sstamellos

sstamellos

Παραλία – ανοιχτή πόρτα στο Σαρωνικό

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
«Πολίτες εν δράσει…»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
29/11/2006

Παραλία – ανοιχτή πόρτα στο Σαρωνικό


Την Τρίτη 28/11/2006 έγινε Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο μας με μοναδικό θέμα την απόφαση για απάντηση στην επιστολή της «Ολυμπιακά Ακίνητα» Α.Ε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας μόνο, το Δεύτερο Σενάριο –λύση της επιστολής. Δηλαδή να φτιάξει ο δήμος ότι προβλέπει για την παραλία μας ο νόμος 3342/2005.
Διαφωνήσαμε ριζικά με αυτή την προοπτική, γιατί πιστεύουμε ότι η περιοχή μας είναι ήδη επιβαρημένη με τόνους τσιμέντο και δεν χρειάζεται άλλο.
Η επικεφαλής της κίνησής μας Βάσω Σταυροπούλου στην ομιλία της υποστήριξε:

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΑΜΑΤΟΣ
Όλη αυτά τα χρόνια, η δημοτική αρχή παρέμεινε απαθής απέναντι στο πρόβλημα της παραλίας. Δεν διεκδίκησε αποφασιστικά την παραχώρηση της παραλίας στο Δήμο Μοσχάτου και την ανάδειξή της σε υπερτοπικό πόλο αναψυχής και χώρο πρασίνου. Μόλις πρόσφατα, κάτω από το βάρος της πίεσης από την κινητοποίηση ομάδων και κινήσεων πολιτών, βγήκε από το λήθαργο δεκαετιών.
Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με τους νόμους του 2002 και 2005 που ρυθμίζουν την μεταολυμπιακή χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αλλά και τους ελεύθερους χώρους στο φαληρικό όρμο, επιτρέπουν μέσω της Α.Ε. «Ολυμπιακά Ακίνητα» την ακόμα μεγαλύτερη τσιμεντοποίηση της παραλίας και την απόδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα. Προβλέπονται για την παραλία μας εκτός από το γήπεδο του στίβου για τον Πειραιά, με εξέδρες για 3000 χιλιάδες θεατές, ύψους οκτώμισι μέτρων, και κτίσματα δύο χιλιάδων πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων για υποστηρικτικές χρήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων και εμπορικές χρήσεις. Η μισή έκταση από τα 240 στρέμματα παραδίδεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε απαθής τις προβλέψεις αυτές, χωρίς να προσφύγει δικαστικά κατά του Νόμου.

Εμείς που βλέπουμε ότι η μόνη διέξοδος και ανάσα ζωής για τους κατοίκους του Μοσχάτου είναι η παραλία, και που είδαμε την τσιμεντοποίηση του Φαληρικού όρμου, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι θεατές. Η παραλία της Καλλιθέας οικοδομήθηκε εξ ολοκλήρου, το μοντέλο ανάπτυξης του Σ.Ε.Φ. και ο περιβάλλων χώρος του προσφέρονται μόνο για εμπορικές χρήσεις και αποτελούν εμπόδιο για την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσα. Ο τελευταίος αδόμητος χώρος στην περιοχή παραμένει η έκταση μεταξύ Κηφισού και Ιλισού, δηλαδή η παραλία του Μοσχάτου.

Οφείλουμε ακόμα να επισημάνουμε ότι το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο είχε τη νομική αλλά όχι την πολιτική εξουσιοδότηση για να πάρει απόφαση, καθώς μόλις σε ένα μήνα λήγει η θητεία του. Παράλληλα καταστρατηγείται η απόφαση να παραπεμφθεί στο επόμενο Δ.Σ. και να δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή επεξεργασίας της τελικής πρότασης του Δήμου Μοσχάτου.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ “ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ…”

Α) Η παραλία στα διοικητικά όρια του Δήμου Μοσχάτου
Απαιτούμε άμεσα και χωρίς παρεκκλίσεις υπαγωγή της παραλιακής ζώνης στα διοικητικά όρια του Δήμου Μοσχάτου.

