sstamellos

sstamellos

Μπορούν τα Χανιά να γίνουν μια πράσινη πόλη;


ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ;

Ζούμε σε μια εποχή γενικευμένης ανασφάλειας:
• Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι ορατά πλέον και στην περιοχή μας, ενώ τα Χανιά ως μια παραθαλάσσια πόλη κινδυνεύουν με πλημμύρες, καταστροφές ή και εξαφάνιση, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση εξαιτίας της εμμονής στη χρήση πετρελαίου. Η εμμονή στη χρήση του πετρελαίου πλήττει άμεσα τα Χανιά με το ρυπογόνο σταθμό της Ξυλοκαμάρας και τις σχεδιαζόμενες νέες δεξαμενές καυσίμων. Την κρίση του πετρελαίου στον διεθνή πολεμικό ανταγωνισμό για τον έλεγχό των πηγών του, την πληρώνουμε και σαν καταναλωτές.
• Τα διατροφικά σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο: Από τα κοτόπουλα με διοξίνες στις τρελές αγελάδες και από την κατάχρηση των χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων μέχρι την απειλή των μεταλλαγμένων, η υγεία μας και η οικολογική ισορροπία απειλούνται καθημερινά.
• Η υγεία των πολιτών απειλείται κι από την ύπαρξη αμιάντου ακόμη και σήμερα, 100 χρόνια και πλέον μετά τη διαπίστωση του κινδύνου και 7 χρόνια μετά την απαγόρευσή του στην Ε.Ε. σε ιδιωτικά κτίρια αλλά και δημόσια.
• Κεραίες κινητής τηλεφωνίας που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια δίπλα σε σχολεία μέσα σε κατοικημένες περιοχές κ.ο.κ.
• Τα δάση, οι ακτές, οι ελεύθεροι χώρο αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες επιχειρείται να ξεπουληθούν (με τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και με νόμους ή διεθνείς συμφωνίες) σε ιδιώτες για χάρη του πρόσκαιρου κέρδους των λίγων. Το τσιμέντο κατακλύζει την πόλη και τη φύση, πολυώροφες πολυκατοικίες ξεφυτρώνουν στη θέση των νεοκλασικών καταργώντας και τους μικρούς πνεύμονες πρασίνου.
• Η πόλη έχει γίνει αδιάβατη, με το μεγαλύτερο αριθμό ΙΧ (σε σχέση με τον πληθυσμό) στην Ελλάδα, με ελεύθερη κυκλοφορία των ΙΧ στο Λιμάνι, στους πεζόδρομους, ακόμη και στις ακτές, με μπαράζ ατυχημάτων και κυκλοφοριακό χάος.
• Η ανεργία καλπάζει και οδηγεί τη νεολαία στην υποταγή (με το γλείψιμο και το ρουσφέτι) ή την εξέγερση (στη Γαλλία με το νόμο για την πρώτη πρόσληψη, εδώ με αφορμή την εγκατάλειψη των ΑΕΙ και τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία): Σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο επιχειρείται να μετατραπούν οι εργαζόμενοι σε σκλάβους χωρίς δικαιώματα με εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας.
• Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται με σχολεία και ΑΕΙ δύο ταχυτήτων, με άρνηση χρηματοδότησης της Δημόσιας Παιδείας, με στοίβαγμα πολλών μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας, με άθλιες υποδομές και ελάχιστη δημοκρατία στο σχολείο.
• Τα κοινωνικά δικαιώματα περιορίζονται με αποκορύφωμα το πρόσφατο σκάνδαλο των υποκλοπών, των απαγωγών Πακιστανών και των μυστικών πτήσεων της CIA
• Ο πόλεμος είναι στη γειτονιά μας και συχνά – πυκνά στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ κατακλύζουν το Λιμάνι κι η γειτονική Βάση στη Σούδα παίζει σημαντικό ρόλο.
