sstamellos

sstamellos

Για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ

Όλες και όλοι έχουμε ακούσει πολλά τους τελευταίους μήνες για τη μεγάλη αναβάθμιση που δήθεν έρχεται στην περιοχή μας με σχεδιαζόμενο «νέο γήπεδο του ΠΑΟ».
Τι δεν μας λένε
• Ότι καταργείται ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου, γιατί το εμπορικοαθλητικό συγκρότημα κατασκευάζεται σε μια περιοχή 220 στρεμμάτων, που προοριζόταν για κοινόχρηστο πράσινο. 40 στρέμματα καλύπτει το γήπεδο. Τα υπόλοιπα θα γίνουν εμπορικά κέντρα, υπέργεια(!) πάρκιγκ, υπαίθριες εμπορικές χρήσεις. Το μόνον πράσινο που θα απομείνει –αν δεν τους σταματήσουμε- θα είναι στο τερραίν του γηπέδου. Μηδέν υψηλό πράσινο.
• Ότι το «νέο γήπεδο» είναι το προπέτασμα για να γίνουν δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα, που θα φέρουν τεράστιο κυκλοφοριακό φορτίο στην περιοχή. Σίγουρα ο ΠΑΟ πρέπει να φύγει από τη Λεωφ Αλεξάνδρας αλλά υπάρχει και η λύση του ΟΑΚΑ.
• Ότι πρώτη προτεραιότητα για την επιβίωση της περιοχής μας και της πόλης μας οφείλουν να αποτελούν οι πράσινοι πνεύμονες. Ειδικά μετά την καταστροφή της Πάρνηθας, οι κάτοικοι της πιο φτωχής σε πράσινο πρωτεύουσας της Ευρώπης, κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από ασφυξία. Όλοι οι ελεύθεροι χώροι πρέπει να πρασινίσουν όχι να τσιμεντοποιηθούν.
• Ότι στη σημερινή ρύπανση θα προστεθεί η αυριανή υποβάθμιση, η κυκλοφοριακή και πολεοδομική ασφυξία. Μόνον τα εμπορικά κέντρα θα φέρνουν κάθε μέρα στην περιοχή τόσα αυτοκίνητα όσα το γήπεδο σε κάθε αγώνα. Με 40.000 «επισκέπτες» και πόσους άλλους διερχόμενους, η ασφυξία είναι δεδομένη.
• Ότι μαζί με το νέο γήπεδο θα έρθει και «ο ιδιωτικός στρατός» των ΠΑΕ καθώς και ο κίνδυνος για επεισόδια τύπου Παιανίας, μια και τίποτα δεν διδάχθηκε ακόμη η Πολιτεία απ’ αυτά και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε
Με δύο λόγια:
Tο σχεδιαζόμενο μέλλον του Ελαιώνα είναι κάτι ανάμεσα στην κυκλοφοριακή και πολεοδομική ασφυξία της Ομόνοιας και την κακόγουστη VOVO -πολη με τα γυάλινα εκτρώματα της Λεωφ. Κηφισίας.

