Επιλέξαμε επτά Δημοτικές Αγορές ανάλογες μ’ αυτή της Λαμίας, που αναπαλαιώνονται, αξιοποιούνται και κοσμούν τις πόλεις τους, για να δείξουμε το τεράστιο σφάλμα του δήμου μας να κατεδαφίσει και να τσιμεντοποιήσει την Δημοτική Αγορά. Ελπίζουμε να συμβάλουμε με τον τρόπο αυτό στην αναθεώρηση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και με την ευκαιρία της δικαστικής εμπλοκής του θέματος.
(τα στοιχεία είναι από το internet)
Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων
1. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΧΑΝΙΩΝ
Σημαντικό ειδικό κτίριο της εποχής της Κρητικής Πολιτείας. Είναι κτισμένο σε σχήμα ελευθέρου σταυρού, επηρεασμένο από τα κτίρια της λεγομένης «εποχής το σιδήρου» του τέλους του 19ου αι, που χαρακτηρίζει την βιομηχανική επανάσταση. Στο κτίριο, που διακρίνεται για την κομψότητα και την ισορροπία του, διατηρούνται, σχηματοποιημένα τα μορφολογικά στοιχεία του ύστερου νεοκλασσικισμού.
Στις 14 Απριλίου 1911 η Αγορά θεμελιώθηκε από τον Δήμαρχο Μανώλη Μουντάκη και στις 4 Δεκεμβρίου 1913 εγκαινιάζεται από τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο στα πλαίσια του εορτασμού της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Έκτοτε λειτουργεί αδιάκοπα ως αγορά Χανίων
2. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΥΡΓΟΥ
Κλασικιστικό κτίριο όπου στεγαζόταν παλαιότερα η Κεντρική Αγορά. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως του Πύργου.
Το κτίριο ανηγέρθη βάσει σχεδίων του Γερμανού αρχιτέκτονα Ernst Ziller.
Έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Πύργου στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να γίνει Αρχαιολογικό Μουσείο. Έχει εγκριθεί προμελέτη αναστύλωσης του κτιρίου αλλά δεν έχει γίνει καμία εργασία για την αποκατάστασή του.
3. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Κατασκευάστηκε το χρονικό διάστημα 1925 – 1930 επί Δημάρχου Αστέριου Αλλαμανή. Τα σχέδια της αγοράς είναι τουλάχιστον κατά μια δεκαετία παλαιότερα, ο Δήμος Καρδίτσας όμως, για οικονομικούς λόγους, αδυνατούσε να τα υλοποιήσει. Στην πραγματικότητα, το 1904, μόλις 23 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης, επί Δημάρχου Στέργιου Λάππα, άρχισε να χτίζεται στη σημερινή θέση ένα κτήριο δημοτικής αγοράς από μάρμαρο. Το σχέδιο αυτό όμως εγκαταλείφθηκε σύντομα, (το 1906) λόγω έλλειψης χρημάτων.
Το σημερινό κτήριο είναι ένα από τα τελευταία έργα της εταιρίας Hennebique Francois του Coignet, η οποία κατασκεύασε αναρίθμητα έργα από σκυρόδερμα και γυαλί σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι εμφανέστατα γνήσιος απόγονος των έργων των μηχανικών που κατασκεύασαν κτήρια πραγματικά επαναστατικά προορισμένα για χρήσεις δημόσιες, όπως αίθουσες εκθέσεων, ταχυδρομεία, στοές περίπτερα και ημι-υπαίθρια θέατρα.
Ταυτόχρονα όμως το κτήριο είναι κτισμένο στις απαρχές του μοντέρνου κινήματος που απηχεί ήδη τις βασικές αρχές του, την πιουριστική μηχανική αισθητική, που όμως παραμένει κλασική στην έκφρασή της.
Το κτίριο τοποθετήθηκε στον Ιστό της πόλης με καθαρά πολεοδομικά κριτήρια, καταλαμβάνοντας τον ελεύθερο χώρο μιας πλατείας όπου από παράδοση δεκαετιών γίνονταν η λαϊκή αγορά, στην καρδιά ακριβώς της εμπορικής ζωής της πόλης. Με το πέρασμα του χρόνου, το κτίριο εκτός από τη δραματική φυσική του φθορά αντιμετώπιζε και τη συρρίκνωση των χρήσεων.