Απέναντι σε αυτή τη γενικευμένη ανασφάλεια, η ελπίδα βρίσκεται στα κινήματα της πόλης, στους ενεργούς πολίτες που μπορούν να κάνουν τα Χανιά μια πράσινη πόλη:
 Υπερασπίζοντας τα πάρκα και το πράσινο της πόλης που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Πάρκα και παιδικές χαρές γίνονται πάρκινγκ (Ρέμβη), μεγαθήρια απειλούν το κέντρο της πόλης (πάρκινγκ της Περίδου) αλλά και τις συνοικίες (σχέδια για ξενοδοχείο στο χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου και άθλησης στην ΑΒΕΑ), δενδροστοιχίες εξαφανίζονται. Ξεριζώνονται αιωνόβια δένδρα προς όφελος των εργολάβων της ρεμούλας και της διασπάθισης του Δημόσιου χρήματος.
 Προστατεύοντας την περιοχή των Αγίων Αποστόλων, τον πνεύμονα οξυγόνου και ζωής για την πόλη. Να προστατέψουμε τις ακτές από την εμπορευματοποίηση (ομπρέλες, προσπάθεια για ξεπούλημα σε ιδιώτες, αυθαιρεσία) και την εγκατάλειψη.
 Αναδεικνύοντας την ανάγκη μείωσης της χρήσης του ΙΧ, περιορισμού του στο εμπορικό κέντρο και το λιμάνι, δημιουργίας περιφερειακών χώρων στάθμευσης (όπου να μπορεί κανείς να αφήνει το ΙΧ και να δανείζεται ποδήλατο), κατασκευής ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων.
 Προωθώντας την κατασκευή των ποδηλατοδρόμων εδώ και τώρα.
 Προωθώντας μια εκστρατεία για τη μείωση, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των σκουπιδιών με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των σχολείων.
 Διεκδικώντας κονδύλια για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων, ιδίως των νηπιαγωγείων, και τονίζοντας την ανάγκη ποιοτικής εκπαίδευσης με μικρά τμήματα μαθητών, Αποκατάσταση και αντισεισμική θωράκιση των σχολείων της Κοραή Ανέγερση κατάλληλων σχολικών κτιρίων με τον άμεσο αποχαρακτηρισμό του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου που θα δώσει και ανάσα ζωής στην περιοχή. Προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής και εισαγωγή της τοπικής ιστορίας, του τοπικού πολιτισμού στα σχολεία και της ομαλής ένταξης και υποστήριξης των φτωχότερων μαθητών και των μεταναστών στις σχολικές μονάδες.
 Μιλώντας για την αξία υγιεινής διατροφής με τοπικά βιολογικά προϊόντα, με την υποστήριξή τους και την προώθησή τους σε όλους τους δημόσιους χώρους (σχολεία, υπηρεσίες κλπ).
Υπάρχει ανάγκη για:
 Προστασία της Παλιάς Πόλης: Το σημαντικό αυτό στολίδι των Χανίων έχει σήμερα παραδοθεί βορά στην εμπορευματοποίηση και την αυθαιρεσία, διώχνοντας τους Χανιώτες και τους επισκέπτες. Η Παλιά Πόλη καταρρέει μπροστά στην αδιαφορία των τοπικών και όχι μόνο αρχόντων, αδιαφορία που γκρεμίζει μνημεία όπως τα Νεώρια., το παλαιό Δημαρχείο και άλλα. Οι σεισμοί έπονται (κατά το ενός κακού μύρια έπονται).Ο τουρισμός των αεροπλανοφόρων, οι «ένοπλοι τουρίστες» προσβάλλει την ιστορική μας μνήμη και τους αγώνες του χανιώτικού λαού και, παράλληλα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες για εναλλακτικό τουρισμό που θα σέβεται τη φύση και τον πολιτισμό, οι οποίες ανθούν σε πολλά –κυρίως ορεινά- σημεία του νομού Χανίων. Το πρόσκαιρο κέρδος λίγων δεν μπορεί να γίνεται αιτία μόνιμης καταστροφής της Παλιάς Πόλης και εκδίωξης των Χανιωτών από την πόλη τους.
