sstamellos

sstamellos

Νέα μελέτη για τη Δημοτική Αγορά της Λαμίας

"ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ"
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Να γίνει νέα μελέτη για τη Δημοτική Αγορά της Λαμίας
Ούτε πάρκινγκ, ούτε κτίρια, ούτε νέα καταστήματα


09.03.06

Προϋποθέσεις για συζήτηση, συμμετοχή σ’ έναν δημοκρατικό διάλογο και συνδιαμόρφωση πολιτικών και πρακτικών στο δήμο της Λαμίας δεν υπάρχουν. Αποτέλεσμα να γίνονται πράγματα ερήμην των δημοτών, πολλά από τα οποία τα μαθαίνουμε εκ των υστέρων και με τα γνωστά αποτελέσματα. Θέτουμε το κρίσιμο ζήτημα της λήψης των αποφάσεων και της απουσίας δημοσίου διαλόγου για ζητήματα που αφορούν τη ζωή των πολιτών.

Ουσιαστική συζήτηση για την Δημοτική Αγορά δεν έγινε ποτέ. Ο καθένας από μας νοιώθει ότι, χωρίς να ρωτηθεί, κάποιοι κατεδάφισαν τη Δημοτική Αγορά στο όνομα της αναβάθμισης της περιοχής και της ανάπλασης. Η Αγορά αποτελούσε ένα δημόσιο κτίριο συνοικιακής κλίμακας, χαρακτηριστικό δείγμα της παλαιότερης Λαμίας, που φαίνεται η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρεται να διατηρήσει. Αυτό σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και πολλές ελληνικές, στις οποίες η αρχιτεκτονική των παλιών κτιρίων ανήκει στην ιστορική παράδοση, που διατηρείται, αξιολογείται και ερευνάται σε ειδικά ινστιτούτα.

Πέραν, όμως, της όποιας ιστορικής αξίας, η Δημοτική Αγορά αποτέλεσε για χρόνια χώρο κοινωνικής επαφής και συνάντησης των κατοίκων. Στην αγορά της στεγάζονταν καταστήματα μικρού μεγέθους (ψαράδικα, μανάβικα, κρεοπωλεία), με φρέσκα προϊόντα, όπου ο καταναλωτής – αγοραστής είχε καλύτερη εποπτεία τιμών και ποιότητας. Αποτελούσε κύτταρο της ιστορικής μνήμης των κατοίκων της Λαμίας και τοπόσημο, καθώς ήταν σημείο αναφοράς σε μια από τις ιστορικότερες και συγκροτημένες, από άποψη αυτόνομων υπηρεσιών, περιοχές της Λαμίας. Συγκρότημα κτιρίων με ιδιαίτερο ήθος και αξία, στον αντίποδα της μεταμοντέρνας αισθητικής των αετωμάτων και των υαλοστασίων και των άλλων απερίγραπτων κατασκευών.

Όμως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική εμπορευματοποίησης των πάντων, που ενθαρρύνει ο νεοφιλελευθερισμός στην ΤΑ μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τι κάνει αυτή η πολιτική; εξαφανίζει ιστορικές μορφές συνοικιακού εμπορίου και κατεδαφίζει αρχιτεκτονικά μνημεία της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, προωθώντας τα εμπορικά μονοπώλια και την απρόσωπη αισθητική ομοιομορφία στην πόλη. Συρρικνώνει το δημόσιο χώρο, εκμηδενίζει τη δυνατότητα των πολιτών για συνάντηση και ζύμωση στον ήδη πεπερασμένο χώρο της πόλης, και αδιαφορεί για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

