sstamellos

sstamellos

Περιφερειακή αυτοδιοικητική παράταξη «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΕΡΕΑΣ»

Τον Νοέμβριο του 2013 ιδρύθηκε η περιφερειακή αυτοδιοικητική παράταξη με τον τίτλο «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΕΡΕΑΣ» και με χαρακτήρα κινηματικό, ως κίνηση πολιτών. Την ευθύνη επωμίστηκε ένας μικρός πυρήνας φίλων, οι οποίοι συνέταξαν και την Ιδρυτική Διακήρυξη -πλαίσιο αρχών- και έκαναν την ηλεκτρονική παρουσία της παράταξης με το blog http://oikologiki-sterea.blogspot.com και το facebook https://www.facebook.com/oikologia.allilegii.stereas

 

Στη συνέχεια -και για το μεγαλύτερο διάστημα, είναι γεγονός- ατόνησε η συλλογική της λειτουργία και κυρίως συντηρήθηκε η ιντερνετική της μόνο παρουσία με δημοσιεύσεις και αναρτήσεις θεμάτων, που αφορούσαν κυρίως τα περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα της Περιφέρειας Στερεάς.

 

Δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη σταθερή συλλογική λειτουργία και να αποκτήσει η Κίνηση συλλογικά όργανα με ρίζες στις πέντε περιφερειακές ενότητες της Στερεάς, όπως ήταν ο στόχος. Οι λόγοι είναι πολλοί. Είναι οι αποστάσεις και η δυσκολία των μετακινήσεων, αλλά κυρίως είναι η υποχώρηση των δυνάμεων της οικολογίας στο πλαίσιο και της πολύπλευρης και σύνθετης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη όσο και επίκαιρη η παρουσία της και πιστεύω ότι όλα τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν με την τεχνολογία και το ιντερνετ συνεχίζοντας την κινηματική μας παρουσία στην Περιφέρεια της Στερεάς.

 

Όποιες και αν είναι οι απόψεις σας, μπορείτε να τις στείλετε μαζί με τα σχόλιά σας εδώ ή με μήνυμα στο greenfth@otenet.gr

 

Δείτε εδώ και παρακάτω: http://oikologiki-sterea.blogspot.gr/p/blog-page.html την Ιδρυτική Διακήρυξη με την αρχική της μορφή, χωρίς καμιά επικαιροποίηση του περιεχομένου της.

 

φιλικά

Στέφανος Σταμέλλος

Ιδρυτικό μέλος της ΟΑΣ

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

 

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΕΡΕΑΣ

 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 

Εμείς που υπογράφουμε αυτή τη Διακήρυξη, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας που κατοικούμε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:

Απευθυνόμαστε στους πολίτες, στις παραγωγικές και πνευματικές δυνάμεις της Περιφέρειας, που πιστεύουν ότι το ακολουθούμενο μοντέλο «ανάπτυξης» της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που μας οδήγησε στα σημερινά πλήρη αδιέξοδα, διευρύνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, αναπαράγει το πελατειακό ψηφοθηρικό σύστημα, σπαταλά τους φυσικούς πόρους και υπονομεύει την ευημερία των επόμενων γενεών.

Διατυπώνουμε ένα σύγχρονο όραμα ευημερίας που στηρίζεται στη συλλογικότητα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την αλληλέγγυα κοινωνική συνοχή ως απάντηση στη σημερινή πολύπλευρη κρίση.

Πιστεύουμε στη στροφή στην πράσινη οικονομία και στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων παραγωγικών πηγών κάθε τόπου με σεβασμό στο περιβάλλον, την προστασία της φύσης και την βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, με σύνεση.

Πιστεύουμε στην ανασυγκρότηση της περιφερειακής και τοπικής οικονομίας με ουσιαστική αναζωογόνηση της υπαίθρου με πυλώνα τον πρωτογενή τομέα και στόχο την παραγωγή προϊόντων ποιότητας με σύγχρονες μεθόδους και τη βιολογική γεωργία.

Πιστεύουμε στην ανάδειξη του δευτερογενούς τομέα, με εκσυγχρονισμό των μεθόδων τυποποίησης και μεταποίησης και στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων τοπικών προϊόντων, και την αειφορία των παραγωγικών του πηγών.

Πιστεύουμε στον μετασχηματισμό του τριτογενούς τομέα σε παράγοντα βιώσιμης και αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων, με πυλώνα τον ήπιο βιώσιμο τουρισμό και μέσα από διαδικασίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών.

Πιστεύουμε στην ανάγκη αλλαγής του ακολουθούμενου ενεργειακού μοντέλου με τη μείωση της κατανάλωσης και ουσιαστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με σεβασμό στο περιβάλλον και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πιστεύουμε στην ενίσχυση και ανάδειξη του ρόλου της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με στόχο τον περιορισμό και την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων  και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων στη σημερινή κρίση.

Πιστεύουμε στην ενίσχυση της δημοκρατίας σε μια Αυτοδιοίκηση, που αποτελεί το φυσικό κύτταρο της δημόσιας ζωής, με την απλή αναλογική, την ενίσχυση των συλλογικών αποφάσεων, με όριο στις θητείες, τη λειτουργία των συμμετοχικών θεσμών, την ουσιαστική λειτουργία του θεσμού της διαβούλευσης, τα τοπικά σχέδια βιωσιμότητας.

Πιστεύουμε στην κατάργηση όλων των διακρίσεων, των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων των αποκλεισμών και την εξάλειψη κάθε είδους βίας, λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής και τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων για όλες τις κοινωνικές ομάδες, τις γυναίκες, τα παιδιά, τους μετανάστες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Δηλώνουμε ότι θα υποστηρίξουμε την παροχή φωνής στους νέους, με εκπαίδευση, ενθάρρυνση και υποβοήθηση της συμμετοχής τους σε όλους τους θεσμούς της Περιφέρειας, όπου λαμβάνονται  αποφάσεις, γιατί σ’ αυτούς ανήκει το μέλλον.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να προωθήσουμε μια συνολική αντίληψη για τη βιωσιμότητα, που να προστατεύει και να αποκαθιστά την ακεραιότητα των οικοσυστημάτων στην Περιφέρεια Στερεάς, με ιδιαίτερη μέριμνα για τη βιοποικιλότητα και τις φυσικές διεργασίες που συντηρούν τη ζωή.

Επιβεβαιώνουμε την ανάγκη ριζικών αλλαγών στις νοοτροπίες των ανθρώπων, αλλά και στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης για την ανατροπή του αποτυχημένου καταναλωτικού μοντέλου.

Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συνεργασία ενεργών πολιτών και κινήσεων, που συγκλίνουν προγραμματικά σε μια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ισχυρή, συμμετοχική, προσηλωμένη στις αρχές της διαφάνειας, της ειλικρίνειας και της λογοδοσίας προς την κοινωνία, ουσιαστικό παράγοντα εξόδου από τη σημερινή κρίση.

Επιδιώκουμε να αλλάξουμε την πολιτική στη Στερεά, αλλά και να αλλάξουμε κι εμείς μέσα από τη συνεργασία, την κοινή δράση, τη συμμετοχή μας στην καθημερινή ζωή και τη συμμετοχή μας στους θεσμούς.

 

Ελάτε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα πολιτών για τη συνεργατική,
βιώσιμη και αλληλέγγυα πορεία της Στερεάς εξόδου από την κρίση.

Για να γίνει η Κίνηση αυτή και δική σας, συνυπογράψτε τη Διακήρυξή μας:

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top