Το 1987 (εξήντα χρόνια περίπου μετά την κατασκευή του) το Δημοτικό Συμβούλιο της Καρδίτσας επί δημαρχίας Δημητρίου Αρχοντή, αποφάσισε την προκήρυξη Πανελληνίου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την αποκατάσταση του κτιρίου. Η τελευταία αποκατάσταση ήταν στις 27 Ιουλίου 1998 επί Δημάρχου Αθανασίου Κανταρτζή. Η δημοτική αγορά της Καρδίτσας παραδόθηκε πάλι στη χρήση, ως ένα μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα αρχιτεκτονικό έργο, ένα μνημειακό κτίριο ευρωπαϊκής εμβέλειας
4. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Διανύοντας το 2003, την τελευταία χρονιά που λειτούργησε ως αυτόνομη Δημοτική Επιχείρηση, πριν την ένταξή της στην Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου, η Δημοτική Αγορά εκπόνησε έργα για την αναβάθμιση του κτιρίου της, όπου στεγάζονται επιχειρήσεις της πόλης, ενώ παράλληλα από τα έσοδά της προχώρησε στην αγορά ενός νέου απορριμματοφόρου κόστους 50.000 € για τις ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας.
Μεταξύ άλλων, εκπονήθηκαν τα εξής έργα στη Δημοτική Αγορά:
– επίστρωση δαπέδου ταράτσας
– εγκατάσταση πυρανίχνευσης
– διαμόρφωση του υπόγειου χώρου
– αλλαγή ηλεκτρικού εξοπλισμού
– καθαρισμός μαρμάρων και αποκατάσταση βλαβών κ.α.
5. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη σχεδιαζόμενη από τον Δήμο Χαλκιδέων κατεδάφιση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, ενός σημαντικού κτηριακού συνόλου του 19ου αιώνα και της περιόδου του Μεσοπολέμου για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της πόλης.
Είναι γνωστό ότι ελάχιστα κτήρια έχουν απομείνει στην πόλη που μαρτυρούν ότι η Χαλκίδα υπήρξε μια σπουδαία νεοκλασική πόλη. Ένα από τα ελάχιστα μνημεία τα οποία να μαρτυρούν είναι η Δημοτική Αγορά -σημειωτέον ότι η μεταγενέστερη επέκταση του συγκροτήματος της εποχής του μοντέρνου κινήματος ανήκει στον αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη- γι’ αυτό και προκαλεί έντονο προβληματισμό η προοπτική κατεδάφισής του.
Η πρόθεση του Δήμου, αντίθετη με αυτή μεγάλου αριθμού Χαλκιδέων, να κατεδαφίσει το κτήριο είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας του, ωστόσο η κατάσταση του είναι αναστρέψιμη και με τις σωστές εργασίες αποκατάστασης είναι δυνατόν να διατηρηθεί και να ανακαινισθεί προσφέροντας στην πόλη έναν πολύτιμο χώρο με συμβατές σε αυτόν χρήσεις. Η απόφαση του χαρακτηρισμού της Αγοράς θα επιτρέψει να σωθεί το μνημείο και με τα κατάλληλα έργα να αποδοθεί στην πόλη στην οποία ανήκει.
Η γνωμάτευση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, της πλέον αρμόδιας για την αξιολόγηση και την προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς είναι υπέρ της διατήρησης του μνημείου. Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς έστειλε επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού ζητώντας να μεριμνήσει προκειμένου να σωθεί η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας με τον χαρακτηρισμό της ως διατηρητέου μνημείου αφού αποδεδειγμένα πληροί όλες τις προδιαγραφές που θέτει ο Νόμος για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ν. 3028/2002) αλλά και η Σύμβαση της Γρανάδας που αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους (ΦΕΚ 61/1992).
6. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΛΕΜΕΣΟΥ
Είναι μια από τις παραδοσιακές και πολυσύχναστες περιοχές της παλιάς πόλης. Με το πέρασμα του χρόνου έχει υποστεί μεγάλη φθορά η οποία κατέστησε τις παλιές κατασκευές ακατάλληλες μέχρι και ανθυγιεινές. Με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου έχει παρθεί απόφαση να αρχίσει η αποκατάσταση και η αναβάθμιση του χώρου και των κτιρίων της Αγοράς.
