Picture of sstamellos

sstamellos

Ήμουνα νιος και γέρασα… τα προβλήματα παραμένουν

Είπα να ξεφυλλίσω για λίγο το βιβλίο μου «Όσα δεν πήρε ο άνεμος του χρόνου – Λαμία 1991-2018, προτάσεις – παρεμβάσεις» και έπεσα επάνω στο πρώτο κείμενο που αναφέρεται σε μια παρέμβαση, την οποία είχα κάνει ως δημοτικός σύμβουλος το 1993 και την επανέφερα το 2002 με τον τίτλο αυτόν: «Τα προβλήματα της Λαμίας χρονίζουν – ήμουνα νιος και γέρασα» Το «γέρασα» σε εισαγωγικά πρέπει… Διαβάζοντας το μην μπερδευτείτε, εννοείται ότι δεν αναφέρεται στο σήμερα, αλλά στο 1993 και στο 2002. Κάποια πράγματα έγιναν, αλλά δείτε. Κρατείστε όμως και για το σήμερα το «Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα θέματα ωριμάζουν σε μια 20ετία. ¶ρα σκεφθείτε πότε θα λυθούν αυτά, που μπαίνουν τώρα «επί τάπητος»…»

1.1 ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΧΡΟΝΙΖΟΥΝ
Ήμουνα νιος και γέρασα…
[ε. 2002]

Το κείμενο, που ακολουθεί, είχε σταλεί σαν θέμα από τον γράφοντα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμίας λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1993, με σκοπό να συζητηθούν τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης. Πέρασαν εννέα χρόνια από τότε. Τα προβλήματα, που τότε καταγράφαμε, παραμένουν άλυτα, εκτός ελαχίστων. Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα θέματα ωριμάζουν σε μια 20ετία. ¶ρα σκεφθείτε πότε θα λυθούν αυτά, που μπαίνουν τώρα «επί τάπητος»…
Ιδού η επιστολή, και ακολουθεί παρακάτω το κείμενο με τα προβλήματα.

Κύριε πρόεδρε,
Είναι γεγονός ότι σημαντικά προβλήματα της πόλης μας παραμένουν άλυτα και χρονίζουν.
[ε. 1993]
Προβλήματα όπως το Στρατόπεδο Τσαλτάκη, το Διοικητήριο, το Εφετείο, το Νοσοκομείο, το Πανεπιστήμιο Ρούμελης, η ανεξαρτητοποίηση του ΤΕΙ, οι περιφερειακοί δρόμοι, η ανάπλαση του κέντρου της πόλης (πρώην ΡΕΞ) το Πολιτιστικό Κέντρο, το αθλητικό κέντρο, ακόμη η απομάκρυνση των λατομείων και η προστασία του Ξηριά περιμένουν τη λύση τους.
Μ αφορμή την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή (σ.σ. μετά τις εκλογές του 1993) είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τόσο τις νέες ηγεσίες της Περιφέρειας και της Νομαρχίας, όσο και τους βουλευτές του Νομού, και να ζητήσουμε την ενεργό συμπαράστασή τους για την δρομολόγηση λύσεων σ΄ αυτές τις εκκρεμότητες που δεν αφορούν μόνο στην πόλη αλλά και στο νομό.
Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε συζητήσει αυτά τα προβλήματα σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία των βουλευτών του Νομού και των κ Προϊσταμένων της Περιφέρειας και της Νομαρχίας.
Προτείνω λοιπόν και τώρα να γίνει τέτοια ειδική συνεδρίαση σε σύντομο χρονικό διάστημα για τους ίδιους λόγους που έγινε και την προηγούμενη φορά.

