sstamellos

sstamellos

Λαμία: Τα αδιέξοδα της λειτουργίας του Δήμου

Τα αδιέξοδα της σημερινής λειτουργίας του Δήμου

Έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια συζήτηση για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων. Από τη μια φαίνεται ότι η παράταξη του κ Κοτρωνιά επιχειρεί να αλλάξει τη διοικητική διάρθρωση του Δήμου με αναφορές στην καλύτερη και οικονομικότερη λειτουργία, κι από την άλλη είναι εμφανής η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης των άλλων παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων, αλλά και των ίδιων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομικών Προσώπων. Η αντιπολίτευση φαίνεται να αιφνιδιάζεται κάθε φορά από τις αποσπασματικές αναφορές του δημάρχου σε αλλαγές και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζονται αλλαγές και αναδιάταξη των υπηρεσιών. Όλα τα σχέδια αναπροσαρμόζονται και βελτιώνονται, όταν προκύπτουν νέα δεδομένα και νέες ανάγκες. Πού είναι το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μας. Το πρόβλημα είναι στη συνολική λειτουργία του συστήματος, στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας και στην έντονη κομματικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα. Έτσι έχουμε από τη μια μεριά την πλειοψηφία του δήμου και τον κ δήμαρχο, και από την άλλη μια στείρα αντιπολίτευση δρώντας στο περιθώριο. Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι λειτουργία μικρής βουλής, με τα κόμματα και τις πειθαρχημένες ομάδες.

Οι προεκλογικές διαδικασίες με τα κομματικά χρίσματα των υποψηφίων δημάρχων, οι δεσμεύσεις του δημάρχου σε πρόσωπα και μηχανισμούς και το μοίρασμα «θέσεων», δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή ικανών συμπολιτών μας, που «δεν είναι δικοί μας». Μ’ αυτά τα πρόσωπα δεν μπορεί κανείς να ελπίζει σε άλλη μορφή λειτουργίας. Έτσι μας έχουν συνηθίσει και οι μεν και οι δε, που εναλλάσσονται τα τελευταία χρόνια στη διοίκηση του Δήμου.

Σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων, θα έπρεπε η αντίστοιχη Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου να ασχοληθεί, να μελετήσει το θέμα σε συνεργασία με τους ειδικούς και να φέρει μια τεκμηριωμένη πρόταση στο Συμβούλιο, η οποία να είχε και τα χαρακτηριστικά μιας κοινά αποδεκτής πρότασης για μια σύγχρονη λειτουργία του δήμου.

Αλλά πότε λειτούργησαν οι επιτροπές του Δήμου; Πού είναι η λειτουργία των Συνοικιακών Συμβουλίων, ως οργάνων λαϊκής συμμετοχής. Πού είναι οι λαϊκές συνελεύσεις και οι ανοιχτοί απολογισμοί των οργάνων. Πού είναι οι εκστρατείες, οι καμπάνιες, που φέρνουν τον πολίτη πιο κοντά στα προβλήματα και τον κάνουν συμμέτοχο και υπεύθυνο. Πού είναι οι ημερίδες στα βασικά θέματα που απασχολούν τον Δήμο. Πού είναι οι ημερίδες για το κυκλοφοριακό, για τους ελεύθερους χώρους, για την ηχορύπανση, για το νερό, τα σκουπίδια και την ανακύκλωση, τη γεωργική γη και τα φυτοφάρμακα, την τουριστική πολιτική και τον ιαματικό τουρισμό, την Οίτη και τον Σπερχειό, το NATURA 2000, την εξοικονόμηση ενέργειας. Όλα γίνονται με τη λογική της απλής διαχείρισης, της ρουτινιάρικης υπηρεσιακής γραφειοκρατίας. Και ο χρόνος κυλάει, η Λαμία χάνει τη μια μετά την άλλη τις ευκαιρίες και τρέχει πίσω από τα γεγονότα…

Ακούγεται από πολλούς ότι η Λαμία πάσχει από στελέχη, από ανθρώπους με οράματα και φαντασία, με ανοιχτό μυαλό, και ανθρώπους που θα ξεπεράσουν τα στερεότυπα κλισέ της «συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης» και «δουλεύουμε για τις επόμενες εκλογές και για το κόμμα». Αυτό δίνει την εντύπωση στον απλό δημότη ότι «είναι γλυκιά η κουτάλα της εξουσίας». Και ποιος δεν θα την ήθελε σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς….

Κύριε δήμαρχε, καιρός να αλλάξετε πλευρό. Η λογική της απλής διαχείρισης δεν ταιριάζει σήμερα στη Λαμία. Καλές είναι οι συμμετοχές σας στα Συνέδρια ανά την Ελλάδα και στις επιτροπές της ΚΕΔΚΕ, αλλά η πόλη θέλει δημιουργική παρουσία καθημερινή του δημάρχου. Κι εσείς απουσιάζετε.

Στέφανος Σταμέλλος

Scroll to Top