για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Υγρότοποι - Βιότοποι 
Θέμα Να σώσουμε την παραλία στο Καλαδί Κυθήρων! 
Συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος 
Ημερ. καταχώρησης 10/10/2003 10:30:22 PM 
Κείμενο
Να σώσουμε την παραλία στο Καλαδί των Κυθήρων!

Είναι ιδιαίτερα γνωστό σε όλους τους κατοίκους, αλλά και τους φίλους των Κυθήρων, το Καλαδί. Είναι μια πανέμορφη παραλία ανάμεσα σε δύο κολπίσκους, που ενδείκνυται για οικογένειες με μικρά παιδιά και ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα των Καρβουνάδων. Βρίσκεται στα Ανατολικά του νησιού κοντά στην Παλαιόπολη, λίγο πριν την οποία (από τη διαδρομή των Φρατσίων), υπάρχει χωματόδρομος λίγων εκατοντάδων μέτρων που ακολουθείται από δύσβατο μονοπάτι 300 μ. που οδηγεί στην παραλία. Πρόσφατα ανοίχτηκε και δεύτερος ασφαλτοστρωμένος δρόμος, 6χμ, από την Αγία Κυριακή (Αλεξανδράδες), ο οποίος οδηγεί επίσης στην παραλία.

Το Καλαδί έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ευρώπης, η δε ευρύτερη περιοχή ως τοπίο ιδιαίτερου αισθητικού κάλους με σημαντική ιστορική αξία, γιατί γειτονεύει και έχει άμεση οπτική επαφή με την ιστορική περιοχή της Παλαιόπολης με το Καστράκι και τον Μινωικό οικισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι μελέτη του Πολυτεχνείου το χαρακτηρίζει, και προτείνει να κηρυχθεί επίσημα, ως προστατευόμενη περιοχή.

Πληροφορηθήκαμε με μεγάλη μας λύπη ότι πρόκειται να κατασκευαστούν στο φρύδι, πάνω και σε πολύ μικρή απόσταση από την παραλία, είκοσι (20) σπίτια από ιδιώτη, ο οποίος αγόρασε την έκταση για εκμετάλλευση και «αξιοποίηση». Δίπλα και συνέχεια προς την παραλία, κατά πληροφορίες μας, έχει αγοράσει γνωστός πολιτικός παράγοντας με σκοπό βέβαια να «αξιοποιήσει» κι αυτός την περιοχή.

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή σε ό,τι αφορά την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου. Έχουμε πολλά παραδείγματα σ’ όλη την Ελλάδα. Στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης καταστρέφονται φυσικές ομορφιές και περιοχές με πολύτιμη και πολυποίκιλη αξία. Το ερώτημα είναι αν θα επιτρέψουμε ως πολίτες αυτής της χώρας και ειδικότερα ως πολίτες και φίλοι αυτής της πανέμορφης περιοχής να γίνει το κακό.

Σας παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τις δικές σας σκέψεις και πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και σας καλούμε να αντιδράσουμε σε κάθε κατεύθυνση, οργανωμένα και συντονισμένα, έτσι ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή, την σπάταλη και επιπόλαια διαχείριση αυτού του φυσικού πλούτου του νησιού των Κυθήρων

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ στέλνοντας το κείμενο με το όνομά σας και την διεύθυνσή σας στο e-mail sstamell@otenet.gr

Φιλικά

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος της γραμματείας
των Οικολόγων Πράσινων
υπεύθυνος της ιστοσελίδας www.e-ecology.gr
τηλ 22310-50456 e-mail: sstamell@otenet.gr

Δείτε την παραλία του Καλαδίου στην ιστοσελίδα
www.kythira.com/greekver.htm
και www.kytheraismos.gr/kythidea/gr/photoview.asp
Ένωση Νεολαίας Κυθήρων

 
      
Απαντήσεις
Θέμα Re: Να σώσουμε την παραλία στο Καλαδί Κυθήρων! 
Συγγραφέας Βαγγέλης Ριζόπουλος 
Ημερ. καταχώρησης 11/7/2003 10:13:51 AM 
Κείμενο Συνφωνώ απόλυτα στο να προστατευτεί όλη η Ελλάδα θα έλεγα , από τους άπληστους. 
 
 
Θέμα Re: Να σώσουμε την παραλία στο Καλαδί Κυθήρων! 
Συγγραφέας Κώστας 
Ημερ. καταχώρησης 11/18/2003 2:05:03 AM 
Κείμενο Μία παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στο νησί της Κω.. Πρόκειται για τον υγροβιότοπο Ψαλιδίου όπου παρ΄όλο που είναι προστατευόμενη περιοχή με επιδοτήσεις, προγράμματα προστασίας και όλα τα σχετικά, ακριβώς δίπλα(πλάι)δημιουργήθηκε ένα Waterpark. Με νεροτσουλήθρες, bar, πισίνες κτλ.. Μεγάλοι υποκριτές, ύποπτοι μηχανισμοί αλλά όχι σημείο των καιρών..Αλλά οι αντιδράσεις υπάρχουν και όπως ελπίζω να υπάρξουν και για το Καλάδι Κυθήρων..

Κώστας  
 
 

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)