sstamellos

sstamellos

Ο θόρυβος στην οδό Υψηλάντη & η ποιότητα ζωής μας

ΛΑΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ
ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ: S T O P

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2004

ΘΟΡΥΒΟΣ: Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θόρυβος είναι υπεύθυνος για πληθώρα προβλημάτων που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο δημιουργώντας άμεσο αντίκτυπο τόσο στην υγεία όσο και στην ποιότητα ζωής.

Ο ανεπιθύμητος θόρυβος:
* αυξάνει την πίεση, προκαλεί κούραση, μειώνει τον ύπνο, αυξάνει το άγχος, επηρεάζει αρνητικά την πέψη και παρεμποδίζει τη συγκέντρωση
* συμβάλλει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών του στρες
* συμβάλει στις καρδιακές παθήσεις και τα ανυπολόγιστα κρούσματα βλάβης της ακοής
* μειώνει την παραγωγικότητα, μειώνει τις δυνατότητες εκμάθησης, αυξάνει τα ατυχήματα, αυξάνει τις ημέρες απουσίας από την εργασία και συμβάλλει στην αύξηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Ο ήχος της εξάτμισης μπορεί να μην απειλεί την ακοή μας άμεσα, όμως μπορεί να επηρεάζει τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

ΛΑΜΙΑ – ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Όλοι λένε ότι η Λαμία είναι μια πόλη με τη μεγαλύτερη ηχορύπανση απ’ όλες τις ελληνικές πόλεις. Δεν υπάρχει γειτονιά και συνοικία που να μη διαμαρτύρεται για το θόρυβο όλες τις ώρες της μέρας και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας, μεσημεριανές και μεταμεσονύχτιες. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των τροχοφόρων, αλλά και από την έλλειψη μέτρων από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΗΤΗ
Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η ζωή μας γίνεται όλο και περισσότερο αφόρητη λόγω του θορύβου. Αναγκαζόμαστε να έχουμε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, να ησυχάσουμε, να ηρεμήσουμε. Τη «νύφη» την πληρώνουν περισσότερο τα μικρά παιδιά, τα παιδιά που διαβάζουν αλλά και οι ηλικιωμένοι, που βρίσκονται τις περισσότερες ώρες στο σπίτι.

Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Το πρόβλημα το δημιουργούν κυρίως τα μηχανάκια όλων των κυβικών με τις κομμένες εξατμίσεις, αλλά και τα αυτοκίνητα, που τρέχουν στους δρόμους με υπερβολική ταχύτητα όλες τις ώρες, και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας και τις μεταμεσονύχτιες. Αμφισβητείται κάθε έννοια σεβασμού στον συνάνθρωπο, κάθε έννοια ευνομούμενης πόλης μπροστά στην κακώς εννοούμενη «διασκέδαση» των οδηγών. Η έλλειψη αστυνόμευσης, η έλλειψη ενημέρωσης και προειδοποίησης των οδηγών καθώς και η μη ύπαρξη πινακίδων και σήμανσης, δίνουν την εικόνα της μη ελεγχόμενης αστικής περιοχής.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ;
Η ησυχία και η ανάγκη για ξεκούραση και ηρεμία αποτελούν αναντικατάστατο κοινωνικό αγαθό, το οποίο προστατεύεται με νόμους και ευρωπαϊκές οδηγίες και οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε και να υπερασπίσουμε.

ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ…
Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν φτάνει μόνο η αγανάκτηση και η απλή διαμαρτυρία

Ζητάμε από την αστυνομική διεύθυνση και τον δήμο να πάρουν άμεσα μέτρα και να προστατέψουν την ποιότητα της ζωής μας και την υγεία μας. Υπενθυμίζουμε ότι είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να ζούμε σε ένα προστατευμένο αστικό περιβάλλον, το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται χάρη αλλά καθήκον της πολιτείας και του δήμου.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους Λαμιώτες να ευαισθητοποιηθούν, να σεβαστούν, να περιφρουρήσουν, να διαφυλάξουν αλλά και να διεκδικήσουν το αυτονόητο: το δικαίωμα στην ξεκούραση, την ησυχία στο σπίτι και την ηρεμία αλλά και την σωματική και ψυχική τους υγεία

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΘΟΡΥΒΟΥ – ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
Ήρθε η ώρα της εκστρατείας κατά της ηχορύπανσης και του θορύβου. Προτείνουμε.

