στην περιοχή Περιβόλι Δομοκού, ανάμεσα στις θέσεις Βαρκό και Παλαιοχώρι. Η περιοχή αυτή καλύπτεται από δάσος αιωνόβιων πλατάνων.

Με το έργο αυτό θέλει να καλύψει τη άρδευση 300 στρεμμάτων, αλλά ίσως και 600!! (στα έγγραφα άλλοτε εμφανίζονται 300 και άλλοτε 600 στρέμματα). Το ποσόν που ζητά για την υλοποίηση του έργου είναι 20.000.000δρχ. Από αυτά τελικά θα εγκριθούν τα μισά, δηλαδή 29347€ σε δημοπράτηση της Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων.

Για το έργο αυτό η Περιφέρεια ζητά βεβαίως Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Μέσα σε χρόνο μηδέν, ο Δήμος Ξυνιάδας προσκομίζει την Μ.Π.Ε. στις αρμόδιες υπηρεσίες, γίνονται οι διαδικασίες, ανατίθεται η εργολαβία και κανείς κάτοικος του συγκεκριμένου Δήμου δεν παίρνει είδηση!

Η πρώτη εργασία για την κατασκευή της δεξαμενής είναι η αποψίλωση του πλατανόδασους. Το Δασαρχείο Λαμίας με “συνοπτικές” διαδικασίες χορηγεί άδεια για να κοπούν 110 αιωνόβια πλατάνια, σχεδόν το σύνολο του δάσους.
Το δάσος αυτό όμως έχουν οι κάτοικοι της περιοχής ως μοναδικό χώρο ξεκούρασης και αναψυχής, δεδομένου ότι σε πολύ μεγάλη ακτίνα γύρω από την περιοχή της Ξυνιάδας τα δάση έχουν καεί, δεν υπάρχουν δέντρα και οι αναδασώσεις καταστρέφονται από την υπερβόσκηση που ασκείται στην περιοχή.

Τα ερωτήματά που τίθενται είναι πολλά. Εμείς θα θέσουμε μερικά:
1. Δεν υπήρχαν άλλες λύσεις για την άρδευση αυτών των στρεμμάτων;
2. Γιατί δεν έγινε η επιβαλλόμενη συζήτηση με τους Δημότες, ούτως ώστε να βρεθούν και οι εναλλακτικές λύσεις;
3. Μπορεί να γίνει ένα τέτοιο έργο με τόσο χαμηλό προϋπολογισμό; ή το ζητούμενο για το Δήμο Ξυνιάδας ήταν να ξεπουλήσει τα πλατάνια για να “μη χάσει το κονδύλι” των 10.000.000δρχ.;

Μας κάνει εντύπωση πως αυτός ο ίδιος άνθρωπος συζήτησε με τους επιστήμονες του ΕΚΒΥ την αναδημιουργία της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας, ενώ προτίθεται να αφαιρέσει και μάλιστα με προκλητικό τρόπο, τον μοναδικό χώρο αναψυχής των δημοτών του.

Με εκτίμηση

Κωνσταντία Τραμπάζαλη

Πρόεδρος
 
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)