sstamellos

sstamellos

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ


ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από τον Φεβρουάριο του 2008 πολίτες από τα Γιαννιτσά και την ευρύτερη περιοχή αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε για τα ζητήματα περιβάλλοντος της περιοχής μας. Έχοντας οδηγό το σύνθημα «σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά», δημιουργήσαμε το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον, το οποίο λειτουργεί με διαδικασίες και όρους κινήματος. Το Δίκτυο δεν αποτελεί κλειστή οργάνωση με καταστατικό, εγγραφές μελών και όλες τις απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις κομμάτων, συνδικαλιστικών, πολιτιστικών ή άλλων παρόμοιων οργανώσεων. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν λίγο από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους για τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Στο πνεύμα και τον τρόπο δράσης του Δικτύου ταιριάζουν η διεκδικητική και κινηματική δράση, η ενημέρωση των συμπολιτών μας, η προσπάθεια να βάζουμε ψηλά τον πήχη των αιτημάτων και να υπερασπιζόμαστε το συλλογικό όφελος.

Με αυτές τις αρχές πορευόμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα, είχαμε πολύπλευρη δράση αλλά και συνεργασία με άλλες κινήσεις και συλλόγους όπως την Πρωτοβουλία κατοίκων Αραβησσού για τη διάσωση των πηγών, το σύλλογο ζωόφιλων Γιαννιτσών, το σύλλογο Ελευθεροχωριτών.

Ιδιαίτερα ασχοληθήκαμε με το τεράστιο πρόβλημα πρασίνου και ελεύθερων χώρων που έχει η πόλη των Γιαννιτσών (έχει μόλις 2,1 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο όταν το διεθνές παραδεκτό όριο είναι 10 τ.μ. και όταν ακόμα και η Αθήνα έχει περισσότερο πράσινο 2,5 τ.μ.).

• Μαζέψαμε πάνω από 1000 υπογραφές συμπολιτών μας και με επιστολή μας στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (Α.Τ.Ε.) αλλά και παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον Δήμαρχο Γιαννιτσών, ζητήσαμε από την Α.Τ.Ε. να παραιτηθεί της αποζημίωσης, για τον χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου 6.000 τ.μ. στο Οικοδομικό τετράγωνο 471.

• Καταθέσαμε προτάσεις για την ανανέωση των δέντρων στα πάρκα της πόλης, για την αποκατάσταση της τσιμεντένιας βάσης στο πάρκο Αγίου Γεωργίου που κατασκευάστηκε παλιότερα και παραμένει ως σήμερα, ενώ ζητήσαμε να αλλάξει η πρόταση που έχει κατατεθεί στο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο πόλης και προβλέπει τη δημιουργία υπόγειου χώρου σταύθμευσης στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου.

Στρατόπεδο ΚΑΨΑΛΗ

Ένα από τα θέματα που αναδείξαμε από την αρχή ήταν και παραμένει η διεκδίκηση
της πλήρους απόδοσης του στρατοπέδου από το ΥΠ.ΕΘ.Α. στο Δήμο Γιαννιτσών και τη διαμόρφωσή του σε χώρο πρασίνου. Σύμφωνα με το νόμο που ισχύει σήμερα (Ν. 2745/1999) στρατόπεδα που έχουν εγκλωβιστεί στον αστικό ιστό παραχωρούνται στους οικείους Δήμους, μόνο κατά το 50% ενώ το υπόλοιπο 50% οικοδομείται με στόχο την οικονομική απόδοση στο ΥΠ.ΕΘ.Α. Έτσι για το στρατόπεδο ΚΑΨΑΛΗ που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα απόδοσης στο Δήμο Γιαννιτσών κατά 50%, προβλέπεται ότι το υπόλοιπο μισό της έκτασης, δηλαδή 46 στρέμματα επί συνόλου 92 στρεμμάτων. Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη λογική, που τοποθετεί τα οικονομικά συμφέροντα του ΥΠ.ΕΘ.Α. πάνω από τις περιβαλλοντικές ανάγκες των πολιτών.

Τα μεγάλα λόγια για ανάγκη ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης, φαίνεται ότι έχουν στόχο μόνο να μεταθέτουν το βάρος της ευθύνης στους πολίτες, βάζοντας στο απυρόβλητο αυτούς που έχουν την κύρια ευθύνη για την άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής. H προσπάθεια να καλυφθούν τα ελλείμματα, μεταφράζεται σε ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της Δημόσιας γης (στρατόπεδα, σιδηροδρομικές γραμμές, αποχαρακτηρισμοί δασών κ.λ.π.). Η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της πυραμίδας παγκοσμίως σε έξοδα για την άμυνα. Την ίδια στιγμή όμως αποκλείστηκε από τους μηχανισμούς του Κιότο διότι δεν είχε μετά τον Απρίλιο του 2007, ως όφειλε, επαρκές και αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα παραμένει η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ήδη κινήσεις πολιτών αλλά και Δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα διεκδικούν πλέον την πλήρη απόδοση των στρατοπέδων της περιοχής τους στους Δήμους. Το Δίκτυο έχει ξεκινήσει επαφές με αυτές τις κινήσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός πανελλαδικού κινήματος διεκδίκησης στρατοπέδων. Για το θέμα αυτό διοργανώνουμε στις 21 Σεπτέμβρη μέσα στο στρατόπεδο ΚΑΨΑΛΗ εκδήλωση – συναυλία με τη συμμετοχή κινήσεων από άλλες περιοχές της χώρας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο Ν. 2745/99. ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
• ΤΟ ΚΑΨΑΛΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ 46 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ.
• ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ. ΝΑ ΜΗΝ ΘΥΣΙΑΣΤΕΙ Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
• ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ (501) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2008
ΑΠΟ ΩΡΑ 6 μ.μ.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΨΑΛΗ – ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ (ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ)
ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 6974541520 – 6973333385 – 6977581188 – 6945056894

Scroll to Top