Επιστημονικά κριτήρια και προβλέψεις
Έγινε η παραλαβή της Β’ Φάσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Λαμίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατά τη συνεδρίαση κυρίως συζητήθηκαν οι επεκτάσεις του Σχεδίου Πόλης ικανοποιώντας όλα τα αιτήματα των παρισταμένων δημοτών, αγνοώντας όλα τα άλλα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων τα παρατάξεων συμφώνησαν στην ανάγκη των επεκτάσεων όπως τις εισηγήθηκε ο κ Δήμαρχος. Έτσι δεν έμεινε κανένας παραπονούμενος, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Επιστρατεύτηκε γι¶ αυτό και η έννοια του "οικιστικού αποθέματος", για τις εκτάσεις δηλαδή που δεν έχουν λύσει ακόμα τον δασικό τους χαρακτήρα και το ιδιοκτησιακό. Μόλις ξεκαθαριστούν τα ιδιοκτησιακά και γίνει αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων (!!!), αυτόματα θα γίνει αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλης και θα ενταχθούν κι αυτές οι εκτάσεις, κατά τα λεγόμενα του κ Δημάρχου!
Στη συνεδρίαση δεν παρέστη εκπρόσωπος του μελετητικού γραφείου. Ρωτώντας μάθαμε ότι συνήθως δεν παρίσταται ο μελετητής στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την παραλαβή αυτής της Φάσης, γιατί η παραλαβή είναι "τεχνικού χαρακτήρα”. Εννοείται ο μελετητής έχει τηρήσει την σύμβαση, τις κατευθύνσεις της επίβλεψης, καθώς και την νομοθεσία – νομολογία και την επιστημονική θεώρηση των πραγμάτων, που είναι υποχρεωμένος να τηρήσει. Το αντίθετο θα ήταν αντιδεοντολογικό.
Επίσης ο μελετητής, εννοείται, σύμφωνα και με τις συμβατικές του υποχρεώσεις, παρουσίασε διεξοδικά τις διάφορες Φάσεις το προηγούμενο διάστημα κάνοντας τις αναγκαίες προσαρμογές, που ζητήθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στα πλαίσια των συμμετοχικών διαδικασιών, τις οποίες προβλέπει η νομοθεσία, της κοινωνικής διαβούλευσης και του δημοκρατικού σχεδιασμού.
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμευτικές εντολές – κατευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής για την έγκριση των προτάσεων των ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ προς τις ΠΕΧΩ, και επομένως τους μελετητές και τους επιβλέποντες, τις οποίες πρέπει να έχει εφαρμόσει ο μελετητής, πέραν των λοιπών προβλεπόμενων από το νόμο και τη νομολογία διατάξεων, όπως:
– Αρχές βιώσιμης διαχείρισης του χώρου.
– Οικονομία της γης και των δημόσιων πόρων, προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων και της γεωργικής γης, ιδίως υψηλής παραγωγικότητας, και των προστατευόμενων λοιπών στοιχείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
– Κατευθύνσεις του εγκεκριμένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου στα πλαίσια του οποίου υποχρεωτικά εντάσσεται το ΓΠΣ, γιατί αποτελούν τον εγκεκριμένο υπερκείμενο Χωροταξικό Σχεδιασμό, που προϋπήρχε της προκήρυξής του.
– Τη νομολογία του Σ.τ.Ε.
Τώρα και σε ό,τι αφορά στην ουσία της λοιπής διαδικασίας, η μελέτη έχει υποτίθεται προσαρμοστεί στις προτάσεις του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου και έχει προωθηθεί για γνωμοδότηση στην ΠΕΧΩ και το Περιφερειακό Συμβούλιο ΣΧΟΠ, να εγκριθεί από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας και να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ το περιεχόμενο και οι χάρτες του “ΓΠΣ Δήμου Λαμιέων”.
Στέφανος Σταμέλλος