Μετά το σχεδιασμό του έργου και την προκήρυξη δήλωσης ενδιαφέροντος για ανάπλαση και αναβάθμιση του χώρου καθώς και την αξιολόγηση των εν λόγω δηλώσεων ενδιαφέροντος, έχει κατακυρωθεί προσφορά για τη μελέτη. Το έργο έχει χωριστεί σε δύο κατασκευαστικές φάσεις:
Α’ Φάση
Σχέδιο ανάπλασης της κεντρικής αίθουσας, που θα παραμείνει ως παντοπωλείο. Αυτό περιλαμβάνει ενισχύσεις της παρούσης κατασκευής, αναπροσαρμογές χώρων, συντήρηση εξωτερικού χώρου και νέες ηλεκτρικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Β’ Φάση
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία πολιτιστικής αίθουσας ,μουσικής σκηνής, καφενείου, μαγειρείων και γραφείου παροχής πολιτιστικών πληροφοριών.
Έχει ήδη δοθεί εντολή στους μελετητές για την αναδιαμόρφωση του νοτιο-ανατολικού μέρους της παλιάς αγοράς για να φιλοξενήσει τη Στέγη Νεολαίας. Ο χώρος αυτός αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως καφετέρια, αίθουσα διαλέξεων και μπουάτ.
7. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ
Με την επιστολή μας αυτή, επιθυμούμε να Σας εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για τη συμπαράστασή Σας στο θέμα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων στη σύσκεψη της 22ας Σεπτεμβρίου και τελική απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.
Τόσον ο Σύλλογός μας όσο και άλλοι σύλλογοι στην περιοχή της Κυψέλης επιθυμούμε η Αγορά να αποτελέσει ένα Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού όπου να περιλαμβάνονται ένα παραδοσιακό καφενείο, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, μια βιβλιοθήκη δανειστική και με αναγνωστήριο, με σύγχρονα μέσα ενημέρωσης, μια αίθουσα για τις συναντήσεις των συλλόγων και σωματείων της περιοχής, χώρο για εκθέσεις εικαστικών έργων…
Δε λησμονούμε ότι η Κυψέλη έχει φιλοξενήσει δημιουργούς για πολλές δεκαετίες, και επιθυμούμε να συνεχίσουμε την επικοινωνία μας με το καλλιτεχνικό τους έργο..
Ονειρευόμαστε την Αγορά ως χώρο καθημερινής επίσκεψης για την κάλυψη ποικίλων αναγκών μας και ως χώρο συνάντησης των κατοίκων της γειτονιάς.
Σε περίπτωση που ο Δήμος επιθυμεί να έχει και ορισμένα έσοδα για την εύρυθμη λειτουργία του όλου κτιρίου, μπορεί να δημιουργηθούν και μικροί χώροι για επιχειρήσεις που να συνδυάζουν τέχνη με προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων όπως : αρχυροχοΐα -χρυσοχοΐα, αγιογραφία, ζωγραφική, γραφικές τέχνες, φωτογραφία, ατελιέ ραπτικής, υφαντικής, πλεκτικής. κεντήματος, καπέλων, δερμάτινων ειδών και αξεσουάρ μόδας, επισκευές αντικειμένων (υποδημάτων, ομπρελών, ενδυμάτων, ηλεκτρικών συσκευών…), επίσης, βιβλιοπωλείο με βιβλιοδεσία, εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, ανθοπωλείο με ανθοδετική, ακόμη γραμματόσημα, παλαιά νομίσματα, αντίκες…
Πιστεύουμε ότι οι νέες δραστηριότητες θα δώσουν χρώμα και ζωντάνια στην «ιστορική» πλέον Φωκίωνος Νέγρη που θα αποκτήσει μια νέα δυναμική. Με την ελπίδα ότι θα συνεχίσετε να συμπαραστέκεστε στους κατοίκους της «πολύπαθης » Κυψέλης, ……..
Με τιμή, Σταματίνα Κ.Κοκκινάκη, Πρόεδρος