sstamellos

sstamellos

ΛΑΜΙΑ: ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 2003-2005, Χωρίς στρ..

ΛΑΜΙΑ: ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 2003-2005
Χωρίς στρατηγική και όραμα για το Πράσινο η δημοτική αρχή.

Κυκλοφόρησε και μάλιστα στάλθηκε ταχυδρομικά σε κάθε σπίτι, το βιβλίο με τα Πεπραγμένα 2003-2005, όπως επιγράφεται, του δήμου Λαμίας. Και βέβαια κυκλοφόρησε για να γίνει και η ανάλογη κριτική, θετική ή αρνητική.

Δεν διακατεχόμαστε από αρνητικά σύνδρομα «αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση» απέναντι στην δημοτική αρχή. Η ως τώρα τακτική μας διακρίνεται από παρεμβάσεις με προτάσεις και προσπάθειες, για να δώσουμε το στίγμα μια άλλης πολιτικής για την πόλη και το διευρυμένο δήμο της Λαμίας. Μιας πολιτικής, που μπορεί να μας οδηγήσει έξω από τη διαχείριση της μίζερης πραγματικότητας. Η άποψή μας είναι, ότι σήμερα η Λαμία άγεται και φέρεται από τα μικροσυμφέροντα, με τον πολίτη στη γωνία αδύναμο ή αδιάφορο

Επιλέξαμε ως πρώτο για την κριτική μας στο κείμενο των ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ του Δήμου, την παράγραφο 3.8 για το ΠΡΑΣΙΝΟ. Ακούστηκε πολλές φορές, κι από επίσημα χείλη του δήμου, ότι και στον τομέα αυτόν δεν καταθέσαμε προτάσεις και ιδέες και ότι κάνουμε κριτική εκ του ασφαλούς. Τονίζουμε με έμφαση ότι έχουμε καταθέσει πολλά κείμενα με προτάσεις και σκέψεις, έχουμε κάνει ημερίδες και έχουμε συμμετάσχει σε Κινήσεις Πολιτών, τις προτάσεις των οποίων αγνοούν συστηματικά οι υπεύθυνοι του δήμου και ο κ Δήμαρχος. Κείμενα και προτάσεις που, εκτός ότι στάλθηκαν στο δήμο, κυκλοφόρησαν στις τοπικές εφημερίδες και σε αθηναϊκά περιοδικά και είναι αναρτημένες σε διάφορες ιστοσελίδες στο INTERNET. Προτάσεις όπως “Λαμία, Αστικό και Περιαστικό Πράσινο: Στρατηγικό Σχέδιο για Παρεμβάσεις και Αναπλάσεις”, “Κοινόχρηστοι Χώροι Πρασίνου και Ελεύθεροι χώροι στη Λαμία” “Ξηριάς – 10 χρόνια αδιαφορία”, προτάσεις για το Λόφο Μιχαήλ και Γαβριήλ, για την εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων, πραγματοποιήσαμε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα “Οικολογία – Πόλη – Αυτοδιοίκηση”, στην οποία κατατέθηκαν προτάσεις για μια σύγχρονη οικολογική διαχείριση της πόλης

Ορίστε όμως αυτούσιο το κείμενο από τα ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 2003-2005 και την παράγραφο “3.8 ΠΡΑΣΙΝΟ”
«Έχει ξεκινήσει προσπάθεια για περισσότερο πράσινο στην πόλη μας. Αυτό γίνεται με τη φύτευση δένδρων σε όλα τα πεζοδρόμια που αναπλάθονται, στους δρόμους όπου μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης μας.
Επίσης προχωρούμε στην φύτευση εποχιακών φυτών αλλά και την τοποθέτηση διακοσμητικών γλαστρών σε διάφορα σημεία της πόλης αλλάζοντας την όψη και την αισθητική της, πράγμα που αποδεικνύεται από τα θετικά σχόλια των συμπολιτών μας που αναγνωρίζουν και αυτή την προσπάθειά μας.
Κεντρικοί δρόμοι όπως η οδός Καποδιστρίου, άλλαξαν όψη με την φύτευση καλλωπιστικών φυτών, ενώ σύντομα θα αλλάξει όψη και η πλατεία Διάκου με αντικατάσταση των γηρασμένων με καινούργια δένδρα, αλλά και οι οδοί Κολοκοτρώνη, Ροζάκη Αγγελή και Όθωνος (θα), ενώ στα 28 στρέμματα του στρατοπέδου Τσαλτάκη δημοπρατήθηκε και προχωράει ήδη η δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου στην πόλη ενός πάρκου που έλειπε από τη Λαμία.» (οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας)

Μέσα σε δεκατρείς γραμμές στο κείμενο των Πεπραγμένων, ο κ δήμαρχος και η πλειοψηφία του δήμου κατάφεραν να αποδείξουν ότι, δυστυχώς, δεν έκαναν τίποτα για το πράσινο. Και ο πλέον δύσπιστος θα συμφωνήσει μαζί μας, ότι δεν υπάρχει στρατηγική, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει όραμα για την πόλη.

Όταν λέμε ΠΡΑΣΙΝΟ στην πόλη, δεν εννοεί κανείς τα πεζοδρόμια, που “αναπλάθονται” με διακοσμητικές γλάστρες και εποχιακά φυτά σε κάποιες γωνίες, οι οποίες τις περισσότερες φορές γίνονται διάβαση για τους πεζούς. Ούτε τα ΘΑ, που υπόσχονται να κάνουν στην επόμενη θητεία, αν εκλεγούν, και τα τοποθετούν στα ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ! Ούτε τη σαλαμοποίηση του στρατοπέδου Τσαλτάκη, με την οποία κατάφεραν από τα 200 στρέμματα να πάρουν τα 28, κι αυτό να το θεωρούν επιτυχία! μετά από 44 χρόνια, γιατί από το 1962 ξεκίνησε ο δήμος τη διεκδίκηση για την παραχώρηση στην πόλη και στους δημότες και των δύο στρατοπέδων, Τσαλτάκη και Τσακάλου και πήραμε τα ψίχουλα.

ΠΡΑΣΙΝΟ είναι τα πάρκα, τα άλση, οι παιδικές χαρές, οι χώροι αναψυχής και οι ελεύθεροι χώροι μέσα και γύρω από την πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα. Πολιτική πρασίνου είναι η ανάπλαση του Λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ, το περιαστικό δάσος, ο Ξηριάς, τα λατομεία, τα δέντρα στις μεγάλες λεωφόρους για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης και στις εισόδους των δημοτικών διαμερισμάτων και της πόλης, η προστασία και η αξιοποίηση των δημοσίων και δημοτικών οικοπέδων στην πόλη.

Πού είναι κύριε δήμαρχε η πολιτική σας αυτά τα χρόνια, που διοικείτε την πόλη, στα θέματα αυτά; Πόσες ακόμη οκταετίες χρειάζεστε για να εμπνευστείτε το όραμα για την πόλη, εσείς και οι συνεργάτες σας, και πόσες οκταετίες για να το υλοποιήσετε, για να ξέρουν οι δημότες να σας ψηφίσουν;

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

Scroll to Top