sstamellos

sstamellos

Παραλία των Αγίων Αποστόλων (Χανιά)-εκδηλώσεις

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις
στην παραλία των Αγίων Αποστόλων (Χανιά)

Με στόχο να υπενθυμίσουμε τη μόνιμη απειλή εκποίησης της περιοχής των Αγίων Αποστόλων, να συσπειρώσουμε περισσότερο τους συμπολίτες μας για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου αλλά και για να προωθήσουμε συγκεκριμένες ενέργειες για το σταμάτημα της υποβάθμισης της περιοχής, ετοιμάζουμε ένα διήμερο εκδηλώσεων στις 5 και 6 Αυγούστου. Διήμερο που θέλουμε να δημιουργήσει «πεδίο δράσης» για πολλούς, να παρακινήσει σε δράση και να μαζικοποιήσει περισσότερο τον αγώνα μας, πράγμα απαραίτητο καθώς αυτό το καλοκαίρι η κυβέρνηση -μέσα στην υπόλοιπη καταιγίδα ενάντια στα δικαιώματά μας- ετοιμάζει νόμους «σκούπα» για να ξεπουληθούν και να χτιστούν τα τουριστικά «φιλέτα» του ΕΟΤ. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη θέσπιση Πολεοδομικού Σχεδίου της ευρύτερης περιοχής, ενώ υπάρχει και μια πολύ έντονη «κόντρα» ανάμεσα στους δυό εμπλεκόμενους στην περιοχή δήμους (Ν. Κυδωνίας και Χανίων) για τη διαχείριση του αιγιαλού.
Το μέχρι τώρα πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το εξής:

– Την Τρίτη 2 Αυγούστου το απόγευμα στο Δημαρχείο Χανίων θα πραγματοποιηθεί ομιλία και συζήτηση με θέμα την ιστορία της περιοχής των Αγίων Αποστόλων. Θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων.
– Παρασκευή 5 Αυγούστου το βράδυ θα γίνει στην παραλία συζήτηση με θέμα: «Προβλήματα των ακτών και των ελεύθερων χώρων και προστασία τους», με τη συμμετοχή και Επιτροπών Προστασίας Ελεύθερων Χώρων από άλλες περιοχές.
– Σάββατο 6 Αυγούστου 2005 το πρωί θα γίνει ποδηλατοπορεία από τα Χανιά προς τους Αγίους Αποστόλους και καθαρισμός του πευκοδάσους. Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην παραλία θα γίνει συζήτηση με θέμα «Προτάσεις για το μέλλον της περιοχής των Αγίων Αποστόλων» με τη συμμετοχή φορέων που συμμετέχουν στην Επιτροπή, των Δήμων Χανίων και Νέας Κυδωνίας κλπ.
– Παράλληλα θα γίνουν συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις που προς το παρόν διερευνούνται.

Η προετοιμασία για το διήμερο έχει ήδη ξεκινήσει και απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας. Η Επιτροπή Αγώνα θα συνεδριάζει για την οργάνωση των εκδηλώσεων στην παραλία των Αγίων Αποστόλων, απέναντι από το γήπεδο ποδοσφαίρου (στο σημείο που είναι το τραπεζάκι της Επιτροπής την Καθαρά Δευτέρα), κάθε Δευτέρα στις 7:00 μ.μ. Από τους εκτός Χανίων φίλους περιμένουμε οποιαδήποτε ιδέα ή προσφορά (υλικό από αντίστοιχες επιτροπές υπεράσπισης δημόσιων και ελεύθερων χώρων, προτάσεις για εκδηλώσεις, πιθανά σχετικά ντοκιμαντέρ ή ότι άλλο) και βέβαια τη φυσική συμμετοχή τους.(Όποιος ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά). Ακολουθεί ένα ενημερωτικό για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή και το ζήτημα.
Για επικοινωνία
Γιώργος Βλοντάκης (Τηλ.-ΦΑΞ 2821049018, gvlonta@cha.forthnet.gr)
Ρούλα Μουτσέλου(2821057790, 6973338121,roumouts@yahoo.gr)
Η φωνή των πολιτών θα σταματήσει τα σχέδια των πωλητών

