sstamellos

sstamellos

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 13 Απριλίου 2007

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ


Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, 8 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, δημιούργησαν ένα δίκτυο, το οποίο υλοποιεί ταυτόχρονα σε 13 Δήμους το πρόγραμμα «Γνωρίζω την πόλη μου με ποδήλατο». Ένα πρόγραμμα με εξαιρετική δυναμική, που παρέχει ομαδικές εξορμήσεις με ποδήλατο τόσο στους Δημότες, όσο και στους επισκέπτες των επιλεγμένων Δήμων δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατά της κάθε περιοχής.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνας, και στην περιοχή Α.Πατήσια – Ν.Χαλκηδόνα – Ν.Φιλαδέλφεια – Ν.Ιωνία – Αγ. Ανάργυροι σε συνεργασία με τον ΗΣΑΠ και τους αντίστοιχους δήμους. Με τη δράση μας αυτή επιχειρούμε να αποδείξουμε έμπρακτα πως μπορεί η δραστηριότητα μιας ΜΚΟ και των εθελοντών της να βελτιώσει έμπρακτα την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.

Στις 18 Φεβρουαρίου ξεκίνησε ποδηλατοδρομία στην περιοχή Α. Πατήσια – Ν. Χαλκηδόνα – Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Ιωνία – Αγ. Ανάργυροι. Σε συνεργασία με τον ΗΣΑΠ και με τους δήμους της περιοχής οι “οδηγοί”, εκπαιδευμένοι εθελοντές και εθελόντριες, αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τους συμμετέχοντες σε μια περιήγηση που θα τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους.

Κάθε Σαββατοκύριακο (εκτός από τις μέρες που είναι άσχημος ο καιρός), υπάρχει ένα ραντεβού στον σταθμό ΗΣΑΠ ¶νω Πατησίων στις 11.00 το πρωί. Μετά τις σχετικές προετοιμασίες και ξεκινάει η διαδρομή γνωριμίας της ευρύτερης περιοχής με ποδήλατα. Ανάλογα με το καιρό και την εμπειρία των συμμετεχόντων ακολουθείται μια από τις παρακάτω εναλλακτικές διαδρομές:

Η μία, σύντομη διαδρομή, για …αρχαρίους,
φτάνει μέχρι το ¶λσος Προμπονά και το ρέμα του Ποδονίφτη. Συζήτηση για το ρόλο των φυσικών περιοχών μέσα στην πόλη και τις δυνατότητες αναβάθμισης όσων έχουν απομείνει.

Μια δεύτερη διαδρομή
συνεχίζει, ακολουθώντας το παράλληλο στην οδό Δεκελείας φαρδύ πεζοδρόμιο, κατάλληλο και για ποδήλατα, μέχρι το ¶λσος της Ν. Φιλαδέλφειας. Στη διαδρομή γίνεται στάση και συζήτηση στις προσφυγικές κατοικίες με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που ανακαινίζονται και αναδεικνύονται τώρα στην περιοχή.

Μια τρίτη διαδρομή
συνεχίζει μέχρι το αρχαίο υδραγωγείο στην Νέα Ιωνία. Εκεί το θέμα είναι η διαχείριση του νερού στην αρχαιότητα αλλά και σήμερα.

Υπάρχει, όμως, και μια τέταρτη, πιο μακρινή, εναλλακτική διαδρομή
από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στα ¶νω Πατήσια, μέσω πεζόδρομων της Φιλαδέλφειας και σχετικά ασφαλών διαδρομών, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης". Ένα φυσικό πάρκο μέσα στον αστικό ιστό, όπου μπορεί κανείς να συμμετάσχει σε περιβαλλοντικές δράσεις και να επισκεφθεί, αν θέλει, τα μαγαζιά με τοπικά, βιολογικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και να συζητήσει με τους υπευθύνους για τη σωστή και ποιοτική διατροφή.

Και πάλι πίσω στο σταθμό του ΗΣΑΠ στα ¶νω Πατήσια για να επιστραφούν τα ποδήλατα.

Από τις 4 Μαρτίου άρχισε και η αντίστοιχη δραστηριότητα στην Ελευσίνα σε συνεργασία με το Δήμο. Η πόλη της Ελευσίνας διαθέτει σημαντικούς αρχαιολογικούς και βιομηχανικούς χώρους που είναι επισκέψιμοι με ποδήλατα.

Κάθε Σαββατοκύριακο (εκτός από τις μέρες που είναι άσχημος ο καιρός), συναντιώμαστε στο κτίριο της Ελαιουργικής (Ιερά Οδός και Αδελφών Μουρίκη) στις 10.00 το πρωί, κάνουμε τις σχετικές προετοιμασίες και ξεκινάμε τη διαδρομή γνωριμίας της Ελευσίνας με ποδήλατο. Ακολουθούμε τον δημοτικό ποδηλατόδρομο της οδού Μουρίκη. Κάνουμε στάση στο κτίριο της πρώην βιομηχανίας Κρόνου, στην παραλία. Επισκεπτόμαστε το μικρό λιμανάκι των ψαράδων. Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Ενημέρωσης (πρώην αναψυκτήριο) στην παραλία, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Περιβάλλον, ενημερωνόμαστε για την περιβαλλοντική αναγέννηση της περιοχής. Συνεχίζουμε προς τα εργοστάσια Βότρυς και Ελαιουργείο-Σαπωνοποιείο. Επισκεπτόμαστε, τέλος, τον αρχαιολογικό χώρο διασχίζοντας τον πεζόδρομο της οδού Νικολαϊδου. Επιστρέφουμε, μέσω της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου, με τα ποδήλατα στην Ελαιουργική για να τα αφήσουμε εκεί για την επόμενη φορά.

Προσκαλούμε επιχειρήσεις,σχολεία, φορείς αλλά και απλούς πολίτες να διοργανώσουν μία ομαδική επίσκεψη στην Ελευσίνα και να συμμετάσχουν σε μία εξόρμηση με ποδήλατο ώστε να:

Γνωρίσουν από κοντά την πολιτιστική,ιστορική και περιβαλλοντική ταυτότητα και κληρονομιά της Ελευσίνας

Να νιώσουν τη χαρά και ευχαρίστηση που προσφέρει μία βόλτα με ποδήλατο

Ανακαλύψουν ένα εναλλακτικό και οικολογικό μέσο μετακίνησης

Να αναπτύξουν μία φιλική προς το περιβάλλον φιλοσοφία μετακίνησης μέσα στην πόλη

Η δράση «Γνωρίζω την πόλη μου με ποδήλατο» θα διαρκέσει ένα χρόνο και πραγματοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνας, τον ΗΣΑΠ, το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και τους άλλους δήμους της περιοχής.

Πως θα πάρετε μέρος….

Μπορείτε να συμμετάσχετε σε αυτήν μας τη δραστηριότητα είτε ως απλοί συμμετέχοντες που θα απολαύσουν τις διαδρομές, είτε ως εθελοντές που θα θελήσουν να αναλάβουν την «ξενάγηση» των επισκεπτών στις παραπάνω περιοχές.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στην ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας 8011 1919 00 ή

Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Μαμάη 3 10440, Αθήνα ,

Τηλ: 210 8228795,Fax: 210 8228795,E-mail: info@medsos.gr

(Υπεύθυνη Επικοινωνίας : Γούργουρα Πατρίτσια)

Scroll to Top