sstamellos

sstamellos

ΨΗΦΙΣΜΑ για τις κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ

Το Σάββατο 27/11/04 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Βόλου Ομιλία-Συζήτηση με θέμα «Κινητή Τηλεφωνία-Επιπτώσεις», μετά από πρόσκληση των φορέων: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, Δήμος Βόλου, Δήμος Ν. Ιωνίας, ΕΛΜΕ Ν. Μαγνησίας, Σύλλογοι: Ιατρικός Μαγνησίας, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικών Φροντιστών, Τραπεζοϋπαλλήλων Ν. Μαγνησίας (ΟΤΟΕ), Ενώσεις: Ξενοδόχων, Γονέων Π΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπ/σης, Συντονιστικές Επιτροπές κατά των κεραιών, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Ομιλητής ήταν ο φυσικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Λιολιούσης.

Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη, την παρακολούθησε πλήθος κόσμου και αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός.Με το τέλος της εκδήλωσης εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν σήμερα Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 στο Δημαρχείο του Βόλου στην Ομιλία-Συζήτηση με θέμα «Κινητή Τηλεφωνία-Επιπτώσεις», και μετά από πρόσκληση των φορέων: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, Δήμος Βόλου, Δήμος Ν. Ιωνίας, ΕΛΜΕ Ν. Μαγνησίας, Σύλλογοι: Ιατρικός Μαγνησίας, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικών Φροντιστών, Τραπεζοϋπαλλήλων Ν. Μαγνησίας (ΟΤΟΕ), Ενώσεις: Ξενοδόχων, Γονέων Π΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπ/σης, Συντονιστικές Επιτροπές κατά των κεραιών, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας,
αφού ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις των κεραιών και των κινητών τηλεφώνων στην υγεία των πολιτών:

Α) Διαπιστώνουν

1) Ότι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ενεργούν κατά τρόπο ασύδοτο και αυθαίρετο εγκαθιστώντας κεραίες κινητής τηλεφωνίας μέσα στις πόλεις, χωρίς άδεια και καμουφλαρισμένες.

2) Ότι αν και οι εταιρείες γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας, ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ιδίως για τα μικρά παιδιά, επιλέγουν σημεία εξαιρετικά ευαίσθητα για να τοποθετήσουν τις κεραίες τους, όπως περιοχές δίπλα σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, πανεπιστήμια, παρ’ όλες τις αντίθετες επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επιστημόνων, επιτροπών εμπειρογνωμόνων, Υπουργείου Υγείας, Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και άλλων έγκριτων διεθνών και ελληνικών φορέων.

3) Η νομοθεσία είναι ασαφής ευνοϊκή για τις εταιρείες και οι κυρώσεις ασήμαντες μπροστά στα κέρδη των εταιρειών οι οποίες ενεργούν κατά τρόπο ασύδοτο και ανήθικο.

4) Ιδιαίτερες και άμεσες είναι οι επιπτώσεις από την χρήση των κινητών τηλεφώνων και το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα νέα παιδιά στα οποία δεν είναι επαρκής η πληροφόρηση.

Β) Ζητούν:

1) Να υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων των εγκατεστημένων κεραιών (νόμιμων και μη) που υπάρχουν στην περιοχή της Μαγνησίας, εξέταση της νομιμότητάς τους και να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις όπου διαπιστωθούν παρανομίες.

2) Την απομάκρυνση όλων των κεραιών μέσα από την πόλη, την καθιέρωση ελάχιστης απόστασης από κατοικημένες περιοχές και τη δημιουργία ειδικών σημείων εγκατάστασης αυτών (πάρκα κεραιών) σύμφωνα και με τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

3) Τη διενέργεια αιφνιδιαστικών έλεγχων και τη μέτρηση της ακτινοβολίας που αυτές εκπέμπουν σε τακτά χρονικά διαστήματα από εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

4) Τη στελέχωση των αρμόδιων τοπικών υπηρεσιών με τις υποδομές εκείνες και το κατάλληλο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που θα επιτρέπουν τη διενέργεια έλεγχων και μετρήσεων.

5) Να ψηφιστεί το ήδη καταρτισμένο, από τον Οκτώβριο του 2003, νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις κεραίες, το οποίο καθιερώνει ελάχιστη απόσταση 300 μέτρων από κατοικημένες περιοχές, και να υπάρξει γενικότερη αναδιάρθρωση του νομικού πλαισίου για την αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και σταθμών βάσης με βασικό γνώμονα την κοινοτική «αρχή της προφύλαξης».

6) Την επανεξέταση των ορίων ασφαλούς έκθεσης (ορίων επικινδυνότητας) που έχουν θεσπιστεί με την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) 53571/3839/2000 (ΦΕΚ 1105 Β’/6.9.2000) (η οποία ακολουθεί τη Σύσταση 1999/519 του Συμβουλίου της Ε.Ε.), τα οποία βασίζονται μόνο στις θερμικές επιπτώσεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη και τις μη θερμικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία και γενικότερα τους πιθανολογούμενους κινδύνους από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

7) Την ενημέρωση όλων των πολιτών για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας τόσο των κεραιών όσο και των ίδιων των συσκευών κινητών τηλεφώνων, τα οποία πολλοί γονείς τα αγοράζουν αβίαστα για τα μικρά τους παιδιά.

8) Την εκχώρηση αρμοδιότητας στη Νομαρχιακή ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρεί άμεσα στην αποκαθήλωση των διαπιστωμένων παράνομων κεραιών.

9) Τη θεσμοθέτηση αυστηρότατων κυρώσεων στις κατόχους – εταιρίες παράνομων κεραιών (τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα είναι «χάδι» για τις πολυεθνικές αυτές εταιρίες).

10)Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να προηγείται κάθε άλλης άδειας ή έγκρισης ακόμη και αυτής της Ε.Ε.Τ.Τ.

Γ) Δηλώνουν:

1)Ότι θα αγωνιστούν για την απομάκρυνση των κεραιών μέσα από την πόλη και ιδιαίτερα όσων είναι κοντά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

2)Ότι θα αγωνιστούν για να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να κατοχυρώνει την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευτεί στον ημερήσιο τύπο και να επιδοθεί ή να σταλεί σε κάθε αρμόδιο

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top