sstamellos

sstamellos

ΕΛΑΙΩΝΑΣ: Το θράσος δεν έχει όρια

ΕΛΑΙΩΝΑΣ: Το θράσος δεν έχει όρια

Βωβός προς τα δικαστήρια: «Νόμος δεν είστε εσείς, αλλά το δίκιο (της τσέπης μου)»
Αίτηση αναίρεσης της αναστολής εργασιών κατέθεσε σήμερα (17-12) στο ΣτΕ η εταιρεία Βωβού για το μεγαθήριο Mall που ήδη χτίζει. Έχει προηγηθεί η «πίεση» των εργαζομένων του Βωβού, που είναι μάλιστα χαμηλού πνευματικού επιπέδου, όπως λέει ο εργοδότης τους. Ίσως γι¶ αυτό μάλιστα, διανοούνται να φωνάζουν ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», απέναντι από δικαστήριο!

Δεν είναι η πρώτη φορά. Πριν από μερικά χρόνια, σε περιοχή της Β Α Αττικής, εργάτες-οικοδόμοι είχαν κάνει διαμαρτυρίες και μάλιστα είχαν καταλάβει και τη γραμμή του τρένου Αθήνας-Θεσσαλονίκης γιατί ο εργοδότης τους έφτιαχνε αυθαίρετα μέσα στο δάσος και τον είχαν πιάσει. Διαμαρτυρήθηκαν τότε οι οικοδόμοι γιατί, με την περιβαλλοντική πολιτική προστασίας του δάσους, έχαναν το μεροκάματο που έβγαζαν από την παρανομία και τη διαπλοκή εργολάβων-καταπατητών-κράτους. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, ήταν το συμπέρασμα τους και τότε.

Ας μη στενοχωριούνται όμως, ειδικά οι οικοδόμοι. Με το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού του κ. Σουφλιά (αλήθεια για εκείνη την αυθαίρετη βίλα του-άραγε και εκεί οι οικοδόμοι ξεσηκώθηκαν γιατί έχασαν το μεροκάματο;) ο καινούργιος νεοφιλελεύθερος νόμος της ΝΔ θα είναι με το μέρος τους. Το επάγγελμά τους θα γνωρίσει μεγάλη άνθιση. Θα χτίσουν τον καμένο βιότοπο του Καϊάφα στην Ηλεία,, και το καμένο δάσος της Στροφυλιάς, αλλά και βιότοπους, βραχονησίδες, παραλίες, νησιά. Με τέτοια εργολαβική κυβέρνηση δεν έχουν λόγο να φοβούνται για το μεροκάματο.

Αν όμως δεν ήθελαν να ταυτιστούν με την εικόνα του τραμπούκου των μεγαλοεργολάβων (ήθελαν;), αν δεν ήθελαν να υποστηρίζουν φανερά την πολιτική του συμπλέγματος «ΝΔ-Σουφλιάς-Κακλαμάνης-Βωβός, Βρδινογιάννης» (ήθελαν;), θα έπρεπε να κάνουν ότι ακριβώς κάνουν και όλοι οι εργαζόμενοι του κόσμου- να στραφούν κατά του εργολάβου τους και των παρανομιών του. Ή έστω να ζήταγαν απλά να ενταχθούν στα χριστουγεννιάτικα οικονομικά μέτρα του κέντρου της Αθήνας. Σήμερα, που η σύγκρουση είναι οξύτατη, και κινδυνεύουν τα συμφέροντα του Βωβού, που είναι αλήθεια το λαλίστατο ΚΚΕ, το κινηματικό ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Οικοδόμων για να ξεκαθαρίσουν την «ταξική φύση» του ζητήματος; Αλλά, τι λέω; Ο μόνος ταξικός στόχος για αυτούς είναι ο ΣΥΝ. Και προς τα εκεί κατευθύνουν τα πυρά τους.

Το πρόσφατα πολύκλαυστο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και η βόμβα των Κακλαμάνη-Βωβού-Βαρδινογιάννη

Το τεράστιο εμπορικό κέντρο του Ελαιώνα, με πρόσχημα ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, γίνεται στην καρδιά της Αθήνας. Θα εκτείνεται σε 70.000 τ.μ. Ο Δήμαρχος Αθηναίων διαπραγματεύτηκε και δέχτηκε ένθερμα ο ίδιος το ενιαίο σχέδιο των Βωβού-Βαρδινογιάννη, και γι¶ αυτό το υποστηρίζει με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο. Γι¶ αυτό «σκοτώνεται» για τα συμφέροντα του Βωβού και λέει ότι αν δεν γίνει το Mall του Βωβού δεν θα γίνει και το γήπεδο! Εκεί έφτασε ο παραλογισμός της πολιτικής του Δήμαρχου. Επειδή όμως τον είδαμε τις τελευταίες μέρες να κόπτεται και για το εμπορικό κέντρο της Αθήνας, ρωτάμε ευθέως: Πόσα μαγαζιά θα κλείσουν στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας από τη λειτουργία του νέου Mall του Βωβού; Πόσοι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους στο εμπορικό τρίγωνο λόγω της λειτουργίας του Mall του Βωβού; Είναι γνωστή η κατάρρευση της αγοράς στο Μαρούσι από το πρώτο Mall (τώρα έγινε και δεύτερο στο -κατεδαφιστέο μετά την Ολυμπιάδα- IBC).

