sstamellos

sstamellos

Λαμία, πόλη, αυτός ο δικός μας "βιότοπος"

Περιβάλλον δεν είναι μόνο η φύση. Η μισή ανθρωπότητα ζει πια στις πόλεις. Για μας, τους κατοίκους της Λαμίας, αυτή είναι ο δικός μας “βιότοπος”. Εδώ πρέπει να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας.

Για την καλύτερη ζωή στην πόλη, αλλά και στους μικρότερους οικισμούς και τα χωριά, έχει πρωταρχική σημασία να βρούμε τρόπους να επιλύουμε τα προβλήματα του αστικού περιβάλλοντος. Η διεκδίκηση χώρων πρασίνου, η ανακύκλωση και η ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών, η καθαριότητα γενικά, είναι πράγματα απαραίτητα, αλλά δεν είναι αρκετά. Η πόλη γίνεται όλο και μεγαλύτερη και πολυπλοκότερη συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερους κατοίκους. Σήμερα ο πληθυσμός της Λαμίας, με τις δεκαέξι ξεχωριστές συνοικίες της, ξεπερνάει τις 70.000 κατοίκους και διαρκώς επεκτείνεται.

Η πόλη είναι ένα οικοσύστημα. Είναι μια σύνθετη υπόθεση, ένας ιδιαίτερος ζωντανός οργανισμός. Η αλληλεπίδραση πόλης – φύσης – αστικού περιβάλλοντος γίνεται με ένα εντελώς ιδιαίτερο τρόπο. Μια γενική διαπίστωση είναι ότι έχουμε μεγάλη συγκέντρωση διαφόρων δραστηριοτήτων εντός των ορίων του κέντρου, που τις χαρακτηρίζει η μεικτή χρήση και που δίνει μεν την αίσθηση της ζωντάνιας, παράλληλα όμως δημιουργεί προβλήματα, όπως η ηχορύπανση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η καταπάτηση και άναρχη χρήση των ελεύθερων χώρων, το παράνομο παρκάρισμα. Προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε.

Όμως το σίγουρο είναι ότι πρέπει με κάθε τρόπο η λειτουργία της πόλης να εξασφαλίζει ένα επίπεδο ποιότητας ζωής. ΓιΆ αυτό προτείνουμε:

Με βάση τη βιώσιμη κινητικότητα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα:

ν στα συλλογικά Μέσα Μεταφοράς,

ν στην αύξηση του δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων,

ν στο σχεδιασμό των αυτοκινητοδρόμων με στόχο την εξυπηρέτηση των ανθρώπων και όχι των ΙΧ, με περιφερειακούς δρόμους, περιφερειακά πάρκιγκ, μείωση της παρουσίας των ΙΧ στο κέντρο της πόλης,

ν στην ανάπτυξη συνοικιακών «κέντρων» που θα περιορίζουν τις μετακινήσεις προς το κέντρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

ν στην συγκέντρωση των δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών σε βασικά κτίρια για λιγότερες μετακινήσεις(το Διοικητήριο της Λαμίας…).

ν στην απελευθέρωση των πεζοδρομίων από τα περίπτερα και τις ζαρντινιέρες, στις διαγραμμίσεις και τις «έξυπνες» διαβάσεις πεζών

– Βιώσιμη πόλη σημαίνει οπωσδήποτε και όμορφη πόλη:

ν σεβασμός της αρχιτεκτονικής και λοιπής πολιτιστικής κληρονομιάς

ν ενθάρρυνση της αρχιτεκτονικής καινοτομίας με αναπλάσεις πλατειών για να αποτελούν πραγματικά «δημόσια σαλόνια», αναπλάσεις υποβαθμισμένων αστικών συνόλων, αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτηρίων για νέες χρήσεις.

ν πολεοδομικός σχεδιασμός ώστε να δημιουργούνται ενδιαφέρουσες διαδρομές, με την ανάδειξη αστικών και περιαστικών σημείων αναφοράς, μνημείων, καλλιτεχνικών έργων(Κάστρο, Μύλοι Μουζέλη, πάρκο Τσαλτάκη, Έκθεση, Χαλκιοπούλιο κλπ). Πόλη που θα προσκαλεί – και θα προκαλεί – στην περιπλάνηση και το παιχνίδι, στην απελευθέρωση και στη δημιουργικότητα και όχι στην αποξένωση και τον αποκλεισμό.

Ναι στη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και αναβάθμιση των υφισταμένων. Σεβασμός και απελευθέρωση τού φυσικού περιβάλλοντος της πόλης, της χλωρίδας, της πανίδας και της πτηνοπανίδας, των νερών, των μνημείων της φύσης(λεκάνες απορροής, Ξηριάς, πλατάνια της πλατείας Λαού, σιδηροδρομική γραμμή κλπ). Ανασύσταση/ανάπτυξη/ανάδειξη των ανώνυμων φυσικών οικοσυστημάτων μέσα στην πόλη. Δημιουργία πνευμόνων πρασίνου σε κάθε συνοικία.

Όχι στην διαρκή «επίθεση» για κατάληψη των λόφων και των «μαξιλαριών» της πόλης – Κάστρου, Αγίου Λουκά, Μιχαήλ και Γαβριήλ, Προφήτη Ηλία – στη δόμηση σε ρέματα – όλα τα ρέματα που διέσχιζαν και διασχίζουν την πόλη έχουν κλείσει – όχι στη διαρκή αποψίλωση του περιαστικού δάσους.

Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με μείωση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, προοδευτική υιοθέτηση και εφαρμογή του συστήματος «κανένας κάδος απορριμμάτων στο δρόμο», με εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών με συστήματα επιβράβευσης και του «πληρώνω όσο πετάω»

Ενθάρρυνση δόμησης βιοκλιματικών κτιρίων με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια. Χρήση πρασίνου στα κτίρια. Δυστυχώς η Λαμία είναι μια από τις πιο ζεστές πόλεις της Ελλάδας και όχι μόνο

Αυτά και πολλές ακόμα προτάσεις θα μπορούσαν να συζητηθούν σε μια διαρκή οργανωμένη διαβούλευση μεταξύ των δημοτών, για να μπορέσουμε να αναστρέψουμε την κατάσταση της πόλης. Γιατί δυστυχώς η Λαμία έγινε μια μικρή καρικατούρα της Αθήνας με μίμηση των χειρότερων στοιχείων της.

Στέφανος Σταμέλλος
μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Scroll to Top