H περιοχή των Αγίων Αποστόλων (580 στρέμματα) -λίγο έξω από την πόλη των Χανίων- περιλαμβάνει τρία ακρωτήρια, τέσσερις παραλίες και δασάκια με πεύκα. Είναι ένας από τους τελευταίους πνεύμονες της βορειοδυτικής Κρήτης, καθώς η άναρχη τουριστική ανάπτυξη έχει σπείρει παντού -ακόμα και πάνω στο κύμα- ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, καθιστώντας τις παραλίες απαγορευμένες για τον κόσμο. Στους Αγ. Αποστόλους, τόπο ιστορικά φορτισμένο (παιδικές κατασκηνώσεις, στρατόπεδο αιχμαλώτων κατά τη μάχη της Κρήτης, στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων για λίγο επί Χούντας κ.λ.π.), πηγαίνει η πλειοψηφία των Χανιωτών για μπάνιο, τρέξιμο, μπάλα, περίπατο στο άλσος και στα ακρωτήρια, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες.
Η περιοχή παραμένει η μόνη ελεύθερη κοντά στην πόλη, καθώς αποτελεί δημόσια περιουσία. Για πόσο ακόμα; Πρώην και νύν κυβέρνηση σχεδιάζουν «αξιοποίηση» παντού. Προς όφελος τίνων και με ποιο τίμημα; Τί θεωρούν «αξιοποίηση» και «ανάπτυξη»; Τα εισιτήρια στις οργανωμένες πλαζ και τον αποκλεισμό του λαού από τις παραλίες που θα προορίζονται για τους πελάτες ξενοδοχείων; Την τσιμεντοποίηση και την καταστροφή του πευκοδάσους; Την ζούμε αυτή την «αξιοποίηση» στον υπόλοιπο βόρειο άξονα, δίχως τετραγωνικό ελεύθερου χώρου, με ομπρέλες-ξαπλώστρες παντού, με ξενοδοχεία να χτίζονται κι ας πέφτει κάθε χρόνο ο τουρισμός. Η περιοχή των Αγίων Αποστόλων έχει ήδη αξία ακριβώς γιατί αποτελεί μια παραλία, ένα χώρο αναψυχής ελεύθερο για όλους.

Οι απειλές για την περιοχή εντάθηκαν το 2000 όταν η περιουσία του ΕΟΤ πέρασε στην εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ Α.Ε.). Τα σχέδια «αξιοποίησης» πήραν συγκεκριμένη μορφή: Δημιουργία 50-70 τουριστικών επαύλεων, ανέγερση τουριστικού χωριού 1.000 κλινών, συνεδριακού κέντρου και μέρος της υπόλοιπης έκτασης για τα απαραίτητα πάρκινγκ. Από τις παραλίες της περιοχής, η μια θα μετατρεπόταν σε «αυλή» των εγκαταστάσεων, ενώ στη δεύτερη προβλεπόταν «οργανωμένη ακτή» με εισιτήριο. Τρία ακόμη στρέμματα θα μετατρέπονταν σε εμπορικό κέντρο «προώθησης τοπικών προϊόντων», ενώ η «αξιοποίηση» προβλεπόταν να ολοκληρωθεί με τη δημιουργία Κέντρου Θαλασσοθεραπείας και εγκαταστάσεων διημέρευσης. Κι όλα αυτά τη στιγμή που όλος ο κάμπος στη γύρω περιοχή χτίζεται άναρχα και τα Χανιά ασφυκτιούν. Πέρα από αυτά, η εγκατάλειψή της περιοχής από την τοπική αυτοδιοίκηση προκαλεί μεγάλα προβλήματα: Καταπατήσεις, καταστροφή αμμοθινών, παράνομες διανοίξεις δρόμων, μπαζώματα και σκουπίδια. Καταστροφικές επεμβάσεις από επιχειρηματίες (ξενοδοχεία, ταβέρνες, καντίνες ομπρέλες), κίνδυνος καταστροφής του άλσους και πυρκαγιάς στο πευκοδάσος, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες να ανεβαίνουν στα ακρωτήρια, εκτός δρόμου, καταστρέφοντας τη βλάστηση και το έδαφος που διαβρώνεται και φεύγει, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στη θάλασσα (λύματα από σπίτια και ξενοδοχεία). Πιστεύουμε πως πρέπει άμεσα να ανατραπεί αυτή η άθλια εικόνα, και η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει την τοπική αυτοδιοίκηση. (Η διαχείριση της γίνεται -υποτίθεται από κοινού- από τους δήμους Χανίων και Ν. Κυδωνίας).