Μάλιστα, θα άξιζε μια δημοσκόπηση στα μαγαζιά του εμπορικού τριγώνου με δύο απλά ερωτήματα:
• «Από τη λειτουργία νέου Mall στον Ελαιώνα, ενάμισι χιλιόμετρο μακριά σας, θα κλείσει- θα επηρεαστεί αρνητικά-θα μείνει ανεπηρέαστη η επιχείρηση σας; Πόσοι εργαζόμενοι θα απολυθούν;»
• «Το σπάσιμο των μαγαζιών του κέντρου έφερε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά. Σε σύγκριση με τις καταστροφές αυτές αξιολογήστε τη μακροχρόνια επίδραση που θα έχει στα μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας το νέο Mall του Ελαιώνα: Αρνητική/Ουδέτερη/Θετική;»

Τα αποτελέσματα θα ήταν μάλλον συντριπτικά κατά του Δήμαρχου. Γι¶ αυτό και θα ήταν βλακώδες να κάνουν μια τέτοια δημοσκόπηση-προτιμούν τις συκοφαντίες και τη συσκότιση της αλήθειας.

Οι Αθηναίοι ζητούν ελεύθερους χώρους και πράσινο-Ο Δήμαρχος τσιμέντο
Σε επίπεδο Αθήνας, η πρόσφατη έρευνα της GPO, που έγινε για λογαριασμό του δημοτικού ραδιοσταθμού «Αθήνα 9,84» έδειξε ότι:
• Το 75,5% των Αθηναίων ζητεί να δοθεί προτεραιότητα «στη δημιουργία ελεύθερων χώρων και πρασίνου».
• Το 27,4% δηλώνει ότι «δεν είναι αρκετά ενημερωμένο» σχετικά με το έργο της διπλής ανάπλασης.
• Το 14,7% (που είναι φαίνεται ενημερωμένο) θεωρεί το έργο της ανάπλασης «κακό και μάλλον κακό».

Σε αντίθεση λοιπόν με το 75,5% των Αθηναίων, που κάτι υποψιάζεται για να ζητά προτεραιότητα στο πράσινο, ο Δήμαρχος προωθεί ένα έργο όπου τα δήθεν 135 στρέμματα πράσινου είναι στην πραγματικότητα 300.000 τ.μ. κτιρίων. Βάφει μάλιστα στις μακέτες τα κτίρια πράσινα για να αυξήσει το “ποσοστό πρασίνου”. Και δείχνει πώς αντιλαμβάνεται το πράσινο που έχει ανάγκη η πόλη, γιατί στον υπολογισμό του πρασίνου περιλαμβάνει και …τον χλοοτάπητα του γηπέδου(!)
Η Δημοτική Αρχή μάλιστα, ανάγει σε κεντρική πολιτική να συκοφαντεί και απειλεί τους ενεργούς πολίτες, αντί να τους συμβουλεύεται, για το καλό της πόλης. Και δεν απαντά ούτε για το κυκλοφοριακό κομφούζιο της περιοχής από τους 34.000 επισκέπτες ανά ημέρα, που επισημαίνει η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα.

Χτίζουμε για να φτιάξουμε πράσινο
Έχουμε και δυο νέες επισημάνσεις για το Δήμαρχο. Μαθαίνουμε ότι, μόλις δυο μέρες μετά την αναστολή εργασιών (ΝΕΑ 6-12-06):
• Ο Μπ. Βωβός προχωρεί στην κατάρτιση νέας αρχιτεκτονικής μελέτης, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Δηλαδή, δεν υπάρχει ακόμη η οριστική αρχιτεκτονική μελέτη ενώ ο Δήμαρχος με το Βωβό και το Βαρδινογιάννη αυμπαρατάσσονται για άμεσα αναίρεση της αναστολής εργασιών. Συνέχιση ποιών εργασιών, και βάσει ποιών σχεδίων;
• Η εταιρεία του Βωβού βρίσκεται ήδη σε «προχωρημένες» συζητήσεις με ενδιαφερόμενο μέρος με στόχο την πώληση του ακινήτου. Δηλαδή γίνονται Βig Bussiness με τη δημόσια και κοινόχρηστη γη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, και ο Δήμαρχος, για να τις υποστηρίζει, ή είναι βαθειά βουτηγμένος σε αυτές τις μπίζνες ή δεν θέλει να παραδεχτεί ότι απέτυχε η πολιτική του να φτιάχνει ελεύθερους χώρους …χτίζοντας! Γιατί, σήμερα ο Δήμαρχος είναι πλήρως ταυτισμένος με τα συμφέροντα του κάθε Βωβού και της ΑΕ του ΠΑΟ, και το είχε γράψει και προεκλογικά ότι θα κάνει πολιτική πράσινου με χρήματα από …ιδιώτες.

