sstamellos

sstamellos

Ευτυχώς που έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση στο ΔΣ Λαμ

Μερικά σχόλια με αφορμή τα θέματα της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαμίας και την ανάθεση στον ΦΟΔΣΑ Στερεάς της συλλογής και μεταφοράς των στερεών αποβλήτων, της παροχής υπηρεσίας πλύσης κάδων απορριμμάτων και καθαρισμού και ευπρεπισμού κοινοχρήστων χώρων και οδών του Δήμου και την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών καθαριότητας.

Η απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών και η πλήρης ιδιωτικοποίηση προχωράει μέρα με τη μέρα και χωρίς κανένα εμπόδιο. Δεν είναι μόνο η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων, δεν είναι οι τεχνικές υπηρεσίες, οι νομικές υπηρεσίες, οι οικονομικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες πρασίνου, αλλά και τόσες άλλες παραδοσιακές λειτουργίες της αυτοδιοίκησης, που γίνονται πια με αναθέσεις. Εδώ λέγεται ΦΟΔΣΑ, αλλού λέγεται Αναπτυξιακός Οργανισμός, αλλού κάτι άλλο. Μένει ακόμα στη διαχείριση του δήμου το νεκροταφείο∙ κι αυτό για λόγους σημειολογικούς. Και όλα αυτά φυσικά κάτω από το άγρυπνο μάτι των συμφερόντων και της μοιρασιάς της πίτας. Οι βασικές αρχές που διέπουν την αυτοδιοίκηση, η διαφάνεια, ο έλεγχος και η συμμετοχή, χάνονται «μεταξύ σφύρας και άκμονος» και σε αμέτρητα τεχνητά εμπόδια, κυρίως των αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης και εξουσίας, που θέλει τους δήμους και την αυτοδιοίκηση το μακρύ της χέρι.

Αντί δηλαδή η κυβέρνηση και το σύστημα να νομοθετήσει και να θεσπίσει τρόπους για να γίνει πιο ευέλικτη η λειτουργία της αυτοδιοίκησης, κάνουν αυτό που ζούμε, χρόνια τώρα, σε πολλούς τομείς: σπρώχνουν τα πράγματα στα άκρα, τα υπονομεύουν και τα απαξιώνουν, για να φανεί ακόμα μια φορά η ανάγκη να ιδιωτικοποιηθεί και αυτός ο τομέας. Κι αυτό σήμερα γίνεται με την ευλογία και την ανοχή των οργάνων της αυτοδιοίκησης, τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Είναι μια συνέχεια της πλήρους υποβάθμισης του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων και της ενίσχυσης του δημαρχοκεντρικού μοντέλου λειτουργίας. Αποδυναμώνεται έτσι η αυτοδιοίκηση, αποδυναμώνεται η διαφάνεια και ο ουσιαστικός έλεγχος, αποδυναμώνεται η συμμετοχή.

Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα στην κοινωνία, που επιτείνεται λόγω της συγκυρίας και της πανδημίας του κορωνοιού; Η ανεργία, και ιδιαίτερα στους νέους! Χρειάζεται να πούμε περισσότερα; Πώς αντιμετωπίζεται αυτό σήμερα; Με το πέρασμα των οικονομικών και παραγωγικών εργαλείων σε ιδιωτικούς κερδοσκοπικούς μηχανισμούς, που το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να ξεζουμίσουν εργαζόμενους και οικονομία με έργα και επενδύσεις σε αντιπαραγωγικούς τομείς. Δρόμοι, άσφαλτος και τσιμέντα, πλατείες και έργα βιτρίνας. Πόροι και επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και στη διευκόλυνση της παραγωγής; Ελάχιστοι έως καθόλου. Πού είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, οι μικροί συνεταιρισμοί, η σύνδεση παραγωγών και καταναλωτών, ο αγροτοτουρισμός και ο ορεινός τουρισμός, η βιολογική γεωργία, το Δέλτα του Σπερχειού, οι ιαματικές πηγές, η γεωθερμία στον αγροτικό τομέα, το Καλλίδρομο, η Οίτη, ο πολιτιστικός και ιστορικός τουρισμός της περιοχής, ο Ηρακλής και ο Γοργοπόταμος. Πού είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα; Στον Καιάδα των συμφερόντων…

Από τα θέματα της χθεσινής Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου της Λαμίας: Θέμα 13ο: (α) Ανάθεση μέρους της συλλογής και μεταφοράς των στερεών αποβλήτων, της παροχής υπηρεσίας πλύσης κάδων απορριμμάτων και καθαρισμού και ευπρεπισμού κοινοχρήστων χώρων και οδών του Δήμου Λαμιέων στον «ΦΟ.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.», σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ.7 του Ν.3613/2007, (β) Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λαμιέων και του «ΦΟ.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.» για την ανάθεση στον «Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία των ΟΤΑ», με τον διακριτικό τίτλο «Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε», παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών καθαριότητας προς το Δήμο Λαμιέων και (γ) Εξουσιοδότηση του Δημάρχου Λαμιέων για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, με την οποία συμφωνούνται και γίνονται αμοιβαίως αποδεκτοί οι όροι αυτής.

Και ευτυχώς που έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο… αν δεν είχαμε, τι θα κάναμε…

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top