sstamellos

sstamellos

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι κοινωνικοί φορείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με το νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε στις 30/3 από το ΥΠΠΟ σχετικά με αδειοδότηση, χρήσεις, λειτουργίες ολυμπιακών εγκαταστάσεων κ.λ.π, για τους παρακάτω συνοπτικά λόγους:

1. Στις υφιστάμενες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις προστίθενται ή καθιερώνονται υπέρμετρες εμπορικές χρήσεις και διατηρούνται ή αυξάνονται οι εξαιρετικά υψηλοί όροι δόμησης.

2. Νομιμοποιούνται οι «προσωρινές» ολυμπιακές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι τώρα αυθαίρετες και θα έπρεπε, σύμφωνα με τον νόμο, να κατεδαφιστούν 6 μήνες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

3. Αντί να γίνει το έργο "Ολυμπιακό πράσινο", οι ελεύθεροι χώροι γύρω από τις εγκαταστάσεις δομούνται ανεξέλεγκτα, υπό το πρόσχημα «προσωρινών-λυόμενων κατασκευών» , οι οποίες προορίζονται επίσης για εμπορικές χρήσεις.

4. Χιλιάδες στρέμματα δημόσιων εκτάσεων και 15 ολυμπιακές εγκαταστάσεις εκχωρούνται στην «Ολυμπιακά Ακίνητα» Α.Ε., μία ιδιωτική εταιρεία που δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, με σκοπό να παραχωρηθούν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων, ή ακόμα και να πουληθούν.

5. Το νομοσχέδιο θέτει εκτός εθνικού θεσμικού πλαισίου τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις , δημιουργώντας ελεύθερες εμπορικές –επιχειρηματικές ζώνες μέσα στις πόλεις (όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο και το Ηράκλειο). Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις αυτές ανατρέπεται η ισχύουσα πολεοδομική-περιβαλλοντική νομοθεσία, παύουν να ισχύουν διατάξεις υγειονομικού και εργατικού δικαίου, δικαίου εμπορικών μισθώσεων , νόμιμα δικαιώματα συμβολαιογράφων-Ταμείου Νομικών-υποθηκοφυλάκων κ.λ.π. Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται η λειτουργία των εμπορικών και λοιπών καταστημάτων να επεκτείνεται, κατ’ εξαίρεση και «εκτός συνήθους ωραρίου, συμπεριλαμβανομένων των μη εργάσιμων ημερών και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών». Δηλαδή μπορεί να λειτουργούν όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

6. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά εξαιρεί τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τους περιβάλλοντες χώρους από τη δικαιοδοσία των αντίστοιχων Ο.Τ.Α, τις εντάσσει σε ένα ειδικό καθεστώς καταργώντας κάθε φόρο, τέλη, ΤΑΠ κλπ και θεσμοθετεί φόρο 2% στις εμπορικές δραστηριότητες, που θα διατίθεται στους Δήμους, χωρίς να υπάρχει όμως δέσμευση για τον τρόπο απόδοσης του φόρου.

7. Παρ’ όλο που οι εγκαταστάσεις παραχωρούνται σε ιδιώτες, η συντήρηση τους μεταφέρεται στη ΓΓ Αθλητισμού και θεσμοθετείται Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης με 160 υπαλλήλους που θα παρέχει τεχνική στήριξη των εγκαταστάσεων με κρατική χρηματοδότηση. Αυτό, ουσιαστικά, αποτελεί ένα «bonus» στους εργολάβους και τους επιχειρηματίες που θα αναλάβουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

8. Το νομοσχέδιο δημιουργεί νέο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων με ασάφειες στην αδειοδότηση (οικοδομικές άδειες, άδειες οικοδομικών εργασιών, άδειες ίδρυσης και λειτουργίας), και ασάφειες στον έλεγχο των επιχειρήσεων που θα χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ και να ξεκινήσει άμεσα ένας δημόσιος διάλογος για τα Ολυμπιακά συγκροτήματα, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί και ο πρωθυπουργός, στις 7/12/2004.

Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και οι ελεύθεροι χώροι τους πρέπει να αποδοθούν στην ελεύθερη και δωρεάν χρήση των κατοίκων και της νεολαίας, να μην εμπορευματικοποιηθούν και να μην ιδιωτικοποιηθούν

Θα αγωνιστούμε μαζί με τους πολίτες και τους φορείς που θα συντονιστούν μαζί μας με κάθε πρόσφορο μέσο, προσφεύγοντας στα ελληνικά δικαστήρια, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αθήνα 8/4/2005

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Το παραπάνω κείμενο προσυπογράφουν οι

¨ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Ν.Α. ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
¨ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
¨ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
¨ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
¨ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΑΛΙΜΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ-ΓΛΥΦΑΔΑΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ.
¨ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»
¨ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ / θεματική «πόλη-περιβάλλον»

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7512560, 210-3815430, 210-9828999, 210-8814717, 210-7721584, 210-7776425, 6937131389

Scroll to Top