Καταγγελία κατοίκων Αγ. Μαρίνας Δ. Στυλίδας Ν. Φθιώτιδας,
κατά της εταιρείας εξόρυξης και φόρτωσης βωξίτη ‘’ΕΛΜΙΝ’’.
(Δ/νση αλληλογραφίας
Γαληροπούλου Ευαγγελία
Μ. Μπότσαρη 22)
ΠΡΟΣ:
1.ΥΠΕΧΩΔΕ
α.Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
Τμήμα Α’
Λεωφ Κηφισίας 1-3
11523 ΑΘΗΝΑ
β. Δ/νση Περιβ/κού Σχεδιασμού
Πατησίων 147
112 51 ΑΘΗΝΑ
γ. Ε.Υ.ΠΕ.
Λ. Αλεξάνδρας 11
114 73 ΑΘΗΝΑ
δ. Δ/νση ΕΑΡΘ
Πατησίων 147 ΑΘΗΝΑ
2. Υπουργείο Ανάπτυξης
α. Δ/νση Μεταλλευτικών &
Βιομηχανικών Ορυκτών
Μεσογείων 119
101 92 ΑΘΗΝΑ
β. Επιθεώρηση Μεταλλείων
Νοτίου Ελλάδας
Λυκούργου 9
105 51 ΑΘΗΝΑ
3. Εισαγγελέα Λαμίας
ΛΑΜΙΑ
4. Γραφείο Νομάρχη Φθιώτιδας
Υψηλάντη 1 ΛΑΜΙΑ
5. Δ/νση ΧΩ.ΠΕ Ν.Α Φθιώτιδας
Αρκαδίου 8 ΛΑΜΙΑ
6. Δ/νση Ανάπτυξης Ν.Α Φθ/δας 351 00 ΛΑΜΙΑ
7. Λιμεναρχείο Στυλίδας
ΣΤΥΛΙΔΑ
8. Δήμο Στυλίδας
ΣΤΥΛΙΔΑ
ΘΕΜΑ : Ηχητική ρύπανση και περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη λειτουργία των μεταλλείων εξόρυξης και φόρτωσης βωξίτη της εταιρείας ‘’ΕΛΜΙΝ’’ στο Δ.Δ. Αγίας Μαρίνας του Δήμου Στυλίδας Ν. Φθιώτιδας.
Κύριοι,
Σας ενημερώνουμε ότι η λειτουργία των μεταλλείων εξόρυξης και φόρτωσης βωξίτη της εταιρείας ‘’ΕΛΜΙΝ’’ έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο Δ.Δ. Αγίας Μαρίνας του Δήμου Στυλίδας Ν. Φθιώτιδας, με σημαντικότερα όλων την ανυπόφορη ηχορύπανση που προκαλεί η επί 24ώρου βάσης λειτουργία του μεταλλείου (ειδικότερα τις βραδινές ώρες), καθώς και τη διασπορά – επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία – μικροσωματιδίων.
Η απόσταση του συγκεκριμένου μεταλλείου από τα όρια του οικισμού της Αγ. Μαρίνας είναι μικρότερη των 200 μ. με αποτέλεσμα οι κάτοικοι που βρισκόμαστε σε τόσο κοντινή απόσταση από το μεταλλείο να έχουμε χάσει τον ύπνο μας τόσο τις βραδινές όσο και τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας. Είναι τόσο έντονες οι δονήσεις και ο θόρυβος που προκαλούνται από τη λειτουργία των μηχανημάτων, που θα μπορούσαν να παραλληλιστούν με χρήση κομπρεσέρ δίπλα από τα σπίτια μας.
Ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες που ο παραθεριστικός οικισμός της Αγ. Μαρίνας αυξάνει σημαντικά τον πληθυσμό του, το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμη πιο οξύ.
Επίσης, τεράστιο πρόβλημα έχει προκαλέσει στα πλησίον του μεταλλείου νοικοκυριά και η εκπομπή και διασπορά μικροσωματιδίων και σκόνης από την εξόρυξη, μεταφορά και φόρτωση του μεταλλεύματος στα καράβια. Εισπνέουμε καθημερινά τεράστιες ποσότητες σκόνης, λόγω της πλημμελούς λειτουργίας του μεταλλείου με ανυπολόγιστο κίνδυνο για την υγεία τη δική μας αλλά και των παιδιών μας. Φυσικά ούτε κουβέντα να γίνει για τις αυλές των σπιτιών που καθημερινά είναι κατακόκκινες από τη σκόνη που έχει μεταφερθεί από το χώρο του μεταλλείου.
Όλα τα πιο πάνω είναι σε γνώση της εταιρείας
‘’ΕΛΜΙΝ’’. Επανειλημμένα της έχουν γίνει συστάσεις ώστε να συμμορφωθεί τόσο για την τήρηση των ορίων θορύβου όσο και για τα προβλήματα διασποράς σκόνης που προκαλεί. Η αδιαφορία, η αλαζονεία, η ειρωνεία και η κοροϊδία ήταν μερικές από τις ‘’απαντήσεις’’ που εισπράξαμε, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η κατάσταση συνεχώς να χειροτερεύει και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας να γίνεται όλο και πιο έντονη.
Ε λοιπόν φτάνει πια. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Όλοι εδώ είμαστε πλέον εκτός ορίων. Δεν θα δεχτούμε άλλη κοροϊδία από κανέναν. Ήρθε η ώρα να δοθούν λύσεις. Ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να κωφεύουν και να αδιαφορούν κάποιοι. Δεν παρακαλούμε πλέον αλλά απαιτούμε να τηρηθούν αυτά που προβλέπει η νομοθεσία για τη λειτουργία συναφών δραστηριοτήτων.
Για όλα τα πιο πάνω ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν το συγκεκριμένο μεταλλείο ως προς τα εξής :
1. Τις οριακές τιμές στάθμης θορύβου και δονήσεων που αναφέρονται στον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών [Απόφαση ΙΙ-5η/Φ/17402/31-12-84 (ΦΕΚ941/Β)].
2. Το Π.Δ.1180/81 (ΦΕΚ 293/Α) – για σταθερές μηχανολογικές εγκαταστάσεις – σύμφωνα με το οποίο τα όρια θορύβου είναι 65 dB(A) στο όριο της δραστηριότητας.
3. Τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών [Απόφαση ΙΙ-5η/Φ/17402/31-12-84 (ΦΕΚ941/Β)], για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη.
4. Την αρ.37393/2028/2003 (ΦΕΚ 1418/Β) ‘’Περί μέτρων και όρων για τις εκπομπές θορύβου στο περιβάλλον από εξοπλισμό προς χρήση σε εξωτερικούς χώρους’’.
5. Τα τεχνικά έργα και μέτρα αντιρύπανσης ή γενικότερα αντιμετώπισης της υποβάθμισης του περιβάλλοντος που επιβάλλεται να κατασκευαστούν ή να ληφθούν.
6. Την ύπαρξη εγκεκριμένων – και σε ισχύ – περιβαλλοντικών όρων.
Αγ. Μαρίνα – 8 – 2007
Με τιμή