– Ενίσχυση της αστυνόμευση στα πλαίσια της αντιμετώπισης 1) της παραβίασης των ορίων ταχύτητας στην πόλη, 2) της πλημμελούς λειτουργίας των εξατμίσεων και 3) της πρόκλησης θορύβου κατά τις ώρες κοινής ησυχίας
– Έντυπο ενημερωτικό υλικό για να μοιραστεί σε όλους τους χώρους
– Ειδική ενημέρωση στα σχολεία από τους καθηγητές και την επιτροπή των κατοίκων
– Συζητήσεις στα ΜΜΕ, διαφημιστικά τηλεοπτικά – ραδιοφωνικά σποτς
– Πινακίδες ενημερωτικές για τα όρια ταχύτητας στην πόλη και την τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας
– Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «σύγχρονες πόλεις και ηχορύπανση»
– Απαγόρευση της κυκλοφορίας των μηχανών μεγάλου κυβισμού τις μεταμεσονύχτιες ώρες
– Ειδικά σήματα και φανάρια σε κεντρικές αρτηρίες, όπως η Υψηλάντη
– Ραντάρ στην Υψηλάντη για τον έλεγχο της ταχύτητας στα διερχόμενα αυτοκίνητα και τις μηχανές

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

Ο θόρυβος στην οδό Υψηλάντη και η ποιότητα της ζωής μας


Αγαπητοί συμπολίτες, κάτοικοι της οδού Υψηλάντη.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θόρυβος είναι υπεύθυνος για πληθώρα προβλημάτων που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο δημιουργώντας άμεσο αντίκτυπο τόσο στην υγεία του όσο και στην ποιότητα ζωής του. Προβλήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις, η συσσώρευση άγχους στον ήδη επιβαρημένο ανθρώπινο οργανισμό και τα ανυπολόγιστα κρούσματα βλάβης της ακοής, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου της ηχορύπανσης.

Ζούμε σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης μας. Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η ζωή μας γίνεται όλο και περισσότερο αφόρητη λόγω του θορύβου. Βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού και δεν μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες και τα παράθυρα, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, να ησυχάσουμε, να ηρεμήσουμε. Τη «νύφη» την πληρώνουν περισσότερο τα μικρά παιδιά, τα παιδιά που διαβάζουν αλλά και οι ηλικιωμένοι, που βρίσκονται τις περισσότερες ώρες στο σπίτι.

Το πρόβλημα το δημιουργούν κυρίως τα μηχανάκια όλων των κυβικών με τις κομμένες εξατμίσεις, αλλά και τα αυτοκίνητα, που ανεβαίνουν την Υψηλάντη «με χίλια» όλες τις ώρες, και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας και τις μεταμεσονύχτιες. Δεν φτάνει η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, δεν φτάνει η τσιμεντοποίηση και της πιο μικρής σπιθαμής γης, έχουμε χάσει κι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά, αυτό της ησυχίας και της ξεκούρασης. Αμφισβητείται κάθε έννοια σεβασμού στον συνάνθρωπο, κάθε έννοια ευνομούμενης πολιτείας μπροστά στην κακώς εννοούμενη «διασκέδαση» των οδηγών. Η έλλειψη αστυνόμευσης, η έλλειψη ενημέρωσης και αυστηρής προειδοποίηση των οδηγών καθώς και η μη ύπαρξη πινακίδων και σήμανσης, κάθε άλλο παρά δίνουν την εικόνα ελεγχόμενης αστικής περιοχής.

Η ησυχία και η ανάγκη για ξεκούραση και ηρεμία αποτελούν αναντικατάστατα κοινωνικά αγαθά, που προστατεύονται με νόμους και οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε και να υπερασπίσουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει την Οδηγία 2002/49/EC, με σκοπό να καθορίσει μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ηχορύπανσης στην ανθρώπινη υγεία. Η Οδηγία επικεντρώνεται στο θόρυβο στο αστικό περιβάλλον, μέσω της χαρτογράφησης, της ενημέρωσης του κοινού για τις επιπτώσεις και την ανάπτυξη σχεδίων δράσης

