Η εικόνα της μεταολυμπιακής Αθήνας του 2006 είναι σε όλους μας αρκετά γνωστή, ώστε να μη χρειάζεται περιγραφές και αναλύσεις. Αυτό που χρειάζεται να ακουστεί, είναι ότι η κατάσταση αυτή στηρίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στη δική μας παθητικότητα και γι’ αυτό ακριβώς ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ, όπως δείχνει και η εμπειρία από πλήθος ευρωπαϊκές πόλεις.
Απέναντι στις στιγμιαίες εκρήξεις αγανάκτησης αλλά και το διαρκή εθισμό σε μια πραγματικότητα που συχνά μας πνίγει, η διέξοδος βρίσκεται στην ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ σε κατευθύνσεις ΣΥΜΒΑΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ.
Το δρόμο αυτό ακολουθούν ήδη δεκάδες τοπικές και θεματικές πρωτοβουλίες πολιτών, χωρίς τις οποίες η ζωή στην Αθήνα θα ήταν αναμφίβολα χειρότερη.
Ακόμη περισσότεροι προβληματίζονται αναζητώντας διεξόδους, συχνά υιοθετώντας και αντίστοιχες θετικές αλλαγές στις καθημερινές τους επιλογές και συνήθειες.
Τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες αυτές θα θέλαμε να τις δούμε να αποτυπώνονται και στην πολιτική του Δήμου Αθηναίων. Όμως όλα αυτά τα χρόνια, η δημοτική αρχή χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως εργαλείο δημοσίων σχέσεων και ανάδειξης επίδοξων κομματικών ηγετών, παρά ως τοπικός θεσμός που οφείλει να βρίσκεται κοντά στους πολίτες και να βελτιώνει την καθημερινή τους ζωή. Αντίστοιχη υποταγή στις προτεραιότητες της κεντρικής πολιτικής εκφράζουν και οι άλλοι συνδυασμοί που μετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο και ετοιμάζονται να ξαναζητήσουν την ψήφο μας.
Τα δεδομένα αυτά μας οδηγούν στην ανάγκη μιας οικολογικής παρέμβασης στις δημοτικές εκλογές, με προτεραιότητες τα θέματα της πολης και της καθημερινής μας ζωής:
* για πόλη φιλική στο περπάτημα και το ποδήλατο, επαρκείς συγκοινωνίες, προσπελασιμότητα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, μείωση και ανακύκλωση των σκουπιδιών, εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές, υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και επέκταση του πράσινου, παρεμβάσεις σε όσα υπονομεύουν την υγεία μας.
* αλλά και για πολυπολιτισμικότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, ζωντανό πολιτισμό, συμμετοχή των πολιτών, δράσεις για να ξεπεράσουμε τον αποκλεισμό μεγάλων κοινωνικών κατηγοριών από τη συμμετοχή τους στη ζωή της πόλης, θεσμικές αλλαγές που θα αναιρέσουν το σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στους προσωποπαγείς θεσμούς του δήμου.
Όλα αυτά κινδυνεύουν να χαθούν, για μια ακόμη φορά, στη σκιά της κεντρικής πολιτικής και της κομματικής καταγραφής. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΖΩΗ.
Για μας, άλλωστε, τα «μικρά» καθημερινά ζητήματα είναι εξίσου σημαντικά με τα «μεγάλα». Συχνά μάλιστα ανοίγουν δρόμους και για καινούργιες απαντήσεις σε μέτωπα όπως η ανεργία, η ειρήνη ή η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
Με τις σκέψεις αυτές ξεκινάμε την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
Δε διεκδικούμε μονοπώλια ούτε στις ευαισθησίες ούτε στην τοπική και θεματική δράση. Επιδιώκουμε όμως να δημιουργήσουμε ένα σχήμα που, πέρα από την εκλογική καταγραφή, θα δημιουργεί συνέργειες με τις πρωτοβουλίες πολιτών προβάλλοντας με σαφήνεια και ένταση τις προτεραιότητες που και εκείνες υπηρετούν.
Στην κατεύθυνση αυτή θέλουμε να συναντηθούμε με όσο γίνεται περισσότερους ενεργούς πολίτες και να συνδιαμορφώσουμε μαζί τους τη συνέχεια της προσπάθειάς μας.
Αθήνα, 25 Μαϊου 2006
Iδρυτική Συνέλευση της δημοτικής κίνησης την Τετάρτη 14 Ιουνίου, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Καραγεώργη Σερβίας 4 & Σταδίου, 5ος όροφος).
Αρετή Αγραφιώτη
Aκης Ασπρογέρακας
Νίκος Βελισάρης
Κώστας Διάκος
Νίκος Ηλιόπουλος
Μιχάλης Θεοδωρόπουλος
Κώστας Κατώπης
Τάσος Κρομύδας
Γιώργος Μακρόπουλος
Παναγιώτης Μίχας
Νίκος Μυλωνάς
Γιάννης Παρασκευόπουλος
Τηλέμαχος Σπασίδης
Γιώργος Σταματόπουλος
Μπάρμπαρα Τομασίνι
Νατάσα Τσιρώνη
Σπύρος Ψύχας
Για επικοινωνία: ecoathens@yahoo.gr