Η πραγματική αναβάθμιση που ζητάμε

Για να σταματήσει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στον Ελαιώνα θα έπρεπε να γίνουν ορισμένα απλά (και μάλιστα όχι δαπανηρά) πράγματα:
1. Να γίνουν το συντομότερο οι προβλεπόμενες από το 1995 απαλλοτριώσεις, που με πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων και του Δήμου μένουν στα χαρτιά επί δεκαετία. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Σήμερα ο Δήμος Αθηναίων αγοράζει τα οικόπεδα της Εθνικής Τράπεζας με σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις δαπανώντας δεκαπλάσιο κόστος, από αυτό που θα είχε αν έκανε απαλλοτρίωση πριν 4-5 χρόνια. Και παρ’ όλα αυτά βρίσκει τα λεφτά, που όμως δεν διαθέτει, αν είναι για το συμφέρον των κατοίκων. (ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ !)
2. Να γίνουν πάρκα υψηλού πρασίνου. Μπορεί να μην είναι κερδοφόρα για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι όμως προϋπόθεση για να επιβιώσουν οι πολίτες. ¶λλωστε η δαπάνη κατασκευής και συντήρησης τους είναι πολύ μικρότερη από το δημόσιο χρήμα που κατασπαταλάται σε επιβλαβείς κατασκευές, όπως το σχεδιαζόμενο εμποροαθλητικό κέντρο.
3. Να αξιοποιηθεί η πολιτιστική και ιστορική –αρχαιολογική ταυτότητα της περιοχής, με την ανάδειξη του θαμμένου σ’ ολόκληρη την περιοχή του Ελαιώνα αρχαιολογικού θησαυρού. Αυτό θα πει ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. Συνεπώς προβληματίζει η δήλωση (γνωμάτευση;) του αντιδημάρχου κ. Ακριτίδη (Ελευθεροτυπία 28.04.2007) ότι στην περιοχή που πρόκειται να γίνει το γήπεδο του ΠΑΟ «είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχουν αρχαία»!!!
4. Να γίνουν, αλλά οργανωμένα, βιοτεχνικά πάρκα. Με βάση το ΠΔ του 1995 και με κατάλληλα κίνητρα να μετεγκατασταθούν εκεί οι μη οχλούσες βιοτεχνίες της περιοχής.
5. Να απομακρυνθούν αμέσως οι ρυπογόνες βιομηχανίες, όπως επιτάσσει το ΠΔ του 1995. Αλήθεια, γι’ αυτό που δεν απαιτεί καμμία δημόσια δαπάνη τι έχει κάνουν κάνει οι κυβερνήσεις και η Δημοτική Αρχή; Απλά επιτρέπουν στις ρυπογόνες βιομηχανίες ανεξέλεγκτα να μολύνουν.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
€63.000.000 ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ – ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ
 13 εκατ ευρώ παραπάνω από την εύλογη τιμή (όπως την καθόρισε το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών) ξόδεψε ο Δήμος Αθηναίων για να αγοράσει τα οικόπεδα της Εθνικής Τράπεζας
 2 εκατ ευρώ είναι οι τόκοι του δανείου που θα λάβει ο Δήμος Αθηναίων για να πληρώσει την Εθνική Τράπεζα
 27 εκατ ευρώ είναι η εκ των υστέρων επιβληθείσα υποχρέωση του Δήμου να πληρώσει για το νέο γήπεδο
 21 εκατ ευρώ είναι η πληρωμή του Δήμου Αθηναίων προς τον «ερασιτέχνη» ΠΑΟ, με δήθεν αντάλλαγμα την παραίτηση του από τα (ανύπαρκτα) δικαιώματα του στο γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας, για τα οποία δεν υπάρχει καμμιά γραπτή εξασφάλιση
Ερώτηση: πόσα χρήματα επενδύουν η ΠΑΕ ΠΑΟ και ο ερασιτέχνης ΠΑΟ; Απάντηση: μηδέν. Ενώ, ο Αθηναϊκός λαός θα πληρώσει και θα κάνει δώρο (επί 49 χρόνια) στα ιδιωτικά συμφέροντα τις εγκαταστάσεις

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αντίθετο στην τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα
«Στη «διπλή ανάπλαση του Ελαιώνα», όμως, δεν τηρήθηκε καμία από τις ελάχιστες προϋποθέσεις που ως TEE είχαμε θέσει. Η όλη παρέμβαση και τα επί μέρους αριθμητικά στοιχεία δηλώνουν ακριβώς αυτό που δε θα θέλαμε ! Τον χαρακτήρα, δηλαδή, της σημειακής παρέμβασης στο Ρυθμιστικό της Αθήνας για την εξυπηρέτηση και μόνο των αναγκών του αθλητικού συλλόγου, ενώ ταυτόχρονα υποκύπτοντας στα ευρύτερα ιδιωτικά συμφέροντα αυξάνεται υπέρμετρα ο συντελεστής δόμησης στα Ο.Τ. της «ανάπλασης» σε βάρος των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top