sstamellos

sstamellos

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ;

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ:210-3241001 φαξ:210-3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ:2310-222503 φαξ:2310-421196

ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ;
Οικοπεδοποίηση Ελληνικού και Γήπεδο Παναθηναϊκού στο Γουδί:
Τα δάκρυα για το Πόρτο-Καρρά είναι κροκοδείλια,
όσο συνεχίζεται η κυριαρχία του κατασκευαστικού λόμπυ

Το παρόν της Αθήνας (όπως και των περισσότερων ελληνικών πόλε-ων) είναι από καιρό υποθηκευμένο. Γι’ αυτό ακριβώς οι μεγάλες άκτιστες ε-κτάσεις που απομένουν μέσα στην πόλη, έχουν ζωτική σημασία: αν χαθούν και αυτές, η πρωτεύουσα δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει βιώσιμη. Ορισμένους, όμως, η απλή αυτή λογική δε φαίνεται να τους πείθει:

– Στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, προχωρούν με κυβερνητική από-φαση οι διαδικασίες για «οικιστική ανάπτυξη» συνολικά 1100 στρεμμάτων (δυό φορές όσο ο Εθνικός Κήπος, το Ζάππειο και το Πεδίο του ¶ρεως μαζί). ¶λλα 1900 στρέμματα έχουν δεσμευθεί για ολυμπιακές εγκαταστάσεις που θα μείνουν και μετά τους αγώνες, για εκμετάλλευση από την «Ολυμπιακά ακίνητα Α.Ε.», που πρόσφατα μάλιστα μετατράπηκε νομοθετικά σε καθαρά ιδιωτική εταιρία. Στο υπόλοιπο μισό αεροδρόμιο θα παραμείνουν οι δύο βασικοί διά-δρομοι προσγείωσης και πάνω από 400 κτίρια με πλήθος παλαιές και νέες χρήσεις, ενώ θα προστεθούν νέα μεγάλη λεωφόρος και ξενοδοχειακό συγκρό-τημα. Η οικοπεδοποίηση έχει και υπερκομματική διάσταση, αφού ανάλογο σχέδιο είχαν εξαγγείλει παλαιότερες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας αλλά και πιο πρόσφατη μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου του Σ.Ε.Β. Εντυπωσια-κότερο από όλα είναι ότι η υπόσχεση για «Μητροπολιτικό Πάρκο» στο Ελλη-νικό δεν θίγεται καθόλου, αφού ο όρος δε σημαίνει μόνο χώρο πρασίνου αλλά και χώρο οργανωμένης εγκατάστασης δραστηριοτήτων.

-Την ίδια έννοια φαίνεται ότι θα έχει τελικά και το άλλο προγραμματισμένο «Μητροπολιτικό Πάρκο», αυτό στο Γουδί. Η διεκδίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊ-κός για κατασκευή ιδιόκτητου συγκροτήματος γηπέδου και εμπορικών λει-τουργιών σε δημόσια γη, είναι τελείως ασύμβατη με τις υπόλοιπες λειτουργίες του πάρκου: ελάχιστοι θα έκαναν τον περίπατό τους ανάμεσα σε στρατιές φι-λάθλων, ενώ προβληματική θα είναι η συνύπαρξη και με τα 9 συνολικά γειτο-νικά νοσοκομεία (ανάμεσά τους και ένα ειδικό για αναπνευστικές παθήσεις), αφού ο συνδυασμός της βίας στα γήπεδα με την προθυμία της αστυνομίας για απλόχερη χρήση χημικών αερίων δεν εγγυάται τίποτα καλό για τους ασθενείς. Ο επίμαχος χώρος βρίσκεται άλλωστε μέσα στη Β’ ζώνη προστασίας του Υ-μηττού και δίπλα στην κοίτη του Ιλισού, σε ένα από τα ελάχιστα σημεία που δεν έχουν μπαζωθεί, και προοριζόταν για Κέντρο Ευαισθητοποίησης για τον Υμηττό και το Αττικό τοπίο. Το κέντρο αυτό προφανώς θεωρείται πλέον περιττό, αν κρίνουμε από την πρόσφατη δήλωση της υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ ότι η δέσμευση του χώρου για γήπεδο του Παναθηναϊκού θα κατατεθεί για ψήφιση στην παρούσα Βουλή. Οι ανάγκες του Παναθηναϊκού θα μπορούσαν να καλυφθούν και με ηπιότερες λύσεις (π.χ. στο χρυσοπληρωμένο ΟΑΚΑ δεν θα αγωνίζεται κανείς), όμως οι ψήφοι που ελέγχουν οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες μετρούν σαφώς περισσότερο από την απλή λογική. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου οι τερατώδεις παρανομίες στα σχέδια για το νέο γήπεδο της Α.Ε.Κ., εξαργυρώνονται τελικά με την συμμετοχή του προέδρου της στους εκλογικούς συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ.