Οι Χανιώτες αντιδρούν έντονα στην υποβάθμιση και τα σχέδια της Ε.Τ.Α. Το 2000, συγκροτήθηκε η Επιτροπή ενάντια στο ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων, από δεκάδες φορείς, δημοτικά και νομαρχιακά σχήματα, σωματεία, συλλόγους, οικολογικές κινήσεις και πολιτικά κόμματα, με σύνθημα «Οι ¶γιοι Απόστολοι ανήκουν στους πολίτες, όχι στους πωλητές!». Ως σήμερα πάνω από 10.500 Χανιώτες με την υπογραφή τους απαιτούν από την πολιτεία «να βάλει τις ανάγκες και το όφελος των πολλών πάνω από το πρόσκαιρο οικονομικό όφελος και τα κέρδη των λίγων». Με τη συμμετοχή τους στις δράσεις της επιτροπής (αναδασώσεις, καθαρισμοί, Καθαρή Δευτέρα στην παραλία με τη συμμετοχή χιλιάδων Χανιωτών, μαζική εκδήλωση το καλοκαίρι του 2001 κ.α.) δηλώνουν πως δεν θα παραχωρήσουν το τελευταίο κομμάτι φυσικού περιβάλλοντος στις αδηφάγες διαθέσεις όποιων «επενδυτών». Ο αγώνας αυτός εντάσσεται στον γενικότερο αγώνα σ’ όλη την Ελλάδα για να σωθεί η δημόσια περιουσία του Ε.Ο.Τ. Λίμνες, βουνά, σπήλαια, ορειβατικά καταφύγια, ξενοδοχεία «πωλούνται» γιατί δεν απέφερε αρκετά η εκμετάλλευση τους από τον Ε.Ο.Τ. Υπερασπιζόμαστε την αξία που έχουν για το λαό οι περιοχές αυτές ως τοπίο, ως βιότοποι, ως ελεύθεροι χώροι για όλους.

Σήμερα που το περιβάλλον υποβαθμίζεται, οι ελεύθεροι χώροι εξαφανίζονται και η κερδοσκοπία απλώνεται παντού, είναι θέμα ζωής για τους Χανιώτες να διεκδικήσουν δυναμικά την ελεύθερη πρόσβαση στον καθαρό αέρα, το καθαρό νερό, το πράσινο. Ζητάμε να αποδοθεί άμεσα η περιοχή των Αγ. Αποστόλων στον Χανιώτικο λαό, να είναι δημόσια, να μην τσιμεντοποιηθεί και να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση. Η περιοχή θα μπορούσε να καθοριστεί ως «περιοχή περιαστικού πρασίνου» (υπάρχει και παλιότερη πρόταση γι’ αυτό). Είναι σημαντικό πως η τοπική Διεύθυνση Δασών θεωρεί το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης δασικό και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο χαρακτήρισε πέρσι όλη την επίμαχη περιοχή ως αρχαιολογικό χώρο. Μετά από αμφιταλαντεύσεις και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων πρόπερσι με απόφασή του ζήτησε από την Ε.Τ.Α. την παραχώρηση όλης της περιοχής στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όμως, κανένα από τα παραπάνω αιτήματα δεν έχει εισακουστεί ούτε από την προηγούμενη, ούτε από την παρούσα κυβέρνηση. Είναι φανερό το "πού το πάνε", αν δεν αγωνιστούμε. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή εντείνει τις κινητοποιήσεις της, προσπαθώντας και τον πανελλαδικό συντονισμό για το θέμα του ξεπουλήματος της περιουσίας του Ε.Ο.Τ. Μπροστά στη γενικευμένη κατακραυγή η «αξιοποίηση» της περιοχής έχει «παγώσει». Οι αρμόδιοι έχουν λάβει το μήνυμα: Δεν πουλάμε! Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή γης των Αγ. Αποστόλων! Ο μακρόχρονος αυτός αγώνας μπορεί να κερδηθεί. Αρκεί να μην επαναπαυτούμε αυτή την περίοδο που το θέμα παραμένει "παγωμένο". Είναι αναγκαίο, να οργανώνουμε συνεχώς παρεμβάσεις που θα αναβαθμίζουν την περιοχή, και θα εξουδετερώνουν την απειλή του ξεπουλήματος συσπειρώνοντας όλες τις τοπικές δυνάμεις σε έναν στόχο: την κατοχύρωση των Αγ. Αποστόλων σαν ελεύθερη, δημόσια περιοχή. Η φωνή των πολιτών είναι που κρατάει ως τώρα την παραλία των Αγίων Αποστόλων δημόσια και ελεύθερη για όλους και εμποδίζει τα σχέδια ξεπουλήματος. Γι’ αυτό πρέπει να ακούγεται δυνατά και συνέχεια.

Δελτία τύπου, ανακοινώσεις της Επιτροπής και περισσότερες και πληροφορίες , μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση: www.ecocrete.gr

Scroll to Top