sstamellos

sstamellos

Το δάσος του Συγγρού μας προσφέρει το πολυτιμότερο

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
"ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ"

Το δάσος του Συγγρού μας προσφέρει το πολυτιμότερο αγαθό: οξυγόνο!

Δεν κρύψαμε την ικανοποίησή μας για την τοποθέτηση-δέσμευση του νέου Δημάρχου κ. Γ. Πατούλη, κατά το κόψιμο της πίτας μας, πως το Δάσος Συγγρού είναι δάσος και σαν τέτοιο θα αντιμετωπισθεί. Ύστερα από την «πολιορκία» που δέχτηκε τα προηγούμενα χρόνια και τις προσπάθειες για λογής-λογής «αξιοποιήσεις» του, ελπίζουμε πλέον ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα δείξει στο δάσος τον σεβασμό που του οφείλεται.
Ασφαλώς βέβαια κανείς δεν έχει την αφέλεια να πιστεύει πως όλοι αυτοί που τόσα χρόνια το επιβουλεύονταν, θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Το δάσος παραμένει πάντα ένα ελκυστικό «φιλέτο» και η ελεύθερη αγορά ελάχιστες οικολογικές ευαισθησίες διαθέτει. Γι’ αυτό κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν μας επιτρέπεται.
Επειδή λοιπόν και κατά το παρελθόν όλες οι προσπάθειες άλωσης του δάσους ξεκίνησαν από διάφορες προτάσεις «ανάπλασης», «αξιοποίησης», «ανοίγματος στους πολίτες» πάντοτε δε με «καλές προθέσεις», θυμίζουμε τις απόψεις της Δημοτικής μας Κίνησης.
Το πιο σημαντικό απ’ όλα που πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πολίτες, τους συλλόγους, τους φορείς, το Δήμο, την Πολιτεία και όλους όσοι κατά καιρούς έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, είναι πως: Το δάσος αποτελεί από μόνο του ένα πολύτιμο, αναντικατάστατο και μοναδικό αγαθό για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο της Αθήνας. Είναι διαθέσιμο για όλους τους πολίτες και τους προσφέρει το πιο ζωτικό στοιχείο, που κανένας με άλλον τρόπο δεν είναι σε θέση να τους προσφέρει: ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ.
Γι’ αυτό δεν χρειάζεται παρά μόνο την αγάπη και τη φροντίδα μας για να διατηρηθεί και να προστατευθεί από τους ποικίλους κινδύνους που το απειλούν, με πρώτο και μεγαλύτερο εκείνον της «αξιοποίησης», η οποία ακυρώνει την ίδια την ουσία του δάσους ως μοναδικού πνεύμονα οξυγόνου και οδηγεί σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Οι απόψεις για την "αξιοποίηση" του δάσους και για "ψυχαγωγία" δεν οδηγούν παρά στην αλόγιστη χρήση, στην υπερεκμετάλλευση, μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή του. Για να σωθεί ένα δάσος και να διατηρηθεί ως δάσος πρέπει να μείνει εντελώς παρθένο, μακριά από "ψυχαγωγικές" ρυπογόνες εκδηλώσεις και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Οι πολίτες μπορούν να χαίρονται το δάσος με το περπάτημα και μόνο. Οι χώροι για τις θεατρικές παραστάσεις είναι τα θέατρα. Για τις αθλητικές εκδηλώσεις τα γήπεδα και τα γυμναστήρια. Επομένως μέριμνα και υποχρέωση του Δήμου είναι η εξασφάλιση κατάλληλων χώρων για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών, έξω από το δάσος.
Προστασία, φροντίδα και κάποιες επεμβάσεις απαιτούνται λοιπόν, στις οποίες το ΙΓΕ, που αποτελεί και τον μοναδικό αρμόδιο φορέα για τη διαχείριση του Κληροδοτήματος, πρέπει να προχωρήσει άμεσα:
1. Στη βελτίωση του συστήματος πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, για όλη την έκταση του Δάσους. Η εκδήλωση τριών περιστατικών πυρκαγιάς την περασμένη χρονιά είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
2. Στην άμεση κατεδάφιση του περίφημου αυθαίρετου «των προσκόπων», που κατασκευάσθηκε από τον Δήμο Αμαρουσίου, υποτίθεται για τους Προσκόπους της περιοχής και έχει κηρυχθεί τελεσιδίκως αυθαίρετο και κατεδαφιστέο από την αρμόδια Πολεοδομία.
3. Στην αίτηση ανάκλησης της απόφασης για αποχαρακτηρισμό 20 περίπου στρεμμάτων δασικής έκτασης, που είχαν κάνει οι προηγούμενες Διοικήσεις του ΙΓΕ.
4. Στη δενδροφύτευση χέρσων περιοχών. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια εθελοντές, έχοντας ήδη φυτέψει και περιποιηθεί πάνω από 5.000 δένδρα, συγκεκριμένες αποψιλωμένες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται κοντά σε περιοχές εμπορικού ενδιαφέροντος, δεν δασώνονται.

Αν ο Δήμος Αμαρουσίου συνδράμει στα παραπάνω, προασπίζοντας πρωτίστως τους όρους του κληροδοτήματος, θα έχει προσφέρει τη σημαντικότερη υπηρεσία στους δημότες του και ο Δήμαρχος θα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο την δέσμευση του.

ΜΑΡΟΥΣΙ 17.04.2007

Scroll to Top