sstamellos

sstamellos

Πράσινες στέγες

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ
Χαμπίπη Παναγιώτη
Καθηγητή Φυσικής Αγωγής

Στην σημερινή Αθήνα όλοι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας που οφείλεται στην ρύπανση , την ηχορύπανση , την αύξηση θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και των κτιρίων μας .

Αποτέλεσμα αυτών είναι η κόπωση των κατοίκων της πόλης , οι συχνότερες ασθένειες κυρίως στα παιδιά μας (άσθμα κ.α.) , οι αδιαθεσίες , οι πονοκέφαλοι , η νευρικότητα , το άγχος κ.α.

Ένας σημαντικός λόγος που έχει συμβάλλει σ’ αυτό είναι η αλλαγή του μικροκλίματος .

Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Φυσικής Αθηνών η διαφορά θερμοκρασίας της πόλης των Αθηνών και των περιφερειακών Δήμων φτάνει τους 12ο C .

Στην ίδια έρευνα φαίνεται καθαρά ότι η θερμοκρασία αέρα πάνω από την πόλη έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια . Αυτό γίνεται γιατί οι ταράτσες μας και γενικώς οι επίπεδες επιφάνειες κρατούν θερμοκρασίες πολύ υψηλές (50-70ο C ) με αποτέλεσμα ο αέρας που κατεβαίνει από τους ορεινούς όγκους θερμαίνεται υπερβολικά και έχουμε αλλαγή τους μικροκλίματος . Ο αέρας ανεβαίνει γρηγορότερα στα ψηλότερα στρώματα αέρα και έχουμε πιο έντονα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες , αέρηδες ισχυρούς , χαλαζόπτωση κ.α.)
Οι θερμοκρασίες στις σκουρόχρωμες επιφάνειες (άσφαλτος , σκούρα πεζοδρόμια) το καλοκαίρι φτάνει τους 70ο C.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του Πανεπιστημίου Φυσικής Αθηνών όσους υπονόμους όμβριων υδάτων και αν κατασκευάσουμε δεν πρόκειται να λύσουμε τα πλυμμυρικά φαινόμενα των Αθηνών γιατί όλη η Αθήνα έχει γίνει μια επίπεδη τσιμεντένια λεκάνη χωρίς χώρους απορρόφησης υδάτων (ρέματα , ακάλυπτους χώρους ,ζώνες πρασίνου κ.α.) με αποτέλεσμα μια μικρή βροχή να δημιουργεί πλυμμυρικά φαινόμενα αφού αυξάνεται η ταχύτητα απορροής των υδάτων .
Οι πολυκατοικίες θερμαίνονται υπερβολικά από την ταράτσα ιδίως και τους πλευρικούς τοίχους και δεν μπορούν ν’ αποβάλλουν εύκολα την θερμοκρασία ,αποτέλεσμα αυτού του φαινόμενου είναι να χρειαζόμαστε μεγαλύτερα ποσά ενέργειας για να ψύξουμε τον χώρο μας και πάλι δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι .

Ενώ τον χειμώνα πολλές φορές η υγρασία επηρεάζει την μόνωση του σπιτιού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Οι πράσινες στέγες είναι μια προσπάθεια των τελευταίων χρόνων να τοποθετηθούν φυτά και πράσινο στις ταράτσες των σπιτιών .
Υπάρχουν εταιρίες οι οποίες αναλαμβάνουν να κάνουν την στατική μελέτη και την τοποθέτηση των υλικών (μονωτικά υλικά) . Το υλικό το οποίο χρησιμοποιείτε είναι ελαφρύ (ανακυκλωμένος πυρήνας ελιάς κ.α.) και συγκρατεί αρκετές ποσότητες νερού . Τα φυτά τα οποία φυτεύονται χρειάζονται μικρές ποσότητες νερού (εξοικονόμηση νερού) και το έδαφος είναι τέτοιο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους και να το πατάνε.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

· Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα των κατοίκων του σπιτιού με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η διάθεση και η απόδοση των κατοίκων.
· Αυτό γίνεται γιατί πέφτει η μέγιστη θερμοκρασία του κτιρίου αρκετούς βαθμούς , ο αέρας ανακυκλώνεται καλύτερα και το καλοκαίρι ιδίως υπάρχουν πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες δωματίων .
· Το σπίτι μας διατηρείται πιο ψυχρό και σε πιο φυσιολογικές συνθήκες

ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

· Βοηθάει στην συγκράτηση νερών οπότε σε βροχόπτωση ανακόπτει πλημμυρικά φαινόμενα στο αστικό περιβάλλον.
· Ομορφαίνει τον χώρο και δίνει καλαισθησία στην τσιμεντούπολη που μας περιβάλει.
· Γίνεται ανακύκλωση του αέρα και αποβολή οξυγόνου στο περιβάλλον και ο αέρας ψύχεται.
· Μειώνουν την ηχορύπανση.

ΚΟΣΤΟΣ

Το κόστος μιας τέτοιας κατασκευής ανέρχεται περίπου στα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο , η τιμή αυτή όμως θα μειωθεί αισθητά γιατί αυτές οι εταιρίες είναι Ευρωπαϊκές ενώ αναμένονται και Ελληνικές εταιρίες να μπούνε στην αγορά οπότε θα πέσει το κόστος . Ακόμα όμως και αυτό δεν αποτελεί τροχοπέδη γιατί τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα . Σπαταλούμε για τις οικοδομές μεγάλα ποσά (πολυτελείας πλακάκια , κ.α) μόνο για καλαισθησία , αυτό δείχνει ότι μπορούμε να διαθέσουμε αυτό το ποσό για την παντοτινή αναβάθμιση του αέρα του σπιτιού μας που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας , που εργαζόμαστε , που κοιμόμαστε που ξεκουραζόμαστε.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 30%

Το σημαντικότερο είναι το έργο αυτό είναι ανταποδοτικό γιατί γίνεται φοβερή εξοικονόμηση ενέργειας (πετρέλαιο το χειμώνα , air condition το καλοκαίρι) .
Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει δροσιά και ευχάριστη ατμόσφαιρα .
Έτσι μέσα σε λίγα χρόνια υπάρχει απόσβεση της δαπάνης μας από την εξοικονόμηση ενέργειας , αλλά συμβάλουμε και στην γενικότερη οικονομία της χώρας μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Πιστεύω ότι μπορούμε να διαδώσουμε όλοι μας αυτή τη νέα προσπάθεια ακόμα και στους χώρους εργασίας μας (κυβερνητικά κτίρια , σχολεία , Δημοτικά κτίρια κ.α ) .

Ακόμα και αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε πράσινες στέγες εξ’ ολοκλήρου μπορούμε να τοποθετήσουμε πολλές μεγάλες γλάστρες στις ταράτσες και να φυτέψουμε όσους περισσότερους χώρους μπορούμε .

ΑΣΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μια δραστηριότητα από Δήμους της Γερμανίας , Αγγλίας και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως και στην Αμερική.
Οι Δήμοι δίνουν κοινόχρηστους χώρους στους κατοίκους οι οποίοι καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα με βιολογικές καλλιέργειες τα οποία τα χρησιμοποιούν για την οικογένεια τους .

Το λίπασμα προέρχεται από την κομποστοποιήση οικιακών αποβλήτων με αποτέλεσμα να μειώνονται τα απόβλητα και να γίνεται ανακύκλωση .
Οι γιαγιάδες μας παλιά είχαν ένα βαρέλι στο οποίο έριχναν όλες τις άχρηστες τροφές οι οποίες με την σειρά τους γίνονταν λίπασμα για τα φυτά.

Scroll to Top