 Προστασία της νεοκλασικής κληρονομιάς. Τα νεοκλασικά κτίρια, εξαίρεται δημιουργήματα του 19ου και 20ού αιώνα καταρρέουν και δίνουν τη θέση τους σε πολυκατοικίες, σβήνοντας την ιστορική μνήμη και την ανθρωπιά αυτής της πόλης. Πρέπει επειγόντως να καταγραφούν όσα έχουν απομείνει και να γίνει εκστρατεία διάσωσής τους, ξεκινώντας από τη βίλα Πωλογιώργη και τη βίλα Σβαρτς, που ανήκουν στο Δήμο και συνδέονται άμεσα με τη νεότερη ιστορία της πόλης.
 Διατήρηση του τοπικού πολιτισμού με τη στήριξη των τοπικών πολιτιστικών ομάδων ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού που προωθείται τα τελευταία χρόνια στους δημόσιους χώρους (αίθουσες) των Χανίων με την απαίτηση υπέρογκων χρηματικών ποσών ως ενοίκιο (από 300 έως 900 ευρώ για μια μέρα!) για εκδηλώσεις μη κερδοσκοπικών πολιτιστικών και πνευματικών σωματείων. Ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι προνόμιο των πλουσίων, ούτε να υπόκειται στην έγκριση εταιρειών που μπαίνουν ως χορηγοί.
 Προώθηση του δημόσιου διαλόγου στα πλαίσια της δημοκρατίας τόσο μέσα από ελεύθερα δημόσια ΜΜΕ (π.χ. δημοτικό ραδιόφωνο ανοιχτό σε φορείς και σωματεία) όσο και μέσα από τη διασφάλιση ελεύθερων δημόσιων χώρων (πλατείες αλλά και δημόσιες αίθουσες) χωρίς την απαίτηση χρημάτων.
 Η διατήρηση του ανοιχτού, πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης, με την ομαλή ένταξη των μεταναστών, με την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών και των θεσμών γνωριμίας και συνύπαρξης με άλλους πολιτισμούς, εθνότητες κλπ. (Φεστιβάλ Εθνοτήτων, Συμβούλιο Μεταναστών, Σχολείο εκμάθησης γλωσσών των μεταναστών κ.ο.κ.).
 Στροφή στις ήπιες μορφές ενέργειας, ξεκινώντας από τα ίδια τα δημόσια κτίρια τα οποία πρέπει άμεσα να γίνουν παραδείγματα χρήσης ήπιων μορφών ενέργειας (ηλιακές στέγες κλπ) και εξοικονόμησης ενέργειας (μονώσεις, πράσινη αρχιτεκτονική κ.ο.κ.).
Αγαπητοί συμπολίτες.
Αυτόν τον καιρό, που όπως κάθε τέσσερα χρόνια, όλοι θα ξαναθυμηθούν και θα μιλούν για τα προβλήματα της πόλης.
Είναι και καιρός να τους πούμε: Εμείς θα είμαστε παρόντες στους κοινωνικούς αγώνες για την δύσκολη αλλά και αξιοπρεπή αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Μιας και αυτά θα είναι παρόντα και μετά τις 15 του Οκτώβρη.
Είναι καιρός να τους πούμε: Οι ενεργοί και δημοκράτες πολίτες δραστηριοποιούνται κάθε μέρα και όχι μόνο μια μέρα κάθε τέσσερα χρόνια.
Ας συνεχίσουμε την καθημερινή μας προσπάθεια για όλα αυτά τα υπαρκτά προβλήματα.
Αυτό το χρωστάμε στα παιδιά μας. Το χρωστάμε στο μέλλον του τόπου μας.

1. Δημήτρης Βαμβουνάκης
2. Γιώργος Βλοντάκης
3. Φρατζέσκος Ελευθερίου
4. Κατερίνα Καλυβιανάκη
5. Όλγα Καραδάκη
6. Ρούλα Καστρινάκη
7. Βαγγέλης Κατσανεβάκης
8. Φάνης Κουκούσουλας
9. Νίκος Μπλαζάκης
10. Γιώργος Παπαδάκης
11. Μιχάλης Πατσουράκης
12. Φώτης Ποντικάκης
13. Βαγγέλης Σπαντιδάκης
14. Δέσποινα Τζιάκη
15. Γιώργος Τσέκος
16. Σίσυ Χριστοφορίδου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top