Ποιος υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον;
Στην υπόθεση του Ελαιώνα ο Δήμαρχος, αντί να φροντίζει ώστε να γίνουν πράσινο τα 3000 στρέμματα που προβλέπει το ΠΔ του Ελαιώνα, αντί να ανησυχεί πού θα είναι αυτό το πράσινο, αντί να αξιοποιήσει τους φυσικούς συμμάχους του Ελαιώνα, που είναι οι ίδιοι οι πολίτες, επεμβαίνει σημειακά και αποχαρακτηρίζει χώρο χαρακτηρισμένο ως «πράσινο», για να κάνει μια Ανώνυμη Εταιρεία εμπορικές επενδύσεις με πρόσχημα ένα γήπεδο και μάλιστα στο κέντρο της πόλης. Και όλα αυτά μέσα σε ένα φοβερό μιντιακό ταρατατζούμ, συνεχίζοντας την προπαγανδιστική-επιθετική διαφήμιση της Ολυμπιάδας, που τελικά δεν υλοποίησε ούτε το 5% του Ολυμπιακού Πράσινου σε δέντρα. Απών και εκεί ο Δήμαρχος.

Ποιος υπηρετεί τελικά το δημόσιο συμφέρον; Ο Δήμαρχος, ή οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ;

Ο Βωβός και οι αγανακτισμένοι εργάτες του ή η Επιτροπή για τη διάσωση του Ελαιώνα;

Στο κάτω-κάτω η Επιτροπή του Ελαιώνα διεκδικεί ακριβώς αυτά τα 3000 στρέμματα πράσινου. Επιπλέον, κατά την άποψη αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων νέα γήπεδα ποδοσφαίρου, ακόμη περισσότερο τεράστια MALL μεγαθήρια, είναι λάθος να γίνονται στα κέντρα των πόλεων.

Ποιους ακούει και συμβουλεύεται τελικά ο Δήμαρχος;

Προσθήκη: Για τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας
Όλοι οι φορείς φυσικά καταγγέλλουμε το σπάσιμο βιτρινών σε μαγαζιά και το κάψιμο αυτοκινήτων. Όμως, μια και όλοι μιλάνε για το κόστος και την ανεργία και την αγορά, χύνοντας κροκοδείλια δάκρια, ψάχνοντας να ισοφαρίσουν τη δολοφονία ενός 15χρονου από κρατικές σφαίρες, παίρνουμε χαρτί και μολύβι και γράφουμε:
• Το κόστος των 50 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσαν για τις καταστροφές, είναι τόσο μεγάλο, στη θαυματουργή μας χώρα, όσα πιάνουν 10 δημοσιογράφοι, όπως μας έδειξε η υπόθεση του Θέμου.
• Στο συνολικό κόστος κανείς δεν αφαιρεί το κέρδος από το τζίρο που θα γίνει από τους τζαμάδες, τους προμηθευτές, τα φαναρτζίδικα, τους οικοδόμους, τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, το real estate που θα πέσει σαν κοράκια πάνω στους καταστηματάρχες. Μάλιστα, στο σύστημα που ζούμε, από οικονομική άποψη, μπορεί τελικά να υπάρχει ακόμη και όφελος για τη χώρα. Η θεωρία του disaster capitalism (βλ. Naomi Klein) στο καθεστώς του νεοφιλελευθερισμού, λειτουργεί έτσι ακριβώς. Έτσι δουλεύει και μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία.
• Για πρώτη φορά οι αποζημιώσεις παρέχουν και κεφάλαια κίνησης. Οι μαγαζάτορες ικανοποιήθηκαν πολύ. Με μια δόση υπερβολής: «μπορεί να υπάρχουν μαγαζάτορες στην Ερμού, που ενώ δεν είχαν καταστροφή του μαγαζιού τους, τελικά να βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση στην αγορά και να στενοχωριούνται αύριο γιατί οι βάνδαλοι δεν έσπασαν και τη βιτρίνα και του δικού τους μαγαζιού, ώστε να ενταχθούν στα μέτρα αποκατάστασης». Λέτε;

Ηλίας Γιαννίρης
Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής www.asda.gr/elxoroi

Scroll to Top