sstamellos

sstamellos

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ!

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Το απόγευμα της 19ης Ιουνίου ο Ζωγραφιώτικος λαός έγραψε τη δική του ιστορία, παλεύοντας για καλύτερους όρους ζωής, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει το κτήμα Ζωγράφου, τον τελευταίο αδόμητο χώρο στην καρδιά της συνοικίας.

Ύστερα από εβδομάδες προετοιμασίας, η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για το Κτήμα Ζωγράφου οργάνωσε και πραγματοποίησε επιτυχημένη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της γειτονιάς με κεντρικό σύνθημα «Καζάκο, Σουφλιά, ακούστε το καλά, Εμπορικό δε χτίζεται σ’ αυτή τη γειτονιά». Aνθρωποι όλων των ηλικιών έδωσαν τον παλμό, στέλνοντας με τη φωνή τους ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στο Δήμο Ζωγράφου όσο και στο ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δε θα επιτρέψουν να χτιστεί ούτε μία σπιθαμή πράσινου στο χώρο του Κτήματος Ζωγράφου.

Η μεγάλη πορεία, κατέληξε στη κεντρική είσοδο της Βίλας, η οποία φυλασσόταν από δυνάμεις της αστυνομίας. Αυτό δεν εμπόδισε το ορμητικό πλήθος να εισχωρήσει στο χώρο του κτήματος ειρηνικά, από την πλαϊνή είσοδο. Ακολούθησαν δυνάμεις των ΜΑΤ, που με εχθρικές διαθέσεις μπήκαν να φοβερίσουν –ποιον;– τον κόσμο που ήθελε να χαρεί το δημόσιο χώρο του κτήματος και που αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, ενώ ένα ελικόπτερο έκανε συνεχώς γύρους πάνω από το χώρο, ξυπνώντας μνήμες από άλλες εποχές.

Οι πόρτες όμως είχαν πια ανοίξει και το γλέντι άρχισε. Μουσική, χορός, κρασί και κεράσματα κάτω απ’ το φως του φεγγαριού. Τα δέντρα ανέδυαν τη δροσιά τους, σα να μην ήμασταν πια στο κέντρο της Αθήνας, αλλά κάπου μακριά από τα τσιμεντένια μεγαθήρια που μας καταδυναστεύουν καθημερινά.

Η εκδήλωση σφραγίστηκε με επιτυχία. Ο κόσμος αποχώρησε πανηγυρικά και έχοντας γίνει όλοι πια μια μεγάλη παρέα, νιώσαμε την ανάγκη να μεταφέρουμε το κλίμα της νίκης έξω από το μαντρότοιχο που ως εκείνη την ώρα χώριζε το Ζωγραφιώτικο λαό από το κτήμα. Σε μια συμβολική κίνηση, το πλήθος σήκωσε την πελώρια κεντρική πόρτα του κτήματος, μεταφέροντάς την θριαμβευτικά στην κεντρική πλατεία της συνοικίας και αφήνοντάς την εκεί με σαφέστατο μήνυμα: «Το Κτήμα Ζωγράφου να γίνει κτήμα του λαού!»

Την επομένη το πρωί ο Δήμαρχος φρόντισε η πόρτα να μπει κακήν κακώς στη θέση της, θέλοντας έτσι να διαγράψει το μεγάλο γεγονός που προηγήθηκε.

Η πόρτα όμως δεν είναι παρά μια μικρή λεπτομέρεια μπροστά στον τεράστιο αγώνα που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ξεκινήσει. Σ’ αυτό το διάστημα έχουμε καταφέρει πολλά. Και δε θα σταματήσουμε μέχρι να κερδίσουμε τη μεγαλύτερη μάχη: Να χαρακτηριστεί το Κτήμα Ζωγράφου χώρος υψηλού πρασίνου, με απαλλοτρίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είμαστε ενωμένοι. Η φωνή μας ενώνεται με χιλιάδες άλλες φωνές και όλοι μαζί βροντοφωνάζουμε: «Κάτω τα χέρια από το πράσινο! Το πράσινο ανήκει σε όλο το λαό!»

Ευτυχία Κίτσιου

Scroll to Top