sstamellos

sstamellos

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ
Τηλ 8814717 –3461321 –3462507 -3422651
_____________________________________________________________________

Αθήνα 26.02.2007

Ανακοίνωση τύπου


Η Επιτροπή μας ενόψει της συζήτησης εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων της αγοράς από το Δήμο Αθηναίων των οικοπέδων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΕΤΕ), όπου προγραμματίζεται το εμπορικό –αθλητικό συγκρότημα των ΠΑΕ ΠΑΟ –Βωβού –δήμου Αθηναίων, επισημαίνει το διάτρητο χαρακτήρα της όλης ρύθμισης, πέραν των σοβαρών περιβαλλοντικών και πολεοδομικών επιπτώσεων από την κατασκευή του συγκροτήματος.

Η ΕΤΕ και ο Μπάμπης Βωβός (ο οποίος αγόρασε το οικόπεδο της ΕΤΜΑ), απαλλάσσονται από την εισφορά σε γη του Ν1337/83 (43,5 και 56,5 στρέμματα αντίστοιχα) καθώς και από την εισφορά σε χρήμα (άνω των 2,1 εκατ ευρώ και 2,8 εκατ ευρώ αντίστοιχα).
Η ΕΤΕ πουλώντας το οικόπεδο της των 73,8 στρεμμάτων ενθυλακώνει 20,3 εκατ ευρώ, από ένα Δήμο που είναι χρεωμένος και θα αναγκαστεί να δανειστεί άλλα 24 εκατ ευρώ για να ξεπληρώσει την αγορά του οικοπέδου. Και μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος (δια της ΕΕΣ «Διπλή Ανάπλαση») θα υποχρεωθεί να δανειστεί εκ νέου άλλα 27 εκατ για να τα αποδώσει στον κατασκευαστή του γηπέδου, το οποίο παραχωρείται στην ΠΑΕ ΠΑΟ.
Έτσι ο Δήμος Αθηναίων θα έχει τις ζημίες και η Εθνική τα κέρδη από την ΕΕΣ, που από κοινού συγκρότησαν. Αργότερα δίνεται η ευχέρεια στην Εθνική να πουλήσει στο Δήμο Αθηναίων την συμμετοχή της στην ΕΕΣ και να φύγει ευχαριστημένη για νέες περιπέτειες στο εξωτερικό.

Η Επιτροπή μας καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλυτικό Υπόμνημα, τόσο για το ζήτημα της αγοράς των οικοπέδων της ΕΤΕ όσο και για τις ξεκάθαρα αρνητικές συνέπειες της προωθούμενης «ανάπλασης» στον Ελαιώνα.
Η Επιτροπής μας ζητά από τους Δημοτικούς Συμβούλους, συναισθανόμενοι τις ευθύνες τους απέναντι στους δημότες και τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας,
 να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση,
 να αντιταχθούν στο όλο σχέδιο της υποτιθέμενης «ανάπλασης» του Ελαιώνα
 και να ζητήσουν τον προγραμματισμό μιας πραγματικής ανάπλασης και αναβάθμισης της περιοχής μέσα από διεξοδικό δημόσιο διάλογο.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ
Τηλ 8814717 –3461321 –3462507 -3422651
___________________________________________________________

Αθήνα 26.02.2007

ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς: δημοτική παράταξη «η Αθήνα αλλάΖΕΙ»
Υπόψη: κ. Κ. Σκανδαλίδη

Αγαπητοί φίλοι,

Λάβαμε την επιστολή σας της 09.02.2007 και σας ευχαριστούμε γι’ αυτήν.

Θεωρούμε χρήσιμη και παραγωγική την τοποθέτηση σας «ότι πρέπει να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός για την όλη περιοχή του Ελαιώνα στο πλαίσιο του ΠΔ του 95 (του Κ. ΛΑλιώτη)». Σημειώνουμε επίσης τη διαφωνία σας με την «άτακτη, ευκαιριακή τοποθέτηση διαφόρων λειτουργιών εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων».

Όπως γνωρίζετε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη ζήτημα σχετικό με την υπόθεση του Ελαιώνα, που αφορά την αγορά των οικοπέδων ιδιοκτησίας ομίλου Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΕΤΕ).

Παρότι, το ζήτημα έχει εγγραφεί ως επικαιροποίηση προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρούμε αναγκαίο για λόγους δημοσίου συμφέροντος να συζητηθεί επί της ουσίας. ¶λλωστε δεν μπορεί το νεοεκλεγέν Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμεύεται σε τόσο κρίσιμα πολιτικά ζητήματα από αποφάσεις του απελθόντος Δημοτικού Συμβουλίου.
Επ’ αυτού άλλωστε δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε τη σταθερή θέση του στελέχους της παράταξης σας και εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου κ. Μ. Γιομπαζολιά και την άποψη που διετύπωσε επανειλημμένα στο απελθόν Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή να μεταφερθεί η λήψη αποφάσεων για τον Ελαιώνα στο νεοεκλεγέν Δημοτικό Συμβούλιο.

Ως γνωστόν η λήψη απόφασης στο συγκεκριμένο ζήτημα της αγοράς των οικοπέδων ιδιοκτησίας ομίλου ΕΤΕ απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3. Θα θέλαμε λοιπόν να σας ζητήσουμε να καταψηφίσετε την απόφαση αυτή, που αποτελεί μια διάτρητη χαριστική πράξη προς μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Σας επισυνάπτουμε τη σχετική Ανακοίνωση Τύπου που εκδώσαμε με τα σχετικά στοιχεία.

Επίσης θα θέλαμε να σας ζητήσουμε, με βάση τις θέσεις σας που μας διαβιβάσατε με την επιστολή της 09.02.2007, να συμβάλετε σε μια προσπάθεια συνολικής επαναθεώρησης του ζητήματος της «ανάπλασης» που προωθείται στην περιοχή του Ελαιώνα.
Σύντομα θα σας υποβάλλουμε Υπόμνημα με αναλυτική επιχειρηματολογία για τα ανωτέρω.

Είμαστε στη διάθεση σας για μια συνολικότερη ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα του Ελαιώνα

Με εκτίμηση,
για την Επιτροπή

Γεράσιμος Σκλαβούνος
Πολεοδόμος –χωροτάκτης

Scroll to Top