sstamellos

sstamellos

ΟΧΙ στην δημιουργία του Π.Ο.Κ.Ε.Α στο Πάρκο Γουδή


WWF Ελλάς
Φιλελλήνων 26
105 58 Αθήνα
Tηλ.: 210 331 4893
Fax: 210 324 7578
d.karavellas@wwf.gr
www.wwf.gr

Αρ. Πρωτ.: 297/7-08

Προς:
1. κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Υπουργό Εσωτερικών
2. κ. Γεώργιο Σουφλιά, Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
3. κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη, Υπουργό Οικονομικών
4. κ. Μιχάλη Λιάπη, Υπουργό Πολιτισμού
5. κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης
«Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Με εξαιρετική ανησυχία αντιμετωπίζουμε το σχέδιο νόμου «Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας» (ΠΟΚΕΑ), δια του οποίου προωθείται η ανακατασκευή παλαιών και η χωροθέτηση κτιριακών εγκαταστάσεων σε χώρο αδόμητο, χώρο που έχει ενταχθεί στο ζωτικής σημασίας για την Αθήνα σχέδιο δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Θεωρώντας πως δεν έχει σημασία να υπεισέλθουμε στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων του ΠΟΚΕΑ, εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με τη συνέχιση του κατατεμαχισμού ενός ελεύθερου χώρου με έντονο φυσικό χαρακτήρα. Ο χώρος αυτός θα έπρεπε να θωρακιστεί νομικά, να διαμορφωθεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο και να αποδοθεί για χρήση και προστασία στους ταλαιπωρημένους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν λογική και αναμενόμενη πράξη κάθε πολιτικής ηγεσίας της χώρας που πραγματικά ενδιαφέρεται για την επί της ουσίας βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος στην Αθήνα και της καθημερινότητας των κατοίκων της. Aντ’ αυτού όμως, με θλίψη παρακολουθούμε την εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία σταθερή υποβάθμιση και κατακερματισμό του χώρου αυτού, με μόνη αναλαμπή την προ εικοσαετίας ένταξη της περιοχής στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και την ολοκλήρωση πρωτοποριακής μελέτης για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου.»

Επιτρέψτε μας να υπενθυμίσουμε τα κάτωθι σημαντικά δεδομένα για την περιοχή Γουδή:

1. Έχει χαρακτηρισθεί ως «Μητροπολιτικός χώρος πρασίνου», βάσει του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (1985) και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αθήνας (1988). Εμπίπτει στις διατάξεις του Π.Δ.της 31.8/20.10.1978 «Περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού» (ΦΕΚ Δ’ 544) και καθορίζεται ως Β Ζώνη Προστασίας. Σε αυτήν τη ζώνη επιτρέπεται μεν η ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες όμως θα πρέπει να είναι κοινωφελείς (άρα μη-κερδοσκοπικές) και προφανώς θα πρέπει να είναι ήπιες ώστε να μην επιβαρύνουν περαιτέρω την περιοχή.

2. Πέριξ της περιοχής αυτής ήδη λειτουργούν εννέα νοσοκομεία, τρία υπουργεία, πανεπιστημιακά και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, στρατόπεδα. Κατά παράβαση μάλιστα αρχικών σχεδιασμών και πολιτικών δεσμεύσεων του παρελθόντος, προ ολίγων ετών αποφασίστηκε η μονιμοποίηση των αρχικά «προσωρινών» ολυμπιακών εγκαταστάσεων μπάντμιγκτον. Με δεδομένο ότι η περιοχή περιβάλλεται από πυκνό οικιστικό ιστό πέντε δήμων, θεωρούμε πως θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί ως υπερκορεσμένη.

3. Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας έχει από το 1999 ολοκληρώσει μελέτη για τη δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί – Ιλισός». Σύμφωνα με αυτήν την ολοκληρωμένη πρόταση, προβλέπεται η οικολογική αναβάθμιση της περιοχής και η μετατροπή της σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου υψηλής ποιότητας, με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού αναψυχής και χωρίς καμία προσθήκη δόμησης, πέραν της επανάχρησης των ιστορικών πρώην στρατιωτικών κτιρίων .

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί, ο νομοθέτης του 1978 προνόησε για την εξασφάλιση ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου σε μια πόλη που υπέφερε και εξακολουθεί να υποφέρει από ανεξέλεγκτη και ασφυκτική δόμηση. Όπως και εσείς γνωρίζετε, η Αθήνα διαθέτει το χαμηλότερο ανά κάτοικο ποσοστό πρασίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πόλη και οι κάτοικοί της ασφυκτιούν από την έλλειψη ανοιχτών φυσικών χώρων που λειτουργούν ως καταφύγια βιοποικιλότητας και χώροι αναψυχής και ξεκούρασης, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και συμβάλλουν σημαντικά στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Θεωρούμε πως η υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου πρέπει να αντιμετωπισθεί ως προτεραιότητα από τα υπουργεία σας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι το WWF Ελλάς θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις που αφορούν την περιοχή και ευχαρίστως θα βρεθούν αρωγοί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία σας για δημιουργία αυτού του σημαντικού πνεύμονα πρασίνου για το λεκανοπέδιο Αττικής. Εκτιμούμε πως η άμεση εκ μέρους σας ανάκληση του εν λόγω νομοσχεδίου και η κατάθεση νέου για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου θα αποτελέσει έμπρακτη και αξιέπαινη απόδειξη της ευαισθησίας που κάθε πολιτικός πρέπει να έχει για θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες και συνεργασία.

Με τιμή,
Δημήτρης Καραβέλλας
Διευθυντής WWF Eλλάς

Κοινοποίηση:

1. κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, Πρωθυπουργό
2. κ. Γιώργο Παπανδρέου, Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ
3. κ. Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέα, ΚΚΕ
4. κ. Αλέξη Τσίπρα, Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ
5. κ. Αλέξανδρο Αλαβάνο, Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ
6. κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, Πρόεδρο ΛΑΟΣ
7. κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Υπουργό Εθνικής Aμυνας
8. κ. Ντίνα Μπέη, Υπερνομάρχη Αθηνών – Πειραιώς
9. κ. Νικήτα Κακλαμάνη, Δήμαρχο Αθήνας
10. κ. Βασίλειο Ξύδη, Δήμαρχο Παπάγου
11. κ. Γιάννη Καζάκο, Δήμαρχο Ζωγράφου
12. κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη, Πρύτανη Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου
13. κ. Χρήστο Κίττα, Πρύτανη, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
14. κ. Γεώργιο Ζέρβα, Πρύτανη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
15. κ. Γιάννη Αλαβάνο, Πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής, ΤΕΕ
16. κ. Δημήτρη Παξινό, Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
17. κ. Γιάννη Παναγόπουλο, Πρόεδρο ΓΣΕΕ
18. κ. Σπύρο Παπασπύρο, Πρόεδρο ΑΔΕΔΥ
19. Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων

Scroll to Top