Στέφανος Σταμέλλος
δημοτικός σύμβουλος

Ιδού τώρα και το κείμενο με τα προβλήματα, που συνόδευε το θέμα.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ
1. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (Αναβάθμιση του ρόλου του Νοσοκομείου σε διανομαρχιακό – περιφερειακό, κτιριακό κλπ) Θέμα ολοκλήρωσης της μελέτης σε έξι μήνες – χρηματοδότηση της μελέτης. Μελέτη για 410 κλίνες, αλλά με το υπάρχον κάτω κτίριο μπορεί να περάσουν τις 500 κλίνες
2. Ίδρυση ΕΦΕΤΕΙΟΥ με έδρα τη Λαμία (αίτημα όλου του δικηγορικού κόσμου και ώριμο)
3. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΟΥΜΕΛΗΣ (υπάρχουν αντίστοιχες προτάσεις και μελέτες μαζικών και επιστημονικών φορέων)
4. Ανεξαρτητοποίηση του ΤΕΙ (είναι αδιανόητο να είναι παράρτημα της Λάρισας)
5. ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ (δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση της πανσπερμίας των υπηρεσιών, που σημαίνει και σπατάλη χρημάτων αλλά και χρόνου, σημαίνει ταλαιπωρία και συμφόρηση του κέντρου της πόλης) Το πρόβλημα είναι να βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησης. Σαν τέτοιος είναι: Η προγραμματική σύμβαση Δήμου και Υπουργείων, Νομαρχίας κλπ για το μερίδιο της οικονομικής συμμετοχής της μελλοντικά υπό στέγαση υπηρεσίας.
6. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΤΣΑΛΤΑΚΗ & ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ. (είναι απαράδεκτος εμπαιγμός από μέρους της πολιτείας, όσον αφορά τουλάχιστον το στρ ΤΣΑΛΤΑΚΗ, που υπάρχουν άπειρες υποσχέσεις από όλες τις κυβερνήσεις. Έχουν ξεκινήσει τα έργα μετεγκατάστασης εδώ και 5 χρόνια αλλά σταμάτησε η χρηματοδότηση αδικαιολόγητα)
Στο χώρο από ό,τι φαίνεται προορίζεται να γίνει το Διοικητήριο κα το Δικαστικό Μέγαρο – Εφετείο
7. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. (η απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας στο πρώην ΚΡΙΚΟΥ)
Πεζοδρομήσεις, ανάπλαση της Δυοβουνιώτου
Δημοτική Αγορά: γκαράζ και Δημαρχείο
8. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ (για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης και τη διοχέτευση των μεγάλων αυτοκινήτων έξω από την πόλη)
9. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ. Η Λαμία στερείται αρκετών πολιτιστικών χώρων και συγκεκριμένα: Πολιτιστικό Κέντρο, Αίθουσα συναυλιών, Αίθουσα Κινηματογράφου (με δεδομένο ότι το σημερινό θέατρο θα έχει αποκλειστική χρήση), Αίθουσα χορού κλπ. Έχουμε υπόψη ότι το Υπουργείο Πολιτισμού μελετάει πρόγραμμα για ένταξη 20 πόλεων με σκοπό τη δημιουργία πολιτιστικής υποδομής για να δεχτούν δραστηριότητες που λείπουν. Πληροφορίες μας λένε ότι η Λαμία δεν είναι στον κατάλογο αυτών του δικτύου των πόλεων.
Πνευματικό Κέντρο μάλλον στο Λεωνίδου, Αναπαλαίωση του κτιρίου Πλατή
10. Σύσταση ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ (Το Ωδείο της Λαμίας μπορεί να σηκώσει τη λειτουργία μιας τέτοιας πρότασης, προκειμένου οι απόφοιτοι να μην είναι υποχρεωμένοι να συνεχίζουν στην Αθήνα ή στην Θες/νίκη.
11 Απομάκρυνση των ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ Ενεργοποίηση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νότιας Ελλάδας, αυτή είναι η αρμόδια υπηρεσία
12. Προστασία του ΞΗΡΙΑ. (να σταματήσουν άμεσα όλες οι οικοδομικές δραστηριότητες στην κοίτη του ΞΗΡΙΑ και να ελεγχθούν όλες οι άδειες που δόθηκαν ως τώρα, να γίνει οριοθέτηση της κοίτης, να γίνει μελέτη για την ίδρυση βοτανικού κήπου ή πάρκου αναψυχής στην περιοχή ή να γίνει δεντροφύτευση των πλαϊνών)
13. Θεσμοθέτηση της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου που προτείνεται από τον μελετητή του Γ.Π.Σ της πόλης
14. Να κλείσουν επιτέλους οι δικαστικές διαδικασίες γύρω από τις διεκδικούμενες περιοχές του περιαστικού χώρου της πόλης και να προστατευτεί το περιαστικό περιβάλλον με το Εθνικό Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο.
15. Οι βρεφονηπιακοί Σταθμοί (ο 5ος και ο 3ος)
16. Τα νηπιαγωγεία, εκτός από ένα, όλα τα άλλα είναι σε ενοικιασμένα κτίρια άκρως ακατάλληλα
17. Νέο Σχέδιο Πόλης. Χρηματοδότηση των έργων υποδομής κατά το 1/3 όπως προβλέπει ο νόμος 4.500 στρέμματα, 5.000 οικόπεδα

