Βασικά στοιχεία για μια άλλη, δημοκρατική και οικολογική δημοτική αρχή είναι η θέσπιση μέτρων συμμετοχής των πολιτών, η προστασία των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, η αντίθεση στην εμπορευματοποίηση των πάντων, του ελεύθερου χώρου, του πολιτισμού, του συνόλου της ζωής της πόλης.
Πιο συγκεκριμένα, είναι απαραίτητα μέτρα όπως:
· Συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση και στον έλεγχο της εξουσίας (λαϊκές συνελεύσεις, συνοικιακά συμβούλια, δημοψηφίσματα, καθιέρωση του συμμετοχικού προϋπολογισμού κ.ο.κ.).
· Απλή αναλογική, απόρριψη του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και κατάργηση του νόμου για εκλογή δημάρχου με 42%.
· Υπεράσπιση των ελεύθερων δημόσιων χώρων και των χώρων πρασίνου από την τσιμεντοποίηση, το ξεπούλημα και την αυθαίρετη εκμετάλλευση για ίδιον όφελος ιδιωτών επιχειρηματιών. Δωρεάν – απρόσκοπτη χρήση τους από κοινωνικούς φορείς και πολίτες με δημοτική μέριμνα και κοινωνικό έλεγχο.
· Καταγραφή όλων των χώρων πρασίνου και των ελεύθερων χώρων στην πόλη, καθώς και της δημόσιας – δημοτικής περιουσίας. Υιοθέτηση και φροντίδα τους από τα συνοικιακά συμβούλια, τα γειτονικά σχολεία και νέους εθελοντές με τη στήριξη του Δήμου.
· Υπεράσπιση του ανθρώπινου προσώπου της πόλης από την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών και υπηρεσιών της πόλης.
· Πρόταξη του κοινωνικού συμφέροντος έναντι των ιδιοτελών ιδιωτικών συμφερόντων.
· Ενθάρρυνση πρωτοβουλιών ανάδειξης και αναβάθμισης του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης και του τοπικού πολιτισμού. Δωρεάν χρήση των δημοτικών αιθουσών και χώρων από πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς.
· Κοινωνική αλληλεγγύη σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες άνεργους, φτωχούς, άστεγους, μετανάστες) και εργαζόμενους (συμβασιούχους, υποαπασχολούμενους κ.ο.κ.). Ψήφο στους μετανάστες.
· Προώθηση της ποδηλατοκίνησης και των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς έναντι του ΙΧ, με δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης στις εισόδους της πόλης και αποθάρρυνση της χρήσης ΙΧ στο κέντρο και το Λιμάνι.
· Εκστρατεία ανακύκλωσης – επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων με τη συμμετοχή των πολιτών και των κοινωνικών φορέων αντί της κατασπατάλησης κονδυλίων σε πολυέξοδη διαφήμιση.
· Καταγραφή και έλεγχος όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα σε κατοικημένες περιοχές και άμεση απομάκρυνσή τους.
· Διάθεση δημοτικού χώρου σε φτωχούς συνταξιούχους για δημιουργία μικρών κήπων με βιολογική καλλιέργεια λαχανικών με τη βοήθεια ειδικών του Δήμου (έγινε με μεγάλη επιτυχία στην Ξάνθη με χώρο 50 τ.μ. σε κάθε συνταξιούχο).
Οι οικολόγοι υποψήφιοι των Χανίων
Κατερίνα Αναστασάκη, Κατερίνα Καλυβιανάκη, Βαγγέλης Κατσανεβάκης, Γιώργος Παπαδάκης, Φώτης Ποντικάκης
Του συνδυασμού «Αγωνιστική Δημοτική Συνεργασία – Οικολόγοι» με επικεφαλής το Νίκο Παπαντωνάκη