Αθήνα: Το «κέντρο» της χώρας µας, πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες που έρχονται για τα θαυµαστά Αρχαία µνηµεία και που αντικρίζουν το ένδοξο παρελθόν µε φόντο µια τσιµεντένια θάλασσα σ’ ένα αποπνικτικό περιβάλλον. Στατιστικά η πιο πυκνοδοµηµένη πόλη της Ευρώπης, µε αντιστοιχία µόλις 2,55 τ.µ. πράσινου ανά κάτοικο στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Μια πόλη πνιγµένη, στερηµένη από πάρκα, πλατείες, από πράσινο και καθαρό αέρα.
Ζωγράφου: Μια πολυσύχναστη συνοικία δίπλα στο κέντρο, που σφύζει από ζωή, µε την καρδιά Πανεπιστηµίου και Πολυτεχνείου να χτυπά εκεί. Με αµέτρητους παλιούς Ζωγραφιώτες και άλλους τόσους νέους κατοίκους. Στατιστικά ο πιο πυκνοδοµηµένος δήµος της Ευρώπης, µε αντιστοιχία µόλις 0,4 τ.µ. ελεύθερων χώρων ανά κάτοικο. Μια περιοχή που δεν της λείπουν κτίρια και άλλου είδους εγκαταστάσεις, αλλά έχει ανάγκη από χώρους πρασίνου και περιπάτου.
Δυστυχώς η δηµοτική αρχή κλείνει τα µάτια στις πραγµατικές ανάγκες μας και µε µοναδικό γνώµονα το κέρδος σχεδιάζει να καταστρέψει αρκετές πλατείες, διάσπαρτους πνεύµονες πρασίνου που είναι απαραίτητοι για την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.
Στο στόχαστρο είναι οι πλατείες Ελευθερίας στο Γουδί, Πλαστήρα στο παλιό τέρµα Ζωγράφου (περικλείεται από τις οδούς Κουσίδη-Πλαστήρα-Αγ.Νικολάου), Aνοιξης στο µέσο της λεωφόρου Παπάγου, Μερκάτη (στη συµβολή των οδών Ούλοφ Πάλµε & Παπάγου), όπου σε καθεµία από αυτές προβλέπεται η δηµιουργία γκαράζ, αφού προφανώς κοπούν όλα τα υπάρχοντα δέντρα. Δέντρα που είναι αδύνατο να φυτευτούν ξανά, αφού πάνω από γκαράζ το µοναδικό πράσινο που µπορεί να επιβιώσει (λόγω των εκποµπών καυσαερίων και του µικρού βάθους χώµατος) είναι το γκαζόν, που ξέρουµε πόσο ασύµφορο είναι για το περιβάλλον, καθώς χρειάζεται µεγάλες ποσότητες νερού και δεν έχει την ίδια ικανότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα με τα ψηλά δέντρα. Όσο για τις θέσεις στάθµευσης, έχει παρατηρηθεί ότι, αντί για να µειώσουν το κυκλοφοριακό, το οξύνουν, αφού δηµιουργούν την ψευδαίσθηση µιας λύσης, που όµως είναι ουτοπική λόγω του υψηλού κόστους του µισθώµατος.
Εκτός από τις προαναφερθείσες πλατείες, κινδυνεύει και µία έκταση 17 στρεµµάτων στο Νέο Τέρµα Ζωγράφου, όπου η δηµοτική αρχή φιλοδοξεί να οικοδομήσει νέο Δηµαρχιακό Μέγαρο και εκπαιδευτικό campus.
Όπως επίσης και το Κτήµα Ζωγράφου, µια έκταση 9,5 στρεµµάτων στο κέντρο της γειτονιάς, µέσα στο οποίο βρίσκεται το κτίριο της Βίλας Ζωγράφου. Εκεί η δηµοτική αρχή έχει εγκρίνει, και προσδοκά να εγκρίνει και το ΥΠΕΧΩΔΕ, την κατασκευή εµπορικού κέντρου 38.000 τ.µ., χωρίς να υπολογίζει την όξυνση του κυκλοφοριακού, την αύξηση της θερμοκρασίας και των ρύπων που αυτό συνεπάγεται.
Και σαν να µην έφταναν αυτά, ακόµα πιο κεντρικά, στην περιοχή Αγ. Χαραλάµπους Ιλισίων σχεδιάζεται η δηµιουργία 5ώροφου υπόγειου γκαράζ στη νησίδα-πλατεία πλάτους 10 μ. της Διοχάρους. Εκεί ζούνε 76 δέντρα, εκ των οποίων τα 25 περίπου έχουν ύψος 10-16 μ. και που ως τώρα έχει επιχειρηθεί κατ’ εξακολούθηση δηλητηριασµός τους µε φυτοτοξικό υγρό, ευτυχώς χωρίς αποτέλεσµα, χάρη στην έγκαιρη αντιµετώπιση από κατοίκους της περιοχής.
Με τη δηµοτική αρχή να παίρνει το δικό της δρόµο, αγνοώντας επιδεικτικά τις ανάγκες της πόλης µας για περισσότερο πράσινο, απλοί πολίτες που νοιάζονται για ένα καλύτερο µέλλον συσπειρώνονται δηµιουργώντας επιτροπές κατοίκων. Οι επιτροπές αγωνίζονται για όσα όφειλαν να είναι αυτονόητα και θα συνεχίσουν µέχρι να διασφαλιστεί η σωστή συντήρηση των υπαρχόντων χώρων πρασίνου καθώς και η δηµιουργία νέων.
Οι επιτροπές κατοίκων (Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για να γίνει το Κτήµα Ζωγράφου Κτήµα του Λαού, Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για την Πλατεία Πλαστήρα, Επιτροπή Κατοίκων Πλατείας Μερκάτη, Κίνηση Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αγ. Χαραλάµπους Ιλισίων [Διοχάρους]) ενώνονται. Την Παρασκευή 7 Νοεµβρίου στις 18:30 θα ξεκινήσει από την πλατεία Μερκάτη στου Ζωγράφου (Ούλοφ Πάλµε & Παπάγου) κοινή πορεία διαµαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα «Ούτε 1 κυβικό τσιµέντου στο δήµο µας!». Μετά την πορεία θα ακολουθήσει συγκέντρωση στην πλατεία Γαρδένια και γλέντι µε ζωντανή µουσική.
Οι πλατείες µας κινδυνεύουν. Οι τελευταίοι αδόµητοι χώροι απειλούνται. Δεν θα το επιτρέψουµε!
Ευτυχία Κίτσιου