sstamellos

sstamellos

ΚΕΡΚΥΡΑ: ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

Υποφέρει το αστικό πράσινο από την ριζική αφαίρεση και από αλόγιστη καταστρεπτική κοπή που προκαλεί «Πολυκομπία»
«Πολυκομπία» ονομάζεται μια πάθηση των δένδρων. Πολλά από τα δένδρα της πόλης της Κέρκυρας την ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια. Την πλήρη ευθύνη για την πάθηση αυτή, φέρει το αλόγιστο και καταχρηστικό κλάδεμα των δένδρων που εφάρμοσαν τόσο η προηγούμενη Δημοτική αρχή του κ. Σαρλή, όσο και η τωρινή και απερχόμενη δημοτική αρχή, του κ. Τρεπεκλή.
Πριν τέσσερα ακριβώς χρόνια, Κερκυραίοι ακτιβιστές κουβάλησαν κορμούς στο Δημαρχείο διαμαρτυρόμενοι για την τότε συνεχιζόμενη καταστρεπτική κοπή και ριζική αφαίρεση των δένδρων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αποψίλωση του πιο πλούσιου αστικού πρασίνου της χώρας μας..
Τέσσερα χρόνια μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Οι υποσχέσεις της απερχόμενης Δημοτικής; Αρχής και οι διαβεβαιώσεις που μας έδωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Μπουζούκης δεν κρατήθηκαν. Δεν μας είχε «αρωγούς»του, όπως δήλωνε, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, διότι κανείς δεν μας κάλεσε ούτε μια φορά στο Δημαρχείο ούτε καν για ενημέρωση.
Αντί αυτού, ακολούθησαν την τακτική της αφαίρεσης των δένδρων του δάσους και των Ευκαλύπτων που πολύ έξυπνα οι παλιοί, φύτεψαν στην πόλη μας και την σταδιακή αντικατάστασή τους με αυτές τις άχαρες γλάστρες που σπάνε εύκολα και γεμίζουν βρωμιά τους δρόμους και τις πλατείες, θέλουν συνεχώς πότισμα και ένα σωρό εργατικά, μένουν αιωνίως απότιστες και τα λουλούδια γίνονται τροφή στα περιστέρια που σκορπίζουν τα χώματα τριγύρω σκάβοντας να βρουν τις ρίζες. Περιττά έξοδα για μια τρισάθλια εικόνα. Μια κατάσταση που μόνο τα μαγαζιά που πουλούν λουλούδια εξυπηρετεί!
Ποτέ η πόλη της Κέρκυρας δεν είχε ασχημότερη εικόνα από αυτήν των τελευταίων εβδομάδων.
Επίσης πολλά δένδρα φαίνεται δοθήκαν ως «πεσκέσια» για την προεκλογική εκστρατεία κάποιων. Παράδειγμα ο Ευκάλυπτος στο Γήπεδο. Ένας ακόμη Ευκάλυπτος έπεσε «περί πάρτης» και υπολογίζεται ότι μέσα σε δύο με τρεις προεκλογικές περιόδους δεν θα μείνει ούτε ένα δένδρο στην περιοχή του γηπέδου. Κάποτε φύτευαν δένδρα για να μην έχουν «τσαμπατζήδες» στο γήπεδο, αλλά τώρα προτιμούν να αποκτούν ψηφοφόρους αντί για ανθρώπους που να πληρώνουν νόμιμα το εισιτήριό τους.
Παράκληση: Κάποιοι τα έχουν βάλει με τους Ευκαλύπτους και κάνουν ότι μπορούν για να πετύχουν την ολική εξολόθρευσή τους. Ορισμένοι, μας σταματάνε στον δρόμο και μας εκφράζουν την άποψη αυτή, δείχνοντας ιδιαίτερα θυμωμένοι με αυτούς που κάποιοι στο παρελθόν τους φύτεψαν. Θεωρούμε ότι αυτές οι απόψεις, εκτός από αντιπεριβαλλοντικές, μοιάζουν να περιέχουν στοιχεία «ρατσισμού» αλλά και «φασισμού», κοινωνικού και περιβαλλοντικού. Καλούμε τους κυρίους αυτούς σε δημόσια αντιπαράθεση. Πολύ θα χαιρόμαστε να διαβάσουμε δημοσιευμένες τις θέσεις τους ώστε να υπάρξει η δυνατότητα του δημοκρατικού διαλόγου με κάθε Κερκυραίο. Σε διαφορετική περίπτωση, ας μην μας ξαναενοχλήσουν, εκφράζοντας μας κατ’ ιδίαν τις απόψεις τους.
Σχετικά με τις πρόσφατες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Για μια ακόμη φορά, όπως και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, ο κόσμος ψήφισε με γνώμονα το Περιβάλλον. Ο κόσμος καταψήφισε όσους του «πούλησαν» (δήθεν) Περιβάλλον και δήθεν ενδιαφέρον.
Ο κόσμος για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ωριμότατος και ότι έχει πλήρη συνείδηση και επίγνωση της κατάστασης. Από τις επιλογές που είχε, διάλεξε τις λιγότερο επιβλαβείς για το Περιβάλλον, τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και Νομαρχίας, τόσο όσον αφορά τους επικεφαλής, όσο και τους συμβούλους.
Καταγγέλλουμε για πολλοστή φορά την συνεχιζόμενη κακοποίηση του Αστικού πρασίνου.
Καλούμε τον Δήμαρχο Κερκυραιών κ Σωτήρη Μικάλεφ να επέμβει να βάλει μια τάξη και να σταματήσει αμέσως την καταστρεπτική κοπή..
Δήμαρχε: Σχετικά με τον σωστό τρόπο κλαδέματος που θα πρέπει να εφαρμοστεί, σας παραπέμπουμε σε σχετικά έγγραφα που σας έχουμε κοινοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια (δείτε μεταξύ των παρατηρήσεων των γεωπόνων και δασολόγων και την τεκμηρίωση και τις προτάσεις του κ. Μπλιώνη Γεώργιου, Βιολόγου).
Όπως και με κάθε προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας είναι διατεθειμένα να συνεργαστούν με την τοπική αυτοδιοίκηση και να βοηθήσουν εθελοντικά στο έργο της.
Ελπίζουμε η νέα Δημοτική Αρχή να κάνει χρήση της συνεργασίας αυτής στην πράξη και όχι στα λόγια όπως έκαναν οι προηγούμενες.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας

Scroll to Top