sstamellos

sstamellos

Η ΛΑΜΙΑ έχει ανάγκη από ελεύθερες αγωνιστικές συνε

Η ΛΑΜΙΑ έχει ανάγκη
από ανεξάρτητες, ελεύθερες αγωνιστικές συνειδήσεις

Ζούμε σήμερα την εποχή της πλήρους κομματικοποίησης της Αυτοδιοίκησης. Μέσα από τα κόμματα η κεντρική εξουσία θέλει, και επιδιώκει, να ελέγχει όλες τις μορφές εξουσίας σε όλα τα επίπεδα. Η Αυτοδιοίκηση, ένας λαϊκός θεσμός που αναδείχθηκε σε δύσκολους καιρούς και καταγράφηκε στη συνείδηση του πολίτη μέσα στο χρόνο σαν κάτι ξεχωριστό, κάτι δικό του και άμεσο, αλώθηκε, ελέγχθηκε και προσαρμόστηκε στις κομματικές πρακτικές και συντονίστηκε ανάλογα.

Σήμερα τα κόμματα της εξουσίας νομοθετούν βάζοντας το ποσοστό του 42% για την εκλογή του πρώτου συνδυασμού και του δημάρχου αλλά και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις, που καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή των μικρών μειοψηφιών. Βάζουν σε λειτουργία τους μηχανισμούς των συμφερόντων με φόντο κομματικό, τις χρηματοδοτήσεις των «δικών μας δήμων», τις προσλήψεις, τα κομματικά ρουσφέτια. Όλα αυτά τα ολοκληρώνουν με τα «χρίσματα» των κομματικών υποψηφίων και με τον χαρακτηρισμό των όποιων ανεξάρτητων ως «ανταρτών»

Έτσι αναπαράγεται σε όλη την κλίμακα, μέχρι και τον πιο μικρό δήμο, το κεντρικό κομματικό παιχνίδι και λειτουργεί ο κάθε δήμος ως κακέκτυπο της βουλής και οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αντίστοιχα κακέκτυπο των βουλευτικών. Και όλα κάτω από το πρίσμα, και με το στόχο, των βουλευτικών εκλογών. Η απουσία του κάθε κόμματος, άρα και των μικρών κομμάτων, καταγράφεται ως αδυναμία να στελεχώσει ψηφοδέλτιο. Αποτέλεσμα να πέφτουν στην ίδια παγίδα ακόμα και τα μικρά κόμματα της αριστεράς. Το ερώτημα είναι, έχει τίποτα να κερδίσει μέσα σ’ αυτό το κλίμα η τοπική κοινωνία; Φυσικά όχι.

Αντίθετα οδηγούνται στην αδράνεια και την περιθωριοποίηση πολλοί αξιόλογοι πολίτες, ισοπεδώνονται αξίες, καταπιέζονται συνειδήσεις, εγκλωβίζονται δημότες μέσα σε λογικές και πρακτικές, που δεν θα ήθελαν ίσως να τις υπηρετήσουν. Αντίστοιχα στελεχώνουν ψηφοδέλτια άνθρωποι των μηχανισμών, των σκοπιμοτήτων και των συμφερόντων. Το σημαντικότερο, οι νέοι άνθρωποι, στους οποίους ανήκει το μέλλον, αυτοί που πρέπει να δημιουργήσουν το όραμα της πόλης, του δήμου, του νομού, αγνοούνται ή μένουν στο περιθώριο αρνούμενοι πολλές φορές οι ίδιοι να συμβιβαστούν με το κατεστημένο. Ποιοι σήμερα, κατά το πλείστον, οικοδομούν το αύριο γι’ αυτούς που έρχονται; Οι 50άρηδες και άνω.

Γι’ αυτό υποστηρίζουμε με έμφαση ότι η Λαμία, και η κάθε Λαμία, έχει ανάγκη από μια ανεξάρτητη δημοτική προσπάθεια, η οποία να συσπειρώσει τις αυτόνομες ελεύθερες αγωνιστικές συνειδήσεις, που δε δεσμεύονται από κόμματα, από άλλες συλλογικότητες και συμφέροντα. Η περιθωριοποίηση και η ιδιώτευση αξιόλογων συμπολιτών μας μπορεί να σταματήσει, σ’ ένα βαθμό, μέσα από διαδικασίες, στις οποίες ο καθένας δεν θα νοιώθει την κηδεμονία και δεν θα σπάει τα μούτρα του πάνω σε προαποφασισμένες θέσεις, σε «χρίσματα», σε αδιαφανείς σκοπιμότητες και μασημένες τροφές από τις ηγεσίες και τις «γραμμές» των κομμάτων. Δεν θα νοιώθει την ανάσα αυτών που διαθέτουν, έστω υποτυπώδεις, «μηχανισμούς», να τον ελέγχουν και να τον κατευθύνουν. Συσπειρώσεις χωρίς ταμπέλες και ιστορικές αναφορές, χωρίς προαπαιτούμενα, αλλά μόνο με διάθεση και αποφασιστικότητα να εκφραστούν φρέσκες ιδέες που να συνθέτουν το όραμα.

Η περίοδος αυτή ήταν η πλέον κατάλληλη να λειτουργήσει στη Λαμία μια τέτοια κίνηση, όχι τόσο για τις εκλογές, όσο με αφορμή τις εκλογές, και να βρεθεί μέσα στη δίνη των δημοτικών εκλογών με παρεμβάσεις, προτάσεις και θέσεις. Ήταν ευκαιρία να καταδειχθεί η αδυναμία των παραδοσιακά «αντίπαλων δυνάμεων» στην πόλη να εκφράσουν τα πραγματικά προβλήματα με σύγχρονους όρους

Όμως δυστυχώς μια φορά ακόμα οι δυνάμεις των κομματικών συμφερόντων και των σκοπιμοτήτων, οι κομματικές συνήθειες και η κουλτούρα ορισμένων, οι δυνάμεις εκείνες που επιδιώκουν κάθε φορά να μας στοιχίζουν πίσω από τα κομματικά φέουδα, δεν επέτρεψαν να ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια. Όμως «δε χάλασε ο κόσμος». Θα περάσουν οι εκλογές, τα προβλήματα θα είναι πάλι εδώ και οι ελεύθερες συνειδήσεις μπορούν να συσπειρώνονται αενάως μέχρι ν’ αλλάξουν οι συνήθειες των περισσοτέρων

Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr

Scroll to Top