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΑΜΕΛΛΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Τί έγινε αυτά τα χρόνια; (σ.σ. αναφερόμαστε στο 2002 τώρα)
1. Το Νοσοκομείο δεν τελείωσε ακόμη, ποιος ξέρει πότε θα τελειώσει
2. Ιδρύθηκε το Εφετείο, ΝΑΙ
3. Ανακοινώθηκε η ίδρυση του Πανεπιστημίου Ανατολικής Στερεάς με έδρα τη Λαμία, θα γίνει η μελέτη το 2003 και προβλέπεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2005, καλώς εχόντων των πραγμάτων
4. Έγινε η ανεξαρτητοποίηση του ΤΕΙ, ΝΑΙ
5. ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ; ΟΧΙ
6. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ; ΟΧΙ
7. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ; ΟΧΙ
8. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ; ΟΧΙ
9. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ; ΟΧΙ
10. ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ; ΟΧΙ
11. ΛΑΤΟΜΕΙΑ; ΟΧΙ
12. ΞΗΡΙΑΣ; ΟΧΙ
13. ΖΩΝΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ; ΟΧΙ
14. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ; ΟΧΙ
15. ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ; Μόνο ο 3ος, εν μέρει
16. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ; Κάποια
17. ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ; Έγιναν ορισμένα έργα υποδομής.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ έγιναν τα εξής «μεγάλα»:
1. Η Είσοδος της πόλης, που ξεκίνησε το 1993 δεν έχει τελειώσει ακόμη
2. Καινούργιες εκτάσεις του περιαστικού δάσους (ΣΟΥΛΑΚΙ), εκτός των 7.000 στρεμμάτων της ΑΦΡΑΤΗΣ, έχουν περάσει στα χέρια ιδιωτών
3. Νέες οικοδομικές άδειες δόθηκαν στην κοίτη του Ξηριά και μάλιστα σε δημόσια κτίρια (κτίριο του Δασαρχείου)
4. Πολλές στεγαστικές ανάγκες της πόλης μεταφέρθηκαν εκτός σχεδίου και μάλιστα κατά μήκος της Εθνικής Οδού! (ΣΔΟΕ, ΔΕΗ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ κλπ)
5. Επιβαρύνθηκε ο Ξηριάς με τον τσιγγάνικο οικισμό, χωρίς να δοθεί λύση μετεγκατάστασης των τσιγγάνων
6. Οι κοίτες πολλών ρεμάτων έχουν χαθεί κυριολεκτικά, και μάλιστα πολλές με έργα του ίδιου του δήμου (δρόμοι, έργα ΔΕΥΑΛ κλπ)
7. Σκουπίδια «στολίζουν» πολλές ρεματιές και δρόμους περιαστικά της πόλης χωρίς καμιά μέριμνα από το Δήμο για να «κλείσουν» αυτές οι χωματερές

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ:
8. Βιοτεχνικό Πάρκο, πού είναι;
9. Πού είναι το Δημαρχείο;

Θα ήταν ενδιαφέρον αν υπήρχαν δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις πάνω σΆ αυτά. Όπως επίσης αντιρρήσεις, αντίθετες απόψεις αλλά κι άλλες προτάσεις, κι άλλα θέματα – έργα που αφορούν την πόλη. Αναφερόμαστε περισσότερο στον παλιό δήμο.

Scroll to Top