για την Λαμία και την περιοχή της Φθιώτιδας
Καλώς ήρθες ! Login
Πρωτότυπο Θέμα
Φόρουμ Υγρότοποι - Βιότοποι 
Θέμα ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ:ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ 
Συγγραφέας ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 
Ημερ. καταχώρησης 2/13/2004 9:29:02 PM 
Κείμενο
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
63100 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ
τηλ.: 2371025044, 6945223359
oikoprochal@in.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ:ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ


Τον τελευταίο καιρό η χώρα μας με επίκεντρο την περιοχή μας, τη Χαλκιδική, συγκλονίστηκε από την περίφημη πλεον «τροπολογία Πάχτα».Η όλη υπόθεση και η υπόγεια μεθόδευση της ασφαλώς αποτέλεσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κραυγαλέας διαπλοκής ,κρατικού κυνισμού αλλά και κοινωνικής αναλγησίας. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η πολιτεία, δια των κορυφαίων πολιτικών εκπροσωπών της, αντί να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και να προστατεύει την ποιότητα ζωής του, γίνεται απλό όργανο εξυπηρέτησης οργανωμένων οικονομικά συμφερόντων, που αγνοούν επιδεικτικά τις άξιες του κοινωνικού συνόλου.

Για την Οικολογική Πρωτοβουλία Χαλκιδικής και κατ επέκταση τους ενεργούς πολίτες της περιοχής, η ιστορία αυτή δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία».Πολύ καιρο πριν, από το ξεκίνημα των σχεδιασμών της «Ολυμπιακής Τεχνικής Α.Ε.» σταθήκαμε αντιμέτωποι: με ανακοινώσεις που εξηγούσαν, με εκδηλώσεις συσπειρώσεις, με δυναμικές κινητοποιήσεις ξηλώματος φραχτών, με καλέσματα διευρυμένης αντίστασης ενάντια στην καταστροφή της φυσικής μας κληρονομιάς. Εν γένει όμως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».Στο όνομα μιας τσιμεντοποιημένης ανάπτυξης θυσιάζεται το καθετί ,και όλα μετατρέπονται σε αναλώσιμα υλικά για το σήμερα. Οι οπαδοί του διπολικού συστήματος, χειραγωγημένοι και εξαρτημένοι επί δεκαετίες, καταναλώνουν την καραμέλα της δήθεν ανάπτυξης απαθείς και στο τέλος συνένοχοι, συνηγορούν στο τερατούργημα, το οποίο χωρίς αμφιβολία καθιστά θύματα πρωτίστως τους ίδιους.

Να το ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα και να μη συζητάμε διαρκώς το αυτονόητο. Ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον δεν νοείται σε κανένα σύγχρονο πολιτισμένο κράτος .Η συμπεριφορά μας απέναντι στο δέντρο, απέναντι στη θάλασσα, απέναντι στη φύση γενικότερα, προσδιορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας ,την ποιότητα της ζωής μας και εν τέλει την φύση της ανθρώπινης κοινωνίας. Οι ήπιες και φιλικές μορφές ανάπτυξης μέσα από τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, μέσα από τον τουρισμό μια και μιλάμε για τη Χαλκιδική, είναι αυτές που δημιουργούν πραγματικές προοπτικές απασχόλησης και για το τώρα και για το αύριο. Οτιδήποτε άλλο είναι διαχείριση υπέρ των ολίγων που δεν ζουν αλλά απλά «επενδύουν» στη περιοχη.