Λέμε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας και το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας και την διαμαρτυρία μας. Ζητάμε και απαιτούμε από την αστυνομική διεύθυνση και τον δήμο να παρέμβουν και να λάβουν άμεσα μέτρα και να προστατέψουν την ποιότητα της ζωής μας και την υγεία μας. Παράλληλα υπενθυμίζουμε ότι είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να ζούμε σε ένα προστατευμένο αστικό περιβάλλον, το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται χάρη, αλλά καθήκον της πολιτείας και του δήμου.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους Λαμιώτες να ευαισθητοποιηθούν, να σεβαστούν, να περιφρουρήσουν, να διαφυλάξουν αλλά και να διεκδικήσουν το αυτονόητο: το δικαίωμα στην ξεκούραση, την ησυχία στο σπίτι και την ηρεμία

Σας καλούμε όλους την Τετάρτη 4 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη να συζητήσουμε προτάσεις και τρόπους αντίδρασης

————————————-
Στέφανος Σταμέλλος
τηλ 22310-21007

e-mail:sstamell@otenet.gr

Ηχορύπανση στη Λαμία:
Μην ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει.
Εμείς φταίμε με την εμπιστοσύνη, που δείχνουμε

05.02.2005
Η ηχορύπανση στην οδό Υψηλάντου και στη Λαμία συνεχίζεται. Αφόρητη ήταν η κατάσταση, αφόρητη είναι. Είναι γεγονός ότι εμείς, οι κάτοικοι και η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης, δείξαμε υπερβολική εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις του δημάρχου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Δεν έπρεπε, αλλά τα λόγια τους ήταν πολύ πειστικά. «Μου λύνετε τα χέρια» ήταν τα λόγια του δημάρχου κ Κοτρωνιά. «Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ενταθεί η αστυνόμευση» η υπόσχεση του τότε Αστυνομικού Διευθυντή, του κ Γαλανού. Είδατε εσείς τίποτα;

Του λύσαμε τα χέρια, μας είπε με έμφαση ο κ δήμαρχος, αρχές Αυγούστου, που τον επισκεφθήκαμε. Του λύσαμε τα χέρια, σκεφθήκαμε κι εμείς, για να απευθυνθεί προς κάθε κατεύθυνση και αρμόδια αρχή και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αλλά ταυτόχρονα να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθεί απόφαση για μια κοινή προσπάθεια όλων, μια εκστρατεία κατά της ηχορύπανσης.

Ο κ Γαλανός μας είπε, μην περιμένετε τίποτα μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου, γιατί τώρα έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουμε πολλούς αστυνομικούς αποσπασμένους στην Αθήνα. Αμέσως μετά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την αστυνόμευση. Aντε να τελειώσουν και οι Παραολυμπιακοί, είπαμε. Τους εμπιστευτήκαμε.

Θα ήθελα, με όλο το σεβασμό, να τους ρωτήσω. Πειράζει που δεν τους εμπιστευόμαστε πια; Πειράζει που τους θεωρούμε αναξιόπιστους; Πρέπει να έρθουν οι μελέτες του ΠΕΧΩΔΕ και οι επιστημονικές μετρήσεις για να πιστέψουν ότι η πόλη μας είναι πράγματι πρώτη στο θόρυβο πανελλαδικά; Δεν το βλέπουμε, δεν το ζούμε; Τους αφήνει αυτό αδιάφορους;

Να οι προτάσεις της Επιτροπής των κατοίκων της οδού Υψηλάντου για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης:
Να ενισχυθεί η αστυνόμευση για την παραβίαση των ορίων ταχύτητας στην πόλη, την πλημμελή λειτουργία των εξατμίσεων των μηχανών και την τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας
Να εκδοθεί ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και να μοιραστεί σε όλους τους χώρους
Να γίνει ειδική ενημέρωση στα σχολεία από τους καθηγητές και την επιτροπή των κατοίκων
Να γίνουν συζητήσεις στα ΜΜΕ και να παιχθούν διαφημιστικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτς
Να τοποθετηθούν πινακίδες ενημερωτικές για τα όρια ταχύτητας στην πόλη και την τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας
Να πραγματοποιηθεί Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες πόλεις και Ηχορύπανση»
Να μπουν ειδικά σήματα και φανάρια σε κεντρικές αρτηρίες, όπως η Υψηλάντη
Να τοποθετηθούν ραντάρ στην Υψηλάντη για τον έλεγχο της ταχύτητας στα διερχόμενα αυτοκίνητα και τις μηχανές
Τόσο περίεργες και δύσκολες είναι; Καμία δεν είναι υλοποιήσιμη;

Στέφανος Σταμέλλος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top