sstamellos

sstamellos

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ;

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31,10562,τηλ.210.3241001,fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη:Φιλίππου 51,54631,τηλ.2310.222503,fax 2310.421196

1.12.2006

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ;Νωπό είναι ακόμη το κλίμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όπου το σύνολο πρακτικά των υποψηφίων ζητούσαν να αντιστραφεί η έντονη απουσία ελεύθερων και πράσινων χώρων στο Λεκανοπέδιο. Την ίδια όμως στιγμή, οι εξελίξεις κινούνται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση:

· Στο Γουδή η μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο παραμένει στο ψυγείο, μονιμοποιείται με αντισυνταγματικό νόμο η προσωρινή κατασκευή του Μπάντμιντον και η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ επιχειρεί να εμποδίσει την προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ αποκρύπτοντας τα σχετικά στοιχεία. Κερασάκι στην τούρτα, η προεκλογική πρόταση του Αρχιεπισκόπου για νέα Μητρόπολη εις βάρος του Μητροπολιτικού Πάρκου και η επικίνδυνη «κατανόηση» του πρωθυπουργού.

· Στον Ελαιώνα επιλέχθηκε για το νέο γήπεδο-εμπορικό κέντρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έκταση χαρακτηρισμένη ως χώρος πρασίνου από το 1995, με το μνημόνιο συνεργασίας να υπογράφεται μόλις 6 μέρες πριν τις εκλογές.

· Στο Ελληνικό προωθείται επισήμως η εκποίηση 1000 στρεμμάτων για πολυτελείς κατοικίες.

Τελευταία εξέλιξη η συμφωνία της κυβέρνησης με το Ίδρυμα Νιάρχου για χρηματόδοτηση της κατασκευής νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εθνικής Βιβλιοθήκης και Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Πάρκου στον χώρο του πρώην Ιππόδρομου στο Δέλτα Φαλήρου. Στην εξέλιξη αυτή συμπράττει και η τοπική δημοτική αρχή, αφού πρώτα φρόντισε να «διασφαλίσει» την επανεκλογή της αποσιωπώντας τα σχετικά στοιχεία από τους πολίτες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν έχουμε αντίρρηση να χρηματοδοτούνται (και) με ιδιωτικά κεφάλαια δημόσιες επενδύσεις για τον πολιτισμό, αρκεί να μην παραδίδεται στους χρηματοδότες ο έλεγχος της δημόσιας πολιτιστικής πολιτικής. Έχουμε όμως δύο άλλες βασικότατες αντιρρήσεις:

Για την επιμονή να θεωρούνται οι ελεύθεροι χώροι της πόλης οικόπεδα για υποδοχή άστεγων χρήσεων και όχι ζωτικό απόθεμα γης σε μια πόλη που ασφυκτιά. Στις σημερινές συνθήκες δε μπορούμε να θυσιάσουμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερων χώρων.
Για τη χωροθέτηση υπερτοπικών χρήσεων με αυθαίρετες αποφάσεις και διαδικασίες που εκτυλίσσονται στους διαδρόμους υπουργείων και πρωθυπουργικών γραφείων.

Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητη την προώθηση δύο βασικών «μεταρρυθμίσεων», που θεωρούνται στοιχειώδεις σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαίκές χώρες:

Να συνυπολογίζεται, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα, το κόστος για απόκτηση της απαραίτητης γης σε ήδη οικοδομήσιμους χώρους.
Να προωθούνται, με διαφανείς διαδικασίες και δημόσιο διάλογο, συγκριτικές μελέτες χωροθέτησης για κάθε υπερτοπική χρήση, στα πλαίσια και της επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού της Αθήνας.

Η παραλία της Αθήνας δεν είναι ούτε δωρεάν οικόπεδο για επίδοξους εθνικούς ευεργέτες ούτε χώρος εξάσκησης για μαθητευόμενους μάγους της πολιτικής και της χωροταξίας. Αποτελεί μια από τις τελευταίες διεξόδους για την επανασύνδεση της πόλης με τη φύση αλλά και για την αναψυχή εκατομμυρίων πολιτών. Η ανάπλασή της λοιπόν οφείλει να υπηρετεί την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παράκτια ζώνη και την κάλυψη του ελλείμματος σε χώρους πρασίνου.

Η Συντονιστική Γραμματεία Αττικής των Οικολόγων Πράσινων

Scroll to Top