sstamellos

sstamellos

Ο ΛΟΦΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ο ΛΟΦΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ

Όλοι συμφωνούμε ότι οι ελεύθεροι χώροι στην πόλη μας, και εννοούμε τα αστικά και τα περιαστικά άλση, τις πλατείες, τα πεζοδρόμια, τα ρέματα, τον Ξηριά, τα οικόπεδα του δημοσίου, τις παιδικές χαρές, βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, ότι υποβαθμίζονται και πολλές φορές εμπορευματοποιούνται και χτίζονται

Συμφωνούμε επίσης ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με προχειρότητα και χωρίς σχεδιασμό, γιατί είναι όρος ζωής, είναι ανάσα για μας και τα παιδιά μας. Είναι χώροι ψυχικής ισορροπίας, παιχνιδιού, βόλτας, επικοινωνίας. Είναι δημόσια κληρονομιά και κοινωνικός πλούτος. Χωρίς αυτούς είμαστε μισοί. Γιατί είναι αφύσικο να προσαρμόζουμε τη ζωή μας μόνο στο χτισμένο περιβάλλον, στο τσιμέντο και την άσφαλτο.

Ο Λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ, ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου μέσα στον ιστό της πόλης, ο οποίος θα μπορούσε να είναι χώρος αναψυχής, ξεκούρασης και πραγματικής ανάσας, εδώ και μια δεκαετία είναι σε πλήρη εγκατάλειψη με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Αντί για φροντίδα, καθαρισμό και ανάδειξη του Λόφου, είμαστε μπροστά σε μια πρόχειρη και αβασάνιστη παραχώρηση από το δήμο στους Προσκόπους, με απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΔΕΤΠΑ).

Θεωρούμε ότι τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και ο κοινωνικός πλούτος θα πρέπει να είναι στην αποκλειστική ευθύνη και διαχείριση της εκάστοτε δημοτικής αρχής για ελεύθερη και απρόσκοπτη χρήση από όλους τους δημότες και σε όλες τις ώρες. Οποιαδήποτε παραχώρηση σε τρίτους δηλώνει αδυναμία διαχείρισης, αδυναμία προσφοράς στους δημότες ενός βασικού κοινωνικού αγαθού και απεμπόληση ευθυνών και αρμοδιοτήτων

Για μας δεν υπάρχει απόφαση παραχώρησης. Η απόφαση της ΔΕΤΠΑ είναι παράνομη και παράτυπη. Γιατί:

1. Στη ΔΕΤΠΑ έχει παραχωρηθεί μόνο η εκμετάλλευση του πρώην περιπτέρου. Αρα το μόνο, που θα μπορούσε να κάνει, είναι να δημοπρατήσει την χρήση του χώρου του περιπτέρου με συγκεκριμένους όρους (χρόνο, μίσθωμα κλπ)

2. Την ευθύνη της διαχείρισης και προστασίας του Λόφου, ως δασική έκταση, έχει το Δασαρχείο της Λαμίας και οποιαδήποτε δραστηριότητα αναπτύσσεται στο χώρο πρέπει να έχει την έγκριση και την εποπτεία του Δασαρχείου.

3. Οποιαδήποτε επέμβαση πρέπει να γίνεται με βάση την υπάρχουσα εγκεκριμένη μελέτη. Η περίφραξη του Λόφου, που έγινε με ευθύνη του Δήμου και με χρήματα των προσκόπων, δεν έχει την άδεια της Πολεοδομίας Ο κ Δήμαρχος λέει ότι εφαρμόζεται η μελέτη, την οποία έχει καταθέσει στο Υπουργείο Γεωργίας για χρηματοδότηση. Στη μελέτη δεν προβλέπεται αυτή η περίφραξη, δεν προβλέπεται η κατασκευή εγκαταστάσεων στέγασης των προσκόπων και αποθήκευσης υλικών, ούτε γίνεται αναφορά σε μόνιμη εγκατάσταση ομάδων πολιτών, άρα σε αλλαγή χρήσης του Λόφου

4. Δεν είναι δυνατό σήμερα να φράσσονται τα άλση και να κλειδώνονται με το πρόσχημα της κακής χρήσης από περιθωριακά στοιχεία. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων, των μοναχικών ατόμων, των ανήμπορων και των ανθρώπων χαμηλών εισοδημάτων. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ηλικιωμένων ανθρώπων της γειτονιάς και όλης της Λαμίας, των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από φυσική άθληση και επαφή με το φυσικό περιβάλλον οποιαδήποτε στιγμή. Έχουν όλοι δικαίωμα στην αναψυχή, στην ψυχική ξεκούραση και πρέπει ο δήμος να την εξασφαλίζει και όχι να τους τη στερεί.

Εμείς, ως νεοσύστατη Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων στη Λαμία, αντιδρούμε σ’ αυτή την παράνομη παραχώρηση και πιστεύουμε συμφωνούν μαζί μας οι περισσότεροι συμπολίτες μας. Δεν θα την επιτρέψουμε και θα την ακυρώσουμε με όποιον τρόπο θεωρούμε πρόσφορο.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο και τον κ Δήμαρχο να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση και να συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς τη συνοικίας, το Συνοικιακό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Αμφιθέας, με στόχο την ανάπλαση του Λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ και την παράδοσή του στους Λαμιώτες, στους οποίους και ανήκει, χωρίς όρια και περιορισμούς. Να γίνει πράγματι χώρος αναψυχής, ξεκούρασης και ανθρώπινης διαβίωσης

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε μια συνεχή μαζική κινητοποίηση και δράση για την προστασία και ανάδειξη του Λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ σήμερα, και των άλλων ελεύθερων χώρων αύριο. Για μια καλύτερη Λαμία, για τη Λαμία των παιδιών μας.

Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top