sstamellos

sstamellos

Κως! Να διαχειριζόμαστε σωστά από τωρα τα απορρίμμ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΊΔΑΣ
δικτυακός χώρος: www.s-elpidas.org

Κως 6-10-2006

Κως! Να διαχειριζόμαστε σωστά από τωρα τα απορρίμματα μας!
Λιγότερα διαφημιστικά παίδες Ελλήνων!


Η φωτιά που εξακολουθεί να καίει στον σκουπιδότοπο της πόλεως Κω, (και του Πυλίου) είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της αδιαφορίας που έχουν επιδείξει οι «κρατούντες», απέναντι στο βασικότερο αγαθό της ύπαρξης μας, την υγεία! Αδιαφορούν και για την δυσμενή εικόνα που παρουσιάζουμε ως νησί! Η φωτιά οφείλεται στην αυτανάφλεξη υλικών, αλλά η συνέχιση της αποτελεί ευθύνη θεσμών, φορέων και ατόμων!

Η Συμπαράταξη Ελπίδας έχει πρωτοστατήσει και έχει προτείνει λύσεις. Προτείναμε στον κ. Δήμαρχο σχέδιο ταφής 6 μηνών, με προ-εκτιμώμενο κόστος 25.000 Ευρώ! Προτρέψαμε να ανατεθεί σε ιδιώτη την δουλειά σε περίπτωση αδυναμίας των μηχανημάτων του Δήμου! Εδώ και δύο μήνες αναμένουμε! Τίποτα!
Mήπως θα έπρεπε οι παρατάξεις να δεσμευτούν σε τέτοια απλά ζητήματα παρα να υπόσχονται ψεύτικα παχιά λόγια;

Ο ΧΥΤΑ που έχει επιλεγεί ως μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων μας, ανήκει στο χαμηλότερο κλιμάκιο της πυραμίδας διαχείρισης και η κατασκευή του δεν αποτελεί τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος. Το γεγονός ότι έχει χρόνο ζωής 5 χρόνια, ότι δεν έχουν ληφθεί υπ όψιν τα ξενοδοχειακά απορρίμματα και ότι ανά 15 –20 χρόνια διπλασιάζονται τα προς την τελική διάθεση απορρίμματα ανά άτομο, αναπόφευκτα διογκώνει το πρόβλημα. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε δράσεις και υποδομές που προωθούν τη μείωση της ποσότητας και επικινδυνότητας των αποβλήτων και την αξιοποίησή τους μέσα από την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την ανάκτηση χρήσιμων υλικών, πριν αυτά κατευθυνθούν προς τον μελλοντικό ΧΥΤΑ.

Στην Ευρώπη, η προσπάθεια όλων έχει ως στόχο να καταλήγει στους κάδους ο μικρότερος δυνατός όγκος σκουπιδιών. Μάλιστα στις περισσότερες χώρες – με εξαίρεση την Ελλάδα και την Πορτογαλία, όπου ακόμα λειτουργούν ανεξέλεγκτες χωματερές – οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων μετατρέπονται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ). Εκεί καταλήγουν τα υπολείμματα απορριμμάτων, αφού όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια ξαναχρησιμοποιούνται με κάθε τρόπο. Αυτό πρέπει να γίνει και στην πόλη μας και στο νησί μας. Η εικόνα, σήμερα, με τους κάδους να είναι ασφυκτικά γεμάτοι στα πεζοδρόμια δεν συναντάται σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Η επίτευξη των σκοπών πραγματοποιούνται με τον κατάλληλο ορθολογικό σχεδιασμό σε νησιωτικό επίπεδο. Κρίνεται ύψιστης προτεραιότητας, η άμεση δημιουργία ομάδας εργασίας, με εργαζόμενους από τους 3 Δήμους που θα πρέπει θα προετοιμάσει την κοινωνία μας, στα μέτρα για την πρόληψη και την ανακύκλωση! Σημαντικός όρος επιτυχίας είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η συστηματική και πλήρης ενημέρωση των πολιτών και η διαπαιδαγώγηση των νέων στα σχολεία.

Κάποιος θα μπορούσε να ερωτήσει: τόσα χρόνια δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε την λιγότερο επιθυμητή λύση (κατασκευή ΧΥΤΑ) πως μπορούμε να επιτύχουμε ΠΡΟΛΗΨΗ και ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ; Αντιπροτείνουμε κάτι το πιο ουσιαστικό. Την άμεση λειτουργία / ενεργοποίηση του τμήματος Περιβάλλοντος στον Δήμο μας όπως ήδη προβλέπει ο Ο.Ε.Υ (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) του Δήμου μας και ο νέος κώδικας. Σαν κύριο μέλημα του θα έχει τον προγραμματισμό και σχεδιασμό με βάση τα νέα δεδομένα! Θα περιφρουρεί τις υποχρεώσεις που έχουμε για την τήρηση της νομιμότητας. Η επιτυχία, είναι μόνον θέμα πολιτικής βούλησης για σωστές επιλογές και για να πετύχει χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων, χωρίς προσωπικές διαφωνίες και νομικές αντιπαραθέσεις.

Για την Σ.Ε. Κώστας Κωστογλάκης και Νίκος Μυλωνάς
Τηλ 6944769434

Επισκεφθείτε τον δικτυακό μας χώρο: www.s-elpidas.org

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top