Διόλου καλύτερη δεν είναι δυστυχώς η κατάσταση ούτε με τις άλλες μεγά-λες άκτιστες εκτάσεις της πρωτεύουσας.
– Από τις ρυθμίσεις για τα 9000 στρέμματα του Ελαιώνα, προχωρά μόνο ό,τι έχει σχέση με τσιμέντο και ανοικοδόμηση. Τελματωμένα είναι αντίθετα τα προγράμματα εξυγίανσης, ενώ η ένταξη στο σχέδιο πόλης ανέβασε τις α-ξίες γης σε επίπεδα απαγορευτικά για εκτεταμένες απαλλοτριώσεις.
– Τα 1400 στρέμματα της Ομορφοκλησιάς (στα όρια Νέα Ιωνίας, Γαλατσίου και Ψυχικού) συνεχίζουν να διεκδικούνται από οικογένεια ιδιωτών με ισχυ-ρές διασυνδέσεις διαπλοκής. Ο νομικός σύμβουλος των διεκδικητών ήταν ταυτόχρονα νομικός σύμβουλος του «Αθήνα 2004» (που επέβαλε στην περιοχή το Ολυμπιακό Γυμναστήριο του πινγκ πονγκ, με αποζημιώσεις 8,3 δις προς τους διεκδικητές), αλλά και μέλος του Δ.Σ. της «Κτηματολόγιο Α.Ε.», με πιθανές προσβάσεις και στη νομοθετική πολιτική για το κτηματο-λόγιο. Η έκταση έχει από χρόνια κηρυχθεί αναδασωτέα, διατυπώνονται όμως φόβοι για ενδεχόμενες «φωτογραφίες» στο πρόσφατο αντισυνταγ-ματικό νομοθέτημα για τα δάση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν τους χώρους αυτούς αδιαπραγμάτευτους, καθώς η αξιοποίησή τους για πράσινο και ήπια αναψυχή αποτελεί απαραίτητο όρο για να γίνει η πόλη βιώσιμη. Επιλογές που θυσιάζουν την προοπτική αυ-τή σε σκοπιμότητες διαπλοκής ή εξαγοράς ψήφων δεν πλήττουν μόνο το πε-ριβάλλον αλλά και την ίδια τη δημοκρατία, αφού η ποιότητα ζωής αποτελεί δι-καίωμα όλων των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφρά-ζουν την αλληλεγγύη τους προς τους αγώνες για το Γουδί και το Ελληνικό, και θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε η επίθεση κατά των ελεύθερων χώρων να έχει και αυτή πολιτικό κόστος, ανάλογο με την υπόθεση του Πόρτο Καρρά.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΥΓ. Στο κλίμα αυτό έχει σημασία να θυμόμαστε ότι καμιά μάχη δεν δίνεται μόνο για την τιμή των όπλων. Σημειώνουμε λοιπόν ως με ικανοποίηση την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να εισακούσει τις αντιδράσεις και να παγώσει την εισαγωγή της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» στο Χρηματι-στήριο, τουλάχιστον μέχρι να κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η νο-μιμότητα της μετοχοποίησης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top