Επί του συγκεκριμένου, επιστρέφοντας στην περίπτωση «Στέγγου» και προσπερνώντας το πακτωλό των εγγράφων που αποδεικνύουν το μέγεθος της διαπλοκής, είναι σημαντικό να δούμε τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, μιας και κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα γενικότερο κλίμα αποδοχής της «τροπολογίας Πάχτα» και συστηματικά επιμένουν να βγαίνουν σαν εκφραστές της τοπικής κοινωνίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σιθωνίας (κατεξοχήν αρμόδιο) κατέληξε στην παρακάτω απόφαση:

«Θεωρούμε απαράδεκτη την τροπολογια και απαιτούμε την οριστική απόσυρση της. Καταδικάζουμε όλους όσους ήταν μπλεγμένοι στην υπόθεση. Είμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια οικοπεδοποίησης του δάσους, καθώς και στην ανέγερση ιδιωτικών οικισμών στην περιοχή. Για την ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής να ισχύσουν αυτά που προβλέπει το Π.Δ. του 1976,το οποίο ξεκάθαρα καθορίζει τη θέση και τη διάταξη των κτιρίων του τουριστικού συγκροτήματος.»

Την ίδια στιγμή η Κίνηση Πολιτών σε ανακοίνωση της αναφέρει: “Μας εξοργίζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που επιχειρείται τελευταία και η παραχώρηση προνομίων σε οικονομικά ισχυρούς όπως σε «παλαιότερες εποχές».Διαφωνούμε με τον μονόδρομο της «εργολαβικής ανάπτυξης»,με την οικοπεδοποίηση των δασών, που και το περιβάλλον επιβαρύνει και θέσεις εργασίας δεν προσφέρει. Ζητούμε επειγόντως την σύνταξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού για τη Σιθωνία, ώστε να μπει φραγμός στα σχέδια και τις ορέξεις πολλων κατ ευφημισμόν «επενδυτών».”

Είναι πραγματικά τρομακτικό να διαπιστώνει κανείς τι συμβαίνει στη Χαλκιδική. Τόπος προικισμένος από τη φύση, μπήκε στο στόχαστρο πολλών. Μόνο στη Σιθωνία οι καταπατήσεις είναι τόσες ώστε να την αποκλείουν από κάθε πολίτη και κάθε επισκέπτη. (Όμιλος Βαρδινογιάννη, Όμιλος Στέγγου, Οικοδομικός Συνεταιρισμός στο Πλατανίτσι, Οικοδομικός Συνεταιρισμός στο Κριαρίτσι, εκατοντάδες βίλες εύπορων ιδιωτών…). Είναι επίσης εξοργιστικό το γεγονός ότι οι περισσότερες «ιδιοκτησίες» αποκτήθηκαν με αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (εάν είναι δυνατόν) από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Επειδή όλα αυτά προσβάλουν κάθε νοήμονα πολίτη του τόπου, επειδή πέρα από το θέμα της επιβίωσης υπάρχει και το θέμα της αξιοπρέπειας, επειδή ο Στέγγος και η παρέα του, παρά τις συζητήσεις και τις καταγγελίες συνεχίζουν την καταστροφή - το δασαρχείο υπέβαλε μηνύσεις για παράνομες εκχερσώσεις που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή, - εμείς, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χαλκιδικής είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τη περιοχη με νύχια και με δόντια, με κάθε τρόπο και μέσο…Δεν είναι μόνο δικαίωμα, αλλά και καθήκον…


Υποσημείωση: Η Οικολογική Πρωτοβουλία καταγράφει με δική της κάμερα το συνεχιζόμενο όργιο των καταπατήσεων συνολικά στη Χαλκιδική με στόχο τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ. Αποσπάσματα της καταγραφής είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Τηλ.: 6945223359, 6979330679, 6974702549
Πάνος Γρηγοριάδης
Γιώργος Γκρίλης
Παναγιώτης Ανανιάδης
pananiad@sch.gr
 
      
Απαντήσεις
Καμία καταχώρηση

Site Meter

ecology Portal (C) 2002
Τα πνευματικά δικαιώματα των περιεχομένων του δικτυακού τόπου είναι ιδιοκτησία του e-ecology.gr και η όποια αντιγραφή ή αξιοποίηση δύναται να γίνεται ύστερα από έγγραφη άδεια του κατόχου ή με αναφορά στην πηγή (e-ecology.gr)