Ποια είναι η πολιτική της δημοτικής αρχής για το μέλλον της συγκεκριμένης περιοχής; Στη θέση της Δημοτικής Αγοράς να ορθώσει πολυώροφο κτίριο κράματος εμπορικού κέντρου και γραφείων και πολυώροφο υπόγειο πάργκινγκ! Αυτό σημαίνει ότι με την κατασκευή πάρκιγκ σε μια περιοχή, που είναι ήδη υπερφορτωμένη από ΙΧ, δυσανάλογα με την ύπαρξη δημόσιων χώρων, αλλάζει όλος ο κυκλοφοριακός σχεδιασμός. Όλο και περισσότεροι επισκέπτες της θα επιλέγουν το αυτοκίνητό τους για να μεταβούν εκεί, αφού θα ξέρουν πως υπάρχει δυνατότητα πάρκινγκ, καθώς είναι γνωστό ότι μια θέση πάρκιγκ προσελκύει δέκα αυτοκίνητα, πέρα βέβαια από τους πελάτες και τους εργαζόμενους, που υποχρεωτικά θα συνωστίζονται στους ορόφους του κτιρίου. Εμείς αντίθετα, προτείνουμε να γίνουν περιφερειακά υπόγεια δημοτικά πάρκιγκ με υπέργειες πεζοδρομήσεις και πράσινο

Ποια είναι η δική μας θέση:
• Δεν έπρεπε να κατεδαφιστεί η Δημοτική Αγορά της πόλης. Χρεώνεται στα αρνητικά αυτής της Δημοτικής Αρχής. Όμως δεν πρέπει να περάσει έτσι. Το ερώτημα είναι ποιος έδωσε την άδεια κατεδάφισης.
• Να γίνει άμεσα καινούργια μελέτη με σκοπό την αναπαλαίωση του χώρου και την ανάπλαση της διαμορφωμένης κατάστασης με κύριο άξονα τη δημιουργία ελεύθερου χώρου, χώρου πρασίνου και τίποτα άλλο. Ούτε πάρκινγκ, ούτε κτίρια, ούτε νέα καταστήματα. Να ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας με χρηματοδότηση από το Γ΄ΚΠΣ
• Να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα κτίρια στεγάζοντας ήπιες πολιτιστικές δραστηριότητες, στοιχεία από την ιστορία της πόλης και της αγοράς, στοιχεία από την ιστορική συνοικία της Λαμίας, το “Σλα Μαχαλά”, να γίνει ένας πολυχώρος για τη συνάντηση των Λαμιωτών

Οφείλουμε, σαν κάτοικοι αυτής της πόλης, να εκφράσουμε την έντονη αγωνία μας για την τύχη όχι μόνο του συγκεκριμένου χώρου αλλά και για την διαρκώς υποβαθμιζόμενη ποιότητα της ζωής στη Λαμία, την έλλειψη πρασίνου, την απουσία ελεύθερων χώρων, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την έλλειψη οράματος. Απέναντι σ’ αυτή τη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των πολιτών, πρέπει να απαντήσουμε συντονίζοντας τη δράση μας όπου υπάρχουν παρόμοια προβλήματα. Η “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ” θα κάνει ό,τι μπορεί να αποκτήσει η πόλη μας ένα ελεύθερο χώρο, ένα χώρο πρασίνου

Χρειάζεται όλοι εμείς που ανησυχούμε, να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να οργανώσουμε από κοινού τη δράση μας, να μάθουμε ο ένας από τον άλλο τους τρόπους με τους οποίους συνήθως προωθούνται αυτές οι πρακτικές, αλλά και τους αποτελεσματικότερους τρόπους νικηφόρας αντίστασης. Γιατί όταν τα συμφέροντα, που στρέφονται κατά της δημόσιας περιουσίας είναι ιδιαίτερα ισχυρά, το μόνο που μας απομένει είναι να γίνουμε πολλοί εμείς που την υπερασπιζόμαστε.


Παρέμβαση Πολιτών για τη ΛΑΜΙΑ

η γραμματεία

Ζούμπος Βασίλης τηλ: 6979115155
Θεοδοσίου Κώστας ,, 6974935257
Κυριακάκης Βασίλης ,, 6944749515
Παρμενοπούλου Χαρίκλεια ,, 6945711033
Σταματόπουλος Δημήτρης ,, 6977474270
Σταμέλλος Στέφανος ,, 6977261256
Τσιάπας Αντώνης ,, 6974540745

Scroll to Top