Β) Εφαρμογή των έργων υποδομής που προέβλεπε ο Νόμος του 2002
Οι Πολίτες εν δράσει απαιτούμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτείας με βάση το Νόμο του 2002 για τη Β’ Φάση των ολυμπιακών έργων όπως προβλέπονταν για την παραλία του Μοσχάτου και αφορούν τις απαραίτητες υποδομές και διαμορφώσεις.
 Βύθιση της υπερυψωμένης νέας παραλιακής λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας και μετακίνησή της προς τη θάλασσα
 Ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων (προβλεπόμενο κανάλι)
 Κατασκευή πεζοδιαβάσεων για πρόσβαση στην παραλία
 Βύθιση των γραμμών του τραμ στο επίπεδο της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος

Γ) Οι χρήσεις που προτείνουμε για την παραλία
Οι χρήσεις που ισχύουν για την παραλία μας από τον νόμο 3342/2005 προβλέπουν και εμπορικές δραστηριότητες στο χώρο. Εμείς διαφωνούμε και ζητάμε να αλλάξει ο νόμος για την παραλία μας, έτσι ώστε:
 Να χωροθετηθεί ο χώρος των διακοσίων πενήντα στρεμμάτων ως παραθαλάσσιο δημόσιο Aλσος
 Το μεγαλύτερο μέρος να γίνει πράσινο με χαμηλή και ψηλή βλάστηση
 Ανοικτός χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων (αμφιθέατρο ελαφράς κατασκευής).
 Να κατασκευαστεί ένα μικρό αναψυκτήριο χαμηλής, φιλικής κατασκευής προς το περιβάλλον και δημόσιας ιδιοκτησίας
 Ασφαλής και σύγχρονη παιδική χαρά
 Πίστα για skate board
 Δίκτυο ποδηλατόδρομων
 Δίκτυο μονοπατιών περιπάτου
 Περίφραξη και φύλαξη του χώρου
 Τη συντήρηση του χώρου μπορεί να αναλάβουν οι υπηρεσίες του Δήμου με μικρό επιπλέον κόστος
 Το πότισμα μπορεί να γίνει με χαμηλό κόστος (καθώς με βάση υφιστάμενη μελέτη μπορεί να γίνει χρήση νερού από το δίκτυο αποχέτευσης με εγκατάσταση μικρής μονάδας βιολογικού καθαρισμού ή μονάδα αφαλάτωσης)
 Χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (όπως φωτοβολταϊκά τόξα)

Δ) Πως πρέπει να κατασκευαστεί το έργο – βασικές πολιτικές αρχές
 Να αναγνωριστεί από την πολιτεία η ανάγκη περιβαλλοντικού ισοζυγίου ως αντιστάθμισμα της τραγικής υποβάθμισης της ποιότητας ζωής στην περιοχή μας, λόγω της λεωφόρου Κηφισού.
 Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε επιβεβλημένο η κεντρική εξουσία επειδή το κόστος κατασκευής είναι δυσανάλογο των οικονομικών δυνατοτήτων του δήμου Μοσχάτου την κατασκευή να την αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να διασωθεί το μόνο άνοιγμα της περιοχής μας προς την θάλασσα και να παραδώσει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προς ελεύθερη χρήση ένα παραθαλάσσιο Aλσος σύμφωνα με τις προτάσεις των Μοσχατιωτών.
 Καμία ανάμιξη ιδιωτικού κεφαλαίου στην παραλία

 Ούτε ένα κυβικό μέτρο τσιμέντου
 Καμία εμπορική χρήση
 Τροποποίηση του Ν. 3342/2005. Δε συμφωνούμε με την κατασκευή γηπέδου στίβου για τις ανάγκες των σωματείων του Πειραιά στην έκταση αυτή.
 Πλήρης παραχώρηση του συνόλου της έκτασης στο Δήμο του Μοσχάτου με πλήρη κυριότητα μετά την κατασκευή του πάρκου

Μπορεί ο κ. Παπαντώνης και οι δημοτικοί του σύμβουλοι να θέλουν να γίνουν «Ολυμπιακά Ακίνητα» Α.Ε στη θέση της «Ολυμπιακά Ακίνητα» Α.Ε., οι «Πολίτες εν δράσει…» όμως θεωρούν ότι η κατάσταση είναι ακόμη και σήμερα αναστρέψιμη. Η παραλία του Μοσχάτου μπορεί να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσα δροσιάς για την πόλη μας και τις γύρω περιοχές. Σε ένα άλσος με δέντρα δίπλα στη θάλασσα, με παιδική χαρά και παγκάκια. Δηλαδή σε ένα χώρο ελεύθερο, φιλικό, ανοικτό σε όλους. Και αυτό το χώρο τον έχει ανάγκη το Μοσχάτο.
Θεωρούμε ότι ο νόμος 3342/2005 βρίσκεται στα όρια της συνταγματικότητας και θα προσφεύγουμε στα δικαστήρια κάθε φορά που με βάση το νόμο 3342/2005 θα εκδίδεται άδεια οικοδομικών εργασιών.

Scroll to Top